Aihe

Jt-lahkon käyttämiä mielenhallintakeinoja:

Anonyymi

Seuraavassa joitain otteita lahkojen, kulttien yms käyttämistä mielenhallintakeinoista:
(otteet Wikipediasta)

Henkinen kontrolli sisältää neljä elementtiä, jotka vaikuttavat toisiinsa. Jos esimerkiksi ihmisen käytös muuttuu, muuttuvat myös hänen tunteensa ja ajattelunsa, koska ihminen pyrkii välttämään tekojensa ja ajatustensa välistä ristiriitaa. Tämän kognitiivisen dissonanssin teorian muotoili psykologi Leon Festinger.

Uskonnollisten lahkojen mielenhallinnan keskeisimmistä tavoista on laadittu

muistisääntö, jossa ovat kirjaimet T.A.K.T.

T. Tunteiden hallinta

Lahko ohjaa ja manipuloi jäsenen tuntemaan tiettyjä tunteita. Lahko määrittelee, millaisten tunteiden tunteminen on sallittua ja suotavaa, kun on kysymys lahkon johdosta, lahkotyöstä, oppinäkemyksistä tai entisistä lahkolaisista.

A. Ajatusten hallinta

Lahko ohjailee ajatuksia sallittuihin ja suotuisiin uomiin, niin että henkilö oppii ajattelemaan asioita, jotka ovat lahkon kannalta myönteisiä. Henkilö opetetaan torjumaan kielteiset ajatukset. Jäsenet oppivat pysäyttämään omat ajatuksensa, jos ne menevät kielteiselle tai kriittiselle alueelle.

K. käyttäytymisen hallinta

Lahko ohjailee elämää tiukoin käyttäytymissäännöin. Lahkotyö tai muu lahkon määräämä rutiinikäyttäytyminen sitoo ihmistä, koska sitä mitä jatkuvasti tekee ei kyseenalaista. Yhteiskunnallisessa kontekstissa tämä ilmenee siten, että tietyt uskonnolliset, poliittiset ym. mielipiteet ovat joko laittomia tai niiden ilmaisemiseen suhtaudutaan suvaitsemattomasti.

T. Tiedonsaannin hallinta

Lahko ohjaa hankkimaan tietoa vain ja ainoastaan sallituista, eli lahkon omista lähteistä ja pyrkii estämään kriittisen tiedon leviämistä. Internetissä tai kirjoissa ja lehdissä julkaistut entisten lahkolaisten kirjoitukset ovat kiellettyä kirjallisuutta. Yhteiskunnalliseen kontekstiin sovellettuna sääntö ilmenee erityisesti siten, että virallisesta totuudesta poikkeavat selitysmallit hylätään

Jehovan todistajat-lahkossa ilmenee näitä kaikkia mielenhallintakeinoja. Niinpä moni Jehovan todistaja elää kognitiivisen dissonanssin tilassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kognitiivinen_dissonanssi

11

58

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Kognitiivinen dissonanssi on psykologian termi, jolla tarkoitetaan kahden ristiriitaisen kognition kokemista. Kognitiolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa tajunnan osa-aluetta kuten asennetta, emootiota, käsitystä tai käyttäytymistä. Teorian mukaan kognitiivinen dissonanssi syntyy silloin, kun ihmisen tiedot ja asenteet ovat ristiriidassa. Ihminen pyrkii vähentämään kognitiivista dissonanssia muuttamalla käyttäytymistään. Esimerkiksi verovilppiä paheksunut ihminen lopettaa paheksumisen itse verovilppiä tehtyään. Maallikon termein asiaa voisi kuvata epämiellyttävänä jännitteenä, joka tulee kahdesta keskenään ristiriitaisesta ajatuksesta samaan aikaan.[1]

   Kognitiivisen dissonanssin teorian mukaan ristiriitaiset kognitiot toimivat käyttövoimana, joka pakottaa mielen hankkimaan tai keksimään uusia ajatuksia tai uskomuksia tai muokkaamaan jo olemassa olevia uskomuksia niin että vähennetään kognitiivisen dissonanssin määrää kognitioiden välillä.

   Kognitiivisen dissonanssin teorian on ensimmäisen kerran esittänyt psykologi Leon Festinger vuonna 1956 tarkkailtuaan intuition vastaisten uskomusten sitkeyttä UFO-tuomionpäivälahkon jäsenillä ja heidän lisääntynyttä käännytystyötään johtajan profetian osoittauduttua perättömäksi. Maailmanlopusta kertovasta perättömästä viestistä, jonka ulkoavaruuden oliot olivat lähettäneet keskiluokkaiselle kotirouvalle 1956, tuli täyttymätön toive, joka lisäsi kognitioiden välistä dissonanssia. Tämä sai useimmat improvisoidun lahkon jäsenet vähentämään dissonanssia ottamalla vastaan uuden profetian, jonka mukaan ulkoavaruuden oliot olivat säästäneet planeetan heille itselleen."

  • Unohtui ehkä tärkein. Peräilman hallinta eli ilmatilan haltuunotto.
   Sillä niiku paavalin kirjeessä filatelisteille ja samariinilaisille sanotaan: "Kehotan kaikkia ottamaan varoitukseni todesta, suolikaasun hallintaa on tehostettava, tai muuten tästä hämäyksestä ei tule yhtään mitään."

   • Anonyymi

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.


   • Anonyymi

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.

    jessulikin voisi jatkaa mihin jäi.
    Ei ole jumalan pojasta kuulunut pariin tuhanteen vuoteen mitään, vaikka niin lupasi palata pian. Käväisisi nyt edes kerran vaikka Kärsämäen torilla ostamassa rukkaset, niin lopettaisi kerralla epäilyt olemassaolostaan.


   • Anonyymi
    kookoo2 kirjoitti:

    jessulikin voisi jatkaa mihin jäi.
    Ei ole jumalan pojasta kuulunut pariin tuhanteen vuoteen mitään, vaikka niin lupasi palata pian. Käväisisi nyt edes kerran vaikka Kärsämäen torilla ostamassa rukkaset, niin lopettaisi kerralla epäilyt olemassaolostaan.

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jatketaan siitä mihin jäätiin.

    Jatketaan siitä mihin jäätiin. Original.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jatketaan siitä mihin jäätiin. Original.

    Jatketaan siitä mihin jäätiin. Kuka käyttää minun lausetta?


  • Anonyymi

   Niinpä, ja lahkon verifetissi pakottaa sairastuneen jäsenen tekemään itsemurhan.

   Mitähän se aito ja oikea Luoja ajattelee tästä?

   • Anonyymi

    Niinpä

    Asianajajat puolestaan ajattelevat sen taloudellisesti ahneeksi, sillä muutos, verisurmasta luopuminen, olisi oikeudellisesti sellainen virheen myöntäminen, että siitä seuraisi korvausvastuu aiempien verisurmien johdosta.

    Jumalan Sanaa vastaan vartiotorni rikkoo

    1 Korintt. 10:25 syökää kaikkea mitä lihakaupassa myydään


  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohujulkkis Maisa Torppa ja erosekoilu räjäytti somen: "Valehtelee viimeiseen asti" "Työtön äiti..."

   Maisa Torpan ja Mikko-rakkaan erospekulointi saa tunteet kuumenemaan: https://www.suomi24.fi/viihde/kohujulkkis-maisa-torppa-ja-erosekoilu-rajaytti-so
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   9963
  2. Kohusopassa keitetty Roope Salminen palaa itsevarmana julkisuuteen: "Olen erittäin hypeissä"

   Mitäs mieltä olet Roopen paluusta? https://www.suomi24.fi/viihde/kohusopassa-keitetty-roope-salminen-palaa-itsevarmana-julkisuuteen-olen-erittain-hype
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   4188