Jussi Halla-aho ei puhu eikä pukahda Navalnysta!

Anonyymi

Jussi ei ota mitään kantaa. Hyväksytkö Halla-aho Putinin toimet? Oletko suomettunut? Pelkäätkö vai fanitatko Putinia?

***

Näkökulma: Hiljaisuus kertoo, että suomalaispoliitikot pelkäävät Putinia – heidän kannattaisi sisäistää murhatun Anna Politkovskajan viisaus
Tänään klo 19:19
Lauri NurmiJos Aleksei Navalnyin julkiset vapauttamisvaatimukset jäävät kertaluonteisiksi, Putin on voittanut Suomessa pelottelupolitiikallaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Lauri Nurmi.
Vladimir Putin saapui heinäkuussa 2018 Helsinkiin.Vladimir Putin saapui heinäkuussa 2018 Helsinkiin.
Vladimir Putin saapui heinäkuussa 2018 Helsinkiin. Matti Matikainen

Uutinen maanantailta: Fennovoiman venäläisen ydinvoimalan valmistuminen on lykkääntynyt kahdeksalla vuodella.

Suomalaista demokratiaa pilkkanaan 2010-luvun puolivälissä pitänyt Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on osoittautunut juuri niin riskialttiiksi yhteistyökumppaniksi kuin mitä Krimin valtauksen jälkeen Suomen poliittisissa piireissä pelättiin.

Valtionyhtiö Fortum pakotettiin kesällä 2015 osakkaaksi Fennovoimaan, vaikka yrityksen johto vastusti suomalais-venäläistä hanketta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää edelleen panttinaan Fortumin miljardiomistuksia Venäjällä.

Asetelma on omiaan synnyttämään vaikenemisen kehän, jota ruokkii pelko. Tänä vuonna hallituksen pitäisi myöntää ydinvoimalalle rakentamislupa. Turvallisuusasiat ovat edelleen rempallaan.

Tunnetut suomalaiset poliitikot ovat silti olleet Fennovoimasta kiusallisen hiljaa.

Hiljaisuus on korvia särkevää.

Vankinaan Putin pitää myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä, jonka turvallisuuspalvelu FSB yritti viime elokuussa murhata hermomyrkyllä.

Viikonloppuna diktatuuria pitivät pystyssä naamioituneet mellakkapoliisit, jotka pidättivät ja pahoinpitelivät Moskovassa ja Pietarissa tuhansia ihmisiä. Videomateriaali todistaa, että poliisi käytti sähkölamauttimia maan omien kansalaisten satuttamiseen.

Mitä pahoinpidellyt ihmiset vaativat?

Edes alkeellisia kokoontumisvapauksia, ilmaisunvapautta ja demokratiaa.

Näitä myös Venäjän perustuslain pitäisi turvata. Ainakin teoriassa.

Suomalaispäättäjien hiljaisuus särki sunnuntaina tärykalvot.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd), hallituksen johtoviisikon jäsenet Annika Saarikko (kesk), Maria Ohisalo (vihr), Jussi Saramo (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r) tai oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok), Sari Essayah (kd) ja Harry Harkimo (liik) eivät tiistaihin puoleenpäivään mennessä olleet julkaisseet ensimmäistäkään kannanottoa, paheksuntaa, julkista tuomitsemista tai edes Twitter-viestiä sunnuntain tapahtumista Venäjällä.

Yksikään suomalainen puoluejohtaja ei ilmaissut järkytystään tapahtumista tai vaatinut Putinia ja tämän väkivaltakoneistoa niistä tilille.

Syytä täydelliselle vaikenemiselle on vaikeaa löytää, tekosyitä varmasti sitäkin enemmän.

Suomalaisten poliitikkojen kannattaisi ottaa iltalukemisekseen toimittaja Anna Politkovskajan teos Putinin Venäjä vuodelta 2004.

Politkovskaja määritteli Putinin politiikan uusneuvostoliittolaisuudeksi.

”Ihmisillä ei ole riippumatonta olemassaoloa, he ovat rattaita koneistossa, jonka tehtävänä on panna kyselemättä toimeen mitä tahansa poliittisia vallattomuuksia vallan kahvassa olevat ikinä keksivät. Rattailla ei ole oikeuksia, ei edes arvokkaaseen kuolemaan”, Politkovskaja kirjoitti.

