Aihe

Uusi-Seelanti selätti koronan tolkun toimilla - Suomessa sama tukahdutusstrategia käyttöön

Anonyymi

Uusi-Seelanti on vapaa koronaviruksesta

Uudessa-Seelannissa saa jo kokoontua juhlimaan vapaasti – Saarivaltio pysäytti viruksen "suureen vallihautaan"
https://yle.fi/uutiset/3-11676950
Uusi-Seelanti on rankattu koronakriisin hoidossa maailman parhaaksi maaksi. Mitä siellä on tehty toisin kuin Suomessa?

Uuden-Seelannin linja on alusta lähtien ollut ehdoton: koronaviruksen ei anneta juurtua eikä levitä maan sisällä, vaan jokainen tapaus etsitään ja eristetään.

Virusta ei pelkästään pidetä aisoissa, vaan se yritetään tukahduttaa kokonaan.

Uudessa-Seelannissa löydetään nykyisin uusia koronatartuntoja korkeintaan muutamia päivässä. Nekin ovat lähes aina tuontitavaraa ja paljastuvat, kun harvat maahan päästetyt testataan sekä pidetään kaksi viikkoa karanteenissa.

Karanteenikeskusten ulkopuolella koronavirus on harvinaisuus. Yksittäiset tartunnat yltävät etusivun uutisiksi, ja tartuntaketjujen jäljityksestä kerrotaan yksityiskohtaisesti.

Viiden miljoonan asukkaan Uudesta-Seelannista on löydetty yhteensä hiukan yli 2 000 koronatartuntaa, ja vain 25 kuolemantapausta on liittynyt koronaan.

Uuden-Seelannin rajat ovat periaatteessa kiinni, mutta tarkkaan määritellyistä syistä maahan voi saapua.

Maatalouden kausityöläiset ovat eräs poikkeus. Heistä on keskusteltu kuten Suomessa kesällä marjanpoimijoista.

Kun tuottajat valittivat, että sato mätänee pelloille ilman ulkomaista työvoimaa, hallitus antoi 2 000 uudelle kausityöläiselle luvan saapua maahan.

Jokainen rajanylittäjä joutuu karanteeniin, vaikka testitulokset olisivat puhtaita. Uudessa-Seelannissa on 32 karanteenihotellia, joita poliisit ja sotilaat vartioivat.

Niissä on täysihoito, ja maahantulijat joutuvat maksamaan kahden viikon eristyksestään ainakin 3 100 Uuden-Seelannin dollaria eli 1 800 euroa.

Karanteenihotellit täyttyvät parhaillaan, kun maailmalla asuvia uusiseelantilaisia saapuu takaisin kotimaahansa joulun viettoon. On arvioitu, että yli miljoona uusiseelantilaista asuu ulkomailla.

Uutistoimisto Bloombergin vertailussa Uusi-Seelanti on pärjännyt koronataistossa paremmin kuin yksikään toinen maa. Suomi oli saman vertailun viidenneksi paras maa (Euroopan paras).

Bloomberg etsi maata, jossa virusta olisi torjuttu mahdollisimman tehokkaasti, mutta jossa talous olisi samalla kärsinyt mahdollisimman vähän.

Uuden-Seelannin menestys perustuu testaukseen, jäljitykseen ja eristykseen.

Uuden-Seelannin koronapolitiikasta päättää pääministeri Ardernin johtama hallitus. Kyselyiden perusteella tiukkaa nollalinjaa tukee selvä enemmistö uusiseelantilaisista.

Elokuun lopussa kolme neljännestä vastanneista kannatti nykylinjaa ja uskoi, että epidemian tukahduttaminen kokonaan on pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu myös Uuden-Seelannin talouden kannalta.

Hallituksen koronatoimiin luotti peräti neljä viidesosaa uusiseelantilaisista.

Myös vaalien perusteella koronalinjauksella on enemmistön tuki.

Ardernin keskustavasemmistolainen työväenpuolue voitti lokakuun puolivälissä pidetyt parlamenttivaalit, joissa se kasvatti hiukan suosiotaan. Työväenpuolueella on nyt 65 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa.

.

Mitä tästä opimme. Tiukka tukahduttamispohjainen strategia on myös talouden kannalta paras. Maata on paras johtaa keskustavasemmistolainen naisen johtama hallitus. Suomen demarijohtoinen hallitus lienee vielä parempi.

Mikä on Suomen ongelma? Se on se että sekä hallituksessa porvaripuolue Mika Lintilän kepu että oppositioporvaripuolue kokoomus mm. Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ominaisuudessa haraavat tiukkaa terveysturvallisuuslähtöistä koronapolitiikkaa vastaan, jota ajaa mm. Krista Kiuru. Porvarit haluavat matkustusrajoitusten löysennyksiä erityisesti ulkomaisen halpatyövoimaliikenteen, Lapin matkailun avaamista, kapakkajuottoloiden aukipitämistä ym. tolkuttomia toimia. Keväällä Marinin hallitus noudatti tiukkaa linjaa ja Suomen talous selvisi KOKO EU:n parhaiten. Nyt elinkeinoelämä on päässyt päättämään liikaa asioista mm. hallituksessa olevan Lintilän kepun ja Henrikssonin RKP:n kautta. Suomen on noudatettava jatkossa paremmin Uuden-Seelannin mallista tiukkaa linjaa omakustanteisilla pakkokaranteenitoimilla maahan saapuville. Talous kiittää samalla. Tavarahan pääsee maahan tästä maahantulijoiden pakkokaranteenista huolimatta.

26

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Uusi-Seelanti on rankattu koronakriisin hoidossa maailman parhaaksi maaksi. Mitä siellä on tehty toisin kuin Suomessa?"

   Suomen koronan hoidossa on yksi heikko lenkki, tiukkoja koronatoimia hallituksessa jarruttava keskustapuolue.

   • Anonyymi

    Suomessa tilanne on silti Euroopan paras. Porvarien johdolla se olisi muun Euroopan tasolla, koska elinkeinoelämän painostuksesta politiikka olisi sitä mitä Lintilä hallituksessa ja Vapaavuori Hesassa on yrittänyt toteuttaa. Matkailun ja juottoloiden rajoitusten höllennyksiä.


   • Anonyymi

    Syy: Porvarien bisnekset ja eliitin bilettäminen.


   • Anonyymi

    Ensin seli-seli:
    "Uuden-Seelannin etu on ilman muuta, että se on saari, jolloin rajoitustoimia ja sulkuja on helpompia tehdä."

    Entäs tuo Britannia ? Saari sekin, mutta mikä on siellä tilanne kun on lepsuiltu rajoitusten kanssa?

    Myös Tegnell seli-seli miten rajanaapurit Suomi ja Norja ovat niin erilaisia, ja sen takia niissä koronatilanne on massiivisesti parempi. Ettei nyt Tegu johtuisi kuitenkin koronatoimista joita Ruotsissa ei ole ollut juuri, siis ennen kuin sut on nyt heivattu tiedotuksesta ja päätännästä sivuun.


   • Anonyymi

    Siellä laitettiin heti ulkonaliikkumiskielto. Sillä se suomessakin laantuisi. Mutta pitäähän ostoskeskusten seiniä pitää pystyssä ja urheilla räkä lentäen.


  • Anonyymi

   Muistatko millainen häly nousi kun Kiuru tätä ehdotti. Asialle naureskeltiin aikanaan vaikka se olisi ollut ihan hyvä ehdotus taudin leviämisen hillitsemiseksi. Mikähän siihen oli syynä ettei järkevästi voitu toimia?

  • Anonyymi

   "Jokainen rajanylittäjä joutuu karanteeniin, vaikka testitulokset olisivat puhtaita. Uudessa-Seelannissa on 32 karanteenihotellia, joita poliisit ja sotilaat vartioivat.

   Niissä on täysihoito, ja maahantulijat joutuvat maksamaan kahden viikon eristyksestään ainakin 3 100 Uuden-Seelannin dollaria eli 1 800 euroa."

   Suomeen samanlainen ulkomailta tulevien pakollinen kahden viikon omakustanteinen eristyskaranteeni täysihoidolla.

   Sen lisäksi maskipakko julkisissa paikoissa, joissa liikkuu ihmisiä, sekä tuntuva sakko tämän määräyksen rikkomisesta. Kirjastot, kirkot, elokuvateatterit ym., joissa jokainen voi pitää suojamaskia koko ajan, olisivat auki sellaisella rajoituksella että kaikkien 2 metrin turvaetäisyys voidaan säilyttää. Esiintyjille jne. koronatestaukset ja suoja-alueet, tehoilmastointi ym. suojaustoimet, jolla aerosolien leviäminen yleisön joukkoon estetään.

   Sen sijaan juttolat ja ruokailupaikat jne. sekä kaikenlaiset bileet, joissa ei voida syömisen ja juomisen vuoksi pitää koko ajan suojamaskia laitettaisiin kiinni, kunnes epidemia saadaan pääosin tukahdettua.

  • Anonyymi

   Ihailtavaa toimintaa Uudessa-Seelannissa. Suomessa olisi pitänyt tehdä samoin: jokainen maahantulija karanteenihotelliin omalla kustannuksellaan tai työnantajan kustannuksella, silläkin uhalla, että matkustelun radikaalilla vähentymisellä olisi ollut suuria taloudellisia kustannuksia, lockdowneilla on vielä enemmän koko maan taloudelle.

   Vallihauta on metafora: se ei viittaa fyysiseen esteeseen vaan tiukkoihin toimiin rajalla.

  • Anonyymi

   Uudessa-Seelannissa näyttää olevan minun ehdottama karanteenihotellimalli, missä
   maahantulijoiden pitää viettää aikaa omalla kustannuksella. Järjestelmän pitää tietenkin
   olla demokraattinen, missä jokainen rikkaimmasta köyhimpään viettää aikansa... ja hotellia
   vartiodaan, jotta varsinkaan eliitti ei karkaa bilettämään.

   Hienoa ja esimerkillistä toimintaa kun kaikki toimivat yhteisen edun eteen ja ilman rokotetta. Upeaa nähdä kuinka pandemiasta voi selvitä kun kurinalaisuutta löytyy. Muualla ihmiset odottavat ulkopuolista apua rokotteesta luullakseen ettei itse tarvitse tehdä mitään. Täälläkin vain jauhetaan covid-19 alkuaikojen hallituksen ja THL:n antamia lausuntoja vaikkei silloin oikeastaan tietoa ollut riittävästi. Nyt ne maskit päähän kaikille kitisemättä ja pidetään ne turvavälit. Suojellaan edes vanhuksia ja riskiryhmäläisiä vaikkei itselle olisikaan niin väliä kun kuollaanhan me kumminkin kuten suomalaisten suusta saa niin usein kuulla.

  • Anonyymi

   Uudessa-Seelannissa ei ole äänestetty ministeriksi mitään kaakattavaa albiinoa eikä meikkikaupan kassaa pääministeriksi.

   • Anonyymi

    Kun koronahoito oli Marinin johdossa keväällä, Suomi pärjäsi Euroopan parhaimpien joukossa ensimmäisestä aallossa, Suomen talous pärjäsi koko EU:n parhaiten, mm. 3x paremmin kuin yli 7 000 talouden ihmisuhria antaneessa Ruotsissa ja 4x paremmin kuin keskimäärin EU-maissa.
    Koronahoito annettiin alueille ja elinkeinoelämän lobbaus sekä vaikutti hallituspuolue kepun ja Helsingin kokoomuspormestari Vapaavuoren toimikn, siksi nyt mennään maskisuosituksesta huolimatta alamäkeä. Marinin pitää ottaa taas koronhoito haltuunsa ja tolkun Krista Kiuru toteuttamaan terveysturvallisuuslähtöisiä toimia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kun koronahoito oli Marinin johdossa keväällä, Suomi pärjäsi Euroopan parhaimpien joukossa ensimmäisestä aallossa, Suomen talous pärjäsi koko EU:n parhaiten, mm. 3x paremmin kuin yli 7 000 talouden ihmisuhria antaneessa Ruotsissa ja 4x paremmin kuin keskimäärin EU-maissa.
    Koronahoito annettiin alueille ja elinkeinoelämän lobbaus sekä vaikutti hallituspuolue kepun ja Helsingin kokoomuspormestari Vapaavuoren toimikn, siksi nyt mennään maskisuosituksesta huolimatta alamäkeä. Marinin pitää ottaa taas koronhoito haltuunsa ja tolkun Krista Kiuru toteuttamaan terveysturvallisuuslähtöisiä toimia.

