Merikaapeli rakennettava Vimpelistä Nissiin siirtohintoja kilpailuttamaan

Anonyymi

Vertasin Suomessa maksettavia sähkön siirtohintoja alueittain n. 5000 kwh vuosikulutuksella. Miksi Lappajärvellä Elenian verkossa maksetaan sähkön siirrosta yli 4 c korkeampaa hintaa(12.8 c/kwh) kuin Vimpelin Voiman
verkossa(8,7 c/kwh). Tämä oli tilanne vuoden alussa ja tuskinpa muuttunutkaan siitä kovin paljoa.

Elenia painii sähkön siirtohinnoittelussa siten samassa sarjassa paljon parjatun Carunan(13.5 c/kwh) kanssa, joka lienee suurista yhtiöistä Suomen ryöstöhinnoittelevin rahankeruukone Elenian ohella.
Onko lappajärveläisille myyty sähkö noin paljon laadukkaampaa verkon paremman kunnon vuoksi vai onko sen siirtäminen jostain muusta syystä kalliimpaa ?
Kerääkö Elenia rahaa myös pian rakennettavien tuulivoimaloiden vaatimiin verkkoinvestointeihin maakaapeloinnin lisäksi ?

Hieman kieli poskessa siten ehdotankin, että Vimpelin Voima pitäisi saada investoimaan rinnakkaisverkkoon Lappajärvelle laskemalla merikaapeli järven pohjaan, niin liittyjiä riittäisi nykyisellä n. puolitoistakertaisella siirtohintaerolla jonoksi saakka.

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tässä syy ja seuraus menneiden vuosien koville siirtohinnankorotuksille, uutisia viime vuosilta talouslehdestä:

      ""Kansainväliset suursijoittajat kävivät rajun kilpailun Suomen toiseksi suurimmasta sähköverkkoyhtiöstä Eleniasta(2017). Yhtiön kauppahinta velkoineen nousi syksyn kuumina kuukausina lähes 50 prosenttia 3,7 miljardiin euroon""

      ""3,7 miljardin euron summa on hurja, vertaa sitä mihin yrityskauppaan tahansa Euroopassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Elenian kauppa on arvoltaan yksi Euroopan suurimpia infra-alan yrityskauppoja tänä vuonna""

      ""Kauppahinta vaikuttaa suurelta myös verrattuna taannoiseen, Suomea kuohuttaneeseen Caruna-kauppaan . Koko Suomi sävähti, kun maan suurin sähköyhtiö Fortum myi Suomen suurimman sähköverkkoyhtiön joulukuussa 2013 kansainvälisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa""

      Caruna siis myytiin jälkiviisaasti arvioituna hieman liian aikaisin, koska siitä saatu hinta oli vain reilu puolet Elenian hinnasta, vaikka Caruna on kooltaan lähes kaksinkertainen Eleniaan verrattuna.
      Kuluttajilta päästiin keräämään rahaa Energiaviraston suositusten ja suostumuksen mukaan vasta vuoden 2015 jälkeen yhtiöiden taseita lihottamaan, mikä houkutteli ostajia tehokkaasti saaliin jaolle.
      Päätökset korotusautomaatista oli tehty jo v. 2013, siksi Carunankin hinta pääsi nousemaan jo tuolloin moninkertaiseksi tasearvoonsa verrattuna, kun sijoittajat huomasivat tämän ja halusivat olla ajoissa liikkeellä ja todellakin kannatti.
      Hinta oli päätähuimaava jo silloin, mutta olisi naurettavan halpa nykyisessä muuttuneessa toimintaympäristössä.

      Yhtiöiden taseet ovat myös peruste siirtohintojen korotuksille, ts. kuluttajilta kerätyt korotetut maksut mahdollistavat entistä suurempien korotusten läpiviemisen siirtohintoihin jatkossa.
      Kun sähkönsiirtoyhtiö on vaihtanut omistajaa, on seuraavalla omistajalla ollut aina kiire päästä rahastamaan korottamalla maksuja lisää Energiaviraston myötämielisellä tuella ja siten on oikeastaan ollut pakko tehdäkin, että maksettu ylihinta sähkön siirtoyhtiöstä on saatu katettua ja samalla on syntynyt uutta korotusvaraa lihoneen taseen kautta, kun sähköverkon arvo on noussut tehtyjen investointien seurauksena, jotka on lainan sijaan tehty suurelta osin kuluttajilta kerättyillä ylihinnoilla.
      Mm. Yle oli tutkinut asia ansiokkaasti.

      Rahasampo ja ikiliikkujamalli hinnankorotuksille on siis viimeinkin keksitty, Elenia näyttää muille mallia mm. Carunan kanssa. Monellakohan muulla monopolialalla toimitaan samoin.

    • Anonyymi

      Sähkö tulee Alajärven Möksyn muuntoasemalta. Mitä kauemmaksi sieltä sähkö menee, sen kalliimpaa. Jännitehäviöt matkalla. Merikaapelissa on vielä suurempi jännitehäviö kilometriä kohden kuin pylväiden varassa riippuvissa avojohdoissa.

    • Anonyymi

      Omistajaohjausministerinä oli sähköverkkojen myynnin aikaan Pekka "Viisas" Haavisto, joka nyttemmin on tunnettu siitä, että lainvastaisesti erottaa ihmisiä. Omituinen sakki muuten, saman puolueen ministeri Ohisalo myös kannustaa pipopäisiä elämäntapaintiaanneja lainvastaisuuksiin. Toisaalla sitten vaaditaan lakiin vedoten muiden päätä vadille.

      • Anonyymi

        Kyllä syys on taas kepussa joka möi 90luvulla sähköyhtiön Lapuan sähkölle. Vittu että nauratti kun Korri satusteli Kuoppala koululla info tilaisuudessa että kuka sitä sähköä osaa ostaa kun markkinat vapautuvat. Hyvin oli Lapuan ukot syöttäneet ja juottaneet hallituksen.

        Sinne meni työpaikat, ja nyt sitten maksetaan kiitokseksi kalliita siirtohintoja.

        Tämän kun muistatte, KEPU PETTÄÄ AINA.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä syys on taas kepussa joka möi 90luvulla sähköyhtiön Lapuan sähkölle. Vittu että nauratti kun Korri satusteli Kuoppala koululla info tilaisuudessa että kuka sitä sähköä osaa ostaa kun markkinat vapautuvat. Hyvin oli Lapuan ukot syöttäneet ja juottaneet hallituksen.

        Sinne meni työpaikat, ja nyt sitten maksetaan kiitokseksi kalliita siirtohintoja.

        Tämän kun muistatte, KEPU PETTÄÄ AINA.

        Lappajärven Sähkön myyntipäätöksessä olivat aikanaan mukana kaikki puolueet laidoista alkaen, omasikin. Pettikö se sinua ? Suurin petos on tapahtuneen vääristely ja yleistäminen.
        Muistelen, että kovin oppositio myyntipäätökselle taisi olla Keskustan sisällä, joten sieltä löytyi myyntipäätökselle myös kovin vastustus. Pettikö Kepu petti sittenkin vähiten, kyllä ?!


    • Anonyymi

      Paikalliset sähköyhtiöt Vimpelin Voima,Alajärven Sähkö ym. voivat halutessaan pudottaa siirtomaksun vaikka 1 senttiin kwh,siirto on EU:n määräämä direktiivi kilpailun vapauttamisen seurauksena,ongelmaksi tulisi se että paikalliset yhtiöt eivät saisi verkon ylläpitäjinä muualta ostetun sähkön siirrosta mitään,ei energiasta eikä siirrosta.

    • Anonyymi

      Sähköverkko pitäisi kansallistaa, valtion tulee pakkolunastaa Carunat ja muut vastaavat porvareiden rahankeruukoneet.

      • Anonyymi

        En ole kommunisti, mutta yhteiskunnan pitäisi hoitaa sähkö, puhelin, tietoliikenne, terveyden- ja sairaudenhoito, tielaitos, rautatiet, lentoliikenne. Muut olkoon yksityisten omistuksessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole kommunisti, mutta yhteiskunnan pitäisi hoitaa sähkö, puhelin, tietoliikenne, terveyden- ja sairaudenhoito, tielaitos, rautatiet, lentoliikenne. Muut olkoon yksityisten omistuksessa.

        Tuohon pitää lisätä vielä vesi ja viemäriverkot.


    • Anonyymi

      Lappajärven sähköverkon myyntihinta Vattenfallille oli muistaakseni n. 8 miljoonaa markkaa, nykyeuroissa se tekisi n. 1,6 miljoonaa euroa.
      Lappajärven sähköverkon markkinahinta olisi nyt, kun käytetään pohjana v. 2017 Elenian myyntihintaa ja se suhteutetaan Elenian markkinaosuuden mukaiseen asiakasmäärään sekä Lappajärven osuuteen asiakaspohjasta, n. 26 miljoonaa euroa. Indeksillä korjattuina markkoina(inflaatio huomioitu) hinta olisi n. 130 miljoonaa markkaa(kunnan saama myyntihinta 8 miljoonaa mk, indeksikorjattuna n. 10 miljoonaa mk nyt).

      Melko hyvin on siis verkon arvo kehittynyt Lappajärven sähköverkon myynnin jälkeen n. 15 vuodessa. Lappajärven kunnan budjetti pyörisi tuolla hintaerolla reilun vuoden, jolloin veroja ei tarvitsisi maksaa ollenkaan ja toimintatuotot(n.3 miljoonaa e/v) ja valtionosuudetkin(n. 10 miljoonaa/v) saisi laittaa samalta ajalta sukanvarteen pahojen päivien varalle tai investointeihin, yhteensä 13 miljoonaa euroa.
      Jos verot maksettaisiin normaalisti, säästöön menisi koko kauppasumma jo maksetulla 1,6 milj. euroa vähennettynä, jolloin jäisi n. 24,4 miljoonaa euroa säästöön.

      Toki on myönnettävä, että erikseen myytäessä pienestä verkosta ei ehkä saisi aivan parasta hintaa, vaikka se vastaakin osana isompaa yhtiötä nykyistä markkinahintaa, ellei ostajia saisi kilpailemaan keskenään, jolloin saattaisi käydä toisinpäinkin.

      Joten ei tarvitse enää ihmetellä, miksi sähkön siirtohinnat ovat 2-3 kertaistuneet ja korotuspainetta/mahdollisuus siihen on kuulemma edelleen olemassa, vaikka tarvetta ei olisikaan.

    • Anonyymi

      Läppajärven sähköyhtiö oli kunnallinen laitos jossa päätäntävalta oli valtuustolla eli politikoilla.Se tarkoittaa sitä että laitos ei ollut kuluttajien eikä alan ammattilaisten hallinnassa vaan kunnanvaltuuston pelinappula.Sähkölaitoksen myynti oli selkeä ja kouriintuntuva osoitus siitä miten typerästi politikot toimii.Valtion tasolla sama juttu.Miksi kunta ei järjestänyt laitoksen asioita niin että laitos olisi suunnannut osakeannin kuluttajilleen niin laitos verkkoineen olisi nyt Lappajärvisten omissa käsissä,tarvittava sähköenergia oli valmiina kuntainliiton osuuksissa eikä, olisi tarvinnut haaskata suuria summia Laukkoseen riidankylväjäksi naapureihin.En minä käsitä tätä touhua...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1465
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe