Aito skeptismi

Anonyymi

Väite kuullostaa usein uskottavalta kun se on esitetty selkeänä loogisena päättelynä premisseistä johtopäätökseen. Onko väite myös aina tosi siinä tapauksessa?

Ei tietenkään ole. On useita mahdollisuuksia minkä takia johtopäätös voi olla väärä vaikka looginen päättely olisi muuten virheetöntä.

1) Jokin premissi on virheellinen tai pätee ainoataan erikoistapauksissa

2) Päättelyn premissit ovat puutteellisia eli jotakin oleellista ja johtopäätöksen kannalta merkittävää puuttuu joko siksi ettei sitä ole haluttu/älytty/tiedostettu ottaa mukaan premissien joukkoon esim. siksi että se on joko ristiriidassa vallitsevien oletusten/uskomusten tai niiden kokoelman (=maailmankuva, paradigma) kanssa tai siksi että sitä oletusta pidetään jostain syystä niin itsestäänselvänä ettei sitä katsota tai hoksata edes tarpeelliseksi erikseen mainita.


Käytännössä nuo molemmat virhemahdollisuudet liittyvät kaikkeen empiiriseen tieteeseen eli ts. vaikka tieteen metodit ja käytännöt olisivat kuinka muodollisesti moitteettomia tahansa niin se empiirisen tieteen tuottama tietämys ei silti välttämättä ole sama asia kuin totuus eikä varsinkaan täydellinen totuus.

Säilyttääkseen julkiskuvansa moitteettomuuden tiedeyhteisö sortuu sitten usein kieltämään esim. sellaisten anomalioiden olemassaolon jotka eivät mahdu tiedeyhteisön sen hetkiseen paradigmaan tai maailmankuvaan ja ne anomaliat ovat usein anomalioita vain suhteessa siihen valtavirtatieteeseen.

Fysiikan teoriat toimivat selkeästi ja luotettavasti usein vain hyvin triviaaleissa tapauksessa ja esim. monen (>2) kappaleen tai hiukkasen liikkeiden ennustaminen tuottaa jo suuria vaikeuksia. Sama pätee kaikkiin muihinkin tieteisiin.

Mihin tahansa asiaan sokeasti luottaminen ja uskominen on aina jonkinasteinen riski jonka vakavuutta voi olla vaikea etukäteen arvioida koska ihminen lajityypillisesti haluaa uskoa että se hänen tuttujen ja turvallisten mielikuviensa kokonaisuus tai kupla on se koko totuus.

Yleensä ns. perinteiset skeptikot keskittyvät kritisoimaan vain sellaisia asioita jotka heidän mielestään ovat jotenkin ristiriidassa sen ns. koulukirjatieteen oppien kanssa eli siis todellisuudessa ovat tosiuskovaisia suhteessa siihen "viralliseen" tieteen kantaan jota he eivät juuri koskaan kritisoi. Virassa olevat tieteilijät eivät taas harvoin uskaltavat ryhtyä arvostelemaan omaa tieteenalaansa koska pelkäävät menettävänsä tutkimusmäärärahansa mikä onkin todellinen vaara.

Tiedeyhteisö kaipaisi nykyisten paljon enemmän ns. todellisia skeptikkoja eikä sitä tieteen vallitsevan maailmankuvan tai paradigman pönkittäjiä joita voisi perustellusti kutsua pseudoskeptikoiksi.

https://www.skepticalaboutskeptics.org/

Belisario

0

916

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

        tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
        Ikävä
        124
        2943
      2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

        "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
        Maailman menoa
        265
        1229
      3. Melkein lähetin viestin.

        Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
        Ikävä
        101
        1221
      4. Nainen voi rakastaa

        Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
        Ikävä
        79
        1041
      5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

        Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
        Ikävä
        63
        1003
      6. Kalateltta fiasko

        Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
        Kuhmo
        12
        980
      7. Rakastan sinua

        Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
        Ikävä
        30
        936
      8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

        Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
        Sanaristikot
        49
        897
      9. Ikävöimäsi henkilön ikä

        Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
        Ikävä
        41
        877
      10. Liikenne onnettomuus

        Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
        Orimattila
        43
        789
      Aihe