    Kokoomukselle ja kepulle maskin lisäksi suukapula!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kun koronahoito oli Marinin johdossa keväällä, Suomi pärjäsi Euroopan parhaimpien joukossa ensimmäisestä aallossa, Suomen talous pärjäsi koko EU:n parhaiten, mm. 3x paremmin kuin yli 7 000 talouden ihmisuhria antaneessa Ruotsissa ja 4x paremmin kuin keskimäärin EU-maissa.
    Koronahoito annettiin alueille ja elinkeinoelämän lobbaus sekä vaikutti hallituspuolue kepun ja Helsingin kokoomuspormestari Vapaavuoren toimikn, siksi nyt mennään maskisuosituksesta huolimatta alamäkeä. Marinin pitää ottaa taas koronhoito haltuunsa ja tolkun Krista Kiuru toteuttamaan terveysturvallisuuslähtöisiä toimia.

    Mahtoikohan nyt kumminkaan olla kokonaan Marinin ja/tai hallituksen ansiota!

    Suomalaisia suojelee "pari" muutakin asiaa kuin vain nämä tehdyt toimenpiteet. Ensinnäkin sijaintimme on syrjäinen joten "kaikkihan" tänne tulee pienellä viiveellä niin taudit kuin osin talouden heilahtelutkin ja toiseksi suomalainen pitää luonnostaan enemmän etäisyyttä muihin ihmisiin kuin keskieurooppalainen, tässä nyt paria asiaa mainitakseni.

    Hallitus sen sijaan oli tumput suorana ja väänsi kättä ilmailuviranomaisten kanssa silloin alkuun että kenelle se lentoliikenteen ja sitä kautta tartuntojen kulkeutuminen tänne suomeen oikein kuuluu!

    Sama sählääminen jatkuin laivaliikenteen osalta!

    Kaiken lisäksi koronan jo riehuessa niin näitä ns. Skopjen lentoja ei vaan saatu kuriin VAIKKA jokaisella lennolla tänne tuli muutamia tartuntoja!

    Eihän se hallitus nyt mitään niin erikoista roolia tässä ole vetänyt VAAN lähinnä pannut toimeen terveysviranomaisten päätöksiä! Se on kieltämättä totta että porvarihallitus olisi voinut olla vielä lepsumpi, no sitähän emme saa koskaan tietää!


  • Anonyymi

   Mitä on tehty toisin?

   Uudessa-Seelannissa ja Australiassa on tehty kaikki toisin. Ei suositella, ei ole yksilön vapautta joka menee yhteisön edelle. Lukisin vielä Singaporen toiminnan ns. länsimaista jotka ovat osanneet ja osaavat hoitaa tälläisiä asioita niinkuin ne kuuluvat hoitaa. Ravintolat kiinni, tapahtumat pois, eristetään alueet ja niitä todellakin vahditaan ja kaikkein tärkein on että rikkeistä rangaistaan. Ihminen ei osaa käsitellä vapautta, se on nähty. Nyt Uudessa-Seelannissa voidaan olla vapaita, itseasiassa näin oli jo kesäkuussa. Täällä on tehty kaikki toisin...ravintola ja matkailualaa yritetään pelastaa, millä kustannuksella? Kun tämä Covid joskus ohi niin ravintoloita ja matkailualaa nousee kuin sieniä sateella, ei niihin kannata paukkuja käyttää. Näin on toimittu maapallon toisella puolella.

   • Anonyymi

    Jos Ebolan kaltainen virus ilmestyy tulevaisuudessa maailmaan ( kuten varmasti jossainvaiheessa ilmestyy tai täyäkin tappavampi) niin näkee että mitkä maat osaavat hoitaa tilanteen kotiin.
    Eurooppa ja yhdysvallat missä jokainen täyttä ymmärrystä vailla oleva vajakki saa toimia oman harkinnan ja ”yksilönvapauden” mukaan voi pitkässä juoksussa johtaa.


  • Anonyymi

   Jos Suomessa mentäisiin vastaaviin rajoituksiin, jouduttaisiin perustuslaki uudistamaan perin pohjin yksilön oikeuksien osalta. Myös yrittäjien ja elinkeinojen osalta pitäisi tehdä melkoisia muutoksia.
   Ei olisi Suomi silloin enää pohjoismainen demokratia, vaan olisi aivan jotain muuta.

   • Anonyymi

    Varmaan noin onkin mutta käsittääkseni Uudessa-Seelannissa ei ole mitään totalitarismia vaikka koronatoimet ovatkin olleet järeitä ( ja erittäin tehokkaita).


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Varmaan noin onkin mutta käsittääkseni Uudessa-Seelannissa ei ole mitään totalitarismia vaikka koronatoimet ovatkin olleet järeitä ( ja erittäin tehokkaita).

    Virus ei leviä itekseen vaan siihen tarvitaan ihminen joka sitä levittää.
    kaikki olisi ohi 10 päivän sisällä jos kukaan ei levitä sitä toiseen.
    Todella yksinkertainen asia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Virus ei leviä itekseen vaan siihen tarvitaan ihminen joka sitä levittää.
    kaikki olisi ohi 10 päivän sisällä jos kukaan ei levitä sitä toiseen.
    Todella yksinkertainen asia.

    Onnistuiskohan eristystoimet paremmin jos virus tappaisi 99,99%;n todennäköisyydellä 😄?
    Jos vielä olisi jotain ”dramaattista” esim. virus aktivoituisi räjähdysmäisen nopeasti muutamissa minuuteissa siten että suusta, silmistä ja korvista alkaisi vuotaa verta tjms?
    Vieläköhän tuolloin monet haluis bilettää 😄?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Onnistuiskohan eristystoimet paremmin jos virus tappaisi 99,99%;n todennäköisyydellä 😄?
    Jos vielä olisi jotain ”dramaattista” esim. virus aktivoituisi räjähdysmäisen nopeasti muutamissa minuuteissa siten että suusta, silmistä ja korvista alkaisi vuotaa verta tjms?
    Vieläköhän tuolloin monet haluis bilettää 😄?

    Kamikaze bilettäjät :).


   • Anonyymi

    "jouduttaisiin perustuslaki uudistamaan perin pohjin yksilön oikeuksien osalta" - Ei kait nyt sentään ihan näin!

    Eikös tämä valmiuslaki anna jo melko laajat oikeudet viranomaisten käyttöön? Olihan meillä keväällä tämä Uudenmaan sulku jossa rajoitettuun yksilön liikkumisen vapautta. Eristimme myös aika tehokkaasti yli 70v ihmiset VAIKKA tällaista valtuutta ei olisi tainnut edes olla olemassa!!!½


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Onnistuiskohan eristystoimet paremmin jos virus tappaisi 99,99%;n todennäköisyydellä 😄?
    Jos vielä olisi jotain ”dramaattista” esim. virus aktivoituisi räjähdysmäisen nopeasti muutamissa minuuteissa siten että suusta, silmistä ja korvista alkaisi vuotaa verta tjms?
    Vieläköhän tuolloin monet haluis bilettää 😄?

    Tässä on tämä yleinen ongelma että ihminen ei yleensä usko ennen kuin se näkee!


   • Anonyymi

    meillä on siis oikeus tappaa toisemme perusoikeuksien ja elinkeino-oikeuksien takia, tai emme ole oikeusvaltio. Perin itsetuhoinen tulkinta demokratiasta ja oikeusvaltiosta.


   • Anonyymi

    yksilön oikeudet menevät muiden ja yhteisön oikeuksien edelle???


  • Anonyymi

   Ihminenkö selätti elämää säätelevän viruksen? Paljon on kouluja käytävä ja oltava uskossa vahva, että saa lajimme nostetuksi luomakunnan ykköseksi.

  • Anonyymi

   Tukahdutus toimii.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   35
   1548