Asioidenhoitoa Alajärvellä

Anonyymi

Alajärven kaupunginvaltuusto 25.10.2020: Säästölistasta leikattiin rivejä
27.10.2020 - Toimitus
Alajärven kaupunginvaltuusto päätti maanantaina veroprosenteista sekä talouden tasapainottamiseksi tehdystä säästölistasta.

VALTUUSTON kokous venyi neljän tunnin mittaiseksi. Valtuutetut keskustelivat vilkkaasti Perlaconin säästölistasta sekä ensi vuoden veroprosenteista. Taloussuunnitelmavuosina käyttötalouden menot vievät kaupungin talouden reilusti miinukselle, mikä syö taseen ylijäämät. Kaupunginhallitus käynnisti alkuvuodesta tasapainottamismenettelyn ja säästölista laadittiin yhteistyössä Eero Laesterän, viranhaltijoiden, työntekijöiden ja luottamusmiesten kesken.

Jukka Pekka Matintupa (sd.) avautui hallinnon ongelmia koskevasta kohdasta: –Tämä on järkyttävää lukemista. Ensimmäinen ajatus oli, että tämä ei ole totta: ”väliaikaisuuden leima, kehittäminen ei ole pitkäjänteistä, johtotehtävien hoitaminen sijaisjärjestelyin ei ole pitkäjänteinen ratkaisu”. Paikoin esimiehet ja johtajat kaukana arkisesta tekemisestä: esimiestä ei näy työpaikalla tai ei tavoita. Omatoimisesti siirrytty esimerkiksi nelipäiväiseen työviikkoon ja niin edelleen. Organisaatiosta löytyy myös "piiloesimiehiä", jotka käytännössä johtavat tekemistä, vaikkeivat ole oikeasti esimiesasemassa, hän siteerasi.

–Tätä raportin taustaa vasten ei ole ihme, että talous on syöksynyt tällä valtuustokaudella ylijäämäisestä alijäämäiseksi. Mitä ihmettä te olette puuhastelleet, miten näin on päässyt käymään? Minulla on tunne, että hallinnolla on osaamista, mutta raportti on varoitus, että katse on nostettava uimahallista arkipäivän tekemiseen, muuten tästä ei nousta.

Jukka Joensuu (kok.) totesi, että listalta puuttuu monia keskeisiä asioita, kuten voisiko tasapainottaminen jotenkin tukea paikkakunnan yrittäjyyttä, yksityisteiden hoito, kiinteistöselvitys, vesihuoltolaitos, inventointi ja palvelutuotannon ulkopuolisen kaluston myynti, ledivalojen vaihto, konserniyhtiöiden yhdistäminen sekä digiaikakauden hyväksikäyttö.

Valtuusto hyväksyi talous- ja henkilöstöhallinnon, asianhallinnan ja toimistopalvelujen keskittämisen suunnittelun aloitettavaksi heti ja toteuttamisen alkavaksi jo ensi vuonna. Kaikilla toimialoilla tehtäviä yhdistellään mahdollisuuksien mukaan eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättyessä. Kelan sakkomaksuja pitkäaikaistyöttömistä pyritään hoitamaan jatkossa sosiaalipuolelta käsin. Työllisyys- ja viestintäkoordinaattoreiden virat lakkautetaan.

SIVISTYSTOIMEN osalta Peukaloisen ryhmis jatkaa keskustan aloitteesta. Ylikylän koulu lakkaa ja yhdistetään Paavolaan lukuvuonna 2021. Säästö on 160 000 euroa vuodessa.

Ikäihmisten asumispalveluiden palvelurakennemuutos palautettiin valmisteluun. Suunnitelma oli vähentää jo ensi vuonna seitsemän ympärivuorokautisen asumispalvelun ostopalvelupaikkaa ja kuusi omista yksiköistä, kaiken kaikkiaan 80 paikkaa vuoteen 2030 mennessä. Alkuperäisessä versiossa Lehtimäellä sijaitseva 22-paikkainen Wilhelmiina oli tarkoitus lopettaa vuoden 2023 loppuun mennessä ja Kultakämmenessä tehostetun palveluasumisen paikkoja vähentää 30. Laskennallinen säästö olisi 1,4 miljoonaa euroa.

Valtuutetut peräsivät ihmisläheisempää otetta asiaan ja koska paikat on tarvitseville pakko hankkia jostakin, oman palvelutuotannon alasajo tulee lopulta kalliimmaksi. Tarve ei ole vähenemässä.

KAUPUNGINJOHTAJA Vesa Koivunen evästi verokeskustelua toteamalla, että ensi vuoden talousarvio näyttää tällä hetkellä pari miljoonaa alijäämäiseltä. Tämän vuoden osalta valtion uudet tuet kunnille voivat tuoda toteutuman lähelle nollaa, mutta talouden huono ennustettavuus jatkuu ja ensi vuonna valtionosuudet tippuvat 600 000 euroa.

Kuisma Kujala (kesk.) esitti muun muassa Aino Kanervikkoaho-Katajan (kd.) kannattamana, että tuloveroprosentti nostetaan 22 prosenttiin. Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys veroprosentin säilyttämisestä 21,75 prosentissa tuli hyväksytyksi äänin 18–16.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan; ainoastaan muiden kuin vakituisten asuinrakennusten vero korotetaan 1,5 prosenttiin.

Jaa juttu:

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä Alajärvellä hoidetaan kunta asioita mallikkaasti ihan mahtavaa tässä tilanteessa.
      Pieniä viilauksia sinne missä on vähän tarvetta eikä kosketa asukkaiden tarvitsiviin hoitopalvelu maksuihin. Valtuutetut on todella tuusalla mitkä ihmisille on tärkeitä terveys edellä olevia palvelutuonannon aloja joihin ei pidä tässä tilanteessa koskea
      pesäpallomailallakaan mahtava arvio. Kannattas nyt ottaa oppia tästä vaikka kuinka vaikeass tilanteessa olemma meidän kunnassa koronan ja yritysten mahalaskun aikaan, vientitulojen suhteen miten voidaan kuntalaisten parhaaksi eli veronmaksajien, olemma kuitenkin se taho joka viimekädessä kaikki menot kustantaa. Olen ollut korona aikanakin lomatunnelmissa, monien ihmisten kyselyiden pohjalta enkö enään tiedota tosiasioita, pakko oli lausuman kirjoittaa.

      • Anonyymi

        Entäs suojatyöpaikat??????


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entäs suojatyöpaikat??????

        Entäs suojatyöpaikat??????. Täytyypä kysyä niitähän vimpelissä riittää hunajatolpalla notkuu
        no aika tulee notkunnat loppuu kuhan kuntaliitos paiskaa kättä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entäs suojatyöpaikat??????. Täytyypä kysyä niitähän vimpelissä riittää hunajatolpalla notkuu
        no aika tulee notkunnat loppuu kuhan kuntaliitos paiskaa kättä.

        Tervehdys. Kuntaliitoksen mukaisesti voimme alkaa selvittää rakentavasti tulevaisuuden visioita Vimpelin sisällä. Tilanne selvitys on moniakin hajoittanut, tällä hetkellä saavutettu yhteisymmärrys vaatinut eri puolueiden erilaisista lähtökohdista, nyt saavutetun tuloksena mikä kunnalle on paras vaihtoehto kuntaliitos, tunnelma on hyväksytyssä muodossa maaliin on päästy yhteisymmärryksen tuloksena on kuntaliitos. Kunnan asukkaiden kannalta mitä mainioin päätös, turvattujen palveluiden saamiseksi Vimpeliin. Kuntaliitos moodissa voimme alkaa pääasialliset kaikkia koskevia asioita päätöksiä hahmottamaan. Työllisyys näkökohdasta katsoen uudistus tuo valtavat potenttiaalit sosiaali- ja terveyssektorille, sairaanhoitajia tulemme jatkossa tarvitsemaan, jotka tulevat siirtymään
        sote-alueen kentälle. Kuntajohtajia liittyvistä kunnista kyllä joudumme irtisanomaan, osan voimme hoitaa eläköitymisen muodossa, osa joutuu hakeutumaan muihin tehtäviin, valtiovallan tavoitteena on himmeleitten purku kuntasektorilta. Kuntaliitos jota monetkaan eivät ole sisäistäneet
        on todella valtava uudistuksella haetaan säästöjä. Vanhat ikiaikaiset luutuneet tavat tulevat purettaneeksi uudessa kuntaliitos moodissa.
        Suojatyöpaikat lopetuksen piiriin, hallintoa vähentään (yksinkertaistetaan)
        näin saamme valtavat säästöt palveluihin. Vimpeliä kohtaa kyllä hyvä tulevaisuus kuntaliitoksen myötä. Voimme hyvillä mielin katsoa tulevaisuuteen koronasta huolimatta
        tulevaisuuden suurkunta Alajärven kaupungin talouden vahvassa nosteessa, johon jokainen liitetty kunta tuo oman näköisen erilaisuuden panoksen yhteiseen taseeseen palveluitten saamiseksi jokaiselle, keskuskunnan asukkaille.


    • Anonyymi

      Eipä pystynyt valtuusto siunaamaan säästöesityksiä näin vaalien alla. No seuraavalla kaudella samat asiat edessä , luvut vaan isompia.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      344
      3591
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      232
      2198
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1722
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1617
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      85
      1444
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      294
      1315
    7. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      87
      1165
    8. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      84
      1149
    9. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1141
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      986
    Aihe