Aihe

Empatian tunne?

Anonyymi

Netissä on usein videoita, joissa näytetään kaikenlaisia sattumuksia, siis liukastumisia, kaatumisia, putomisia ja niin edelleen. Jotkut videopätkät ovat sen verran hurjia, että voi arvata että niissä kyllä sattui ja tuntui!

Mistä ihmeestä johtuu, että katsoessani tällaisia videoita tunnen selvästi jalissa omituisen tunteen kohovat nilkoista polviin, kun tapahtuma etenee ruudulla ja tulee selväksi että nyt kyllä kohta sattuu? Aivan kuin samaistuisin kuvattgavaan - tunne ei kuitenkaan ole kipua vaan sellainen omituinen tunne jota en osaa selittää. Se alkaa samalla kun huomaan että nyt kuvattava varmaan (vaikkapa) liukastuu ja se kestää ehtä reilun sekunnin. Aivan kuin joku puristaisi kädet nilkkoojen ympärille ja istten nopeasti liikuttaisi niitä kohti polvia.

Kovin vaikeata on selittää täsmälleen ko. tunnetta. Se voi tapahtua vaikkapa monta kertaa minuutissa, jos kyseessä on videokooste jossa tapahtumia on paljon.

Onkohan tälle ilmiölle nimeä ja mistä se oikein kertoo?

4

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Aivoissa on peilineuroneita jotka toimivat ikäänkuin peilinä suhteessa ulkomaailmaan.

   Nämä neuronit ovat yhteydessä keskushermostoon ja aivot alkukantaisena elimenä peilaavat näkemäänsä kipua peilineuronien avulla

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Peilisolu

   • Anonyymi

    Neurotiede kykenee uskomattomaan sekouiluun yrittäessään pönkittää fysikalistista ideologiaansa. Peilineuronimalli on melkoista sekoilua ja tässä linkki ko. pseudotieteenalan kritiikkiin.

    Eight Problems for the Mirror Neuron Theory of Action Understanding in Monkeys and Humans

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773693/

    Neurotieteen puitteissa höpötettiin jossain vaiheessa myös Jennifer Aniston neuroneista jotka aktivoituvat aina kun koehenkilö näki ko. näyttelijän kuvan.

    Belisario


  • Anonyymi

   Kun joku on läiskähtänyt mahalleen veteen TV:ssä on itselläkin tuntunut tämä vatsassa.

   • Anonyymi

    "Kun joku on läiskähtänyt mahalleen veteen TV:ssä on itselläkin tuntunut tämä vatsassa."

    Kyllä ihmisillä ja varmaankin myös monilla eläimillä on empatian kyky ja se voi jopa näkyä neuronien tasolla mutta mielestäni on virheellistä luulla korrelaatiota kausaliteetiksi vaikka neurotieteen ydin onkin aika pitkälle ns. neurokorrelaatit. Se varsinainen kausaliteetti on eri tasolla vaikka sen seuraukset ovatkin näkyviä ja mitattavissa.

    Minusta esim. Donald Hoffmannin näkemys tietoisuudesta ja neurokorrelaateista on oikeansuuntainen jos halutaan pysyä ns. normaalin tietoisuuden puitteissa eikä oteta mukaan poikkeuksellisia tietoisuuden tiloja ja paranormaalia monimutkaistamaan kuviota liikaa neurotieteen kehityksen tässä vaiheessa.

    Donald Hoffman - What Is Consciousness?

    https://www.youtube.com/watch?v=ynTqCFBhRmw

    Belisario


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   43
   11516
  2. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   150
   8401
  3. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   220
   6706
  4. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   25
   3925
  5. Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.

   Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones
   Maailman menoa
   171
   2631