Uskontojen syntyyn johtaneet syyt

Anonyymi

Uskontojen syntyyn johtaneita syitä:

1. Tiedon puute ja tarve selittää asioita, joita ei ole ymmärretty: luonnonilmiöille on annettu yliluonnollinen selitys ja keksitty näkymätön vaikuttaja, henki (jumalat).

2. Kuoleman herättämät ajatukset ja tunteet: toivottomuus elämän päättyessä ja pelko ovat johtaneet mielikuvituksen kautta toivoon elämän jatkumisesta ruumiin kuoleman jälkeen jonkinlaisena henkiolentona, joka on eläville normaalisti näkymätön, mutta voidaan kuvata näkyvinä ruumiillisina olentoina ja nähdä maan päällä kummituksina (aaveina).

3. Unet ja valveilla koetut aistiharhat (kuulo- ja näköharhat, hallusinaatiot) on tulkittu virheellisesti todellisiksi henkiolennoiksi, joita vain harhaiset aistivat (esimerkiksi epilepsiaa on pidetty ”jumalaisena sairautena” ja/tai demonin aiheuttamana).

4. Ihmisillä on ollut tarve viihdyttää itseä ja toisia keksimällä satuja ja tarinoita. Tarinoiden kertojat ja kehittäjät ovat keksineet taruolentoja ja lopulta myös jumalat. Myöhemmin näitä taruja on alettu pitää kuvaksina todellisista jumalista ja Raamatun kohdalla on uskottu yhteen ainoaan luojajumalaan.

Nämä ovat järkeviä oletuksia uskontojen syntyyn johtaneista syistä. Vähemmän järkeviä ja jopa järjettömiä oletuksia ovat ainakin nämä kolme:

1. Jumala tai hänen lähettämänsä enkelit ovat välittäneet valittujen profeettojen kautta sanoman Jumalalta ja usko on sen sanoman eli Jumalan sanan synnyttämää (Raamatun kirjoitusten mukaan).

2. Saatana ja langenneet enkelit (demonit) ovat ilmestyneet ihmisille ja saaneet nämä uskomaan jumaliin (pakanauskonnot ja Raamatun kirjoitukset).

3. Ulkoavaruudesta tulleet älykkäät olennot ovat ilmestyneet muinaisille ihmisille avaruusaluksista ja välittäneet näille tietoa ja opettaneet rakennustaidon, maanviljelyn ja tieteen alkeet. Näitä alieneita on pidetty jumalina ja alettu palvoa heitä. Kertomukset ovat muuntuneet niiden levitessä suullisena perimätietona jälkipolville, mutta jopa Raamatussa voidaan nähdä kuvauksia ufoista. (Erich von Däniken ja muut)

Näitä uskomuksia ei voida todistaa, mutta ei myöskään kumota. Ihmisen maailmankuva ja usko vaikuttavat siihen, pidetäänkö näitä oletuksia tosina vai epätosina ja yleensä edes mahdollisina. Jos maailmankuva on tieteellinen materialismi, niin silloin henkien olemassa oloa ei pidetä mahdollisena, koska tietoisuus ja elämä ovat kytketyt luonnontieteissä materiaan. Koska materian ulkopuolista tietoisuutta ei ole todistettu tieteellisen menetelmän avulla, niin siihen ei uskota.

Ufot ja alienit voivat periaatteessa olla mahdollinen selitys, mutta hyvin epätodennäköinen sellainen. Jos elämää olisi muissa galakseissa tai linnunradassa, niin se ei olisi ehtinyt todennäköisesti ehtinyt kehittyä niin pitkälle, että älykkäät olennot olisivat voineet matkustaa avaruuden läpi tänne ja ilmestyä muinaisille ihmisille. Televisiosarja ”muinaiset avaruusoliot” on fiktiivistä viihdettä eivätkä järkevät ihmiset pidä sen ”todisteita” todisteina vaan ne ovat vääristelyä, huijausta ja harhaisuutta.

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valheesi eivät hetkauta.

    • Anonyymi

      Aloitus on etsivän kannaottoja, jossa tie on hukassa. Asia selviää aloittajalle, kun löytää tienviitan ja lähtee matkalle.
      Etsivä voi monesti näköaloihin ja titoonsa piiloutua, kun hakuisuus on tien kohdalla keskeneräinen.

    • Anonyymi

      Uskontojen syntyyn ja sisältöön löytyy mielestäni selkeä hallinnollinen syys. Tuhansia vuosia sitte hallitsijoilla ei ollutkeinoakäännyttää koko kansaa puolelleen. Ei riittänyt, että aikansa julkkikset esimerkiksi sotasankarit olisivat kieräneet ja kertoneet miksi hallitsijaa kannattaa seurata ja miksi verojen maksu on niin tärkeää. Sitten joku keksi, että laitetaan kuvitteellinen henkilkö asialle ja kehitettiin uskonto jonka ydinasia oli hyvä elämä osana hallitsijan koneistoa. Hyvään elämään kuului paljon työtä ja joskus jopa kurjuutta osana hallitsijan koneistoa. Työ palkitaan heti kuoleman jälkeen joten hallitsijan ei tarvinnut miettiä koneistolle tarpeettomien ihmisten hoivaa kun saavat palkkansa heti kun kuolevat.
      Mikä olisi ollut parempi hallintakoneisto kuin uskonto kuvitteellista asiaa kohtaan?
      Mielestäni raamattua ja koraania voi lukea vuosituhansien takaisena ohjeena tehdä asioita hallintoa tukevina, hallinnon kannalta edullisimmalla tavalla elää ja tuottaa ruokaa, tavaroita ja palveluita.

    • Anonyymi

      Jumalan kanssa ei kannata juuri väitellä eikä uskotella tietävänsä alkurähdyksestä enemmän kuin mitä Jumalasta tiedetään.

      Harhaopin paljastamiseen silti kannattaa käyttää voimavaroja ja sellaisen Raamattua lukematon ja tietämätön ateistikin voi jo haistaa ja olla oikeilla jäljillä.

      • Anonyymi

        Ateistit kiinnostuneet adventistien helvetistä.
        Veri vetää puoleensa.


    • Anonyymi

      Uskontojen syntyyn on samat syyt kuin sen häviämiseen on ollut eli tarve saada asioille selitys .
      Ennen lähes kaikki asiat mitä ei pystytty selittämään selitettiin jollain yliluonnollisella vaikuttajalla nyt kun tiede ja tietomäärät ovat kasvaneet asioille on löytyneet luonnolliset selitykset ja tämähän on se syy että ääriuskonnolliset piirit vihaavat tiedettä ja sen saavutuksia koska tiede=tieto on häivyttänyt heidän yliluonnolliset selitykset ja sitä kautta jumalansa olemattomiin.

    • Anonyymi

      Mitä tiede on selittänyt ihmisen sielusta ja Pyhästä Hengestä? Miten se on tieteellisesti sen selvittänyt ja ratkaissut kaikki ihmisen mieltä koskevat ongelmat?

      Se on tehnyt ihmisen elämästä niin auvoista ettei mitään sielullisia ongelmia ole ihmisellä? Onneksi meillä on tiede.

    • Anonyymi

      Positivisti ei voi uskoa Jumalaan tai jumaliin eikä aineen ulkopuoliseen tietoisuuteen. Positiivinen ateisti ei pidä mahdollisena Jumalan tai jumalien olemassa oloa eikä tyypillisesti usko ihmisen henkeen tai sieluun, joka olisi aineeton – ei materiaa. Objektiivisia todisteita Jumalasta tai jumalista ei ole voitu esittää. ”Todisteet” ovat subjektiivisia kokemuksia ja ne voidaan selittää luonnollisilla syillä. Jumala ja jumalat ovat mielikuvituksen tuotosta. Ne asuvat vain niihin uskovien päässä: ajatuksissa ja mielessä. Niitä ei ole oikeasti olemassa.

      Tuntematon luoja(t) voi olla teoriassa olemassa, mutta siihen ei ole järkevää uskoa, niin kuin ei siihenkään, että se ei voi olla olemassa. Me emme tiedä eikä meidän tarvitsekaan tietää. Sellaisella luojalla ei ole käytännön elämässä ihmisille mitään merkitystä, joka ei vaikuta heidän elämäänsä – meidän elämäämme. Koska tuntematon jumala (luoja) ei ilmoita itseään ihmiskunnalle, niin on typerää uskoa hänen olevan olemassa. On järkevää pitää sitä/ häntä mahdollisena, mutta usko on turhaa ja tarpeetonta.

      Me emme tiedä, onko maailma luotu vai ei. Kaikkien uskontojen tunnetut jumaltarut ovat satua ja epätosia, joten niiden jumalat ja Raamatun Jumala eivät ole todellisia. Niihin on typerää uskoa ja panna toivonsa niiden varaan. Ne eivät tee mitään, eivät puhu mitään eivätkä ajattele mitään, koska niitä ei ole olemassa. Kun rukoilet niitä, niin ne eivät vastaa ja tämä pätee myös Raamatun Jumalaan. Et saa sitä, mitä pyydät, vaikka Jeesus valehteli niin Johanneksen evankeliumin mukaan.

      Jumalasta on apua vain plasebona. Kun oikein kovasti uskoo, että näkymätön Voima auttaa pysymään kaidalla tiellä ja erossa pahan teosta, niin se voi estää lankeamasta ja toimii siten suojana myös niille, jotka kärsisivät uskovaisen pahoista teoista. Kristinuskon ainoa hyvä vaikutus on siten plasebovaikutus, mutta myös ilman sitä voidaan elää ilman rikoksia ja vapaana pahoista riippuvuuksista. Täysin hyvä tai paha tuskin kukaan on, mutta jos ihminen on pohjimmiltaan hyvä, niin se näkyy hyvän tekemisenä ja pahan karttamisena ilman uskoakin.

      • Anonyymi

        Tiedeuskovaiset ovat kehittäneet maailmanlopun aseita esim. atomi ja biologisia aseita.

        Tiedettä käytetään myös pahuuteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedeuskovaiset ovat kehittäneet maailmanlopun aseita esim. atomi ja biologisia aseita.

        Tiedettä käytetään myös pahuuteen.

        Kaikkea käytetään pahuuteen/hyvyyteen käyttäjästä riippuen tietysti esimerkiksi uskomukset ovat kautta historian olleet tällaisia aseita joita kirkot ovat käyttäneet todella pahoihin asioihin.

        Tiede on vain asia ,sinäkin toivottavasti olet jonkun sortin tieteilijä ettet olisi lapsen asteelle jäänyt ,näinhän ei ole.

        Kautta historian jokainen opittu asia tai tekniikka on aikansa tiedettä mikä perustuu näyttöihin ja toimivuuteen sinäkin harrastit koulussa tiedettä


      • Anonyymi

        Valheesi eivät hetkauta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedeuskovaiset ovat kehittäneet maailmanlopun aseita esim. atomi ja biologisia aseita.

        Tiedettä käytetään myös pahuuteen.

        Ateistit mittaavat (arvioivat) ihmisen hyvyyttä ja pahuutta älykkyydellä. Pitävät älykkäitä ihmisiä hyvinä ihmisinä ja vähä-älyisiä pahoina ihmisinä. Sanovat sen vuoksi, että uskovaiset ovat pahoja, koska nämä ovat keskimäärin vähemmän älykkäitä ihmisiä kuin ateistit.

        Todellisuudessa ihmisen hyvyyden ja pahuuden paljastavat hänen tekonsa ja tekemättä jättämiset. Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esiin hyvää ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esiin pahaa. Arvatkaa vaan mitä keskiverto ateisti tuo ilmi omassa elämässään... :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ateistit mittaavat (arvioivat) ihmisen hyvyyttä ja pahuutta älykkyydellä. Pitävät älykkäitä ihmisiä hyvinä ihmisinä ja vähä-älyisiä pahoina ihmisinä. Sanovat sen vuoksi, että uskovaiset ovat pahoja, koska nämä ovat keskimäärin vähemmän älykkäitä ihmisiä kuin ateistit.

        Todellisuudessa ihmisen hyvyyden ja pahuuden paljastavat hänen tekonsa ja tekemättä jättämiset. Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esiin hyvää ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esiin pahaa. Arvatkaa vaan mitä keskiverto ateisti tuo ilmi omassa elämässään... :)

        "Ateistit mittaavat (arvioivat) ihmisen hyvyyttä ja pahuutta älykkyydellä."

        Sinua on opetettu seuroissa tahallaan väärin tuo väite kuuluu vain saarnamiesten keinoihin saada sinut ajattelemaan ateisteista näin.

        " Pitävät älykkäitä ihmisiä hyvinä ihmisinä ja vähä-älyisiä pahoina ihmisinä. Sanovat sen vuoksi, että uskovaiset ovat pahoja, koska nämä ovat keskimäärin vähemmän älykkäitä ihmisiä kuin ateistit."

        Se ei liity hyvyyteen eikä pahuuteen

        "Todellisuudessa ihmisen hyvyyden ja pahuuden paljastavat hänen tekonsa ja tekemättä jättämiset. Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esiin hyvää ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esiin pahaa."

        Näinkin voi asian muotoilla

        " Arvatkaa vaan mitä keskiverto ateisti tuo ilmi omassa elämässään... :)"

        Mielenkiintoista ,mitähän se tuo ?


    • Anonyymi

      "Mitä tiede on selittänyt ihmisen sielusta ja Pyhästä Hengestä? Miten se on tieteellisesti sen selvittänyt ja ratkaissut kaikki ihmisen mieltä koskevat ongelmat?"


      Tiede ei tutki olemattomia mutta jos haetaan jotain joka ehkä aihetta hieman liippaa tiede kyllä tutkii ihmisen mieltä ja sen ongelmia esimerkiksi uskovaisten kohdallakin on tiede monesti ollut se joka korjaa rikottua mieltä psykologian ja mielenterveyshoidoissa kuten muidenkin ihmisten kohdalla .

      • Anonyymi

        Valheesi ei meitä hetkauta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valheesi ei meitä hetkauta.

        Psykologia ei ole valhetta vaan ihan oikea asia googlaa sana googleen niin voit tutustua tieteen alaan ...erikoista että pidät psykologiaa valheena


    • Anonyymi

      Taas typerä aloitus.

      • Anonyymi

        harvinaisen viisas aloitus ja erittäin mielenkiintoinen


    • Anonyymi

      Ajatellaan vaikka jumaluskomuksia eri kulttuureissa voimme nähdä näiden jumalien tavoissa ympäri maailman saman asian .

      Jumalat käyskenteliväy ihmisten joukossa kuin kuka tahansa hyvin arvostettuna jumalat seurustelivat ihmisten kanssa antoivat neuvoja ja käskyjä aikalaisilleen jumala oli jokaisessa kulttuurissa hyvin tiiviisti ihmisten kanssa tekemisissä päivittäin tehden maanpäällisiä ihmeitä joita ihmiset saivat ihastella ja nähdä.

      Sitten tapahtui jotain ja jumalat katosivat eivät ilmesty ihmisille kotiin niin kuin kuka tahansa keskustelemaan asioista neuvomaan tai antamaan käskyjä eivät tee ihmisjoukoissa ihmeitä joita saisi ihastella ja kun asiaa sitten oikein mietimme jokainen jumala on samassa paikkaa jokaisessa kulttuurissa eli kansantaruissa .

      Ne eivät vain yksinkertaisesti esiinny eivätkä ole asiintyneet ihmisten parissa kuin kertomakirjallisuudessa ja muinaistarinoissa jos näin ei olisi jumala voisi istua sinunkin kahvipöydässä ja olisi yhtä normaali asia kuin tuhansia vuosia sitten.

    • Anonyymi

      Tiede siis pystyy korjaamaan järkkyneen ihmismielen. Sehän oikein hyvä juttu kun kadulla ei vaella yhtään arveluttavaa tyyppiä eikä heitä varten tarvitse olla hoitolaitoksia eikä valmistaa lääkkeitä millä sekoittavat päänsä entistä enemmän.

      Jälleen suuri kiitos tieteelle.

      Sittehän tiede helposti selvittää ja korjaa sen myös miten ihminen voi uskoa muinaistaruihin ja niistä itkeminen on aivan turhaa ajanhukkaa. Sen voi jättää tieteen huoleksi kun se on kätevästi järjestänyt kaikki muutkin asiat ja on suurempi kuin Jumala olisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe