Aihe

Onko tyttöjen sukupuolidysforia ohimenevää vai kirurgia vaativaa?

Anonyymi

Vuonna 2016 amerikkalainen gynekologi ja kansanterveystutkija Lisa Littman havaitsi, että hänen kotikaupungissaan ilmaantui hyvin nopeasti suuri määrä sukupuolidysforiasta kärsiviä teini-ikäisiä tyttöjä. Asiassa oli outoa paitsi tapausten täysin poikkeuksellinen kasvuvauhti myös sukupuoli. Väärään sukupuoleen syntyneeksi kokeneet ovat yleensä olleet miehiä. Lisäksi oireet levisivät samoissa kaveriporukoissa muoti-ilmiöiden tavoin. Samanlainen äkillinen transsukupuolisuuden nousu tyttöjen keskuudessa oli tapahtunut muuallakin USA:ssa, samoin myös Kanadassa, pohjoismaissa ja eräissä muissakin maissa.

Lisa Littman ryhtyi tutkimaan asiaa lähemmin. Hän halusi selvittää oliko ilmiö alkanut jo kyseisten tyttöjen lapsuudesta, kuten yleensä sukupuolidysforiasta kärsivillä vai oliko se murrosikään liittyvää oireilua kuten masennus ja anoreksia. Haastattelemalla vanhempia kävi esiin, että tyttöjen nopeasti kasvanut transsukupuolisuus oli tullut yleensä täytenä yllätyksenä ilman mitään lapsuudesta asti jatkuneita oireita. Littman julkaisi aiheesta tutkimuksen, jossa hän oletti kyseessä olevan villityksen kaltaisen joukkopsykologisen ilmiön, minkä vuoksi peruuttamattomasti vaikuttavia kirurgisia toimenpiteitä ja hormonihoitoja tulisi välttää näiden tyttöjen kohdalla.

Littman joutui tutkimuksensa vuoksi valtavan vainokampanjan kohteeksi transaktivistien ja heidän tukijoidensa toimensa. Amerikan nykyistä kulttuuri-ilmapiiriä kuvaa se, että hän sai taakseen vähemmän puolustajia kuin aktivistien vaatimuksiin taipuvia. Hänen oma yliopistonsa, Brown, julkaisi tiedotteen, jossa tutkimus todettiin epäpäteväksi ja painostuksen kohteeksi joutunut Littmanin klinikka erotti hänet työstään.

Sama ilmiö toistui tänä vuonna, kun toimittaja Abigail Shrier julkaisi aihetta käsittelevän kirjan Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters. Schierin mustaamiseksi noussut vaino on ollut totaalista ja se on saanut jopa monet suuret mediatalot taipumaan hänen vaientamisyrityksiinsä. Tosin myös puolustajia on alkanut nyt ilmaantua kuten The Economist lehti.

Suomi ei valitettavasti ole näiden ilmiöiden ulkopuolella. Täälläkin käydään keskustelua siitä, pitäisikö nopeasti kasvaneelle teini-ikäisten transsukupuolisten joukolle taata lääketieteellistä hoitoa aina kun he itse sitä vaativat, koska potilaan tuntemukset ovat ensisijaisia sukupuolen määräytymisessä. Pitäisikö äkillisistä dysforiaoireista kärsivien nuorten ja heitä yllyttävien aktivistien saada määrätä se, kenelle annetaan hormonihoitoa ja kirurgisia toimenpiteitä sukupuolen korjaamiseksi? Tukijoita aktivistien kannalle näyttää täälläkin riittävän varsin arvovaltaisilla tahoilla. Mikä on suomalaisten yliopistojen, toimittajien ja ministerien vastuu tässä asiassa?

8

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tuolla on aiheelle sopiva LGBT- palsta mene sinne ihmettelemään. Aihe ei kuulu feminismin piiriin.

   • Anonyymi

    Miten niin ei kuulu. Nuorten tyttöjen ongelmien pohtiminen, silloin kun ne koskevat sukupuoi-identiteetin manipulointia , on yksi osa oleellisimpia asioita naiseuden suhteessa yhteiskuntaan!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miten niin ei kuulu. Nuorten tyttöjen ongelmien pohtiminen, silloin kun ne koskevat sukupuoi-identiteetin manipulointia , on yksi osa oleellisimpia asioita naiseuden suhteessa yhteiskuntaan!

    Eiköhän tuo aloitus nyt kuitenkin koske enemmän transsukupuolisuuden problematiikkaa kuin naiseutta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eiköhän tuo aloitus nyt kuitenkin koske enemmän transsukupuolisuuden problematiikkaa kuin naiseutta.

    Jjos on aihetta epäillä, että kyseessä ei olisi syntymässä saatu ominaisuus, vaan identiteetin omaksumisesta , niin asialla ei ole mitään tekemeistä transsukupuolisuuden kanssa.


  • Anonyymi

   Sukupuolidysforian lietsominen on yksi äärifeministien tapa tuhota nuorisoa ja yhteiskuntaa. Kun harhautetut nuoret kemikalusoidaan ja / tai mutiloidaan, on heidän elämänsä pilattu lopullisesti.

   Feminismiuskonnossa patriarkaalinen yhteiskunta tuhotaan hävittämällä sukupuolen käsite. Nuoret ovat ensimmäiset uhrit.

   Äärifemimintijärhestöt tulee tuomita ja kieltää uusnatsien ja rikollisorganisaatioiden tapaan.

   • Anonyymi

    Hömpsön pömpsön. Edelleenkin lgbt- asiaa, ei suinkaan feminismiasiaa.


  • Anonyymi

   Huomatkaa, kuinka huolestuttiin VAIN tyttöjen sukupuoli- sekoilusta!?

   Mikä todistaa kyseen olevan taas kerran feminismistä...

   • Anonyymi

    Tutkimus koski kai sitä, että ilmiö nousi tyttöjen keskuudessa. Huolissaan tässä pitäisi olla siitä, että transsukupuolisuutta tulisi kunnioittaa synnynnäisenä ominaisuutena. On varmasti heitä loukkaavaa, jos siitä tehdään muoti-ilmiö, joka voidaan omaksua.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   293
   19515
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   323
   5637
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   264
   3044