Kirkko ja Diakonissalaitos rikosten teillä - piilottelee raiskaajia ja muita karkotettuja

Anonyymi

Diakonissalaitoksen Suojattomat-yhteisöhanke on viimeisten kolmen vuoden aikana auttanut noin 1 500 laittomasti maassa olevaa henkilöä pääkaupunkiseudulla. Kohtaamisia laittomasti maassa olevien kanssaan on ollut lähes 20 000!
. Asiakkaat ovat pääasiassa miehiä.
Diakonissalaitoksen Suojattomat-hanke tarjoaa laittomasti maassa oleville yhteisöllistä toimintaa, vertaistukea ja psykososiaalista tukea sekä palveluohjausta muihin moniammatillisiin palveluihin.

Hanketta toteutetaan Diakonissalaitoksen Al Amal -päiväkeskuksessa, joka korvaa laittomille siirtolaisille perheen ja kodin. Monet laittomasti maassa olevat saapuvat päiväkeskukseen avun etsimisen lisäksi tapaamaan työntekijöitä ja muita samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.

– Monille pitkään Al Amalissa käyneille paperittomille työntekijät ovat heidän puuttuva perheensä. Sinne tullaan kertomaan päivän kuulumiset iloineen ja suruineen tai piipahtamaan kahvilla vaatteiden pesun tai ruuanlaiton yhteydessä, Anne Hammad päiväkeskuksesta kertoo.

Vaikka laittomasti maassa oleskelevien määrää ei tarkasti tiedetä, Diakonissalaitoksen hankkeesta saatujen kokemusten perusteella kyse on huomattavasta joukosta – ja määrä kasvaa kielteisten turvapaikkapäätösten ansiosta.

Tapaamisissa laittomien siirtolaisten kanssa on keskusteltu, mitä ilman oleskelulupaa eläminen Suomessa tarkoittaa, minkälaisia seurauksia paperittomuus voi heille aiheuttaa – ja ennen kaikkea yhdessä on mietitty millaisia vaihtoehtoja kulloinkin henkilöllä voi olla tilanteensa muuttamiseksi.

Laittomasti maassa olevat tarvitsevat laajasti erilaista neuvontaa.

– Monet tulevat oleskelulupapäätöksensä kanssa kysymään, mitä päätökseen kirjatut asiat tarkoittavat tai mitä heidän tulee tehdä seuraavaksi – tai jopa mitä mahdollisuuksia monienkin kielteisten päätösten jälkeen heillä vielä on, Anne Hammad kertoo Diakonissalaitoksen antamasta avusta.

– Käymme oleskelulupapäätöksen läpi yhdessä asiakkaan kanssa, ja kerromme sen perusteella jäljellä olevista mahdollisuuksista – tarvittaessa konsultoimme lakimiehiä, Maahanmuuttovirastoa, Pakolaisneuvontaa, kansainvälistä pakolaisjärjestö IOM:ää tai poliisia.

0

<50

  Vastaukset

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

    ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
    Maailman menoa
    193
    6814
   2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

    Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
    Kotimaiset julkkisjuorut
    109
    5216
   3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
    Kotimaiset julkkisjuorut
    55
    3827
   4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

    Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
    Maailman menoa
    101
    3110