Aihe

Neuvostoliitto pyysi Natsi-Saksalta apua sodassaan Suomea vastaan

Anonyymi

SAKSAN NEUVOSTOLIITON LÄHETYSTÖ ULKOMINISTERIÖLLEEN sähkösanoma ERITTÄIN KIIREEELLINEN Moskova, 9. joulukuuta 1939

Neuvostoliiton laivastokomitea [Sowjet-Marineausschuss] informoi meitä ankaran luottamuksellisesti, että Suomen vastainen sukellusvenesaarto on suunniteltu Pohjanlahdelle. Laivaston esikuntapäällikkö tiedustelee, voisivatko saksalaiset höyrylaivat säännöllisellä reitillään pohjois-Ruotsiin ottaa polttoainetta ja ruokaa toimittaakseen sen merellä siellä oleville neuvostosukellusveneille.

Toimitetut määrät voidaan korvata missä muodossa kuin vain haluamme, kuten esimerkiksi missä tahansa Neuvostoliiton satamassa, jossa merivoimillamme on samanlaisia tarpeita. Venäläiset tiedottavat yksityiskohdat toiveistaan, kuten kohtaamispaikasta jne, niin pian kuin Saksa on osoittanut periaatteellisen suostumuksensa. Venäläiset tiedustelevat tätä kiireesti, koska he ovat suunnittelemassa ensimmäistä meritoimitusta vain kolmen, neljän päivän sisällä. Suosittelen vahvasti harkittavaksi myöntymistä koska, ensinnäkin, sellaisella auttamisella on vähän vaikutusta Suomen asemaan ja sillä olisi vähäinen seuraus konfliktin lopputulokseen; toiseksi, koska vastavuoroiset toimitukset esimerkiksi kauko-idässä voisivat tarjota laivaston sodanjohdolle suuria mahdollisuuksia; ja kolmanneksi, koska Saksan laivaston sodanjohto voi tälläisten toimitusten perusteella esittää vaatimuksia neuvostolaivastolle tulevaisuudessa.

Lähde: Documents on German foreign policy 1918-1945. Series D. Volume VIII. No. 433. Washing-ton, Department of State, publication 5436, 1954.

17

50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Saksan uhkaa torjuttiin pyytämällä Saksalta apua sodassa Suomea vastaan ????

   • Anonyymi

    Ei kai siinä noin lukenut.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei kai siinä noin lukenut.

    "Ei kai siinä noin lukenut."

    Neuvostoliitossa ja Venäjällä on jälkeenpäin selitetty että hyökkäyksellä Suomeen 1939 torjuttiin Saksan uhkaa.

    Ei se silloin siltä näyttänyt kun Saksalta pyydettiin apua.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    "Ei kai siinä noin lukenut."

    Neuvostoliitossa ja Venäjällä on jälkeenpäin selitetty että hyökkäyksellä Suomeen 1939 torjuttiin Saksan uhkaa.

    Ei se silloin siltä näyttänyt kun Saksalta pyydettiin apua.

    Saksan uhan Stalin torjui molo-Ribb-sopparilla.


  • Anonyymi

   Suomi on ainoa pieni maa maailmassa jota maailman vahvimmat suurvallat on samaan aikaan uhanneet mutta välttänyt miehityksen ja säilynyt itsenäisenä.

   Tämä on uskomaton saavutus.

   • Anonyymi

    Saksa ei Suomea uhannut, vaan pelasti jalkapuolena elämään, kun taas Länsivallat olisivat antaneet Suomen mennä.


  • Anonyymi

   Keskisarjan mukaan Stalinin Neuvostoliitto oli suoranainen ”pahan valtakunta”, joka oli surmannut 10 miljoonaa omaa kansalaistaan nälänhädissä ja puhdistuksissa, joukossa 25 000 suomalaista.

   – Mikään ei uhannut Leningradia, hän totesi sodan väitetyistä syistä.

   – Siinä oli kyse ikivanhasta asiasta, että iso haluaa valloittaa pienempänsä.

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006316296.html

   • Anonyymi

    PöhvIi väittää, että Stalin murhasi Gulageilla 20 miljoonaa, kumpiko on viisaampi, pöhveIi vaiko Keskisarja?


  • Anonyymi

   Saksa asetti Donau nimisen rahtilaivan evakuimaan väkeään. Kysymyksessä oli noin 800 valtakunnan saksalaista ym. kansallisuuksia. Lisäksi NL asiainhoitaja Jelisejef järjesteli noin 70 hengen suurlähetystönsä henkilökunnan Suur-Saksan asettamaan Donau laivaan. Satlinin pommitukset olivat rikkoneet NL suurlähetystön kaikki ikkunat. Ystävällismielistä Saksaa pyydettiin kiireesti apuun ja sitä myös saivat.

   • Anonyymi

   • Anonyymi

    Laivan evakuointilähtö oli vaarallinen operaatio venäläisten pommitusten vuoksi. Saksan Suomen suurlähettiläs Wipert von Blücher pyysi Berliinin ulkoministeriötä esittämään Stalinille pyynnön pommitusten keskeyttämiseksi pariksi päiväksi. Stalin suostui ja Donau laiva sai arvokkaat lastit ehjinä perille. Kreml edellytti, ettei suomalaisille saanut pommitustauosta puhua mitään. Nl täytti vakuutuksensa täydellisesti Saksan evakuoidessa Donau rahtilaivallaan NL suurlähetystön.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Laivan evakuointilähtö oli vaarallinen operaatio venäläisten pommitusten vuoksi. Saksan Suomen suurlähettiläs Wipert von Blücher pyysi Berliinin ulkoministeriötä esittämään Stalinille pyynnön pommitusten keskeyttämiseksi pariksi päiväksi. Stalin suostui ja Donau laiva sai arvokkaat lastit ehjinä perille. Kreml edellytti, ettei suomalaisille saanut pommitustauosta puhua mitään. Nl täytti vakuutuksensa täydellisesti Saksan evakuoidessa Donau rahtilaivallaan NL suurlähetystön.

    Hitlerin Saksaa moititaan tekemistään hirmutöistä aiheellisesti. Mutta noin jaloa tekoa, miksi siitä ei tahdo kiitosta irrota? Ystävät kalliit, kertokaa miksi!

    " Saksan Suomen suurlähettiläs Wipert von Blücher pyysi Berliinin ulkoministeriötä esittämään Stalinille pyynnön pommitusten keskeyttämiseksi pariksi päiväksi. Stalin suostui jne......."


  • Anonyymi

   Luottamus hyvä,kontrolli parempi...
   Tulee ikävä Ystävyyden ja yhteistoiminnan aikoja...

  • Anonyymi

   Päiväkäsky n:o 42 luoteisrintaman joukoille

   - Toverit, puna-armeijalaiset, komentajat, komissaarit ja poliittiset työntekijät! Sota Suomen ja Neuvostoliiton välillä on lakannut. Puna-armeija mahtavine voimineen tuo rauhan ja turvallisuuden rajoillemme. Englantilais-ranskalaiset sotaprovokaattorit heittivät Suomen rikolliseen seikkailuun SNTL:ää vastaan. Puolueen ja hallituksen tahdosta puna-armeija antoi iskun sotakiihkoilijoille. Vihollinen yritti vastustaa puna-armeijaa vahvistamalla englantilaisten ja ranskalaisten johdolla rakennettua "Mannerheim-linjaa". Suurimmat uhat olivat luonnonolot. Mutta mikään sellainen ei pysäytä Leninin ja Stalinin rakentamaa armeijaa. Mannerheim-linjan betoni jauhautui tomuksi. Ei yksikään armeija ole hyökännyt niin modernia linnoitusta vastaan. Rynnäköillä ei ole valloitettu Saksan ja Ranskan rajojen linnoituksia. — Luoteisrintaman joukot kirjoittavat uuden ihmeellisen urotekojen sivun puna-armeijan historiaan. Koko neuvostokansa on ylpeä poikiensa teoista, jotka toivat voiton vihollisesta, turvan rajoillemme ja pysyvän rauhan Itämeren ja Jäämeren rannikoille. Luoteisrintaman sotaneuvosto kiittää kaikkia urhoollisuudesta ja isänmaan tehtävän rohkeasta rehellisestä täyttämisestä. Alaslasketut liput kunnioittavat niitä neuvostokansan poikia, jotka menettivät henkensä kotimaansa kunnian, arvokkuuden ja turvallisuuden puolesta. Tervehdimme ja toivomme pikaista parantumista haavoittuneille. — Eläköön voittoisa puna-armeija! Eläköön suuri johtajamme, jonka nimissä joukkomme menivät taisteluun ja voittivat, kallis toveri Stalin! S. Timoshenko, A. Zhdanov, I. Sorodin

   • Anonyymi

    "Eläköön voittoisa puna-armeija! Eläköön suuri johtajamme, jonka nimissä joukkomme menivät taisteluun ja voittivat, kallis toveri Stalin! S. Timoshenko, A. Zhdanov, I. Sorodin"

    Jaa. Muudan Josif Stalin totesi kyllä myöhemmin, että puna-armeijasta ei ollut oikein mihinkään Suomea vastaan tuona talvena.

    "Stalin oli murheissaan tappioista: "Siellä oli paljon lunta. Joukkomme etenevät . . . reippaalla mielellä . . . Yhtäkkiä konekiväärit alkavat laulaa ja sotilaamme kaatuvat maahan". Toisinaan hän näytti avuttomalta ja masentuneelta. Hruštšov näki hänen makaavan murtuneena sohvalla - - -.
    "Puna-armeijasta ei ollut mihinkään", Stalin kertoi myöhemmin Churchillille ja Rooseveltille"

    Simon Sebag Montefiore, Stalin. Punaisen tsaarin hovissa, s. 338.

    https://www.finna.fi/Record/helka.9918806623506253

    Jos sitten vertaa puna-armeijan sotakuntoa saman Stalinin asettamiin tavoitteiseen, niin eihän se nyt aivan kukkapuskilla ja kiimaisilla tsuhnan tyttärillä kyllästettyä riemumarssia sille ollut.

    "Ainakin Ždanovin, Molotovin ja Kuusisen käsien kautta kulki suunnitelmia Suomen valtiojärjestelmän muuttamisesta heti kaavaillun neuvostomiehityksen jälkeen kansanrintamajärjestelmän avulla ja "kansanviholliset" vangitsemalla. Tästä voi päätellä että neuvostojohdolla oli aikomuksena - ideaalitapauksessa - toteuttaa Suomessa vastaava mullistus, joka Liettuassa, Latviassa ja Virossa toteutettiin kesäkun 1940 miehityksen jälkeen, siis liittäminen neuvostotasavaltoina Neuvostoliittoon."

    Vihavainen, Timo; Manninen, Ohto; Rentola, Kimmo; Zuravljov, Sergei:
    Varjo Suomen yllä — Stalinin salaiset kansiot, s. 163.


  • Anonyymi

   "Puna-armeijalaiset marssivat reippaasti täsmällisessä muodossa pitkin kuun valaisemaa tietä tarjoamaan ojennettua veljen kättä Suomen työtätekeville.
   Yhtäkkiä alkavat kätketyt konekiväärit laulaa!Armottomasti ne niittävät rauhantahtoisen Neuvostomaan parhaita poikia,kaatavat tarkkaan suunnatuilla suihkuillaan kokonaisen kolonnan!
   Valkosuomalaiset ja Suojeluskuntalaiset ovat pakottaneet varsinaisen armeijan sotilaat tähän kammottavaan petolliseen hyökkäykseen,uhaten aseilla ja sotalain rangaistuksilla!Mutta täytyi heidän kuitenkin jo sisimmässään tietää,ettei Puna-armeijan marssia rehellisten työläisten sydämmiin saata porvariston aseilla estää!"
   Kirj.A.B.Smiliga Petrozavodskij Kniga 1939.

  • Anonyymi

   Mikä oli muuten lopullinen päätös tuohon pyyntöön nähden?

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   106
   5028
  2. Sofia muutti hotelliin ilmaiseksi

   "Seiskan saamien tietojen mukaan kohukaunotar Sofia Belorf, 30, olisi muuttanut helsinkiläiseen luksushotelliin äskettäin. Seiskan saamien tietojen mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   348
   1558