Hän yritti journalismillaan saada oikeutta muun muassa venäläisäideille, joiden pojat oli hakattu kuoliaiksi armeijan simputuskulttuurissa.

Kiitosten ja palkintojen asemesta Politkovskaja joutui uusneuvostoliittolaisen hallinnon silmätikuksi. Salamurhaaja ampui hänet lokakuussa 2006.

Fyysisesti hento mutta hengeltään väkivahva Politkovskaja ehti kuitenkin elämänsä aikana pukea sanoiksi Putinin vallan olemuksen tavalla, joka suomalaisten poliitikkojen olisi syytä pitää mielessään. ”Yhteiskunta on osoittanut ääretöntä apatiaa, ja se sopii Putinille mainiosti. Hänen tekonsa ovat saaneet ihmiset sekä lamaantuneiksi että kauhun valtaan”, hän arvioi.

Vallankäytön metodina pelko on tehokas työkalu. Se saa suuret ihmismassat kääntämään katseensa pois ja vaikenemaan.

Suomalaispoliitikkojen kannattaisi niin ikään lukea brittiläisen tutkivan toimittajan Heidi Blaken uusi kirja Tappolista - Kremlin salamurhaohjelma ja Vladimir Putinin sota länttä vastaan.

Siinä käydään tarkasti läpi, miten Putinin hallintoa kritisoineita ja maanpakoon joutuneita venäläisiä ja heidän paikallisia juristejaan on kuollut epämääräisissä olosuhteissa. He vain putoilevat ikkunoista, tuupertuvat juoksulenkeillä tai löytyvät yllättäen kotoaan kuolleina.

Kun Suomen valtiollinen turvallisuuskomitea arvioi edellisen presidentinvaalin alla, että Venäjä voisi toteuttaa salamurhan myös Suomen maaperällä, suomalaispoliitikot valtasi kouristuksenomainen kieltoreaktio.

Sen sijaan, että olisi keskusteltu itse asiasta, monet valtasi kiusaus moittia turvallisuuskomiteaa pelottelusta.

jatkuu....

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaikenemisen apatia on levinnyt osittain Suomeen.

      ”Kun Tsekan perillisten ote vallasta on tiukentunut, ihmiset ovat näyttäneet pelkonsa. Se on vain vahvistanut näiden perillisten halua kohdella kansaa kuin karjaa. KGB kunnioittaa vain vahvoja. Heikot se tuhoaa. Venäläisten pitäisi jo tietää se”, Politkovskaja kirjoitti seitsemäntoista vuotta sitten.

      On tragedia, että Politkovskaja ei ole ollut keskuudessamme kirjoittamassa Putinin hyökkäyksestä Ukrainaan, väärennetyistä vaalituloksista, Navalnyin kohtelusta ja lukuisista vapauksia vaatineiden ihmisten vangitsemisista, pahoinpitelyistä ja murhista - ja vaikkapa Kremlin ydinvoimalaoperaatiosta Suomessa.

      Hänen analyysinsa on silti enemmän ajankohtainen kuin koskaan.

      Kansaltaan miljardeja itselleen ja lakeijoilleen varastanut Putin on vaikeuksissa siksi, että Navalnyi ja hänen tukijansa eivät enää pelkää.

      Vapauksia ja yksinvaltiuden lopettamista vaativat ihmiset ovat pahimmillaan hengenvaarassa, mutta he ovat rohkeudellaan pystyneet osoittamaan, että keisarilla ei ole vaatteita: hänellä on vain falski palatsi kultahanoineen ja maanalaisine jäähalleineen.

      Kreml voi edelleen tiedottaa, että Putin tekee yhdeksän maalia, kun hän pelaa jääkiekkoa entisten NHL-tähtien kanssa, mutta johtajan henkisen alastomuuden näkee aiempaa useampi.

      Suomalaisilla vallanpitäjillä on valittavanaan karkeasti ottaen kolme vaihtoehtoa.

      Joko he voivat edelleen pelata jääkiekkoa Putinin propagandaotteluissa. Tällöin suomalaiset kulkevat presidentti Urho Kekkosen jalanjäljissä - tämä kun kävi ampumassa huumattuja karhuja ja hirviä Kremlin isäntien ja Romanian yksinvaltiaan Nicolae Ceaușescun kanssa.

      Toisena vaihtoehtona ovat pelkkä vaikeneminen ja apatia, mikä olisi sekin Putinin mieleen. Hän saisi ikään kuin luvan kanssa tukahduttaa väkivalloin vaatimukset perusoikeuksista ja demokratiasta.

      Kolmantena vaihtoehtona on, että suomalaispoliitikot tuomitsevat näytösoikeudenkäynnit ja ilmaisevat huolensa vapauksien tilasta Venäjällä. Tällöin he toimisivat loogisesti.

      Kun Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka väärensi vaalituloksen ja hänen turvallisuuspoliisinsa kävi vapauksia janonneiden ihmisten kimppuun, suomalaispoliitikot vaativat nopeasti EU:lta reagointia.

      Suomalainen kansalaisyhteiskunta synnytti välittömästi paineen, joka johti siihen, että Suomen Jääkiekkoliitto kannatti MM-kilpailujen siirtämistä pois Minskistä.

      Leijonille olisi ollut mahdotonta pelata Valko-Venäjällä.

      Loogisuuden nimissä Suomen Palloliiton olisi syytä ilmoittaa, että se ei pelaa jalkapallon EM-kilpailujen otteluitaan Pietarissa, ellei Navalnyitä vapauteta ja ihmisoikeustilanne parane Venäjällä nopeasti.

      Kovin on ollut hiljaista Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden suunnalla.

      Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon vastaavasti pitäisi esittää EM-pelien siirtämistä pois Venäjältä - ja tasavallan presidentti Niinistön yhtyä suositukseen.

      Lähes kaikki suomalaisvaikuttajat ilmaisivat tammikuussa syvän huolensa demokratian tilasta Yhdysvalloissa ja tuomitsivat hyökkäyksen kongressiin.

      Väistämättä mieleen nousee ajatus, onko demokratian ja perusoikeuksien pitäminen esillä arvo ja kunniassa vain silloin, kun kritiikin kohde on helppo: oikeusvaltio ja Euroopan turvallisuuden takaaja Yhdysvallat tai jokin pienehkö hylkiövaltio, kuten Valko-Venäjä.

      Onko antiamerikkalaisuus muodikasta, mutta oikeasti vaarallista Venäjää ei uskalleta vastustaa, koska se edellyttäisi itsensä laittamista seurauksille alttiiksi?

      Onko liian pelottavaa, jos omaan sähköpostiin tai some-kanavaan tuleekin Venäjä-mieliseltä trollilta haukkuma- tai uhkailuviesti tai jos Venäjän duumasta otetaan yhteyttä eduskuntaan ja paheksutaan suomalaisten poliitikkojen esittämää kritiikkiä?

      Ihmisarvon ja vapauden puolustamisen sijasta suomalainen yhteiskunta vetäytyy edelleen herkästi pelokkaan siilin tavoin kuoreensa ja sulkee kollektiivisen omatuntonsa ulkopuolelle Putinin hallinnon toimet.

      Jos Navalnyin julkiset vapauttamisvaatimukset jäävät kertaluonteisiksi, Putin on voittanut Suomessa pelottelupolitiikallaan.

      ”Siitä lähtien, kun palasin Venäjälle, on joku halunnut, etten ota Venäjän maaperällä yhtään askelta vapaana. Tämän oikeudenkäynnin tarkoituksena on pelotella niin montaa ihmistä kuin mahdollista”, Navalnyi kohdisti tiistaina näytösoikeudenkäynnissä sanansa palatsivarkaalle.

      Jos Venäjä siirtyisi parlamentaariseen monipuoluedemokratiaan, ainaiselta tuntuva sodanuhka - sukupolvelta toiselle Suomessa periytyvä hiljainen ahdistus - väistyisi yltämme.

      Maallamme kun ei ole muuta sotilaallista uhkaa kuin Venäjä, eivätkä aidot demokratiat ole Euroopan historiassa koskaan aloittaneet sotia, koska demokratioissa kansalaisten enemmistö ei hyväksy hyökkäyssotien aloittamista.

      Suomi ei Venäjää voi demokratian aikaan siirtää, mutta Venäjän demokratisoituminen olisi parasta, mitä Suomelle on 2020-luvun maailmanpolitiikassa kuviteltavissa.
      Lauri Nurmi

    • Anonyymi

      Heidi Blaken kirja on todella lukemisen arvoinen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      285
      3147
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1575
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1301
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1215
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe