Partiolupaus muuttui: uskonnotonkin on nyt tervetullut

Suomen partiolaisten kokous on hyväksynyt uuden peruskirjan. Erityisesti siinä partiolupaus, jossa aiemmin mainittiin Jumala isolla alkukirjaimella, muuttui muotoon

"Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa <ikäkauden> ihanteita joka päivä."

Käytännössä muutos ei tietysti tässäkään ole ollut suoraviivainen. Aiheesta keskusteltiin jo kymmenen vuotta sitten, ja va-liittokin otti silloin kantaa. Muutamilla isoilla leireillä on viime vuosina ollut jumalanpalveluksen rinnalla 'elämänkatsomuksen talo' tai vastaava. Epävirallisesti on uskonnottomia partiolupauksiakin tiettävästi käytetty jo aiemmin.

Toisaalta edelleen monella lippukunnalla taustayhteisö on seurakunta ja kokoontumispaikka kirkon kellari. "Kasvaa katsomuksessani" on epäilemättä jäänne, joka mahdollistaa myös entisen malliset iltahartaudet ja muut.

Kuitenkin nyt on annettu periaatteessa selvä lupaus: uskonnotonkin on tervetullut. Toiminta voi nyt liukua maallisemmaksi sitä mukaa kun muukin maailma ympärillä maallistuu.

https://www.partio.fi/ajankohtaista/uusi-peruskirja-ja-partiolupaus-hyvaksyttiin-jasenkokouksessa/

31

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä antivaparia nyt kiukuttaa. Taitaa kohta tulla itkupotkuraivareita ja massiivisia viestitystulvia. Uskovat ovat menneet taas antamaan periksi. Aukkojen jumala pakittaa joka paikassa. Kohta kirkossakaan ei enää saa lausua jumalasta mitään. Buhahahaaaaa....

    • Anonyymi

      Veikkaan ettei päätöstä tehty uskonnottomia ajatellen, vaan uskovia ajatellen. Aikaisemmin, jos et uskonut jumalaan tai muuten vaan suostunut hiljaisesti tanssimaan kirkon pillin mukaan sinut eristettiin ulkopuolelle tai joskus vielä kauemmin menetit jopa henkesi. Nyt ajat ja väestöosuudet on muuttuneet dramaattisesti kirkkoa ja uskovia vastaan. Sama meno ei enää kirkolta onnistu, vaan vanha vallan väärinkäytön käytäntö on kääntynyt itseään vastaan. Se on alkanut eristämään alati pienenevää uskovien joukkoa kaiken ulkopuolelle. Tilanne on pakottanut kirkon antamaan periksi. Kirkko on pakon edessä pakotettu kääntämään selkänsä jumalalle. Kuinka surkuhupaista, kunka nautinnollista. Vastaava kirkon pakonedessä periksiantaminen on nähty jo monessa paikassa. Kirkkohäät saa vaikka toinen osapuoli ei kuuluisi kirkkoon. Kummien määrässä on tinkitty yhteen. Hautaan siunataan kirkkoon kuulumattomia. Ylipäätään jumalaan uskomista ei vaadita enää missään.

      • Joo, tämän voinee nähdä myös kirkon periksi antamisena. Tosin kannat jakautuivat ja osa kirkkoväestä suhtautui aika kriittisesti tähän muutokseen.

        Ja uskon kyllä, että va-liikkeellä on ollut oma roolinsa tässä. Yhä useampi kyseenalaistaa homman, ja lähtee kysymään miten tämä oikein menee. Ja kun muutamaankin lippukuntaan tulee puhelu "Hei minulla on tuollainen 7-vuotias Petteri, ja partio kiinnostaa mutta olisin tuosta uskonnosta kysynyt...", se varmaankin alkaa vaikuttaa.


    • Anonyymi

      Miten komusossujärjestön mus kom - porukka suhtautuu partiouutisiin, partiohan oikeistolainen järjestö jota demokratian mus pinoeerit vihaavat

      • Tätä ei nyt valitettavasti voi muotoilla kovin mukavasti: Mitä jos ottaisit pääsi pois takapuolesta ja lopettaisit höpinäsi toistamisen? Ihan niinkuin kokeilisit ajatella välillä?

        Va-liitto ei ole mikään "komusossujärjestö" ei siitä tule sellaista asiaa toistelemalla. Ja partion oikeistolaisuudestakin kaipaisin näyttöä. Millä tavalla Kokoomuksen tai RKP:n kannatusta edistää se, että isompi osa lapsia käy partioleirillä?

        Vapaa-ajattelijoiden suhtautuminen partioon vaihtelee, koska partiotoimintakin vaihtelee. Meillä on jäseniä, jotka ovat samaan aikaan jossain lippukunnan pestissä. Siellä missä partio yhä on enemmälti uskontoa, suhtautuminen on toisenlainen.


    • Anonyymi

      Kristinusko eikä jumala ei ole ihmisiä yhdistäviä tekijöitä, vaan ihmisiä erottelevia tekijöitä. On ollut varmaan kova pala kirkolle myöntää tosiasiat ja kääntää selkä jumalalle. Käytännössä kirkko on nyt tyhjän päällä ja tarpeeton. On vain ajan kysymys millä aikataululla turha instituutio, kirkko, ajetaan alas. Kuten olemme erinäisistä tilastoista jo saanut viimeisen kymmenen vuotta nähdä on kirkon vapaa pudotus jo hyvässä vauhdissa. Tosiasioita vastaan taistelu suuren Valheen avulla on tullut tiensä päähän.

      • Anonyymi

        Onnea islamilaiseen yhteuskuntaasi kaiken varalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onnea islamilaiseen yhteuskuntaasi kaiken varalle.

        Tämä Vapariliiton silmien sulkeminen poliittiselta uskonnoltaislam on se, mikä vaparikomusossuissa ensimmäisenä herättää huomiota äärimmäisen kielteisesti. Hampaaton lässyttely tyyliin vauvakasteista ja krematorioista on tylsämielistä puuduttavaa blokkituubaa. Kiinteistöistä saatava tulo pitää ukkojen lukudokupiirit Oivassa ja GastropubIssa pirteänä


      • Anonyymi kirjoitti:

        Onnea islamilaiseen yhteuskuntaasi kaiken varalle.

        Jumalan poistaminen partiolupauksesta muuttaa Suomen islamilaiseksi... niin, millä tavalla?


    • Anonyymi

      Kirkon piirissä on jo pidemmän aikaa ollut vallalla pelkotila ettei jumala sanaa uskalleta sanoa ääneen julkisissa haastattelutilanteissa. Tämä viestintästrategia on varmaan valittu jottei karkoteta loppujakin veroja maksavia kirkon jäseniä. Syntikään ei kirkossa ole ollut syntiä pitkään aikaan, ei kirkon ulkopuolella eikä edes kirkon sisällä. Kirkon käsittelyssä ei kristinuskosta ole kohta jäljellä mitään. On se jännä kuinka kirkko on itselleen vapaaehtoisesti tekemässä harakirin.

      • Anonyymi

        Kirkko ja Vapariliitto. Molemmilla hkiri. Kirkko ei ole aihettanut vaparien tuhoa vaan ne itse komusossuilulla


    • Anonyymi

      Olisiko seuraavaksi aika muuttaa ministerivala vannottavaksi pelkästään maallisen kaavan mukaan?

      • Mieluummin ensin sotilasvala.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Mieluummin ensin sotilasvala.

        Kannatan sotilasvalan maallistamista seuraavaksi. Muutosta partiossa on hyvä käyttää muutoksen herättelijänä ja vipuvartena seuraavan muutoksen aikaan saamiseksi. Ihmisiä ei ole tarkoituksenmukaista jakaa eri ryhmiin katsomuksen perusteella.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kannatan sotilasvalan maallistamista seuraavaksi. Muutosta partiossa on hyvä käyttää muutoksen herättelijänä ja vipuvartena seuraavan muutoksen aikaan saamiseksi. Ihmisiä ei ole tarkoituksenmukaista jakaa eri ryhmiin katsomuksen perusteella.

        Juuri näin. Avaan tätä vähän tarkemmin omassa ketjussa myöhemmin.


    • Anonyymi

      Tuskinpa vaan, kun siitä vähennetään verot, joilla elätetään entisiä presidenttejä ja nykyisiä ministereitä ja kansanedustajia ja heidän "avustaja" sukulaisiaan 100.000 e vuosipalkan verran ja kela-toimistohuijareiden palkat (anskattoo ny ei kunkaaan enää luota suomalaisiin "oikeusoppineisiin") kuten myös te-toimisto virkailijoiden (siellä sitä ei ole kuin ne narsistit?) palkat, ja maksetaan lippos-sikojen venäjän kaasuputki-hankkeet (ahne pervo lipponen) ja mitä vielä! pitseeria yrittäjät jotka ei maksa veroja, kun niiden vaimo on perussuomalaisten kansanedustaja ehdokas?. . . tätähän löytyy suomen maasta , mutta kun sen on niin suomenruotsalaisten valloittama media, ettei siitä saa puhua!

    • Anonyymi

      > "Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa <ikäkauden> ihanteita joka päivä."

      Eli kun ikäkauden ihanteet ovat kommunistinen totalitaristinen Kiina, partiolaiset ovat myös samaa.

    • Anonyymi

      Ehkei työsi hävetä sinua, kun et pelkää edes häntä, joka on sinut lähettänyt. Kunnia Jumalalle.

    • Tämä on kova juttu. Partiota isompaa nuorisojärjestöä ei tässä maassa ole.

      Parillakin tavalla merkittävä juttu.

    • Tänään piispainkokous käsittelee partion ja evlut kirkon välistä yhteistyösopimusta. Veikkaan että piispojen joukossa harmi partioliikkeen päätöksestä on suuri, vaikka asia aika arvattavissa olikin.

    • Anonyymi

      Ratkaisematon luokkaristiriita. Vapariliitossa Msalo on epäilemättä tullut uskonnottomaksi raamatun ristiriitaisuuksien takia menettänyt vähitellen uskonsa. Ylekioskilaisilla tie on toinen, ei ole riittävästi historian ja logiikan tuntemusta ristiriitojen huomaamiseen, vaan ovat ateisteja, koska Lenin setä asuu Moskovassa, mukana höpötystä raamatun epätasa-arvosta jne. (Huom.Suomessa ei juuri ole marxilaisia, taistot ovat leninistejä.) Nyt tämä ristiriita Vapariliitossa näkyy jännitteenä, jossa 3 liberaalimpaa puheenjohtajaa on lähtenyt ja jättäneet ylekioskilaisuuden kypsyttelemään Vapariliittoa. Vapariliiton ongelmana mykkyys ja luokkaristiriidan peittely

    • Anonyymi

      Ehkä kuitenkin lupaus "kasvaa katsomuksessani"-lausuma ottaa myös huomioon kristilliset arvot ja partionkin kristilliset juuret.

      • Toki joo, tuo on mahdollista tulkita s.e. mikään muu ei muutu kuin lupauksen muoto. Ja luultavasti juuri niin tapahtuukin. Mutta mikään muu partiossa ei lienekään näin kaksijakoista: esimerkiksi iltahartauksien määrä voi vaihdella ja pudota hiljalleen nollaan.

        Piispankokous muotoilee sivun https://evl.fi/uutishuone/tiedotearkisto/-/items/item/36608/Piispainkokous- Positiivinen uskonnonvapaus mahdollistaa hengellisen kasvun ja uskontodialogin partiotoiminnassa mukaan "positiivinen uskonnonvapaus mahdollistaa kristittyjen partiolaisten hengellisen kasvamisen - -samalla, kun se avaa oven käydä syvempään dialogiin toisin uskovien kanssa", eli silleen sopivasti unohdetaan että kaikki eivät usko ensinkään.


    • Anonyymi

      On toki muitakin lapsijärjestöjä, joilla tämmöistä ongelmaa ja painolastia ei ole. Toki voi sanoa, että "jokaisella on tämänsä" (Saarikoski).

      • On, mutta esimerkiksi Pioneerit yhdistetään vanhempien mielikuvissa laitavasemmistoon ja nykyäänkin sillä on aloiteoikeus Vasemmistoliiton puoluekokouksessa. Käytännössä kyllä sielläkin on ilmeisesti touhu sellaista että sopii osallistua kenen vaan. Ja hyvä niin, ei lasten vielä tarvitse politiikkaa ja uskontoa miettiä.

        Sitten oli Nuoret kotkat SDP:llä ja Kokoomuksella omansa. Näistä en tiedä miten aatteellista on ollut aikanaan.


    • Anonyymi

      Ateisti tyrkyttää omaa oppiaan ja se synkkyys
      tuntuu menevän etusijalle.Jumala on rakkaus
      ja siitä saa ilon,en luopuisi siitä minkään
      ruman pitkänokkasen siimahännän painostuksestakaan ,koskaan en ikinä.

      • "Ruma pitkänokkainen siimahäntä"? Kielenkäyttösi ei oikein vastaa sitä että olisi "rakkaus josta saa ilon".


    • Anonyymi

      Niillä lippukunnilla, vai mitä ne on, on kuitenkin suuria eroja uskonnollisuudessa käytännössä.

      • Oletan, koska eroja on ollut tähänkin saakka. Seuraavassa VA-lehdessä on minulta artikkeli, ja siinä pyydän kertomaan kokemuksia. Toivon tekeväni seuranta-artikkelin vuoden kuluttua.


    • Anonyymi

      Pieninä askelin. On toki muitakin järjestöjä, jotka käytännössäkin sekulaareja.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1786
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1407
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1356
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1283
    5. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1250
    6. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      11
      1248
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1196
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      634
      1171
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      7
      1053
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      994
    Aihe