Pankki hukkasi panttikirjan!

Anonyymi

Kerron varoittavan esimerkin metsäkaupoista, jotka viivästyivät lähes puolella vuodella pankin hukkaaman panttikirjan takia.

Kaupanteko vaikutti aluksi helpolta. Ostaja metsätilalle löytyi muutaman päivän sisällä ilmoituksen laitosta. Tilasimme tarvittavat dokumentit Maanmittauslaitokselta, joista sitten paljastui että tilaan kohdistui kiinnitys jota vastaan mummoni, palstan entinen omistaja, oli nostanut lainan v. 1998. No, laina oli jo aikoinaan maksettu pois eikä ostajaa kiinnitys haitannut, mikäli panttikirja luovutettaisiin hänelle. Sitä sitten pankista kyselemään, sillä pantin haltijaksi oli rasitustodistukseen merkitty Postipankki Oyj, eli silloinen Leonia, nykyinen Danske Bank. Mainittakoon vielä että kyseessä oli Helsingin Kampin Leonia. Panttikirjahan on arvopaperi, jonka olettaisi säilyvän pankin hoivissa, vaikka kieltämättä lainan nostosta oli jo kulunut aikaa.

Tyrmistys oli suuri kun pankista ilmoitettiin ettei heiltä löydy panttikirjaa, eikä edes koko lainakansiota mummoni nimellä. Toisaalta heillä ei myöskään ollut esittää luovutustodistusta, mikä olisi kyllä tehty mikäli pankki olisi luovuttanut panttikirjan takaisin sen jälkeen kun velka oli maksettu. Mummoni ei myöskään itsenäisesti päässyt asioimaan pankissa, eikä kukaan meistä omaisista muistanut häntä avustaneensa tällaisen asian tiimoilta. Emme kuitenkaan pystyneet todistamaan pankin virhettä asiassa, eikä sieltä todellakaan myönnetty virhettä tapahtuneen. Tämä siis tapahtui toukokuun lopulla 2020.

Ainoa vaihtoehto oli hakea panttikirjan kuolettamista käräjäoikeudelta. Koska en ehtinyt saamaan kuolinpesän osakkaiden valtakirjoja postista tarpeeksi nopeasti, kuulutuksen saaminen viralliseen lehteen siirtyi heinäkuulle. Siitä alkoi kolmen kuukauden kuulutusaika, jonka jälkeen käräjäoikeus totesi panttikirjan kuoletetuksi viime viikon perjantaina. Nyt sitten vielä odotellaan, että MML poistaa kiinnityksen rasitustodistuksesta, jonka jälkeen metsä ja kauppasumma ehkä vihdoinkin vaihtavat omistajaa.

Kaiken kaikkiaan kaupanteko siis viivästyi toukokuun lopulta marraskuun alkuun, lähes puoli vuotta. Siitä kiitos Kampin Leonia/Danske Bankille. Käräjäoikeudelta tuli tänään lasku tuosta kuoletusoperaatiosta: 260 175e. Arvatkaa mikä oli pankin vastaus kun keväällä kyselimme, voisivatko he korvata virheestään meille aiheutuvat kulut? "Ikävä kyllä emme", mutta olipa heillä sentään tarjota useamman huntin hintaista panttikirjan kuoletuspalvelua. Käytännössä se olisi tarkoittanut sitä että he hakevat kuoletusta käräjäoikeudesta meidän puolestamme. Olisimme siis saaneet maksaa koko lystistä sen 435e:n päälle vielä 299e (summa on suuntaa antava).

Kaikki te, joilla vielä on paperisia panttikirjoja hallussanne: muuttakaa ne sähköisiksi pikimmiten! Ja te, joiden panttikirjat ovat pankissa: yhteys heti sinne ja paperit parempaan talteen! Ei kuulemma ole kovinkaan harvinaista että pankki on hukannut panttikirjoja, kertoi käriksen notaari..

3

1014

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olen toiminut kiinteistönvälitysalalla runsaat 16 vuotta. Yhtään pankin hukkaamaa panttikirjaa ei ole kohdalleni osunut, kiinteistön omistajien itse hukkaamia tai tuhomia toki muutama, sen sijaan Nordea on samana aikana hukannut kaksi velan vakuutena ollutta osakekirjaa. Toki molemmissa tapauksissa pankki kantoi vastuunsa, eli hoitivat kuolettamisen ilmaiseksi ja myönsivät vielä ostajille erittäin edulliset lainat, eli kaupat saatiin tehtyä heti vaikka kuoletusprosessi oli vasta aluillaan.

    • Anonyymi

      Hyvä kommentti ja artikkeli. Kiitos.

    • Anonyymi

      Ennen oli pankki-rosvoja.....Nyt on rosvo-pankkeja !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6353
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4086
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2506
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1478
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe