Aihe

Omistusasunto ja puolison ulosotto/velkajärjestely

Anonyymi

Puoliso joutumassa todennäköisesti ulosottoon ja hakee mahdollisesti velkajärjestelyä. Itse pystyn juuri ja juuri lyhentämään asuntolainaa yksin ja haluaisin viimeiseen asti välttää muuton. Viimeiseksi haluan kuitenkin joutua tilanteeseen, jossa olen ensin maksanut vuosia yksin asuntolainaa ja sitten ulosotto tulee nappaamaan tästä puolet puolison velkoihin.

Mielessä on seuraavat vaihtoehdot. Ero ja ositus niin, että talo jää minun nimiini (verottaja ei kai kiinnostu, mutta entä velkojat?). Puolison ostaminen ulos alihintaan (käsittääkseni verottaja hyväksyy kaupan jossa myyntihinta on 75% käyvästä arvosta). Talon puolikkaan lahjoittaminen (todennäköisesti verotussyistä huonoin vaihtoehto).

Onko kukaan selvittänyt em. vaihtoehtoja lakimiehen kanssa? Voiko näistä tulla syyte velallisen epärehellisyydestä? Onko sillä merkitystä, että järjestelyt ehtisi todennäköisesti tekemään ennen kuin puoliso joutuu virallisesti ulosottoon? Käypään hintaan ostaminen ei omasta puolesta ole poissuljettu vaihtoehto, mutta on mahdollista ettei pankki anna niin paljon lainaa. Asunto on suurimmaksi osaksi lainaa, eikä arvon ja jäännöslainan erotus kata puolison velkoja mikäli sillä on jotain merkitystä.

7

94

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sinun pitää saada asunto omiin nimisi jotta se olisi jos sen yksin maksat.

   En halua olla ilkeä, mutta veivaisin taloustaidottoman olion helvettiin.

   • Anonyymi

    Ymmärrän, se on vaan käytännössä hieman hankalaa, kun on useita pieniä ihmisiä mukana kuviossa. Ilman muuta asunto omiin nimiin tavalla tai toisella, se on selvä.


   • Anonyymi

    Olen aloittaja. Sen verran päivitän tilannetta, että pankki oli sillä rajalla kävisikö jäännöslainan siirto minun nimiini. Vaatisi tosin myymään auton enkä tiedä pärjäänkö ilman. Ja lisälainaa ei tippuisi, eli miehen pitäisi luovuttaa oma puoliskonsa pelkän jäännöslainan hinnalla, joka saanee velkojat kyllä pillastumaan mikäli ulosottoon joudutaan pian. Neuvottelut parin muun pankin kanssa vielä edessä.


  • Anonyymi

   Osituksessa joutuisit maksamaan puolisollesi tasinkoa, hän kun on teistä se vähävaraisempi. Eli samalla vaivalla teet kaupan, tosin silloin joutuu maksamaan varainsiirtoveron. Lahjoittaminen ei kannata, lahjavero on sen verran korkea.

   Lisäksi pitää muistaa, että kaikki tuollaiset toimenpiteet juuri ennen ulosoton alkamista voidaan julistaa pätemättömäksi, jolloin aloittaja itsekin pääsee ulosoton asiakkaaksi. Päälle sitten vielä puolisolle tuomio velallisen epärehellisyydestä.

   Eli talo myyntiin, puolison osuus rahoista kokonaisuudessaan velkojille, ja halvempi talo kokonaan omiin nimiin.

   • Anonyymi

    Osituksessa voi käsittääkseni jakaa omaisuuden ihan miten haluaa. Tai siis veroseuraamuksia ei pitäisi tulla, mutta velkojien näkemys voi olla eri. Ja meillä on avioehto joten tasinkoa ei tarvitse maksaa. Mutta ymmärtääkseni se puolikkaan talon siirto osituksen kautta minun nimiini voi kyllä aiheuttaa velkojissa nikottelua. Tietty jos osituksessa talo siirtyy minulle ja minä maksan puolisolle jonkinlaisen korvauksen tästä, niin en tiedä menisikö läpi.


  • Anonyymi

   Jos puolisosi pystyy maksamaan rahalla kohtalaisesti velkaa, ei tarvitse pelätä asunnon menettämistä. Ulosotto voi tehdä puolisosi osuuteen asunnosta ns. turvaavan ulosmittauksen, mikä tarkoittaa sitä, että ette voi myydä asuntoa ilman, että ulosottomies nappaa puolisosi osuuden voitosta.
   Asunnon realisoiminen on kuitenkin niin hankalaa, että mielummin ulosotto ottaa palkasta maksun velkoihin.

   • Anonyymi

    Hyvä tietää. Puolisolla on kyllä ihan kohtuulliset tulot, mutta velkaa on todella paljon. En tiedä pidetäänkö velan lyhenemistahtia kuitenkaan riittävänä. Nythän ne velat ei lyhene, vaikka melkein koko palkka menee niiden maksuun. Tietysti ulosotossa ei tarvitsisi maksaa noita poskettomia korkoja.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   626
   30447
  2. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   309
   22735
  3. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   40
   14136
  4. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   356
   11269
  5. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   95
   8369