Aihe

Mahdollistaako rationaalisuus vapaan tahdon?

Friendlyatheist

Viimeaikaiset neurotieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisen aivot tekevät päätöksen jopa useita sekunteja ennen kuin ihmisen tietoisuus tajuaa päätöksenteon. Tällä perusteella ihmisellä ei ole vapaata tahtoa.

Facebookin algoritmi kykenee ennustamaan päätöksemme 10 tykkäyksen perusteella paremmin kuin työkaverimme, 70 tykkäyksen perusteella paremmin kuin ystävämme, 150 tykkäyksen perusteella paremmin kuin perheenjäsenmme ja 300 tykkäyksen perusteella paremmin kuin puolisomme (Harari, Homo Deus s. 349). Kuinka monta tykkäystä tarvitaan, että jo nykyinen tekoälyalgoritmi kykenee ennustamaan päätöksemme ennen kuin me itse tajuamme sen?

Päätöksiimme vaikuttavat pelkästään reaalimaailman ärsykkeet, mutta me itsekään emme osaa ennustaa etukäteen miten teemme päätökset, koska niihin vaikuttaa intuitiivisuus. Hyvä käytännön esimerkki tästä on mainokset. Emme tiedosta itse käyttäytymistämme, mutta markkinamiehet ovat ennustaneet sen jo etukäteen.

Intuitiivisuuteen liittyy läheisesti kognitiiviset virheet mm. vahvistusvinoutuma, joka on oire anti-intellektualismista. Onko mahdollista, että vaikka tutkimusten perusteella vapaa tahtomme näyttää olevan rajoitettua, kriittinen, rationaalinen ja tietoinen ajattelu jokaisen päätöksen kohdalla säilyttää vapaan tahtomme emmekä ole biologisen organismin orjia?

Miten tämä liittyy jumaluskoihin ja ateismiin? Uskonnolliseen ajatteluun läheisesti yhteydessä on intuitiivinen ajattelu ja impulsiivisuus eli tietyllä tavalla biologisen eliön orjuus. Rationaalinen ajattelu ja vapaa tahto mahdollistaa meidän irtautumisen uskonnon orjuudesta, mitä monet teistiset uskonnot pitävät ei-toivottuna ja jopa syntinä.

16

69

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Uskonnolliseen ajatteluun läheisesti yhteydessä on intuitiivinen ajattelu ja impulsiivisuus eli tietyllä tavalla biologisen eliön orjuus. Rationaalinen ajattelu ja vapaa tahto mahdollistaa meidän irtautumisen uskonnon orjuudesta..."

   Vaikka ateismi on kaikkien eliöiden perustila niin ateismi on tavallaan rationaalisuuden irtiotto tietoisuudesta, johon vaikuttaa biologia mm. intuitivisuus ja impulsiivisuus.

  • Anonyymi

   Ei kiinnosta. Minä ainakin päätän itse sen, mitä teen ja mitä uskon. Sinua en usko sekuntiakaan... :)

  • Anonyymi

   > Viimeaikaiset neurotieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisen aivot tekevät päätöksen jopa useita sekunteja ennen kuin ihmisen tietoisuus tajuaa päätöksenteon.

   Ihminen ei oikeasti pysty tietämään mitä tietoisuus tekee, ihminen näkee vain joitan biologisia reaktioita.

   Jos ihmisen tietoisuus ei tee päätöksiä, mikä tekee, mihin ne perustuu?

  • Anonyymi

   Me klikkaamme Tykkää-painiketta milloin mistäkin syystä. Sen vuoksi Tykkäämiseen perustuvan algoritmin luotettavuus on kyseenalaista, mutta toki jos tykkäykset ovat vilpittömiä, niin silloin algoritmi voi ennustaa oikein päätöksiämme jo etukäteen. Se, että näin tapahtuu, ei ole pois valinnoistamme ja rajoitetusti vapaasta tahdostamme.

   Kuvitellaan, että joku tai jokin (esim. algoritmi) osaisi ennustaa tai jopa tietäisi ennalta sen, tilaammeko seuraavan kerran ravintolassa oluen vai siiderin, niin onko se todiste siitä, että me emme voi tehdä sitä valintaa itse? Ei tietenkään. Me voimme valita kumman tahansa tai jopa jonkun muun vaihtoehdon väliltä eikä se ennustus tai edeltä tietäminen ota mitään pois tästä valinnanvapaudesta.

   Me olemme kaikista vastaväitteistä huolimatta vastuulliset omasta toiminnastamme itsellemme ja muille ihmisille, joita valintamme ja päätöksemme koskettavat. Tähän vastuullisuuteen perustuvat oikeuslaitos ja YK:n ihmisoikeuksien julistus. Tästä syystä on oikein tuomita vastuullisia sotarikoksista kansainvälisessä tuomioistuimessa (Bosnian sota, natsit, hutut Rwandassa,...)

   Jotkut uskonnolliset käsitykset pyrkivät hämärtämään ihmisen vastuullisuuden omasta elämästään ja teoistaan. Näitä löytyy erityisesti kristinuskon joistakin lahkoista ja islamista. Monet uskovat ns. ennaltamääräämiseen ja/tai kohtaloon, joka estää ihmisiä pitämästä itseään vastuullisena teoistaan ja valinnoistaan. He luulevat, että Kaikkivaltias Jumala päättää joistakin tai kaikista valinnoista ja teoista ihmisten puolesta. Pisimmälle vietynä tämä ajatus johtaa siihen, että jokaisen ihmisen jokainen teko on Jumalan vaikuttama ja ihminen on vain tahdoton robotti, jota Jumala liikuttaa korkeamman tahtonsa toteuttamiseksi, jota ihmiset eivät aina ymmärrä (pahat teot Jumalan vaikuttamana).

   Voitte havaita, mihin tuollainen uskon pahimmillaan johtaa, kun katsotte esimerkiksi muslimiterroristien iskuja ja yleensä muslimien alistumista ennaltamäärättyyn kohtaloonsa. Kristittyjen puolelta olen kohdannut miehen, joka piti Jumalan vaikutuksena hänen tekemiään raiskauksia, jotka tapahtuivat tosin ennen uskoontuloa ja kristityksi kääntymistä. Hän oli raiskannut naisia ateistina ollessaan. Uskovaisena kristittynä edelleen kielsi vastuunsa teoistaan ja sysäsi kaiken sen Jumalan syyksi...

  • Anonyymi

   Minua on syytetty intuitiivisesta ajattelusta vaikka olen omasta mielestäni robotti.

  • Anonyymi

   Tutkinnot on tuoreempia kuin nazeilla koskaan olisi voinut olla. Kannattikohan ihmisten apuun luottaakaan. Lainkaan.

  • Anonyymi

   Myyntiedustajat ovat useimmiten hyvännäköisiä.
   Sukupuolesta riippumatta kohderyhmien jäsenet ostavat tuotteita ja palveluja seksuaalisten tidostamattomien kiihottumisten seurauksena 😁

   Me jotka käsitämme tämän, emme lankea turhiin ostoksiin.

   • Anonyymi

    Jeesus oli niin ihana, että ihan pakko maksaa kirkollisveroa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jeesus oli niin ihana, että ihan pakko maksaa kirkollisveroa.

    Jep
    Caucasialain, ihanteellinen Pitkätukka.
    Vain vaalea tukka ja siniset silmät puuttuu ja Hitlerkin olisi ollut hullaantunut siihen Juutalaiseen 😁


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jeesus oli niin ihana, että ihan pakko maksaa kirkollisveroa.

    Jos rahat eivät riitä kirkollisveroon, niin heitä onki järveen ja saat heti kalan, jonka suussa on hopeakolikko. Ota se ja maksa sillä vero kirkolle. (Matt. 17:34-27)

    P.S. Jos heittäisit ongen järveen, niin et saisi kalaa, joten kannattaa pitää onki kädessä ja upottaa pelkkä koukku matoineen veden alle, jotta saalista tulee. Jeesus ei ollut kalastaja, joten hän neuvoi väärin.


  • Anonyymi

   << Rationaalinen ajattelu ja vapaa tahto mahdollistaa meidän irtautumisen uskonnon orjuudesta, mitä monet teistiset uskonnot pitävät ei-toivottuna ja jopa syntinä. >>

   Monet teistit uskovat vapaaseen tahtoon ja pitävät ihmistä vastuullisena sen vuoksi. Jos vapaata tahtoa ei olisi, niin ei olisi vastuutakaan. Rationaalista heidän uskonsa ei tietenkään ole.

   • Anonyymi

    Heidän Jumala ei olekaan kaikkivaltias.


  • Anonyymi

   Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon. Ja maantierosvon vaihtoehdot joista ihminen saa vapaasti valita. Rahat tai henki -tyyliin. Joko uskot ja pääset taivaaseen tai et usko ja päädyt helvettiin.

   • Anonyymi

    Kapinallisten alaisten osa on kurjin 😁


  • Varmastikin ajattelussamme on deterministinen komponentti, jos olemme rationaalisia ja muistot vaikuttavat ajatuksiimme. En näe miten satunnaisen arvotun komponentin tuominen deterministisen rinnalle, tekisi ajattelusta jotenkin vapaampaa. Vapaa tahto on selvästi harhaa.

   • Anonyymi

    Uskonnollisissa yhteisöissä ja mm. Pohjois-koreassa 😁


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   341
   25000
  2. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   40
   14237
  3. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   349
   11722
  4. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   109
   8732
  5. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   546
   6014