Asioidenhoitoa Alajärvellä

Anonyymi

Alajärven kaupunginvaltuusto 25.10.2020: Säästölistasta leikattiin rivejä
27.10.2020 - Toimitus
Alajärven kaupunginvaltuusto päätti maanantaina veroprosenteista sekä talouden tasapainottamiseksi tehdystä säästölistasta.

VALTUUSTON kokous venyi neljän tunnin mittaiseksi. Valtuutetut keskustelivat vilkkaasti Perlaconin säästölistasta sekä ensi vuoden veroprosenteista. Taloussuunnitelmavuosina käyttötalouden menot vievät kaupungin talouden reilusti miinukselle, mikä syö taseen ylijäämät. Kaupunginhallitus käynnisti alkuvuodesta tasapainottamismenettelyn ja säästölista laadittiin yhteistyössä Eero Laesterän, viranhaltijoiden, työntekijöiden ja luottamusmiesten kesken.

Jukka Pekka Matintupa (sd.) avautui hallinnon ongelmia koskevasta kohdasta: –Tämä on järkyttävää lukemista. Ensimmäinen ajatus oli, että tämä ei ole totta: ”väliaikaisuuden leima, kehittäminen ei ole pitkäjänteistä, johtotehtävien hoitaminen sijaisjärjestelyin ei ole pitkäjänteinen ratkaisu”. Paikoin esimiehet ja johtajat kaukana arkisesta tekemisestä: esimiestä ei näy työpaikalla tai ei tavoita. Omatoimisesti siirrytty esimerkiksi nelipäiväiseen työviikkoon ja niin edelleen. Organisaatiosta löytyy myös "piiloesimiehiä", jotka käytännössä johtavat tekemistä, vaikkeivat ole oikeasti esimiesasemassa, hän siteerasi.

–Tätä raportin taustaa vasten ei ole ihme, että talous on syöksynyt tällä valtuustokaudella ylijäämäisestä alijäämäiseksi. Mitä ihmettä te olette puuhastelleet, miten näin on päässyt käymään? Minulla on tunne, että hallinnolla on osaamista, mutta raportti on varoitus, että katse on nostettava uimahallista arkipäivän tekemiseen, muuten tästä ei nousta.

Jukka Joensuu (kok.) totesi, että listalta puuttuu monia keskeisiä asioita, kuten voisiko tasapainottaminen jotenkin tukea paikkakunnan yrittäjyyttä, yksityisteiden hoito, kiinteistöselvitys, vesihuoltolaitos, inventointi ja palvelutuotannon ulkopuolisen kaluston myynti, ledivalojen vaihto, konserniyhtiöiden yhdistäminen sekä digiaikakauden hyväksikäyttö.

Valtuusto hyväksyi talous- ja henkilöstöhallinnon, asianhallinnan ja toimistopalvelujen keskittämisen suunnittelun aloitettavaksi heti ja toteuttamisen alkavaksi jo ensi vuonna. Kaikilla toimialoilla tehtäviä yhdistellään mahdollisuuksien mukaan eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättyessä. Kelan sakkomaksuja pitkäaikaistyöttömistä pyritään hoitamaan jatkossa sosiaalipuolelta käsin. Työllisyys- ja viestintäkoordinaattoreiden virat lakkautetaan.

SIVISTYSTOIMEN osalta Peukaloisen ryhmis jatkaa keskustan aloitteesta. Ylikylän koulu lakkaa ja yhdistetään Paavolaan lukuvuonna 2021. Säästö on 160 000 euroa vuodessa.

Ikäihmisten asumispalveluiden palvelurakennemuutos palautettiin valmisteluun. Suunnitelma oli vähentää jo ensi vuonna seitsemän ympärivuorokautisen asumispalvelun ostopalvelupaikkaa ja kuusi omista yksiköistä, kaiken kaikkiaan 80 paikkaa vuoteen 2030 mennessä. Alkuperäisessä versiossa Lehtimäellä sijaitseva 22-paikkainen Wilhelmiina oli tarkoitus lopettaa vuoden 2023 loppuun mennessä ja Kultakämmenessä tehostetun palveluasumisen paikkoja vähentää 30. Laskennallinen säästö olisi 1,4 miljoonaa euroa.

Valtuutetut peräsivät ihmisläheisempää otetta asiaan ja koska paikat on tarvitseville pakko hankkia jostakin, oman palvelutuotannon alasajo tulee lopulta kalliimmaksi. Tarve ei ole vähenemässä.

KAUPUNGINJOHTAJA Vesa Koivunen evästi verokeskustelua toteamalla, että ensi vuoden talousarvio näyttää tällä hetkellä pari miljoonaa alijäämäiseltä. Tämän vuoden osalta valtion uudet tuet kunnille voivat tuoda toteutuman lähelle nollaa, mutta talouden huono ennustettavuus jatkuu ja ensi vuonna valtionosuudet tippuvat 600 000 euroa.

Kuisma Kujala (kesk.) esitti muun muassa Aino Kanervikkoaho-Katajan (kd.) kannattamana, että tuloveroprosentti nostetaan 22 prosenttiin. Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys veroprosentin säilyttämisestä 21,75 prosentissa tuli hyväksytyksi äänin 18–16.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan; ainoastaan muiden kuin vakituisten asuinrakennusten vero korotetaan 1,5 prosenttiin.

Jaa juttu:

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aikamoista ristivetoa!

    • Anonyymi

      Onko siellä Alajärvellä asiat ollenkaan niin hyvin kuin julkisuudessa on hehkutettu.On hallia hallin perään rakennettu aivan kuin rahaa olisi rajattomasti.Joko kirstun pohja pilkahti vai mistä on kysymys.

      • Anonyymi

        Kohtalaisessa kunnossa on kyllä. Tämä palsta nyt vaan ei kerro totuutta vaan on katkerien ihmisten tietämättömiä ilkeilyjä täynnä.


    • Anonyymi

      Asiathan lähtivät menemään jopa erittäin huolestuttavaan suuntaan viimeistäänkin siinä vaiheessa, kun Luoma-ahon kyläkoulu lakkautettiin. Sillä on ollut ihan älyttömän negatiivinen vaikutus moneen kohteeseen. Moni sivullinen on joutunut kärsimään ja aivan suotta.

      • Anonyymi

        Kaupunginjohtaja haluaa lopettaa Lehtimäeltä kaiken.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaupunginjohtaja haluaa lopettaa Lehtimäeltä kaiken.

        Missään ei ole tuota tietoa todettu. Valehtelet!


    • Anonyymi

      Eipä pystynyt valtuusto siunaamaan säästöesityksiä näin vaalien alla. No seuraavalla kaudella samat asiat edessä , luvut vaan isompia.

    • Anonyymi

      Mikä juttu tämä on, että Peukaloista ei saada lakkautettua? Onko tämä näitä "hyvä veli verkoston" juttuja? Saisiko sitä edes järkevämpää paikkaan? Nyt se on hikisen hallin päässä. Paalijärveltä lähdetään muuhunkin suuntaan kuin kirkolle päin, että voisihan järjestäjää uutta paikkaa koulun lähettyviltä. Ja jos kirkolle ajelee niin samalla saa vietyä sinne muksut hoitoon.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe