Aihe

Hidastaako maaorjuus teknologista ja taloudellista kehitystä?

Anonyymi

Uskon että maaorjuuden "lasikatto" johti siihen että kyvykkäät ihmiset eivät kyenneet nousemaan huipulle. Lisäksi rikkailla aatelisilla ei ollut mitään motivaatiota kehittää taloutta/teknologiaa koska uudet innovaatiot saattaisivat aiheuttaa ongelmia koska maa-orjille olisi täytynyt keksiä uusi töitä. Onko maaorjuus täten yhtä huono taloudellinen systeemi kuin perinteinen orjuus?

6

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sulla on nyt tuossa kaksi eri kehityskulkua. Liian halpa työvoima hidastaa innovaatioiden käyttöönottoa. Jo vuosikymmeniä paidat olisi voitu ommella tietokoneen ohjaamalla koneella. Silti niitä vaan ommellaan käsin koska työvoima Bangladeshissa on halvempaa kuon ko. koneet.
   Toisekseen lasikatot estävät innovaatioita. Kapeasta eliitistä ei vaan löydy uusia ideoita ja monipuolisia näkemyksiä.
   Em. teoriat kuitenkin selittävät lähinnä nykyajan työn tuottavuuden kehitystä.
   Enemmän innovaatioiden käyttöönottoa on historiassa hidastanut eliittien halu status quota ja omaa asemaansa siinä. Muutos aina aiheuttaa muutoksia myös valtasuhteisiin.

   Jos palataan maaorjuuteen, niin sehän tarkoittaa lähinnä asuinpaikan- ja elinkeinonvapauden puuttumista. Totta kai työvoima ei silloin päässyt sinne missä oli työtä vaan jynnäsi vanhoilla ahtailla pelloilla.

   • Anonyymi

    Mutta onko maaorjuus yhtä tehotonta kuin orjuus?


  • Anonyymi

   "Jo vuosikymmeniä paidat olisi voitu ommella tietokoneen ohjaamalla koneella. Silti niitä vaan ommellaan käsin koska työvoima Bangladeshissa on halvempaa kuin ko. koneet."

   Miten tämä hidastaa länsimaiden teknologista kehitystä?

   • Erityisesti siten, että automaatiota ei kehitetä, vaan sen automaation kehittämiseen, asennuksiin, ylläpitoon ja huoltoon vaadittava vähäinenkin työvoimatarve ei toteudu, vaan työpaikat menevät halpatyömaihin.

    Teknologiaa ei kehitetä, kun miljoonat somat pikku kätöset kaukomaissa kasaavat kertakulutushärpäkkeitä halvemmalla käytännössä ruokapalkalla.


  • Anonyymi

   Taloustieteen opettaja sanoi, että orjuus ei ollut orjien omistajillekaan "ilmainen" tuotantotapa, koska omistaja joutui rakentamaan jonkinlaiset asunnot orjille ja elättämään näiden perheet. Tähän meni taas tuotantoresursseja, jotka olivat pois muualta.

   Orjuuteen tai maaorjuuteen liittynyt paikkaan sitominen taas esti työvoiman liikkumista sinne, missä se olisi ollut tuottavinta.

   NL:n aikana ei ollut maaorjuutta, mutta tasapalkkaus ja pyrkimys estää työläisten liikkumista aiheuttivat samankaltaisia ongelmia. Eli työvoimapulaa ja työajan käyttöä omiin bisneksiin.

  • Anonyymi

   Totta mooses hidasti. Siksihän Suomessakin otettiin 70-luvulla peruskoulu käyttöön ettei lapsia tuomittu varattomuuden vuoksi samaan yhteiskunnalliseen asemaan kuin vanhempansa vaan sosiaalinen nousu oli mahdollista, saatiin lahjakkuusreservi täyskäyttöön.
   Aateliset olivat lopulta hyvin degeneroituneita sisäsiittoisuuden vuoksi, serkusavioliitot olivat Euroopassa pikemmin sääntö kuin poikkeus. Ei tarvitse kuin katsoa Englannin aatelistoa, näky on kuin elokuvasta Syvä Joki.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   220
   17080
  2. Ikea palkkaa pakolaisia hienoa!

   Huonekalujätti Ikea aikoo tarjota Suomessa työpestin noin 70 pakolaiselle kolmen seuraavan vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan. – Pakolaiset o
   Maailman menoa
   341
   6181
  3. Uusin Seiska herttainen Torppa

   Uskomatonta luettavaa herttaisesta Torpasta. Olisi nyt kiva saada valkopesuri-jankkaajan ja palstalaisia oikeusjutuilla uhkailleen ja uhonneen kir
   Kotimaiset julkkisjuorut
   115
   1564