Lähihoitajat eivät tarvitse palkankorotusta. Kansa on puhunut.

Anonyymi

Lähihoitajaksi kouluttautuminen kestää 2..3 vuotta, peruskoulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen. Vuosittain valmistuu 8.000 uutta lähihoitajaa.

Lähihoitajat työskentelevät esimerkiksi päiväkodeissa, hoivakodeissa, sairaaloissa, kotihoidossa ja lastensuojelussa. Kuntasektorilla työskentelee noin 37.000 lähihoitajaa/perushoitajaa.

Lähihoitajien keskipalkka on noin 2150 €/kk.

Kansalaisaloitteella vaadittiin:
"...vaadimme lainvalmisteluun ryhtymistä lähihoitajien
palkkojen korottamiseksi."
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6497

Suomalaiset olivat asiasta eri mieltä. Allekirjoituksia tuli vain 37.000 kappaletta, eikä vaaditun 50.000 allekirjoituksen raja ylittynyt.

30

81

  Vastaukset

  • Kannattaa tuolta ihan suosiolla siirtyä muihin hommiin. Vaikka alkaisi vaan ajaman taksia. Siinä tienaa 1500 – 3500 €/kk, ihan riippuen siitä miten paljon vaan jaksaa ja viittii ajaa iltavuoroja ja kännisten pikkujoulukuljetusta ja muuta.

  • Lähihoitajien ammattiliitto SuPerilla on jäseniä 90.000 hengen verran, heillä lisäksi puolisot ja sukulaiset.
   Silti ei saada kasaan tuota tarvittavaa 50.000 kannattajan nimilistaa.

  • Hyväpalkkaista väkeä näyttävät olevan. Lisäksi palkkarahat tulevat pääsääntöisesti vielä veronmaksajilta, eli yhteisestä kassasta!!!!

   • Mikä yhteinen kassa.äse johon duunaritkan t aa ja josta yri t ystukiloiset vaan saa


  • Käsitykseni mukaan Lähihoitajien keskipalkka ilman lisiä on noin 2 350 €
   Tuon päälle tulee kaikki lisät.

   Moni hoitaja tekee 3 vuorotyötä ja tämän myötä bruttopalkka nouseen noin 3 000€

   Lähihoitajilla on siis aivan kohtuullinen palkka.

   • Kuuluvat ökyluokkaan.


   • "Lähihoitajilla on siis aivan kohtuullinen palkka"

    Ja jos on noin niin .
    Miksi
    Hoitaja pula uhkaa Suomea 🤔
    Kuukausipalkka ja 4 vkoa työtä
    jää käteen 1900 euroa lisineen.
    Kaksi viikonloppua tehty.
    Ei siis kummoinen palkka .
    Tervemenoa hoitoalalle ...


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Lähihoitajilla on siis aivan kohtuullinen palkka"

    Ja jos on noin niin .
    Miksi
    Hoitaja pula uhkaa Suomea 🤔
    Kuukausipalkka ja 4 vkoa työtä
    jää käteen 1900 euroa lisineen.
    Kaksi viikonloppua tehty.
    Ei siis kummoinen palkka .
    Tervemenoa hoitoalalle ...

    Huh, huh. 1900 egeä käteen!!! Harva saa edes bruttona noin paljoa.


  • Kirjastonhoitajan tutkinto on aito 5 vuotta kestävä korkeakoulututkinto, filosofian maisteri. Tärkeätä työtä, mutta palkka on silti vaan 2400€/kk bruttona.

  • Lähärien koulutus on lyhyt ja sisään pääsee kaikki halukkaat. Palkka on hommaan nähden liian suuri, vähempikin riittäisi.

  • Kaksi...kolme vuotta istutaan koulun penkillä. Silti ei saada niille edes sellaista ammattitaitoa opetettua, että ne saisivat antaa ruiskeilla pistoksia vanhuksille.

   Silloin pitääkin kutsua sairaanhoitaja paikalle, jos pistoksia annetaan.

   • Eipä tuo lääkkeiden antolupa on lähihoitajista kiinni. Sairaanhoitajat ovat ottaneet itselleen lääkehoidon. Hoivakodeissa ei vain ole sairaanhoitajia tarpeeksi, ehkä vain yksi, joka sekin esimiesasemassa. Saattaa olla lisäksi toisessakin paikassa töissä. Eihän siinä sitten pelaa lääkehoito. Vanhukset hoituvat sillä kerran vuodessa tehdyn hoitosuunnitelman mukaan ja syövät kourakaupalla turhia lääkkeitä, jota ei valvo kukaan. Jos omaiset ei pysty puuttumaan tähän, homma jatkuu vanhalla kaavalla hautaan saakka. Turhia lääkkeitä on saatettu syödä jo vuosia, eikä mitään kontrolleja verikokein tehdä.
    Lähihoitajan ammattitaito on melko alkeellista. Edes kunnollisia nosto-otteita ei osata, saati perusasioista sitä, että vanhukselle kuuluisi antaa joskus juotavaa tai ei osata tehdä tukisidosta, jos on tarvis. Asukkaan kunnon huononemista ei myöskään osata huomioida. Ei kuulon tai näön tai liikkumisen huononemista. Hampaat on itse pestävä ja hiukset itse kammattava, vaikka käsi olisi kipsissä. Hoetaan vain aktivoimesta ja itsemääräämisoikeudesta, vaikka nähdään, että ihminen ei enää pysty.
    Tällä tavalla kohdellut vanhukset oppivat pelkäämään ja pystyvät vain joko itkemään, valittamaan tai vihoittelemaan hoitajilleen.
    Palkka tuosta työstä on kohtuullinen, etenkin kun siitä poistuu tarjoilu, pyykkihuolto ja siivous.
    Koulutusta lisää kaikkialla työskenteleville ihan perusasioista.


   • Niin, tuo onkin ainoa ero koulutuksessa sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla. Työstä se on ehkä promillen osuus. Pitäähän sairaanhoitajillekin jotain olla, etteivät jää tarpeettomiksi.


  • Jos lähihoitajien peruspalkkoja nostetaan vaikka 100€ kuussa niin vuorolisien kanssa se olisikin jotain 150€. Sairaanhoitajat kimpasntuisivat ja vaatisivat 200€ eli bruttona 300.
   Ihan vain tiedoksi ettei rahat todellakaan riitä nykyisinkään palkkakuluihin. Realismia olisi 100€ höyläys peruspalkkaan.

  • Lähihoitajien palkat lähtivät Italiaan...

   • Jos kaikille Suomen 37.000 lähihoitajalle annetaan 100 €/kk palkankorotus, se tekee vuositasolla 44 miljoonaa euroa.

    Suomi lähettää EU-tukiaisina Italialle 3 miljardia euroa rahaa menemään. Tällä rahalla olisi maksanut lähihoitajien 100 €/kk palkankorotukset 67 vuotta eteenpäin.

    Onnaksi Suomi on rikas maa, ja meillä on varaa velkaa ottamalla auttaa köyhempiä maita, kuten Italiaa ja Espanjaa.

    Lämmmin toivomus sinne palmujen alle, että siellä Italiassa saataisiin Suomen lähettämällä rahalla nostettua niiden omien lähihoitajien palkkoja oikein reilusti.


  • Millekään terveydenhoiton työntekijäryhmälle ei pidä antas senttiäkään, olipa sitten kyseessä perushoita, sairaanhoitaja tai lääkäri.
   He ovat vain aivottomia duunareita, jotka tekevät mitä käsketään ja heitä joudutaan tarkkailemaan kellokorttien yms. avulla etteivät lintsaisi töissänsä.

   Koronalisät tulee ohjata kokonaisvaltaista, hallintokaavion mukaista poliittisesti vaativaa työtä tekeville parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan valituille demarijohtajille.
   Heidän arvokas työnsä opettaessaan tyhmää rahvasta olemaan hieromatta kasvojaan tai yskimään hihaansa on palkitsemisen arvoista toimintaa.
   Muutaman tonnin palkankorotus olisi ihan paikallaan muiden säänmöllisten lisäkorotusten lisäksi.

   Terveydenhuollon työntekijät pyrkivät rikastumaan sairauksien kustannuksella, mitä poliittisesti valittu hallinnollinen johto ei tietenkään tee.

   • Toive toteutui nopeammin kuin arvasikaan: mm. HUS:n ylihoitaja sai 5000 euron bonuksen koronan hyvästä hoidosta.


  • Kun puhutaan hoitajapulasta, olisin enemmänkin huolissani sairaanhoitajien riittävyydestä. Heistä on pula, lähihoitajia on aivan riittävästi. Sairaanhoitajat eivät ole ottaneet itselleen lääkehoitoa, vaan sen määrittää koulutus. Lähihoitajan koulutus ei riitä Valviran sivuilta voi jokainen käydä lukemassa, mihin eri ammattiryhmien koulutus riittää. Sieltä löytyy, eri ammattiryhmien tehtävät lääkehoidon toteuttamisessa. Kyllä valvira on katsonut, kuinka laajan koulutuksen lääkehoidon toteuttaminen vaatii.

   • Lääkehoito? no ei niitä sairaanhoitajat määrää, vaan lääkärit. Lääkkeitä sitten jakavat lähihoitajat esim vanhustenhoidossa, ei niissä mitään sairaanhoitajia ole paikalla, kun korkeintaan päivävuorossa, eivätkä oikeastaan tee mitään.


  • Toivottavasti et ole lähihoitaja. Minä, joka en edes ole alalla tiedän, että lääkehoito pitää sisällään paljon muutakin, kuin lääkkeen määräämisen, jonka tietenkin tekee lääkäri. Ehkä juuri tuo kommenttisi lääkehoidosta, kertoo sen, miksei lähihoitajan koulutus riitä lääkehoitoon. Osa sairaanhoitajista on kylläkin saanut rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden, mutta he ovat varmaan harvassa.

  • -5% alennusta palkkaveroihin.
   Kunta säästää ja hoitajalle jää enemmän.

   Voihan täällä moni letkautella.
   Harva jaksaa alalla vuosikymmeniä.

  • "Suomalaiset olivat asiasta eri mieltä. Allekirjoituksia tuli vain 37.000 kappaletta, eikä vaaditun 50.000 allekirjoituksen raja ylittynyt."

   Tämä ei tarkoita sitä että Suomalaiset olisivat asiasta eri mieltä. Palkkakehitys nyt vain on jatkuvaa kilpailua toisia työntekijöitä vastaan.

   Kansalaisaloite-palvelua ei mielestäni kannata valjastaa palkkakilpailu-kamppailuareenaksi.

   Tämä tehtävä kuuluu ammattiyhdistysliikkeille.

  • Voisi leikata vähän palkkaa

  • >> lääkehoito pitää sisällään paljon muutakin, kuin lääkkeen määräämisen, jonka tietenkin tekee lääkäri. Ehkä juuri tuo kommenttisi lääkehoidosta, kertoo sen, miksei lähihoitajan koulutus riitä lääkehoitoon.>>

   Tämä on pikkuisen samanlaista juttua kuin TV-sääennusteiden tekeminen. Tarvitaan kuulemma aito, noin 5...6 vuotta yliopistossa opiskellut meteorologi, maisteri, ennen kuin TV-uutisissa esitettävä sääennuste on oikea, tarkka ja pätevä.

   Nuo ressut meteorologit eivät vaan kykene heräämään nykypäivään. Kaikkien taskussa oleva satasen kännykkä tekee jatkuvaa, reaaliaikaista, henkilökohtaista sääennustetta jokaiselle.

   Se puhelimen ennuste on 100%:sti yhtä tarkka ja pätevä, kuin TV-meteorologienkin ennuste. Siksi että molemmat saavat lähtötietonsa ennusteeseen täsmälleen samasta paikasta, Meteorologian laitokselta.

   Oikeasti, seisoskelevia TV-meteorologeja ei ole tietopuolen kannalta tarvittu sään ennustamista varten vuosikymmeneen enää lainkaan.

   Hyvin pitkälle samanlaista se on lääkejakelukin, lääkäri määrää, ja sairaanhoitaja tai perushoitaja sitten jakaa ne tabletit.
   Sairaaloiden lääkejakeluun tulee nopeasti lisää tarkistuksia tekevää automatiikkaa ja robotiikkaa. Vertaa vaikka apteekeissa jo kymmenkunta vuotta käytössä olleisiin lääkerobotteihin.

   Potilasvuoteet oppii sijaamaan ja siivoamaan, 2 viikon kurssilla kuten Viking Linella uudet tekijät opetetaan. Tähän ei tarvita 2 vuoden oppimäärää.

   Mutta siihen 2 vuoden opiskeluun pitäisi kyllä pystyä sisällyttämään lääkärin määräämien lääkkeiden jakelun opettaminen. Tenteillä testattava teorian ja laskemisen osaaminen on kyettävä tietenkin osoittamaan.

  • Ja miten tämä kirjoitus liittyy vastaa oon ja tietoturvaan? Maksakaa lähäreille satku per kuukausi lisää, niin potilastiedot ei leviä.
   Superilaiset ei vaan tajuu, että joka vuosi valmistuu 8000 uutta lähihoitajaa entisten ennen jo valmistuneiden lisäksi. Käytännössä puolet suomen Naisista on lähihoitajia. Niin mistä te olette saavinanne rahaa 100euroa per kuukausi jokaiselle lähihoitajalle, kun teitä jo on ja lisää tulee 8000 joka vuosi?

   • Naisten vuosiluokka on noin 30,000 henkeä, jos siitä joka vuosi valmistuu 8000 uutta lähihoitajaa, niin onhan se aika iso lukema.
    Näköjään lähihoitajat lisääntyvät ja sikiävät kuin Afrikkalaiset. Nelinkertainen syntyvyys tavallisiin ihmisiin verrattuna.


  • Testamenttiin on jo heti syytä kirjoitella että kukkaaqn valheellinen lääkääri ei voi muuyyss lopullista v iiisasta testamentiani.

  • Tapani Kansako näin on sanonut ja kun hän sen sanoo niin isolla AMEN!

  • 9e päivä pitäis riittää

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   99
   4892
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   102
   3248
  3. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   98
   3008
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   37
   1530