Kasvistuotanto ruokahuollon perustaksi!

Anonyymi

Siihen saakka kunnes täysin uudet ihmisen ruuan tuotantotavat ottavat paikan kokonaan maataloudelta, on välivaiheen ajaksi siirrtyttävä tuottamaan kasvisruokaa pelloilla ihmisille ja unohdettava tuotantoeläimille ruuan kasvattaminen meille kuuluvilla pelloilla. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007804675.html

31

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Keitetyt perunat pelkällä ruskealla kastikkeella on kyllä maittavaa ja terveellistä tulevaisuuden ruokaa, mutta totutteluvaiheessa sallisin lisättävän kastikkeeseen myös lenkkimakkaran tai nakin palasia. Niihinhän ei kovin paljon lihaa käytetä.

      • Anonyymi

        Jos haluaa tärkkelyksen avulla sydän- ja verisuonisairauden, diabeteksen tai muun kansantaudin, niin toki ovat. Järkevälle ihmiselle perunat ovat pahinta mahdollista myrkkyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos haluaa tärkkelyksen avulla sydän- ja verisuonisairauden, diabeteksen tai muun kansantaudin, niin toki ovat. Järkevälle ihmiselle perunat ovat pahinta mahdollista myrkkyä.

        Tuo kansanuskomus on niin last season.


    • Anonyymi

      Pötsejä alkaa ompeleen, saattaa tulla jonot lekureille pitkiksi.

    • Anonyymi

      Ja sitten se kustannus, esimerkkinä ruispuuro, joka silältää lähes kaiken mitä ihminen tarvitsee ja liikalihavuus kaikkoaa. Annos yhdelle:
      Ruisjauhoa 1dl = 55gr. Kilo ruisjauhoa maksaa esimerkkikaupassa 87 senttiä. Annoshinta desimaalein 4,785 senttiä, eli pyöristettynä 0,05 Euroa per annos, sisältäen veden ja suolan hinnan.

      Tämä on vain esimerkki, eikä tarkoita, että jokaisen olisi vain ja ainoastaan syötävä ruispuuroa. Mutta silloin tällöin taloushuolien vähentämiseksi, liikalihavuuden ja erityisesti sairauksien loitolla pitämiseksi olisi tämäkin perinneruoka vaikkapa kerran viikossa oikein hyvin paikallaan rasvaa tirisevän kolestorolipommin sijaan.

      • Eipä ole tullut keitetyksi ruispuuroa moneen vuoteen. Muistaakseni se vaatii muita puuroja pitemmän ja huolellisemman keittoajan, jotta puuroon ei tulisi klimppejä.

        Jos ruispuuro on maanantain ateria, tiistaiksi voisi ottaa tutun kaurapuuron. Vegaanitaloudessa siihen ei tietenkään pistetä voisilmää, vaan esimerkiksi hillosilmä. Keskiviikkona maistuisi marjapuuro, jota myös vispipuuroksi ja klappapuuroksi kutsutaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja minunkin suosikkipuuro se on.

        Mannapuuro on samankaltainen puuro, joten torstaina voisi syödä perinteiseen tyyliin hernekeittoa ilman lihaa. Perjantaina sitten vaikkapa sitten sitä mannapuuroa mansikkahillosilmällä. Lauantaina perunavelliä. Moni varmaan ehdottaisi sunnuntaiksi riisipuuroa, mutta en suosittelisi, sillä riisiryynit tuodaan ulkomailta ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta.


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Eipä ole tullut keitetyksi ruispuuroa moneen vuoteen. Muistaakseni se vaatii muita puuroja pitemmän ja huolellisemman keittoajan, jotta puuroon ei tulisi klimppejä.

        Jos ruispuuro on maanantain ateria, tiistaiksi voisi ottaa tutun kaurapuuron. Vegaanitaloudessa siihen ei tietenkään pistetä voisilmää, vaan esimerkiksi hillosilmä. Keskiviikkona maistuisi marjapuuro, jota myös vispipuuroksi ja klappapuuroksi kutsutaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja minunkin suosikkipuuro se on.

        Mannapuuro on samankaltainen puuro, joten torstaina voisi syödä perinteiseen tyyliin hernekeittoa ilman lihaa. Perjantaina sitten vaikkapa sitten sitä mannapuuroa mansikkahillosilmällä. Lauantaina perunavelliä. Moni varmaan ehdottaisi sunnuntaiksi riisipuuroa, mutta en suosittelisi, sillä riisiryynit tuodaan ulkomailta ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

        Ruispuuroon pitää sekoittaa puolukkaa niin a vot, uunissa vaikka yön yli haudutettuna on hyvää. Puolukat tietysti itse kerättyjä. Kukapa marjoja muutenkaan ostelisi kun niitä metsät täynnä.

        Ohraryynipuuro myös toimii, lähiseudun mylläreiltä kannattaa kysellä ihan aitoa ohraryyniä, ei mitään kauppahöttöä.

        Mannaryyni on hötyä. Ei hyvää. Vehnää se, joka vähemmän terveellistä kuin ruis, ohra, ja kaura.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ruispuuroon pitää sekoittaa puolukkaa niin a vot, uunissa vaikka yön yli haudutettuna on hyvää. Puolukat tietysti itse kerättyjä. Kukapa marjoja muutenkaan ostelisi kun niitä metsät täynnä.

        Ohraryynipuuro myös toimii, lähiseudun mylläreiltä kannattaa kysellä ihan aitoa ohraryyniä, ei mitään kauppahöttöä.

        Mannaryyni on hötyä. Ei hyvää. Vehnää se, joka vähemmän terveellistä kuin ruis, ohra, ja kaura.

        Unohdin tuossa, että vegaanit keittävät mannapuuron tietenkin kauramaitoon. Itse en ole kokeillut, tulisiko mannapuurosta sillä tavalla maittavampaa kuin lehmänmaitoon keitettynä. Joka tapauksessa mansikkahan sen koko ruokalajin varsinainen idea on.

        Sunnuntai ruokavinkki jäi tuossa edellä antamatta. Kannattaisiko silloin kokeilla ruokavaliostamme unohtunutta naurishaudikasta?


    • Anonyymi

      Tuon kirjoituksen, joka on siis mielipidekirjoitus, ei faktaa, tekijät eivät selvästikkään ymmärrä erilaisen ruuantuotannon vaatimuksia.

      Kasvisruokaa ihmisille ei tuoteta samoilla tavoilla kuin rehua eläimille.

      Eläimille kasvatetaan heinää, ihmisille viljaa, noin kärjistetysti.

      Viljakasvit ottavat maasta paljon ja jättävät sinne vähän ravinteita. Ne eivä paranna maan ominaisuuksia, vaan köyhdyttävät sitä. Siksi tarvitaan kovaa keinolannoitusta ja tukevaa muokkausta jos halutaan pitää satotasoa yllä vuodesta toiseen. Siis juurikin sitä mikä aiheuttaa ravinnekuormaa vesistöihin. Rikkakasveja torjutaan lähinnä myrkyin.

      Nurmikasvit taasen parantavat selvästi maan rakennetta ja lisäävät orgaanisen aineksen määrää. Tiheä nurmikasvusto estää myös rikkakasvien lisääntymistä. Nurmea viljeltäessä maata ei muokata, joten ravinteiden valumat ovat pieniä.

      Perinteisessä maataloudessa vuoroviljelyllä saadaan pelto tuottamaan viljaa rikkakasveista vapaana ja kevyellä lannoituksella kun viljeltävä kasvusto vaihtuu vuosittain. Nurmella ollut pelto kynnetään viljakasveille, joita vilejllään vuosi pari, sitten taas viljan sekaan kylvetään heinänsiemen, ja pelto ryhtyy parantamaan kasvukykyään. Nurmi hyödynnetään eläinravinnoksi, kun se ei ole oikein ihmiselle sopivaa ruokaa. Puhtailla kasvitiloilla pelto kessannoidaan, jolloin nurmi jää semmoisenaan kynnettäväksi peltoon. Silloin se ei hyödytä ravintona suoraan mitään.

      Puhtaasti ihmisravintoa tuottavista pelloista noin 30% pitää siis olla kesannolla, tai sitten se vaihe korvata raskaalla keinolannoituksella ja järeällä muokkauksella. Lopputulemana tuo perinteinen vuoroviljely nurmikasvien hyödyntämisellä eläinravintona tuottaa paremman hyötysuhteen, ja myös suojelee luontoa turhilta ravinnepäästöiltä. Puhumattakaan biodiversiteetistä, joka kohenee kun on monenmoista kasvustoa.

      Nuo mielipidekirjoittajat ovat näitä urbaaneja luonnosta ja ruuantuotannosta vieraantuneita, joilla ideologia on korvannut oman kyvyn ymmärtää asioita.

      • Anonyymi

        Ei ole lainkaan kyse yksipuolisesta viljan viljelystä, vaan paljosta muuta, kuten palkokasvit. Ja toisekseen on kyse vain suhteellisen lyhyestä aikajaksota kunnes koko ruokahuolo siirtyy lähes kokonaan pois pelloilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole lainkaan kyse yksipuolisesta viljan viljelystä, vaan paljosta muuta, kuten palkokasvit. Ja toisekseen on kyse vain suhteellisen lyhyestä aikajaksota kunnes koko ruokahuolo siirtyy lähes kokonaan pois pelloilta.

        Joopa joo... mihin se ruokahuolto, miljardien ihmisten ruokahuolto, siirtyy?

        Näitä tieteistarinoita piisaa joissa lihaa tuotetaan jossain keinokasvatuksessa, mutta ei niillä suuria joukkoja ruokita koskaan. Luonto kasvattaa edelleen ruuan "ilmaiseksi", ei sitä muulla korvata.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joopa joo... mihin se ruokahuolto, miljardien ihmisten ruokahuolto, siirtyy?

        Näitä tieteistarinoita piisaa joissa lihaa tuotetaan jossain keinokasvatuksessa, mutta ei niillä suuria joukkoja ruokita koskaan. Luonto kasvattaa edelleen ruuan "ilmaiseksi", ei sitä muulla korvata.

        Suomen tuilla kituvan maatalouden osuus globaalista ruokatuotannosta on itikanpaskan kokoinen.


    • Anonyymi

      Eläimestä ihmiseen leviävää virusta kutsutaan zoonoosiksi, ja suurin osa ihmisten uusista tartuntataudeista on juuri zoonooseja. Zoonoosit siirtyvät harvoin suoraan alkulähteestään ihmiseen, vaan ensin johonkin toiseen eläimeen eli väli-isäntään. Nyt leviävän koronaviruksen osalta on mysteeri, minkä eläimen kautta virus siirtyi lepakosta ihmiseen.
      Villieläinten lisäksi eläinten tehotuotannossa on merkittävä zoonoosiriski, sillä ne ovat potentiaalisia väli-isäntiä zoonoosiviruksille. Suuret määrät eläimiä elävät ihmisen toimesta keinotekoisesti tiiviisti yhdessä ja ihmisten läheisyydessä.Ne ovat virushautomoita monella tapaan.

      Turkistarhauksessakin on virusten leviämisen vaara, myös Euroopassa. Ainakin Hollannissa jaTanskassa on tarhojen minkeillä on koronaepidemian aikana todettu koronatartuntoja, ja myös työntekijät ovat tiettävästi saaneet koronatartunnan minkiltä. Kissan epäillään vieneen virusta tarhalta toiselle. Jos ihmiset söisivät vähemmän lihaa, maailmassa olisi vähemmän tartuntatauteja.

    • Anonyymi

      Hauska, kun itseään älykkäänä pitävät viherpiipertäjät käyttävät globaaleja tilastoja ja soveltavat niitä sellaisenaan Suomeen.

      Ei sitten muuta kuin Rovaniemellä alkakaahan viljellä soijaa ja Savossa banaaneja.

      Viherpiipertäjille tuntuu olevan täysin ymmärryksen ulottumattomissa, että Suomessa iso osa maatalousmaasta ei sovellu kunnolla ruokaviljan tms. viljelyyn. Sen sijaan niillä kasvaa hyvin heinää ja rehuviljaksi kelpaavaa viljaa, joita esim. lehmät voivat syödä ja muuttaa ihmisravinnoksi kelpaavaan muotoon (maito ja liha).

      • Anonyymi

        Ja sekin mikä 'soveltuu viljan viljelyyn', tuottaa ulkomailla lähinnä elukoiden ruoaksi kelpaavaa moskaa. Suomi on Norjan leveysasteilla. Kepujen vuoden 1918 joukkomurhaavien esi-isien takia suomalaiset eivät ole pystyneet lopettamaan tukimaataloutta.


    • Anonyymi

      Eräs disinformaatio, jota usein viljellään on soijan käyttö. Suomessa lehmille ei syötetä soijarehua lainkaan. Kotimaiset lehmät ruokitaan kotimaisella heinällä ja rehuviljalla.

      (Ja tosiaan sillä rehuviljalla ja ruokaviljalla on kuin onkin hienoinen ero...)

      • Anonyymi

        Suomessa yksi eläinrehun lähde on panimoiden mäski. Kotimaista viljaa joka on ensin hyödynnetty sauna- ja pubijuomien valmistuksessa, ja sitten eläinrehuna.

        Mallasohran viljely se vasta tarkkaa puuhaa on, laatua olla pitää. Muu ruokavilja ei niin nuukaa. Kaupunkilaisille kelpaa kehnompikin jauho, eivät sillai vaadi kun eivät itse leivo.


    • Anonyymi

      Pitäisi kieltää kasvi- ja eläinruoka kokonaan.
      Jäähän vielä jäljelle sienet.

      • Anonyymi

        Niitähän kepulien tyhmät esi-isät pitivät 1860-luvulla 'elukoiden ruokana', lopputuloksena oli nälkäkuolemia.


    • Anonyymi

      Miksi meidän pitäisi ratkaista jonkun ylikansoittuneen alueen ruoka pula ongelmia? En ole mikään jumala.
      Alue jonka lajiston lukumäärä ylittää alueen kantokyvyn niin romahtaa yleensä, ja se on täysin normaalia ja luonnollista ja sen pitää antaa tapahtua eikä antaa romahtavan ylikansoittuneen maan vetää muita säntillisesti eläviä maita mukaansa. Tässä koitetaan mennä nyt isojen miljardi maiden mukana uppoavan laivan kanssa.

    • Anonyymi

      Pitäisi meille lekurin ommella pötsi kuten lehmillä, niin sitten voiitaisiin heinää syödä.
      Kai vihreille jo ommeltu ?
      Meidän pitäsi kasveja syödä Afrikan takia ? mitä järkeä siinä jota vihreät tolittaa.
      Kyllä se on metsästäjänleike, tai sipulipihvi joka maistuu.
      Syökööt idunpurijat ulkomailta tuotetut itunsa.

      • Anonyymi

        Voi olla, että ennenkuin ehdit sanoa KISSAA, syöt aivan eri ruokaa kuin nyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi olla, että ennenkuin ehdit sanoa KISSAA, syöt aivan eri ruokaa kuin nyt.

        Seuraava muutos turpeenpolton loputtua on maanviljeyksen lopetus. Ruokaa tullaan tekemään tehtaissa mm. ilmassa olevasta hiilidioksidistaja vedystä - samoista aineista mistä nykyisetkin safkat koostuvat.
        Kepu ei ollut varautunut turpeenpolton loppumiseen, eikä ole varautunut myöskään maanvilejelyn ja erityisesti karjatalouden äkkiloppumiseen. Tyhmää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seuraava muutos turpeenpolton loputtua on maanviljeyksen lopetus. Ruokaa tullaan tekemään tehtaissa mm. ilmassa olevasta hiilidioksidistaja vedystä - samoista aineista mistä nykyisetkin safkat koostuvat.
        Kepu ei ollut varautunut turpeenpolton loppumiseen, eikä ole varautunut myöskään maanvilejelyn ja erityisesti karjatalouden äkkiloppumiseen. Tyhmää!

        Koko Kepun arsenaali sakkaa yksi toisensa jälkeen. Ensin menee turve, sitten karjatalous, sitten maanviljely ja sitten ei jää kuin metsänomistus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi olla, että ennenkuin ehdit sanoa KISSAA, syöt aivan eri ruokaa kuin nyt.

        Kissaa ei olekaan tullut maistettua. Koiraa olen tilannut.....


    • Anonyymi

      Suomen korkeudella maatalous perustuu ekologisesti nurmiviljelyyn. Heinä kannattaa kierrättää pötsireaktorin kautta ihmisravinnoksi.

      • Anonyymi

        Lehmänliha ja lehmänmaito jäävät nopeasti pois ruokavaliosta terveyssyistä, taloudellisista syistä, ympäristönsuojelullisista syistä ja eettisistä syistä.
        Siinä ovat ne syyt jotka johdattavat meidät nopeaan muutokseen. Jos joku ei tätä vielä tiedä niin on valitettavaa.


    • Anonyymi

      Miksi viljellä maata kun ruokaa saa ekologisesti kaupasta!

    • Anonyymi

      Mitä mieltä linnuista, syövät etupäässä eläinproteiinia? Olisiko ne kaikki lopetettava?

      • Anonyymi

        Kyllä lintujenkin käy huonosti, kun pölyttäjähyönteiset syövät Glyfosaattimykytettyilä pelloilta.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe