Eka kerran päätin tehä hernekeiton ite. Sai naapurilta hernepussin. Lukee 2litraa vettä ja liota yön yli. Pitääkö aamulla heti alkaa keittään. ????Meinasin kyllä nukkua pitkään ja herneet lilluu puoleen päivään.
Hernekeiton teko
9
4554
Vastaukset
- Anonyymi
Joo, tuo ohje on minuakin huvittanut, miltä ajoilta lie peräisin. Miks niitä pitäisi nimenomaan yöllä liottaa, ihan sama liottaa niitä päivällä se muutama tunti ja eiku keittämään.
- Anonyymi
EIKÄ SITTEN KEITETÄ! levy 3.lle ja vartin välein pyöräytys.
yht =3h- Anonyymi
Kyllä se mielestäni on keittämistä, vaikka se keitto hieman poreilee. Sinunko mielestä vain kutosella levyn pitäminen keittää? Itse hauduttelen ihan pienellä lämmöllä n.3 tuntia välillä sekoittaen ja hyvää tulee.
- Anonyymi
Ne herneet ei me mikskään vaikka likoisivat 2.kin päivää,pääasia että ovat turvonneet.Ja suola vasta lopussa, hiljalleen antaa kuplia sillon tällön.
Ei kutosella hulluna. - Anonyymi
Anna tosiaan liota niiden herneiden kunnolla, se yön ylitse on vaan ohjeena, että ei heti aleta keittelemään kuivista herneistä. Ja ei niitä herneitä koko päivää tarvitse keitellä ;D
Köyhän kannattaa ostaa kunnollinen höyrykattila, sillä saa keitettyä hernekeiton polttamatta sitä kattilan pohjaan, samalla kattilalla keittää sitten perunatkin ja riisipuuron samalla. Kyllä hernekeiton keittäminen onistuu tavallisellakin kattilalla hyvin, mutta lämpöjen kanssa tosiaan tarkkana, ettei levyä kutoselle.
Hernekeittoon suola tosiaan vasta ihan lopussa, kun herneet jo kypsiä, eikä mitään suolaista lihaakaan ennen herneiden kypsymistä sinne sekaan, herneet jää muuten koviksi.
Hernekeitto on niitä helpoimpia ruokia valmistaa ja tietty tosi edullista ruokaa. - Anonyymi
Kyllä työläältä vaikuttaa. Nopeampaa sais purkki hernarin mutta ku ilmaseksi sai naapurilta piti kokeilla . Pakkasessa on eineslihapullia jauhelihaa ja nakkia . Pitäähän sinne jotain lihaa heittää sekaan.
- Anonyymi
Ökyt laittaa lihaa sekaan. Sipuli riittäkööt. Sunnuntaisin voi lisätä sinappiakin.
- Anonyymi
Se hernepussin ohje on ihan hyvä, lihaa voi kyllä vähetääkin.
Kuivia herneitä kannattaa liottaa yön yli, eikä heti aamulla tarvitse alkaa keittämään kypsäksi (ei ne mene pilalle pidemmästäkään liotuksesta). Tärkeää on myös huuhdella herneet ennen liottamista ja jos se on unohtunut, ehtii sen tehdä liotuksen jälkeenkin kun vaihtaa herneet uuteen veteen. Jos on huuhtonut jo alussa, liotusvedes voi jättää kattilaan herneiden kanssa. Kun kiehuminen alkaa on tärkeää kerätä pinnalle nouseva vaahto pois (varsinkin huuhtomattomista herneistä irtoaa likaa vaahtoon huomattavasti). Vaahto loppuu jossain vaiheessa ja sitten vaan keittelemään. Jos haluaa hernekeittoa nopeasti (tai ennakkoliotus on unohtunut) voi keittää reilulla lämmöllä niin että keitto todellakin kiehuu. Keitosta tulee näinkin ihan kelvollista, mutta aina paremmaksi keitto tekeytyy mitä pienemmällä lämmöllä sitä pystyy hautomaan. Kotona keitän melko nopeasti vajaassa parissa tunnissa tavallisella kattilalla, mutta vapaaehtoistyössäni isossa vesivaippakattilassa keitto muhii hiljalleen alkukiehautuksen jälkeen kaikenkaikkiaan n. 3 h. Tuolloinkin herneet ovat olleet likoamassa yön yli.
Lihana voi käyttää oikeastaan oman maun mukaan lähes mitä tahansa. Olen käyttänyt jauhelihaa (jopa raakana keittoon murentaen), tehdasvalmiina kinkkusuikaleena/kuutiona ja joulukinkun loppuja. Jos haluaa voimakkaampaa savunmakua, voi käyttää savukinkkua tai kuten joskus olen pistänyt tuollaiseen isoon kippikattilaan savupotkaa. Mutta jos ostaa kaupasta valmiksi käsiteltyä ns. pizzakinkkua, kannattaa tarkistaa että se on todellakin sianlihaa. Jotkin tuollaiset pizzakinkut on lihatuotteita ja toteutukseltaan lähempänä makkaraa.
Mausteita sitten maun mukaan, suola tietenkin perustana ja itse laitan vielä hiukan meiramia ja sinappia. Jotkut haluaa hernekeittoon sipulia ja/tai porkkanaa (runsaammalla porkkanalla voi korvata lihan kasvishernekeitossa). Niin sipulia kuin sinappia voi lisätä lautasellekin ja jättää keittokattilasta pois koska kaikki ei niistä pidä.
Hernekeitto on eräs helpoimpia ruokia valmistaa. Huuhtaisee herneet ja laittaa ne illalla kattilaan veteen. Sitten vaan keitellään (vaahdon keräilyssä kuluu hiukan aikaa) ja lisää noin puolivälissä lihat ja mausteet. Muutaman tunnin kuluttua on iso kattilallinen todella maukasta hernekeittoa joka hakkaa mennen-tullen jokaisen purkkihernekeiton. Ylimääräinen keitto kelpaa oikein hyvin uudelleen lämmitettynäkin ja sen voi pakastaa vaikkapa annospurkkeihin joista sitten sulattaen ja kiehauttaen saa taas yhtä hyvää keittoa.
- Anonyymi
Mukavasti laulaa ahteri kun hernesoppaa syö.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6315750Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?283769HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2892491- 1291784
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1311493Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3831445Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101233- 131193
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P76952- 115925