Aihe

Osasto Sisu talvisodassa

Anonyymi

Osasto Sisu oli kapteeni Bertil Nordlundin komentama 8. tammikuuta 1940 perustettu jalkaväkiyksikkö, johon koottiin ulkomaalaisia vapaaehtoisia taistelemaan talvisodassa Suomen puolustusvoimissa.

Eniten osastossa oli unkarilaisia ja virolaisia, mutta kaikkiaan tulijoita oli useista maista. Yksikössä oli enimmillään 212 sotilasta 20. helmikuuta 1940 ja talvisodan päättyessä 13. maaliskuuta 1940 153. Luvussa ei ole mukana unkarilaisia, jotka muodostivat oman yksikkönsä.

Osasto ei ottanut osaa sotatoimiin.

Talvisodan unkarilaisia vapaaehtoisia oli 346. Heitä komensi kapteeni Imre Kémeri Nagy, jolla oli taistelukokemusta siitä, kun Unkari miehitti osan Tšekkoslovakiaa 1938. Noin 20 unkarilaista värväytyi yksityisesti, ja osa heistä lähetettiin Lapualle Osasto Sisuun saamaan harjoitusta. Rauhan jälkeen joukko lähetettiin Lappeenrantaan kotiin palautettavaksi ja joukko palasi Unkariin toukokuussa 1940.

Yhdysvaltain presidentti Theodor Rooseveltin poika eversti Kermit Roosevelt johti brittiläisiä vapaaehtoisia, Roosevelt osallistui myöhemmin Norjassa mm. Narvikin taisteluihin, missä haavoittui.
Kermit Roosevelt oli Winston Churchillin ystävä.

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Mikä oli aloituksen pointti?

  • Anonyymi

   Mitähän lauluja ne lauloi. Draculan vampyyrilauluja.

   Omalaatuisimman joukon muodostivat englantilaiset vapaaehtoiset eli ”kanarialinnut”. Kutsumanimen englantilaiset saivat laulamistaan kansallislauluista.

  • Anonyymi

   Jos kanarialinnut olisivat saaneet kentää Fokker G1:llä, niin Summakaan ei olisi pettänyt. Niistä olisi pitänyt tehdä lentäviä tiltuja.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   350
   22934
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   313
   6317
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   400
   4575
  4. Niko Ranta-aho aikoi karata Afrikkaan!

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/espanjan-poliisi-niko-ranta-aho-suunnitteli-pakoa-afrikkaan-katso-video-poliisin-iskusta-marbellan-asuntoon/804058
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   1647