Alokkaan uskonnonvapauden abc

Anonyymi

Varusmiespalveluksen alussa alokkaat pannaan höykytykseen, jonka aikana ei välttämättä ehdi paneutua perusoikeuksien teoriaan. Sen vuoksi erityisesti uskonnottomien on hyvä jo ennen palvelukseen astumista perehtyä ja perehdyttää uskonnon ja katsomuksen vapauden pelisääntöihin armeijassa. Niihin tuli erinäisiä muutoksia viitisen vuotta sitten, joten nuorelle valmennusta antavien vanhempien ja isovanhempien tiedot on hyvä päivittää.

Iltahartaudet
Iltahartaudet eivät ole enää palvelusta, vaan ne rinnastetaan harrastustoimintaan, eikä niihin tietenkään ole pakko osallistua. Niiden aikana varusmiehet voivat viettää aikaansa vapaasti. Toisin sanoen mitään järjestettyä vaihtoehtoista ohjelmaa, johon pitäisi osallistua, ei ole, ja hyvä niin.

Kirkkojumalanpalvelukset ja hartaudet
Kirkon jäseninä olevien varusmiesten ei ole enää pakko osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin, kuten jumalanpalvelus kirkossa tai sotilaspapin pitämä kenttä- tai maastohartaus. Jumalanpalveluksen sijaan voi osallistua ei-uskonnolliseen ohjelmaan, jollaista pitää järjestää ja tarjota. Ohjeiden mukaan tämä ohjelma voi olla rentoa ja rentouttavaa. Kumpikin vaihtoehto on palvelusta, joten jompaankumpaan pitää osallistua.

Kenttä- tai maastohartaushetken osalta varsinaista vaihtoehto-ohjelmaa ei ole, vaan siitä voi vain olla pois. Mikäli hartaus on pian muun ohjelman jälkeen, ennen sitä pitää ollut ainakin lyhyt tauko, jolloin voi luontevasti poistua hartauspaikalta.

Ei-uskonnollisen vaihtoehdon valintaa ei tarvitse perustella millään lailla, ei tarvitse kertoa mistään omantunnon syistä, puhumattakaan ”omantunnon ongelmista”, eikä henkilökunta saa sellaisia kysellä. Uskonnollisesta tilaisuudesta voi vain olla pois, niin kuin useimmat ihmiset ovat pois kirkkojumalanpalveluksista sunnuntaisin.

Valinta sotilasvakuutuksen tai sotilasvalan väliltä
Alokaskauden lopussa pitää valita, antaako uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ”kunniani ja omantuntoni kautta” vai uskonnollista julistusta sisältävän sotilasvalan, joka annetaan ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan silmien edessä”. Erilaisista perinnesyistä sotilasvalaa saatetaan edelleen markkinoida ja pitää ”normaalina” vaihtoehtona monien alokkaiden sekä heidän vanhempiensa ja isovanhempien mielissä. Myös kantahenkilökunta ja sotilaspappi saattavat kertoa vaihtoehdoista ja niiden aiemmista osallistujamääristä tavalla, joka suosii sotilasvalaa. Monet nuoret on kouluaikana totutettu uskonnollisiin tapahtumiin.

Näistä syistä uskonnottomaan alokkaaseen kohdistuu sosiaalista painetta valita oletetun enemmistön valitsema sotilasvala. Jos nuori ei kuitenkaan ole uskonnollinen, on luonnollista valita uskontoneutraali vaihtoehto, eikä uskonnollisesti julistavaa vaihtoehtoa. Tämä voi kuitenkin tosipaikan tullen vaatia rohkeutta, pienen pelon voittamista. Varusmiespalvelukseen menevien kannattaa etukäteen pohtia, löytyisikö alokkaasta sotilaaksi siirtymisen rituaaliin tällaista rohkeutta. Onhan niitä pahempiakin tosipaikkoja.

Vapaa-ajattelijain liitto on esittänyt, että joukkoa uskonnon perusteella kahteen ryhmään jakavasta menettelystä luovutaan niin, että jatkossa kaikkien juhlallinen velvoittauminen hoidetaan uskonnollisesti neutraalilla tavalla. Silloin seremonian nimi voi olla sotilasvakuutus tai sotilasvala. Puolustusvoimain ylipäällikköhän antaa virkaan astuessaan juhlallisen vakuutuksen. On kuitenkin myös uskonnottomia valoja. Kaikille yhteistä seremoniaa puoltaa myös arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suoja, jolla on perusteltu oikeuden todistajan yhteiseen vakuutukseen siirtymistä.

Sodan ja rauhan etiikan oppitunnit
Varusmieskoulutukseen erityisesti alokasaikana sisältyy myös tietopuolista opetusta muun muassa sodan ja rauhan etiikasta, kuoleman mahdollisuuteen ja kaatuneiden huoltoon liittyvistä asioista sekä uskonnon ja vakaumuksen vapaudesta. Tähän opetukseen ei sisälly enää uskonnollisesti tunnustuksellisista osuutta ja sisältöä. Pääesikunnan määräyksestä kuitenkin tätä opetusta hoitavat sotilaspapit. Erinäisistä muista aiheista oppitunteja voivat pitää myös upseerit ja toimiupseerit, sosiaalikuraattorit ja terveydenhuoltohenkilöstö.

Koska sotilaspappien pitämien oppituntien pitää olla uskonnollisesti tunnustuksettomia ja sitouttamattomia, varusmiesten on jo alokkaana hyvää tietää tämä linjaus. Jos kuitenkin alkaa tuntua siltä, että opetus on jotenkin uskonnollista, siitä voi valittaa esimerkiksi yksikön päällikölle. Jos asiaan haluaa puuttua luottamuksellisesti nimen paljastumatta joukko-osastossa, kyseenalaisesta sisällöstä voi kertoa, opetuksen sisältöä kuvailla lähettämällä viestiä Vapaa-ajattelijain liitolle.

357

1935

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hengellinen ja henkinen tuki
      Armeijan henkinen huolto nojaa edelleen vanhanaikaisesti ja tehottomasti sotilaspappien antamaan hengelliseen huoltoon. Varusmiespalveluksen keskeyttämisprosentit ovat olleet suuria, vaikka karsintaa tapahtuu jo kutsuntavaiheessa ja osa asevelvollisista on valinnut siviilipalveluksen. Sotilaspapit eivät ole parhaita antamaan ei-uskonnollista henkistä, psykososiaalista tukea ei-uskonnollisille varusmiehille, vaikka he itse varsinkin ja myös Puolustusvoimat instituutiona sellaista uskottelevatkin. Tarvitaan enemmän terveydenhuollon sekä sosiaalisen ja psykologisen tuen ammatillisia osaajia. Ja niin kauan kuin valtio palkkaa sotilaspappeja, sen tulisi alkaa palkata uskonnollisesti neutraaleja henkisen tuen osaajia ei-uskonnollisten varusmiesten eettistä ja katsomuksellista tukea varten sekä myös joukon yhteisiä oppitunteja pitämään.

      Paraatihartaus
      Vuosittaisten valtakunnallisten paraatien paraatikatselmukseen ennen joukkojen ohimarssia sisältyy yhä paraatihartaus. Siihen ei ole kenenkään pakko osallistua. Tämä oikeus on kuitenkin järjestetty arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaa loukkaavalla tavalla. Heidän, jotka eivät osallistu hartauteen, pitää poistua paraatikatselmuksen riveistä, niin sanotusta muodosta pois, taka-alalle ennen hartausosuutta.

      Kun valtakunnallisia paraateja seuraamaan tulee yleensä runsaasti yleisöä, ja paraati myös televisioidaan valtakunnan verkkoon, tämän ei-uskonnollisen katsomuksellisen valinnan yksityisyyden suojaa ei suuremmin enää voine rikkoa. Näin ollen uskonnolliseen osuuteen osallistumiseen kohdistuu suuri sosiaalinen paine. Valtakunnallisiin paraateihin osallistuu usein valittuja joukko-osastoja eri puolilta Suomea.

      Vapaa-ajattelijain liitto on esittänyt vapaaehtoisten hartausosuuksien pitämistä erikseen niin, että varsinainen paraatikatselmus ja paraatimarssi ovat kaikille yhteisiä.

      Perusratkaisuna Vapaa-ajattelijain mielestä on, että kaikki uskonnolliset tilaisuudet rinnastetaan harrastustoimintaan ja varusmiesten tiedollinen ja taidollinen koulutus on kaikille yhteistä.

      Esa Ylikoski

      Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 4/2020 https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2020/12/05/alokkaan-uskonnonvapauden-abc/

      • Anonyymi

        Kiitokset hyvästä abc-jutusta. Valmentautumiseen on todella aihetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitokset hyvästä abc-jutusta. Valmentautumiseen on todella aihetta.

        Herättää myönteisiä tunteita. Eristettynä ovat armeihmjassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Herättää myönteisiä tunteita. Eristettynä ovat armeihmjassa.

        Tämät fiilikset idovanhempana. Kiitos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Herättää myönteisiä tunteita. Eristettynä ovat armeihmjassa.

        Korona-aikaan on kehitetty kolme erilaista kahden viikon jaksoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Korona-aikaan on kehitetty kolme erilaista kahden viikon jaksoa.

        Nyt eka viikonvaihdetta kassulla ta teltassa.


      • Anonyymi

        Paas soitellen sotaväkeen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Korona-aikaan on kehitetty kolme erilaista kahden viikon jaksoa.

        Erityisjärjestelyt ilmeisesti jatkuvat ensi vuonnakin.


      • Anonyymi

        Hyvä kaksoisavsus. Tarpeen yhä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitokset hyvästä abc-jutusta. Valmentautumiseen on todella aihetta.

        Nyt se on alkanut, mutta yhteyttä voi ja kannattaa pitä.


      • Ateisteista ja vapaa-ajattelijoista pitäisi kouluttaa alokasajan jälkeen armeijaan politrukkeja.
        Politrukeilla palvelusaika olisi 9 kk.

        Alokasaika 2 kk
        |
        |
        Ateistinen, jumalattomien vala.
        Lauletaan "Partisaanivalssi"
        Nimitys jääkäriksi
        |
        |
        Politrukkikoulutus, 3 kk
        |
        |
        Politrukkikokelaana armeijan harjoituksissa 4 kk
        |
        |
        Ylennetään politrukiksi


    • Anonyymi

      Mitä kokemuksia iltahartauksista ja niiden ohittamisesta on ihan viime vuosilta?
      Iltahartaudet eivät ole enää palvelusta, vaan ne rinnastetaan harrastustoimintaan, eikä niihin tietenkään ole pakko osallistua. Niiden aikana varusmiehet voivat viettää aikaansa vapaasti. Toisin sanoen mitään järjestettyä vaihtoehtoista ohjelmaa, johon pitäisi osallistua, ei ole, ja hyvä niin.

    • Anonyymi

      Hyvä että esitetään perustavaa kritiikkiä. Nykyinen Puolustusvoimien pappisvetoinen systeemi ei toimi. Sen osoittavat myös valtavan suuret keskeyttämisprosentit varusmiespalveluksessa, vaikka karsintaa on ollut jo kutsunnoissa ja osa nuorista miehistä on mennyt siviilipalvelukseen.

      Sotilaspapit eivät ole teologikoulutuksensa perusteella päteviä hoitamaan kaikkien, eikä varsinkaan uskonnottomien varusmiesten - naisten ja miesten - henkistä tukea ja huoltoa, psykososiaalista tukea. Mikä ehkä soveltuu uskossa olevaan, ei sovellu kaikkiin.

      • Anonyymi

        Hyvä että esitetään konkreettista tukimateriaalia tammikjuun alokkaiden perehdyttämiseen jo ennakolta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä että esitetään konkreettista tukimateriaalia tammikjuun alokkaiden perehdyttämiseen jo ennakolta.

        Heinäkuulle jo aloittaneille voi lähettää viestä ja soitella.


    • Anonyymi

      Tämä osoittaa hyvin positiivista, rakentavaa asennetta. Vaikeuksien kautta eteenpäin ja voittoon.

      • Anonyymi

        Sotilaspapit eivät pysty hoitamaan hommaa.


    • Anonyymi

      Selkeä esitys koko setti , myös d, e ja ähvä.

    • Anonyymi

      Antivatarin abcd: sotilaspappi, sotilaspappi, kenttärovasti, kenttäpiispa

      • Anonyymi

        Pyhä kolmiyhteys. Ja teologian ylioppilaat neljänneksi.


      • Anonyymi

        Soitellaan sotaväkeen. Ovat 4 vk kiinni...


    • Anonyymi

      Joulunajan voisi olla hyvää aikaa tavata, evästää ja saada evästystä.

    • Anonyymi

      Opeta vapariliittolainen kansainväliseksi
      Opeta hänelle englantia
      Salainen nopeasti ja automaattisesti kielen aivoihin koodaava menetelmä on paljastettu
      Opi ilman päätä englantia
      Vain 15 min päivässä

    • Anonyymi

      Eiköhön englannin kielen opettelu ole jokaisen omakin asia. Ja koululaitoksen ja itseopiskelun.

    • Anonyymi

      Nyt kannattaa haastatella heinäkuun saapumiserän kokemuksia.

    • Anonyymi

      Mainio juttu jaettavaksi kohderyhmään kuuluville ja heidän vanhemmilleen sekä isovanhemmilleen.

      • Anonyymi

        Kyllä, ja ehtii palveluksen jo alettuakin.


    • Anonyymi

      Palvelusaika vaihtelee, vain osa on 6 kk, jota suorittavat heinäkuussa aloittaneet kotiutuvat pian.

      • Anonyymi

        Neljä viikkoa putkeen nykysysteemissä sitte loma.


    • Anonyymi

      Yhdenkään kristityn ei edes pitäisi olla varusmies/sotilas käsittääkseni heidän uskonnossa on käsky
      Älä tapa"
      Siihen ei ainakaan vielä ole lisätty "paitsi sodassa" tms...tietääkseni mitään se on siis selkeä käsky

      Jokainen joka väittää olevansa oikea kristitty ja käy armeijan on feikki kristitty

      • Anonyymi

        >Jokainen joka väittää olevansa oikea kristitty ja käy armeijan on feikki kristitty<

        Ei pidä paikkaansa!

        Eräästä sadanpäämiehestä (vastaa ehkä komppanianpäällikköä) Jeesus totesi että:
        "Minä sanon teille: en ole Israelissakaan löytänyt näin suurta uskoa."
        Luuk. 7:9

        Luukkaan evankeliumi 7:1-9
        7:1 Kun hän oli kansan kuullen kaikki nämä puheensa puhunut, meni hän Kapernaumiin. > Jakeen lisätiedot
        7:2 Ja eräällä sadanpäämiehellä oli palvelija, joka sairasti ja oli kuolemaisillaan ja jota hän piti suuressa arvossa. > Jakeen lisätiedot
        7:3 Ja kuultuaan Jeesuksesta hän lähetti juutalaisten vanhimpia hänen tykönsä ja pyysi, että hän tulisi parantamaan hänen palvelijansa. > Jakeen lisätiedot
        7:4 Kun nämä saapuivat Jeesuksen tykö, pyysivät he häntä hartaasti ja sanoivat: "Hän ansaitsee, että teet hänelle tämän; > Jakeen lisätiedot
        7:5 sillä hän rakastaa meidän kansaamme, ja hän on rakentanut meille synagoogan." > Jakeen lisätiedot
        7:6 Niin Jeesus lähti heidän kanssansa. Mutta kun hän ei enää ollut kaukana talosta, lähetti sadanpäämies ystäviänsä sanomaan hänelle: "Herra, älä vaivaa itseäsi, sillä en minä ole sen arvoinen, että tulisit minun kattoni alle; > Jakeen lisätiedot
        7:7 sentähden en katsonutkaan itseäni arvolliseksi tulemaan sinun luoksesi; vaan sano sana, niin minun palvelijani paranee. > Jakeen lisätiedot
        7:8 Sillä minä itsekin olen toisen vallan alaiseksi asetettu, ja minulla on sotamiehiä käskettävinäni, ja minä sanon tälle: 'Mene', ja hän menee, ja toiselle: 'Tule', ja hän tulee, ja palvelijalleni: 'Tee tämä', ja hän tekee." > Jakeen lisätiedot
        7:9 Tämän kuultuaan Jeesus ihmetteli häntä, kääntyi ja sanoi kansalle, joka häntä seurasi: "Minä sanon teille: en ole Israelissakaan löytänyt näin suurta uskoa."


    • Anonyymi

      Kristittyhän ei voi tehdä myöskään sotilasvalaa mikäli noudattaa uskontoaan



      k5:12 "Mutta ennen kaikkea, veljeni, älkää vannoko, älkää taivaan kautta älkääkä maan, älkää mitään muutakaan valaa; vaan 'on' olkoon teillä 'on', ja 'ei' olkoon teillä 'ei', ettette joutuisi tuomion alle."

    • Anonyymi

      Valmennuskurssit ovat muotia. Pystyyn vaan.

      • Anonyymi

        HS tänään mainitsee sotilaspapit henkisen tuen antajina.


    • Anonyymi

      Miten tulevia alokkaita tavoitetaan jo kutsunnoissa? Tulip mieleen.

      • Anonyymi

        Aseistakieltäytyjäliitoon edustajat taitavat jakaa omia lappujaan kutsuntoihin osallistuville.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aseistakieltäytyjäliitoon edustajat taitavat jakaa omia lappujaan kutsuntoihin osallistuville.

        "Vapaa-ajattelijoiden näkemyksen mukaan asevelvollisuus tai sille vaihtoehtoinen siviilipalvelus rinnastuu verotukseen tai muuhun kansalaisille pakolliseen velvollisuuteen, josta ei voi vakaumuksellisesta syystä kieltäytyä."

        Se siitä vakaumuksen kunnioittamisesta.


      • Anonyymi

        Vapaa-ajattelijat eivät ole jakaneet lappuja. Toisin kuin AKL.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vapaa-ajattelijat eivät ole jakaneet lappuja. Toisin kuin AKL.

        Voisihan se olla hyvä, kun kohdistuu kaikille alokkaille.


    • Anonyymi

      Joulun aikoina varmaan tammikuun uusien alokkaisen kanssa jutskataan edessä olevista haasteista. Evästys katsomusvapaudestakin paikallaan.

    • Anonyymi

      Tämän voisi laajentaa kaikkia uskonnonharjoitusjuttuja koskemaan: "Toisin sanoen mitään järjestettyä vaihtoehtoista ohjelmaa, johon pitäisi osallistua, ei ole, ja hyvä niin."

    • Anonyymi

      Nyt uusia latuja hiihtämään. Ei enää ihan umpihankeen siis.

    • Anonyymi

      Jouluvapaille tulevat vanhat varusmiehet voivat tietenkin opastaa myös. Uuteenkin.

    • Anonyymi

      Kokemusasiantuntijoiden sana tietysti painaa. Voi myös sanoa miten voi tehdä toisin kuin itse tuli tehneeksi.

    • Anonyymi

      Pitäiskö näitä abc-kirjoja tehdä useampiakin . Päiväkotikasten vanhempien...

      • Anonyymi

        Kyllä selvästi pitäisi. Kynä käteen - ota!


    • Anonyymi

      Kertaus on opintojen alikersantti!? Vai oliko se vääpeli tai sotilasmestaaja?

      • Anonyymi

        Hah. Kertaus on opintojen anoppi. Minulla on ollut hyvä anoppi.


    • Anonyymi

      "Alokaskauden lopussa pitää valita, antaako uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ”kunniani ja omantuntoni kautta” vai uskonnollista julistusta sisältävän sotilasvalan, joka annetaan ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan silmien edessä”.

      Mitä tuo "pitää" ylipäätään edes tarkoittaa? Kaikenkaikkiaan, tuo proseduuri kuulostaa totaalisen vajaaälyiseltä ja epätieteelliseltä huuhaalta., jonka perinteinen tarkoitus eri maiden armeijoissa on ollut huijata suhteellisen vähän todellisuuden luonteesta tietäviä alokkaita väittämään jotakin sellaista, jonka väitteen totuudellisuutta he eivät mitenkään kykene todistamaan ja jota väitettä he tuskin olisivat vanhempina ja tietävämpinä edes valmiita tekemäänkään.

      1) Ensinnäkin, koska "Humen giljotiinin" mukaan siitä, mitä "on", ei mitenkään voida päätellä sitä, että mitä "pitäisi" olla, niin ei voi olla niin, että alokkaan "pitää" antaa vakuutus tai vala, vaan kysymys voi olla korkeintaan siitä, että joillakin on sellainen mielipide, että alokkaan pitäisi tehdä jotakin tuollaista ja jos joiltakin osin nuo mielipiteet on kirjattu lakiin, niin silloinkin kyse on vain siitä, että niiden noudattamatta jättämisellä on joitakin seurauksia, mutta ei siitä, että olisi mitään näyttöä siitä, että sen perusteella, että mitä on, voitaisiin tieteellisesti todistaa se, että siitä seuraisi se, että jotakin "pitäisi" tehdä...

      2) Lisäksi, jos valinta tosiaan olisi pakko tehdä ja todellisia valintavaihtoehtoja ei edes anneta vakuutuksen varsinaisen sisällön osalta tai vakuutus painostetaan tekemään esim. etujen tai rangaistusten kautta, niin kyseessä ei edes ole vakuuttajan oma vapaa valinta, eikä valintatilanteesta siis voida ottaa, eikä rationaalisesti voida olettaa otettavan vastuuta alokkaan itsensä toimesta.

      3) Lisäksi mistään "valinnoista" ei ylipäätäänkään voida rationaalisesti perustellen ottaa vastuuta ja tulevaa toimintaa ei voida mitenkään taata, koska tieteen mukaan valinnanvapautta ei ylipäätäänkään ole olemassa, koska tahdonvapaus on luonnonlakien vastaista. Käytännössä kyseessä on sellainen illuusio, jonka reaalisuuteen kuitenkin uskotaan varsin yleisesti johtuen ihmisten keskimäärin vähäisestä tietotasosta ja heikosti kehittyneistä kognitiivisista kyvyistä.

      4) Lisäksi, todellisuuden perustavanlaatuisesta kaoottisuudesta ja kvanttimekaanisesta epämääräisyydestä johtuen tulevien tapahtumien luotettava ennustaminen on käytännössä mahdotonta ja siten tuollainen tulevien tapahtumien vakuuttelu on tieteen näkökulmasta lähinnä idioottimaista kollektiivista hullutusta.

      5) Sotilasvala tuossa muodossa on vielä astetta pöhkömpi, koska kaikkitietävä Jumala on lisäksi todistettukin mahdottomaksi ja itseasiassa mahdottoman olion kautta vakuuttamisen vaihtoehdon tarjoaminen siis vesittää koko proseduurin tarkoituksen ja asettaa erimuotoisia "vakuutuksia" antavat oleellisesti epätasa-arvoiseen asemaan... Lisäksi vannominen on myös mm. Raamatun vastaista, jossa nimenomaan kielletään vannomasta...

      • Anonyymi

        Mitä tuo "pitää" ylipäätään edes tarkoittaa? Sitä, että säännöt ja esimiehet määräävät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä tuo "pitää" ylipäätään edes tarkoittaa? Sitä, että säännöt ja esimiehet määräävät.

        Kyllä, ja armeijassa se toistaikseksi tarkoittaa, että täytyy vaikkei taho.


      • Anonyymi

        Asevelvollisuuslaki säätää:" Tässä laissa tarkoitetussa palveluksessa olevan asevelvollisen on valintansa mukaan joko vannottava sotilasvala tai annettava sotilasvakuutus. "

        Vala tai vakuutus on siis pakollinen. Mutta tästä kieltäytymisestä ei ole säädetty mitään rangaistusta. Toki periaatteessa palvelusrikosta koskeva rikoslain säännös voisi tulla sovellettavaksi, missä rangaistusasteikko on sakko tai enintään 1 vuosi vankeutta. Käytännössä kieltäytymistä valasta tai vakuutuksesta ei pidettäne rikoksena.


    • Anonyymi

      Vanhat pääsevät pätemään jouluna. Joku valan vannonut voinee rohkaisua uusia vakuutuksen antajia..

    • Anonyymi

      Huomio! Alokkaat, hiljennytään harjoituksiin.

      • Anonyymi

        Udkonnottomissa tilaisuuksissa voi vaikka laulaa, muttei virsiä.


    • Anonyymi

      Vanhojen jermujen hyvistä ja huonoista kokemuksista oppia!?

    • Anonyymi

      Kyllä, kylläpä on myönteistä opastusta sekulaariin palveluun.

    • Anonyymi

      Juuri näi proaktiivisesti pitää toimia.. auttamista konkreettisesti..

    • Anonyymi

      Lätinät lätinöinä, mutta tässä on konretiaa. Vaiheittain, olalle, vie!

    • Anonyymi

      Alkaa polttaa. Alkaa polttaa. Wau.

    • Anonyymi

      Alokkaat käännytettiin Stadissa Roihuvuorella mutta se ei vapariliittolaisia kiinnosta, hyvä näin. Alokkaille merkittävin päätös oli tutustua Itä-Helsingissä sijaitsevaan Roihuvuoren moskeijaan.

      Sittemmin ”radikaalimoskeijan” maineen saanut rukoushuone tunnettiin etenkin suomalaisten käännynnäisten kokoontumispaikkana. Siellä tutustuneesta kaveriporukasta moni matkusti Syyriaan. Mitä välii, toteaa Vapariliitto

    • Anonyymi

      Maanpuolustustahtoa et voikaan puolustella hirttäytymisellä. On pitänyt olla jotain mennäkseen jonnekin.

    • Anonyymi

      Nyt on vähän. Sviiliaamukammassa alkaa olla aiba vähän piikkejä.

      • Anonyymi

        Siviilikammassa alkaa olla aika vähän piikkejä. Ei saa enäää tukkaa kammattua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siviilikammassa alkaa olla aika vähän piikkejä. Ei saa enäää tukkaa kammattua.

        Aikaa on kuitenkin briiffata tulevia alokkaita. Mikä ettei?


    • Anonyymi

      Käytännössä sosiaalista painetta valaan. Sen murtaminen etenee. Koska vyörytys?

      • Anonyymi

        Huh hellettä. Sotilasvakuutus on parempi vaihtoehto.


    • Anonyymi

      Ei ole enää monta päivää ku Tammikuun mokut tapaavat.. noh, ei ole kunnioittavaa kielenläyttöä..

    • Anonyymi

      Hyvä että täällä otetaan huomioon ajankohtainen seslonki eikä jää sesongille makaamaan.

    • Anonyymi

      Hei, tämä on tärkeää heti alkuun. Tosin ei kirkkoon sentään Eka päivä viedä.

      • Anonyymi

        Siispä soitellen sotaväkeen.


    • Anonyymi

      Nyt ei ole enää montaa hetkeä käsillä. Koskas se päivä onkaa?

    • Anonyymi

      Onko se vasta loppiaisen jälkeen. Pehmeä lasku?

    • Anonyymi

      Palvelukseen astumispäivä on siis jo nyt 4.1.2021. Ei muuta kun viimeiset voitelut aamulla ja matkalla.

    • Anonyymi

      Voihan sitä perehdytystä antaa myös puhelinkeskusteluissa. Onkohan loppiainen jonkulainen väli- ja lepopäivä alokkaille?

    • Anonyymi

      Hyvä idea soitella loppiaisena kassulle eli kasarmille. Harvalla alokkaalla lienee kuitenkaan vapaata.

      • Anonyymi

        Hyvä soitella myös heinäkuun helteillä. Illallakin hellettä?


    • Anonyymi

      Hengähdystauko tänään 4.1. aloittaneilla? Puhelin käteen. Ota!

    • Anonyymi

      Pragmatismi on ollut Suomessa aliarvostettu filosofinen suuntaus.

    • Anonyymi

      Jatkaako armeija koulun uskonnollista kuplaa? Jatkuuko uskonnollinen kasvihuoneilmiö?

    • Anonyymi

      Joko pehmeällä laskulla päästetään lomille? Käymään? Soitellen sotaväkeen.

      • Anonyymi

        Vieläkö erityisjärjestely 2 vk jaksoista jatkuu?


    • Anonyymi

      Sotilaspapit ovat siis valtion palkkalistoilla kuten vankilapapitkin.

    • Anonyymi

      Viikonloppuna perehdytys puhelua. Soitellen sotaväkeen.

    • Olkoon vaikka tämä aasinsilta... Eli tiedetäänkö miten on nyt evlut kirkkoon kuuluvien osuus varusmiehistä? Siitä on tietoa vuosien takaa.

    • Anonyymi

      Miten tätä abc- opasta voisi ja pitäisi kehittää. Alokkaat ovat vielä slokkaita helmikuulle. Heinäkuussa uusia.

    • Anonyymi

      Ho hoi, eipä unohdeta alokkaita kasarmille lumimyrskyn keskelle.

      • Anonyymi

        Soitellen sotaväkeen on paljon parempi tunnuslause kuin soitellen sotaa.


    • Anonyymi

      Nyt alkoivat härkäviikot siviilissä. Mutta alikjaiden lomat alkavat pyöriä. Pehmeän laskun jatko?

    • Anonyymi

      Toinen viikko menossa hyvää vauhtia. Lomat?

    • Anonyymi

      Toki tärkeää huolehtia, että varusmiesalikessut eivät anna väärää infoa informaalisti.

    • Anonyymi

      Kaksi viikko palvelusta. Monet alokkaat päässevät viikonloppuvapaille juuri nyt. Otetaan yhteyksiä ja kysellään kuulumisia.

      • Anonyymi

        Hyvä idea olla yhteyksissä tai tavata ekan loman aikana. JOs mahtuu kaverin ohjelmaan.


    • Anonyymi

      Hyvä että varusmiehistä ja heidän oikeuksistaan pidetään huolta.

    • Anonyymi

      Saako lomalaista häiritä?

    • Anonyymi

      Maahan! Alas! Ryömikää! Tässä valtiokirkollisuuden linjassa.

      • Anonyymi

        Jollain lailla alokkaita suostutellaan, indoktrinoidaan valitsemaan uskonnollinen sotilasvala eikä katsomusneutraalia sotilasvakuutusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jollain lailla alokkaita suostutellaan, indoktrinoidaan valitsemaan uskonnollinen sotilasvala eikä katsomusneutraalia sotilasvakuutusta.

        Sotilaspapit asian esittelijänä ovat kuin "pukit kaalimaata vartioimassa" eli siis ovat jäävejä, sillä kiertäen tai suoraan puhuvat oman vaihtoehtonsa puolesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotilaspapit asian esittelijänä ovat kuin "pukit kaalimaata vartioimassa" eli siis ovat jäävejä, sillä kiertäen tai suoraan puhuvat oman vaihtoehtonsa puolesta.

        Tämä jääviyskysymys ei jää tähän. Jäätävää.


    • Anonyymi

      Puhelimetkin on keksitty. Ja yhä toiminassa. "Langat kuumaksi" iltaisin.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Onko pidetty, tarjottu iltahartsuksia? Misdä?

    • Anonyymi

      Vilkasta täällä siviilissä. Entä kassalla?

    • Anonyymi

      Tammikuussa aloittaneet varusmiehet antoivat sotilasvakuutuksen tai -valan. Sen jälkeen uskonnon ja katsomuksen vapauden kysymykset liittyvät uskonnonharjoitustilaisuuksiin ja niiden vaihtoehtoihin.

    • Anonyymi

      Hyvä koonti Ylikoskelta. Vapaa-ajattelijain liittohan on esittänyt, että oppituntien pito määrättäisiin muillekin kuin sotilaspapeille

      • Anonyymi

        Vapaa-ajattelijain kanta lausunnossa Puolustusministerille oli selvä ja tiukka. Osa esityksitä toteutui ja osa ei.


    • Anonyymi

      Onko muuten sotkut kiinni varuskunnissa ulkopuolisilta?

    • Anonyymi

      Kirkko paljastaa karvansa kun sillä tavallista vahvempi valta-asema.

    • Anonyymi

      Pidetään yhteyttä. Pidetään huolta.

    • Anonyymi

      Uskonnollisen aivopesun kohteena ovat varusmiehet.

    • Anonyymi

      Kenttäpiispan puheet "uskontoallergidista" saattavat vaikuttaa. Joihinkin. Tosi zotureihin ei.

    • Anonyymi

      Alokasaika on nyt takana ja alkaa vähän rauhallissempi meininki. ehkä lomallakin aikaa rauhoittua?

    • Anonyymi

      Asiaa alokasajan jälkeiseenkin varusmiespalvelukseen.

    • Anonyymi

      Varusmiehet ovat poikkeusoloissa 2 vk kassulla, 2 vk teltassa metsässä ja 2 vk lomilla.

    • Anonyymi

      Heinäkuun alokkaimle ennakkoon tietoa hyvissä ajoin. Kysymyksiä jo pyörii mielessänsä?

    • Anonyymi

      Heinäkuun alokkaiden on hyvä aloittaa perusoikeuksien perusopinnot.

    • Anonyymi

      Kesäkuun alkaessa on hyvä muistaa, että uudet alokkaat astuvat palvelukseen heinäkuun alussa. Pientä valmentamista ja valmentautumista.

    • Anonyymi

      Viisi viikkoa valmistautumisaikaa.

    • Anonyymi

      Tämäkin asia lähenee taas ajankohtaiseksi, kun heinäkuun alokkaat laskevat päiviä palveluksen aloittamiseen.

    • Anonyymi

      Ýksinkertaista perussettiä, selvää pässinlihaa.

      • Anonyymi

        Joo, mutta tämä viesti tulisi saada kohdistettua täsmäkoohderyhmälle. Onko vinkkiä?


    • Anonyymi

      " Voiko ihanammin päivä enää alkaa." Heinäkuun suosikkikappale?

    • Anonyymi

      Ei ole tietenkään tarkoitus pakata tulevien alokkaiden kesäkuuta. Nauttikaa.

    • Anonyymi

      Jos varusmies joutuu jossain elämänsä vaiheessa
      sotaan taistelukentälle, niin sinun uskonnonvapaus-vouhotuksestasi ei siellä ole mitään hyötyä.
      Kaikki vapaa-ajattelijoiden jäsenet pitäisi kyselemättä määrätä siviilipalvelukseen.

    • Anonyymi

      Hyvä Ylikosken kirjoituksen. Siksikö hän on verkkovihan kohteena?

    • Anonyymi

      Mitä tunteita tämä herättää? Myönteidiä? Kielteisiä?

      • Anonyymi

        Myönteisiä tunteitanäin alokkaan omaisena.


    • Anonyymi

      Kiitos, hyvä setti.

    • Anonyymi

      Isoisät mukaan myönteisyyteen, viin pappia, tuffat kuin vaaritkin.

    • Anonyymi

      Vähiin muuten käy ennen kuin loppuu. Samoin 6 kk palvelusta suorittavilla.

      • Anonyymi

        Tsemppiä heille, jotka jatkavat kesän yli syksyyn! Myönteisesti.


    • Anonyymi

      Meneekö teitillä paneksimiseen aikaa usein?

    • Anonyymi

      Palvelu nyt 2 vk kasdulla, 2vk luonnossa ja 2cvk kotona.

    • Anonyymi

      Kesäpäivän seisauksena maallista tukea syksyyn.

    • Anonyymi

      Tarpeeseen ilmiselvästi. Kiitos.

    • Anonyymi

      Sain kiitosta tammikuussa tämän jakamisesta. Jaa sinäkin. Nyt.

    • Anonyymi

      Kirkon jäsenten ei siis ole pakko osallistua hartauksia ja kirkkojumalanpalveluksiin.

    • Anonyymi

      Tä.ä on nyt kuuminta hoitaa ensi viikon slokkaille. Jaa.

    • Anonyymi

      Valistuksen jakajana tästä asiasta saattaa olla sotilaspappi.

    • Anonyymi

      On se kummallista, että upsetien sanaan ei voi luottaa.

    • Anonyymi

      Huh hellettä, sanovat alokkaat tänään.

    • Anonyymi

      Varmistathan, ovatko tuttavat tässä ajan tasalla.

    • Anonyymi

      Huomio! Tämä tietoon! Lepo.

      • Anonyymi

        Neljä viikkoa palveluksessa yhtäjaksoisesti.


    • Anonyymi

      Siellä he nyt ovat kiinni eka viikonvaihteen. Terveyttä.

    • Anonyymi

      Paas soitellen sotaväkeen.

    • Anonyymi

      Vuorio! Esiin - ota. Jaa.

    • Anonyymi

      Nythän on poikkeusjärjestelyjä varuskunnissa. Pitkiä jaksoja kiinni, ja vaihteeksi yksi pidempi lomajakso väliin.

    • Anonyymi

      Sotilasvakuutus on perinteinen! Se o juhlallisen vakuutuksen suora jatke. Siis lähes 100 vuoden perinne.

    • Anonyymi

      Sotilaspapit ovat huonoja henkisen tuen antajia varsinkin uskonnottomille ja ei-uskonnolisille.

    • Anonyymi

      Tämä on kyllä yhtä hyvä kuin abc huoltoasema. Parempikin.

    • Anonyymi

      Perehdytys kannattaa aloittaa ajoissa.

    • Anonyymi

      Hy muistio. Lähetä tammikuun alokkaille etukäteen eli nyt.

    • Anonyymi

      Iltahartsudetxovat vapaa-sjslla ja niiden aikaan voi tehdä mitä tahansa.

    • Anonyymi

      Henkistä toimintakykyä kehittävä tumilsisuus kuulostaa hyvältä.

    • Anonyymi

      Taidatte vainota sotilaspappeja.

    • Anonyymi

      Nyt tietoiskua tammikuun varusmiehille. Jaetaan. Ja pidetään sitten yhteyttä.

    • Anonyymi

      Käykö! Enää kolme viikkoa. Kamman piikit vähentyvät.

    • Anonyymi

      Eräässä traktaatissa "Kirje äidilleni" kerrotaan kuinka nuori mies oli kirjoittanut äidilleen rintamalta. Hän kirjoittaa että siitä "elämänkatsomustiedosta" jota hänelle kotona opetettiin - mm. tanssiaskeleita - ei täällä sotarintamalla ole mitään hyötyä. Hän kirjoitti, että täällä on muutamia uskovaisia sotilaita, jotka ovat säilyttäneet rauhallisen olon sisimmässään.

      Traktaatissa kerrotaan lopuksi että tämä nuori mies oli kaatunut taistelussa, mutta oli tullut sitä ennen uskoon. Kiitos Jumalalle !

    • Anonyymi

      Intistä on jo kauan aikaa, mutta ei se ollut uskonnollinen instituutio edes viime vuosituhannen puolella.

      Vakuutuksen annoin valan sijaan ja sotilaspastori antoi opetusta yhden kerran.
      Opetus liittyi kaatuneiden ja haavoittuneiden käsittelyyn ihan käytännön tasolla.
      Tuntui vain järkevältä resurssien käytöltä, että vakavien asioiden kanssa toimivien osaaminen hyödynnetään.
      Minulle on aivan sama, jos joku pitää psyykkeensä kasassa uskonnon avulla.

      Kokemusteni perusteella luterilainen pappi on tänä päivänä varsin korrekti, ja käytännön asiat hoituvat uskonnonvapauden periaatteita molemmin puolin kunnioittaen.

      Näen kyllä eron perinteiksi muodostuneissa rituaaleissa ja tunnustuksellisen satujen todesta ottamisen välillä.

      • Anonyymi

        Ammatillista tukea on tarjolla liian vähän, koska koneisto luottaa pappeihin.


    • Anonyymi

      Sotilaspapin voi kiertää kaukaa. Jos päätä kiristää, älä mene puoskarille, vaan lääkärille.

    • Anonyymi

      Onko info tavoittanut tammikuun alokkaat?

    • Anonyymi

      Valitse rohkeasti kunnian ja omantunnon kautta.

    • Anonyymi

      Myrskyn jälkeen on poutasää.

      • Anonyymi

        Juupa juu, mutta moni kokee nyt, että "kusessa ollaan". Tai kuusessa.


    • Anonyymi

      Ammatillista henkistä tukea varusmiehille, jotka kiinni yli 6 viikkoa.

    • Anonyymi

      Ammatillista psykososiaalisen tuen osaamista enemmän kehiin, sotilaspappien sijaan.

    • Anonyymi

      Soitellaan varusmiehille, jotka ovat nalkissa. Henkistä tukea.

    • Anonyymi

      Seuraava saapumiserä taas heinäkuussa. Valmistautukaa!

    • Anonyymi

      Niin se vaan tytöt ja pohjalta on, että heinäkuussa armeijan aloittavilla alkaa olla korke aika valmistautua henkisesti.

    • Anonyymi

      Kesäkuussa henkinen kinto kondikseen.

    • Anonyymi

      Tämähän parantaa Suo.en puolustuskykyä.

    • Anonyymi

      Valtakunnallisten juhlien paraati ongelmallisia.

    • Anonyymi

      Kiitos, meikiksellä alkaa lähestyä.

    • Anonyymi

      Tarpeellinen heinäkuun 2022 alokkaille.

    • Anonyymi

      On ihan hyvä, jos myös vanhemmat tai isovanhemmat tai sedät ja tädit kertovat perusasioita. Ja sitä, että he eivät odota sitä uskonnollista valaa.

    • Anonyymi

      Isovanhemmat voisivat tosiaan kertoa, että heitä varten ei tarvi ottaa valaa vaan että sotilasvakuutus on parempi.

    • Anonyymi

      H.öpöhöpö ja löpsis viettelijät.

    • Anonyymi

      Askel askeleelta, varushenkilöt henkilöä..

    • Anonyymi

      Eikös alokkaan, sotilaan pidä pystyä vastaamaan henkiseen painostukseen.

    • Anonyymi

      Itsenäinen sotilas o rohkea.

    • Anonyymi

      Heinäkuun 2022 saapumiserän starttaa pian.

    • Anonyymi

      Ensi viikolla!

    • Anonyymi

      JO alokasaikana on hyvä osata sanoa, että osallistuu mieluummin ei-uskonnolliseen ohjelmaan.

    • Anonyymi

      Viikonvaihteessa tsemppaukset tuleville alokkailee.

    • Anonyymi

      Voiko ihanammin päivä enää alkaa, laulettiin eka aamuna...

    • Anonyymi

      Hei, nyt viimeiset aja evästää ensiu viikon alokkaita.

    • Anonyymi

      Kaikki tuki lokkaiden katsomusvaosudelle.

    • Anonyymi

      Rohkaistaan alokkaita.

    • Anonyymi

      Maanantai maanantai...

    • Anonyymi

      Alokkaaksi ylennetyille kannattaa soitella.

    • Anonyymi

      Katosiko kaveri Inttimaahan?

    • Anonyymi

      Soitellaan ja kirjoitellaan alokkaille.

    • Anonyymi

      Nyt uudet alokkaat juuri aloittaneet NYT.

    • Anonyymi

      Valojen vannominen on aina vapaaehtoista. Miksi vannoa tai vakuutella asiasta josta ei itse päätä, jota ei voida edes määritellä tai jos ei usko yleensä lupauksiin. Uskonnollisuuskin ja arvot ovat aina henkilökohtaisia, sotilaspappi ei niistä päätä tai kukaan muukaan. Sopimuslaissa on yleisenä periaatteena se että painostamalla tehdyt sopimukset voidaan katsoa laittomiksi. Jos varusmiespalvelus katsotaan velvollisuudeksi, ei ole enää loogista vaatimalla vaatia mitään muuta lupauksia. Vala ei tee kenestäkään parempaa eikä vannomatta jättäminen huonompaa. Ihmettelen jos joku olisi eri mieltä. Nato-sopimuksen ja sotilasteknologian myötä sopimusotilaat yleistynevät ja joukkojen määrä kasvaa. Heidän sopimisensa ja lupaamisensa on toinen asia.

      Ajattelu on aina vapaata. Ajattelematta saattaa kohdata todelliuutensa vielä paremmin. Tiedot ja taidot on se mitä voidaan harjoitella.

    • Anonyymi

      Siellä he nyt ovat, helteessä.

    • Anonyymi

      Tsemppiä. Sateita myös.

    • Anonyymi

      Tukea keskeyttämisen ehkäisyyn.

    • Anonyymi

      Kaveria ei jätetä.

    • Anonyymi

      Tod tarpeellinen

    • Anonyymi

      Tsemiiiii harmaisiiii

    • Anonyymi

      Soittele viikonloppuna.

    • Anonyymi

      Viikonloppu kasarmilla edessä.

    • Anonyymi

      Vlv - unta vain.

    • Anonyymi

      Olen vainottu aloitus.

    • Anonyymi

      Tsemppiä soitellen.

    • Anonyymi

      Hyvää työtä ja tarkoitusta.

    • Anonyymi

      Toinen kuuma viikko alokkailla. Kasarmilla...

    • Anonyymi

      Kyllä se siitä.

    • Anonyymi

      Kaukaisen galaksien sijaan syylinkejä.

    • Anonyymi

      Haluaa palkita yleisön?

    • Anonyymi

      Nyt ovat toipuneet ensijärkytyksestä? Eivät kaikki, sillä keskeytyksiä on ollut varsin paljon.

    • Anonyymi

      Sivarillekin mielenkiintoista.

    • Anonyymi

      Alokkaat ovat heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Monenkertaisesti.

    • Anonyymi

      Hyvä' kun huolehditte heikommassa asemassa olevista.

      • Anonyymi

        Viimeiset tulevat ensimmäisiksi.


    • Anonyymi

      Keskeyttämisprosentit olleet suuria.

    • Anonyymi

      Kyllä tätä voi kerrata myös jo palveluksessa olevat. Ja oleville.
      Mutta hei, tammikuussa astuu palvelukseen taas uusi erä alokkaita.

    • Anonyymi

      Ei unohdeta "vanhojakaan" siellä palveluksensa.

    • Anonyymi

      Tätä kannattaa lähetellä tammikuun alokkaille. Enää pari kuukautta.

    • Anonyymi

      Hyvä ja mitä ajankohtaisin opas tammikuun alokkaille.

      • Anonyymi

        Tästä iso lämmin käsi.


    • Anonyymi

      Rohkaisua omaehtoiseen valintaan.

      • Anonyymi

        Henkilöstö pyrkii ja usein onnistuu luomaan kuva valasta "normaalina", vaikka ei-uskonnollisuus alkaa olla uusi normaali.


    • Anonyymi

      Nostetaan tämä agendalle.

    • Anonyymi

      Rohkeutta yksilölliseen ratkaisuun.

      • Anonyymi

        Kapisiset ja sotilaspappi esittää valan "normaalina".


    • Anonyymi

      Jouluna sukulaisviersilulls.

    • Anonyymi

      Isovanhemmat voivat rohkaista sekulaariin valintaan.

    • Anonyymi

      Ennen vuodenvaihdetta on sukulaistapaamisia.

    • Anonyymi

      Sotilaan oitää oli rohkea ja tehdä omia ratkaisuja.

    • Anonyymi

      Iso anhemmilta tukea sekulaariin linjaan.

    • Anonyymi

      Hyvää virikepalvelua.

    • Anonyymi

      Emme peräänny.

    • Anonyymi

      Sukupolvien ketjussa?

    • Anonyymi

      Isovanhemman sekulaari sana paikallaan.

    • Anonyymi

      Aamukampa käynyt harvaksi.

    • Anonyymi

      [Kenttä- tai maastohartaushetken osalta varsinaista vaihtoehto-ohjelmaa ei ole, vaan siitä voi vain olla pois. Mikäli hartaus on pian muun ohjelman jälkeen, ennen sitä pitää ollut ainakin lyhyt tauko, jolloin voi luontevasti poistua hartauspaikalta.]

      Hieno homma !

      Näin saadaan vapaa-ajattelijat ja ateistit pullautettua ulos rivistä.

      HUOMIO !
      ASENTO !
      VAPAA-AJATTELIJAT JA
      ATEISTIT !.........TUPIIN......PSTU !

      👮👮👮👮👮👮

      • Anonyymi

        Kentällä maastossa ei ole tupia.


    • Anonyymi

      Anrivapari yrittää piilottaa.

    • Anonyymi

      Sekulaarilla vaihtoehfolls on pitkä historia.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Alokkailla EI pidä olla mitään oikeuksia .

    • Anonyymi

      Tsemppiä alokkaille!

    • Anonyymi

      Kyllä se siitä.

    • Anonyymi

      "[Kenttä- tai maastohartaushetken osalta varsinaista vaihtoehto-ohjelmaa ei ole, vaan siitä voi vain olla pois. Mikäli hartaus on pian muun ohjelman jälkeen, ennen sitä pitää ollut ainakin lyhyt tauko, jolloin voi luontevasti poistua hartauspaikalta.]

      Hieno homma !

      Näin saadaan vapaa-ajattelijat ja ateistit pullautettua ulos rivistä.

      HUOMIO !
      ASENTO !
      VAPAA-AJATTELIJAT JA
      ATEISTIT !.........TUPIIN......PSTU !

      👮👮👮👮👮👮"

      >>>Kentällä maastossa ei ole tupia

      KORJAAN!:

      HUOMIO !
      ASENTO !
      VAPAA-AJATTELIJAT JA
      ATEISTIT !.........
      LIEKKIMALJATULILLEEE
      .....PSTU ! ...MARS, MARS!

      ♨️.......🏃............................👮👮👮👮👮
      ♨️..............🏃................👮👮👮👮....👮
      ♨️...................................👮👮👮👮👮👮

      TÄYTTÄKÄÄ OIKEIN !

    • Anonyymi

      Suotavaa sotilaalle: rohkeus.

    • Anonyymi

      Pojathan ovat jo huomattavasti iäkkäämpiä kuin pienet lapset joihin vapaa-ajattelijoidenliitot kohdistavat huomionsa.

    • Anonyymi

      Tämä. Tärkeä.

    • Anonyymi

      Nyt se alkoi. Soitellaan.

    • Anonyymi

      Soitelle sotaväkeen on hyvä tunnus.

    • Anonyymi

      Ensimmäinen viikko pahin Intissäkin.

    • Anonyymi

      Rohkaise valitsemaan uskonnollisesta julistuksesta vapaa vaihtoehto.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Sillä on perinteitä, myös.


    • Anonyymi

      Kiinnikö kassalla? Vai kotona pehmeän laskun kanssa?

    • Anonyymi

      Pehmeä lasku?

      • Anonyymi

        Se on loppu nyt. HUomio!


    • Anonyymi

      Mitkä tunnelmat? Neljä päivää takana.

    • Anonyymi

      Soita alokkaalle.

    • Anonyymi

      Soita sille mopolle

    • Anonyymi

      Huolrhtivaisuus ei pahasta.

    • Anonyymi

      Toinen harmaa viikko alkaa maanantaina.

    • Anonyymi

      Ei unohdeta nuoria!

    • Anonyymi

      Iltaisin voi soitella.

    • Anonyymi

      Oikein.

    • Anonyymi

      Arki-iltoina vapaata.

    • Anonyymi

      Älä unohda mua.

    • Anonyymi

      Varusmiespalveluksen keskeyttäminen on edelleen korkealla tasolla, nok 15 prosentissa. Mielenterveyssyyt keskeisiä fyysisten syiden ohella.

      • Anonyymi

        Sotilaspappien tilalle henkisen tuen ammattilaisia.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotilaspappien tilalle henkisen tuen ammattilaisia.

        Kiitos aloitteellisuudesta.


    • Anonyymi

      Eipä unohdeta nuoria.

    • Anonyymi

      Pidetään mielessä. Nyt just on tiukka aika.

    • Anonyymi

      Viikonloppuna juttuun.

    • Anonyymi

      Viikonloppu ehkä paras aika. Paitsi lomailijalla voi olla kiire.

    • Anonyymi

      Soita.

    • Anonyymi

      Emme unohda

    • Anonyymi

      Kyllä se siitä

    • Anonyymi

      Tämä alas. T. Av

      • Anonyymi

        Tämä ylös. Kavereita ei jätetä yksin.


    • Anonyymi

      Harmaa arki harmaissa.

    • Anonyymi

      Seslonki päällänsä.

    • Anonyymi

      Välitä tietoa. Kukaan muu ei sitä ehkä tee.

    • Ateisteista ja vapaa-ajattelijoista pitäisi kouluttaa alokasajan jälkeen armeijaan politrukkeja.
      Politrukeilla palvelusaika olisi 9 kk.

      Alokasaika 2 kk
      |
      |
      Ateistinen, jumalattomien vala.
      Lauletaan "Partisaanivalssi"
      Nimitys jääkäriksi
      |
      |
      Politrukkikoulutus, 3 kk
      |
      |
      Politrukkikokelaana armeijan harjoituksissa 4 kk
      |
      |
      Ylennetään politrukiksi

    • Anonyymi

      Sotilaspappien rinnalle ja tilalle humanistisia henkisen tuen ammattilaisia.

      • Mitä hyötyä humanistisista huuruista ja pieruista on taistelukentällä, jossa raskaan tykistökeskityksen jälkeen vihollisen panssarivaunut murtautuvat rintaman läpi.
        Paljon haavoittuneita ja kuolleita.
        Siellä ei protuleirien ajatushautomoista ole hyötyä.
        🪖💥🪖💥🪖💥🪖💥

        "Kuin mureneva hammas ja horjuva jalka on uskottoman turva ahdingon päivänä."
        Sananlaskutl 25:19


    • Anonyymi

      Vlv. Ensimmäinenkö?

    • Anonyymi

      Proleiriläisten mielikuvia ei pitäisi kiehtoa lainkaan enempää.

    • Anonyymi

      Puolustusvoimiin pitäisi perustaa protuvirkoja, jotta vapaa-ajattelijoille ja ateisteille voidaan järjestää protutilaisuuksia;

      Arvomerkit: (Liekkimalja)

      ♨️ protukorpraali
      ♨️♨️ protukersantti
      ♨️♨️♨️ protuvääpeli

      • 🧧Ateistikommari (rinnastetaan alik)
        🧧🧧Ateistiagitaattori (yliv)
        🧧🧧🧧Ateistipolitrukki (sotilasmestari)


    • Anonyymi

      Nyt yhteyksiä. Onko pahin ohi vai edessä?

    • Anonyymi

      Soita. Arkena tai sunnuntaina.

    • Anonyymi

      Soitelle sotaväkeen. Iltaisin.

    • Anonyymi

      Helmikuussa vakuutus/vala -valinta.

    • Anonyymi

      Vaatiiko vakuutus rohkeutta.

    • Anonyymi

      Uskonnollinen sotilasvala ei ole "normi". Sitä ei pidä sellaisena myydä alokkaille.

      • Anonyymi

        Ei pidä alistua kirkolliseen painostukseen.


    • Anonyymi

      Alokkaille rohkaisua ja henkistä tukea.

      • Anonyymi

        Pitääks sotilaan olla rohkea?


    • Anonyymi

      Tästä kiitos.

    • Anonyymi

      Aiheesta keskustelua uskontokuntaan kuulumattomien vanhempien fb-ryhmässä.

    • Anonyymi

      Enää vajaa 2 kk ainaa heinäkuun alokkaiden palvelukseen asumiseen.

    • Anonyymi

      hHyvä aloittaa perehdytys

    • Anonyymi

      Tarvitaan humanisteja pappien tilalle.

    • Anonyymi

      Uskonnonvapaus koskee myös Puolustusvoimia. Samoin valojen vannominen. Jos ei usko valoihin, miksi vannoa yhtään mitään? Uskonnollisuuskin voi estää valan, muistaakseni siitäkin on ohje Raamatussa. Maanpuolustustahtoa se ei muuta miksikään. Maanpuolustusta on myös aseeton toiminta. Puolustetaan esimerkiksi yksilön perusoikeuksia ja oman elämän hallintaa, kuten tässä nyt.

    • Anonyymi

      Nyt on aika valistaa ja tsemppiä heinäkuun alokkaita.

    • Anonyymi

      Otetaan osaa.0

    • Anonyymi

      Heinäkuun alokkaisen aamuttomuuskammasas enää vähän.

    • Anonyymi

      Tarpeeseen!

    • Anonyymi

      Loistava polku.

    • Anonyymi

      Rohkeutta alokkaille.

    • Anonyymi

      Nyt ajankohtainen.

    • Anonyymi

      Lähestyy, lähestyy. Ensi viikko.

    • Anonyymi

      Valinnan vapaus. Edes tässä.

    • Anonyymi

      No nyt on vähän!

    • Anonyymi

      Aamukammassa enää muutama piikki.

    • Anonyymi

      Eräille Asia Nro 1.

      • Anonyymi

        Myös vanhemmille, muille sukulaisille ja ystäville.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myös vanhemmille, muille sukulaisille ja ystäville.

        Rohkaisu sotilasvakuutukseen.


      • Anonyymi

        Tyttö- tai poikaystävälle.


    • Anonyymi

      Tsemppiä. Humanistisesti

    • Anonyymi

      Alkaa alkavalla viikolla.

    • Anonyymi

      Soitellaan sotaväkeen

    • Anonyymi

      Valitse ei-kirkollinen vaihtoehto.

    • Anonyymi

      Soitellaan alokkaalle.

    • Anonyymi

      Osallistu tiedon jakamiseen.

    • Anonyymi

      Ajankohtainen abc

    • Anonyymi

      Sopivan tiivis ja perusteellinen?

    • Anonyymi

      Välitetään!

    • Anonyymi

      Lisää tämmöisiä!

    • Anonyymi

      Yhä ajankohtainen! Jaetaan.

    • Anonyymi

      Belgiassa, Hollannissa ja Norjassa on humanistisia henkisen tuen antajia pappien vaihtoehtona.

    • Anonyymi

      Sosiaalinen paine?

    • Anonyymi

      Vielä on alokasaikaa jäljellä joku päivä.

      • Anonyymi

        Elokuun alkupuoliskolla. Eli ihan pian.


    • Anonyymi

      Tästä iso kiitos.

    • Anonyymi

      Tällainen palvelutoiminta, asiainfo, on kiitettävää.

    • Anonyymi

      On tuossa asioita sotilasvakuutuksen/-valan jälkeiseen palvelukseenkin.

    • Anonyymi

      Juhlalliset velvoittautumiset 11.8. tai 12.8.2023.

    • Anonyymi

      Seuraavat alokkaan tammikuussa. Kedä mokut jo sotilaita..

    • Anonyymi

      Ettei jäisi viime tinkaan: pitäiskö päivittää?

    • Anonyymi

      Enää kuusi viikkoa tammikuun saapumiserän palvelukseen astumiseen. Tietoa, preppausta. Nyt.

    • Anonyymi

      Tästä eväitä alokkaille ja heidän kavereilleen, ystävilleen, läheisilleen.

    • Anonyymi

      Joko lomat alkoivat pyöriä? Jutskaamaan.

    • Anonyymi

      Nyt, viikonloppuna. Tue.

    • Anonyymi

      Tämä on tämän viikonlopun vinkeä vinkki.

    • Anonyymi

      Mitä ajankohtaisin opastus.

    • Anonyymi

      Toinen viikko alkaa. Vauhti kiihtyy.

    • Anonyymi

      Kirkolliset boomerit kuriin.

    • Anonyymi

      Paljon resursseja, sotilaspappeja. Vähän resursseja, psykologeja ja sairaanhoitajia.

    • Anonyymi

      Yhteys akuuttiin tilanteeseen.

    • Anonyymi

      Pitää ottaa yhteyttä. Ensi viikonvaihteessa.

    • Anonyymi

      Talven tukea alokkaille.

    • Anonyymi

      Seuraavat alokkaat astuvat palvelukseen heinäkuussa. Moni kuitenkin ajattelee asiaa jo keväälläkin.

    Ketjusta on poistettu 24 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe