Omistusasunto ja puolison ulosotto/velkajärjestely

Anonyymi

Puoliso joutumassa todennäköisesti ulosottoon ja hakee mahdollisesti velkajärjestelyä. Itse pystyn juuri ja juuri lyhentämään asuntolainaa yksin ja haluaisin viimeiseen asti välttää muuton. Viimeiseksi haluan kuitenkin joutua tilanteeseen, jossa olen ensin maksanut vuosia yksin asuntolainaa ja sitten ulosotto tulee nappaamaan tästä puolet puolison velkoihin.

Mielessä on seuraavat vaihtoehdot. Ero ja ositus niin, että talo jää minun nimiini (verottaja ei kai kiinnostu, mutta entä velkojat?). Puolison ostaminen ulos alihintaan (käsittääkseni verottaja hyväksyy kaupan jossa myyntihinta on 75% käyvästä arvosta). Talon puolikkaan lahjoittaminen (todennäköisesti verotussyistä huonoin vaihtoehto).

Onko kukaan selvittänyt em. vaihtoehtoja lakimiehen kanssa? Voiko näistä tulla syyte velallisen epärehellisyydestä? Onko sillä merkitystä, että järjestelyt ehtisi todennäköisesti tekemään ennen kuin puoliso joutuu virallisesti ulosottoon? Käypään hintaan ostaminen ei omasta puolesta ole poissuljettu vaihtoehto, mutta on mahdollista ettei pankki anna niin paljon lainaa. Asunto on suurimmaksi osaksi lainaa, eikä arvon ja jäännöslainan erotus kata puolison velkoja mikäli sillä on jotain merkitystä.

7

1699

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sinun pitää saada asunto omiin nimisi jotta se olisi jos sen yksin maksat.

      En halua olla ilkeä, mutta veivaisin taloustaidottoman olion helvettiin.

      • Anonyymi

        Ymmärrän, se on vaan käytännössä hieman hankalaa, kun on useita pieniä ihmisiä mukana kuviossa. Ilman muuta asunto omiin nimiin tavalla tai toisella, se on selvä.


      • Anonyymi

        Olen aloittaja. Sen verran päivitän tilannetta, että pankki oli sillä rajalla kävisikö jäännöslainan siirto minun nimiini. Vaatisi tosin myymään auton enkä tiedä pärjäänkö ilman. Ja lisälainaa ei tippuisi, eli miehen pitäisi luovuttaa oma puoliskonsa pelkän jäännöslainan hinnalla, joka saanee velkojat kyllä pillastumaan mikäli ulosottoon joudutaan pian. Neuvottelut parin muun pankin kanssa vielä edessä.


    • Anonyymi

      Osituksessa joutuisit maksamaan puolisollesi tasinkoa, hän kun on teistä se vähävaraisempi. Eli samalla vaivalla teet kaupan, tosin silloin joutuu maksamaan varainsiirtoveron. Lahjoittaminen ei kannata, lahjavero on sen verran korkea.

      Lisäksi pitää muistaa, että kaikki tuollaiset toimenpiteet juuri ennen ulosoton alkamista voidaan julistaa pätemättömäksi, jolloin aloittaja itsekin pääsee ulosoton asiakkaaksi. Päälle sitten vielä puolisolle tuomio velallisen epärehellisyydestä.

      Eli talo myyntiin, puolison osuus rahoista kokonaisuudessaan velkojille, ja halvempi talo kokonaan omiin nimiin.

      • Anonyymi

        Osituksessa voi käsittääkseni jakaa omaisuuden ihan miten haluaa. Tai siis veroseuraamuksia ei pitäisi tulla, mutta velkojien näkemys voi olla eri. Ja meillä on avioehto joten tasinkoa ei tarvitse maksaa. Mutta ymmärtääkseni se puolikkaan talon siirto osituksen kautta minun nimiini voi kyllä aiheuttaa velkojissa nikottelua. Tietty jos osituksessa talo siirtyy minulle ja minä maksan puolisolle jonkinlaisen korvauksen tästä, niin en tiedä menisikö läpi.


    • Anonyymi

      Jos puolisosi pystyy maksamaan rahalla kohtalaisesti velkaa, ei tarvitse pelätä asunnon menettämistä. Ulosotto voi tehdä puolisosi osuuteen asunnosta ns. turvaavan ulosmittauksen, mikä tarkoittaa sitä, että ette voi myydä asuntoa ilman, että ulosottomies nappaa puolisosi osuuden voitosta.
      Asunnon realisoiminen on kuitenkin niin hankalaa, että mielummin ulosotto ottaa palkasta maksun velkoihin.

      • Anonyymi

        Hyvä tietää. Puolisolla on kyllä ihan kohtuulliset tulot, mutta velkaa on todella paljon. En tiedä pidetäänkö velan lyhenemistahtia kuitenkaan riittävänä. Nythän ne velat ei lyhene, vaikka melkein koko palkka menee niiden maksuun. Tietysti ulosotossa ei tarvitsisi maksaa noita poskettomia korkoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe