Sodan ja rauhan hinta, palkka ja kunniantunto

Tänään keskustellaan aktiivisesti palkoista, palkkaeroista, tehdystä työstä, vastuusta ja sen kannosta. Palkkaerot ovat suurentuneet ja vastuun rajapinnat hämärtyneet kvartaalien valvontaan; mihin on jäänyt vastuu yhteiskunnasta ja sen osallisista - kansalaisista, missä on se yhteenkuuluvuuden henki, jolla vanhempamme ja isovanhempamme pelastivat tämän maan?
.
HS-otsikko: "UPM lopetti toimitusjohtajalle eläkemiljoonia tuottaneen järjestelyn – Jussi Pesoselle palkkaa ja bonuksia 4,7 miljoonaa euroa viime vuonna"
.

Toisessa maailmansodassa käytiin maailmanhistorian suurimmat taistelut, joissa tulos ja vastuu olivat ehdottomia vaatimuksia. Henkilöjohtaminen oli yhteenkuuluvuuden ratkaisu. Työt tehtiin henkensä kaupalla antaen sen ainoan, mitä kullakin oli.

Rintamakenraali oli taistelurajapinnassa oikeasti kosketuksissa "asiakas-" tai oikeastaan viholliskuntaansa. Tämän päivän 'siviilikenraali' on tornissaan - nähden harvoin joukkojaan - niin omia, asiakkaita kuin vihollisiakaan. Kenraalilla oli johdettavanaan "yhtiössään" noin 15.000 alaista.

Tuloerot ovat suurentuneet

Ihmiset ovat todella eriarvoisia. Johtamista ei usein sen varsinaisessa merkityksessä ole. Johtamisen periaate on raha viivan alla, jos sitäkään. Johtaminen on liian usein omien etujen valvontaa. Johtajat eivät ole riittävästi rintamassa kohtaamassa asiakastansa tai vihollistaan, kuten olivat sotien kuuluisimmat johtajat. Alaiset saavat aina motivoituneisuutta yhteisen tavoitteen edessä huomatessaan, että johto panee itseään peliin myös "taistelukentällä".

Esimerkkejä II Maailmansodasta

Neuvostoliiton marsalkka Georgy Zukov, saksalainen sotamarsalkka Erich von Manstein, sotamarsalkka Erwin Rommel, suuramiraali Karl Dönitz ...

... sekä Suomesta jalkaväen kenraali, 1. lk.:n Mannerheim ristinritari Erik Heinrichs (hän komensi Suomen kautta-aikain suurinta sotilaskeskittymää, Karjalan Armeijaa / 100.000 miestä), Karjalan kannaksen ratkaisutaistelujen komentaja, kenraaliluutnantti Karl Oesch ja kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari, 3. divisioonan päällikkö, kenraalimajuri Aaro Pajari. >


..
HS-linkki ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000007834915.html -



...
25537

26

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sangen yllättävä asialähestyminen ja vertailu!

    • 2 - Kenraaleiden päiväraha Talvisodassa oli 75 markkaa, kun miehistö sai 5 markkaa. Tuolloin bensiini maksoi 2,78 markkaa per litra ja naudanlihaa sai 7 markalla kilon.
      Kunnia oli arvo kentillä, jossa mies koki suurimmat tekonsa ... siellä ei säästelty tai pakoiltu, vaan vastuu kannettiin viimeiseen saakka. Saksalaiset menettivät suurimman määrän kenraaleja rintamilla. Kenraali oli tuolloin divisioonansa, "yhtiönsä toimitusjohtaja" täydellä vastuulla. Vastuu ei ollut vain päämäärä, vaan myös henki, niin oma kuin alaistenkin.

      Tämän päivän moni toimitusjohtaja useissa yhtiöissä ei itseasiassa tiedä juuri mitään yhteisestä vastuusta ja nimenomaan sen kannosta. Rintamilla vastuut kannettiin. Divisioonassa oli tyypillisesti 15.000 miestä, siis suuri 'osakeyhtiö'.

      Tuossa yhtiössä ei ollut YT-neuvotteluja, eikä myöskään lakkoja. Siellä oli tavoite, kunnia ja pakottava tarve menestyä tuhlaamatta omia voimia turhaan. Kaikilla oli tehtävänsä.

      Kenraalit saivat myös palkkaa, olivathan he vakinaisessa palveluksessa nauttien myös erilaisia etuisuuksia vastapainoksi vastuulle, jonka laajuus ja paino olivat eri dekadeilla kuin rauhanajan kvartaalipelinappuloilla, jossa yhteenkuuluvuudesta ei ymmärretä mitään, on vain raha, ei kunniaa ja panostusta täysillä yhtiönsä, 'divisioonansa' eteen.

      Kenraalien nykypalkka on noin 6.000 - 10.000 euroa kuukaudessa, Talvi- ja Jatkosodassa palkat kenraaleilla olivat suhteessakin vähäisemmät. Suurimmat toimitusjohtajapalkkiot kaikkinensa tänään ovat luokkaa 200.000 - 500.000 euroa kuukaudessa.

      Neuvostoliiton armeijassa kuuluisin marsalkka, Stalinin Suuren Isänmaallisen sodan aikainen luottomies Zukov komensi suurimmillaan armeijaa, jonka kokoista yhtiötä saa maailmalta etsiä. Zukovilla oli alaisia enimmillään yli puolimiljoona. Zukov sai myös kuukausipalkkaa, tosin ilman veronmaksuvelvollisuutta. Palkka olisi tänä päivänä vastaavuudeltaan noin 30.000 euroa. Zukovilla oli myös vapaa-panssariautoetu kuljettajalla, sekä esikunta >

      • Anonyymi

        Kenraalien yt saattoi olla kuolemantuomio.


      • Anonyymi

        Zukovin Saksasta itselleen anastaman ryöstösaaliin kuljettamiseen tarvittiin oma juna. Kainosti Ilkka "unohti" tämän palkanlisän.


      • ilkka.luoma
        Anonyymi kirjoitti:

        Zukovin Saksasta itselleen anastaman ryöstösaaliin kuljettamiseen tarvittiin oma juna. Kainosti Ilkka "unohti" tämän palkanlisän.

        Entä amerikkalaisten sotasaaliiden rahtaus valtamerten taakse?

        Muistatko kuka ja mikä aloitti idän sotaretken - Operaatio Barbarossan, vieläpä me siinä mukana?


      • Anonyymi
        ilkka.luoma kirjoitti:

        Entä amerikkalaisten sotasaaliiden rahtaus valtamerten taakse?

        Muistatko kuka ja mikä aloitti idän sotaretken - Operaatio Barbarossan, vieläpä me siinä mukana?

        Lukisit pelle historiaa. Ei Suomi osallistunut Barbarossaan millään muotoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lukisit pelle historiaa. Ei Suomi osallistunut Barbarossaan millään muotoa.

        " ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

        Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

        https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-markku-kuisma-suomi-osannut-trollata-myos-itseaan/

        Tiedätkö kuka on prof. Markku Kuisma?


        ---


    • Johtajien palkat sodassa ja rauhassa ..

      3 - Suomalaiset kenraalit rintamalla tekivät erityisesti Talvisodassa ja Jatkosodan -44 kesällä pienoisen ihmeen taistellen (useimmat) miestensä rinnalla sodassa, joka maksoi heille palkkaa ja päivärahoja noin 3.000 - 5.000 nykyeuroa kuukaudessa ilman optioita ja bonuksia. Tai oikeastaan heillä oli optio; se oli Isänmaan vapaus ja kunnia palvella maatansa.

      Tuolloin oli vielä arvot, oli päämäärä,

      ... oli kyky huolehtia alaisista ja kyky kantaa vastuu. Heinrichs, Oesch ja Pajari tekivät sen, mitä heiltä odotettiin. He olivat mukana tehden tuloksen, jossa saavutettuja optioita ei kadehdittu, vaan koko kansa oli yhtenä miehenä ja naisena yhteisen asian puolesta tekemässä sen, mistä vieläkin suomalaiset voivat olla ylpeitä.

      Palkka tai palkkiot, optiot sekä muut etuisuudet eivät olleet se ratkaisevin vaikute
      Oleellista oli tehdä työnsä joukkueena, johtajana, vastuunkantajana ja esimerkkinä kunniantunnosta, jossa alaisten taistelukyky (työskentelykyky) ja hyvinvointi oli yksi päällimmäisiä tavoitteita. Tuolloin ymmärrettiin, kuinka tulos ja tavoite saavutetaan.
      Tulos tehtiin yhdessä; kurilla, komennolla, mutta kunnioituksella ja oikeudenmukaisuudella arvostaen kunkin panosta kuten omaansa. On huomattavaa, että osa reservin kenraaleista sai vain päivärahan, tuon 75 markkaa, sianlihakilo maksoi vuonna 1939 13 markkaa per kilo.
      ..
      Kuinka nyt johdetaan rauhanajan 'divisioonia',

      ... omia sotilaita yhtä kuin työntekijöitä, jotka samalla tavalla tekevät joukkona sen tuloksen, mitä odotetaan omistajilta? Suurena erona on se, että ennen sodassa tämä omistaja oli kansa ja valtio. Nyt se on pääoma, tuo raha, jolla ylläpidetään kulutusyhteiskuntaa ilman kunniantuntoa ja arvostusta joukkueesta, joka lopulta tänä päivänäkin tekee sen todellisen työn päämäärän eteen.

      Mihin on kadonnut osalta nykypäivien "upseereista" - toimitusjohtajista kunniantunto ja aito vastuunkanto?

      Suurimmat vaikeudet nostavat todelliset johtajat näkyville. e

      ...

      • Anonyymi

        Ja näin tuli trilogia täydeksi. Mitäpä tähän muuta. No, onko se Jussin palkka lisineen jo liian korkea, ollen suurempi kuin 250 duunarin yhteensä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja näin tuli trilogia täydeksi. Mitäpä tähän muuta. No, onko se Jussin palkka lisineen jo liian korkea, ollen suurempi kuin 250 duunarin yhteensä.

        Varsinainen narsisti kun itse itseään ylistää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varsinainen narsisti kun itse itseään ylistää.

        Tuskin UPM-Jussi on täällä itseään kehumassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja näin tuli trilogia täydeksi. Mitäpä tähän muuta. No, onko se Jussin palkka lisineen jo liian korkea, ollen suurempi kuin 250 duunarin yhteensä.

        Ei 250, vaan 150 ...


    • Anonyymi

      Eihän ne kenraalit kummempaa vastuuta kantaneet. Lue vaikka Mansteinin ja Guderianin muistelmat. Eteläisellä rintamalla tuli 350000 miehen tappiot - no hupsista, arvattiin väärin vihollisen hyökkäyksen painopistealue. Ja tietenkin Hitler oli aina syyllinen kaikkiin mokiin.

      • Anonyymi

        Kolmannen valtakunnan kenraalien arvo lähti saavutetuista/ menetetyistä neliökilometreistä suhteessa miestappioon ja sen myötä jatkotaistelukykyyn.


    • Anonyymi

      Entä tuo UPM Jussi Pesosen palkka, joka on enemmän kuin 150 duunarin!

      • Anonyymi

        Vastaako Jussi panos noiden 150 työtä?


    • Anonyymi

      Kreikkalainen filosofi Platon sanoi jo kauan sitten, että pienimmän ja suurimman palkan ero ei olla suurempi kuin kahdeksankertainen.

      • Anonyymi

        Platon ei ole ollut eliitin suosiossa vaan Aristoteles joka katsoi orjuuttamisen oikeutetuksi.

        Ois kannattanut olla malttia Suomessa rakentaa maata vähän pidemmällä tähtäimellä ja saada väestöpohjaa laajemmaks joku 10 miljoonaa. Mahtuis vähän muitakin näkemyksiä eikä vaan oikeisto ja loput kommunisteja.


      • Johtaja

        Seitsemän merkitsevää kirjainta, jotka muodostavat käsitteen, jota tarvitsee lähes kaikki ihmiset – Johtajaa – isolla J-kirjaimella. Johtajan määrite, käsite ja asennemaailma ovat muutoksessa – on vain yksi ominaisuus, joka on ollut ja on aina ajankohtainen ja yleispätevä. Tuo johtajan ominaisuus on karismaattisuus [1.

        Karismaattisuus on usein selittämättömästi esiintyvä hyvin harvinainen ihmisyyteen liittyvä ominaisuus, joka voi kuitenkin esiintyä – koulutukseen, asemaan, ihonväriin, sosiaaliluokkaan, sukupuoleen tai muuhun perinnearvoasteikkoon liittymättä … se vain on tai sitä yleensä ei ole.

        Johtajia on perinnöllisenä, vaalillisina, salaseuravalinnaisina – huutoäänestettyinä, asemallisina tai rahalla asetettuina - johtotehtäviin, joissa päällimmäisenä tulisi olla kyky havaita oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja kykyä ohjata ihmisiä innostuneiksi tehtävään, josta jaetaan yhteistä hyvää kaikille – kuitenkin niin,

        … että eniten saanut saa vain kahdeksan kertaa enemmän kuin vähiten saanut. Usein johtaja ottaa vasta sen jälkeen, kun muut ovat palkitut asianmukaisesti – no näinhän se ei tänään ole, sillä ahneuden monumentti asustaa kerroksissa ylimmissä.

        Mahatma Gandhi [2, Caesar, Ramses II Suuri [3, Napoleon – Hitler [4, Mandela [5 (anteeksi Nelson sijaintisi luettelossa) ja vaikka Trump [4 ja Mao, Stalin tai Xi – niin mitä sitten? Miten meidän kansan suosikki Sauli Niinistö ja kaikkein arvostetuimmaksi presidentiksemme valittu Urho Kekkonen [6?


        Johtaja tunnetaan teoistaan -

        … vanha klisee, mutta osuva, sillä johtaja tunnistetaan juuri vaikeiden aikojen ja aikojen, joina ei oikein tiedetä mitä tehdään, mutta todellinen johtaja tietää ja lujallakin kädellä vie kansakuntansa, ryhmänsä – yhtiönsä tai muun joukon vaikeuksien ohi – osoittamalla rohkeutta, nokkeluutta – osaamista ja itsensä likoon laittamista – todellista esimerkkiä ja mallia näyttämällä – edestä, rintamalla …

        … II Maailmansodassa oli karsimaattisia sotilasjohtajia – saksalaisista vaikkapa von Manstein, Rommel – Dönitz --- Englannista Montgomery ja Yhdysvalloista Patton – niin ja Neuvostoliitosta Zukov.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Platon ei ole ollut eliitin suosiossa vaan Aristoteles joka katsoi orjuuttamisen oikeutetuksi.

        Ois kannattanut olla malttia Suomessa rakentaa maata vähän pidemmällä tähtäimellä ja saada väestöpohjaa laajemmaks joku 10 miljoonaa. Mahtuis vähän muitakin näkemyksiä eikä vaan oikeisto ja loput kommunisteja.

        Onko vielä aitoja kommunistejakin?


      • Anonyymi
        ilkka.luoma kirjoitti:

        Onko vielä aitoja kommunistejakin?

        Siitähän siellä taidetaan kovasti haluta ottaa selvää. Tainnut kestää rauha jo liian kauan ja pitäis päästä jo teloittelemaan taas.


    • Anonyymi

      😂

      Nyky-yhteiskunnassa ei enää edes tiedetä mitä tarkoittaa sana VASTUU, joten siitä on turha "keskustella".
      Tuomio tulee kuitenkin niille jotka ovat syyllisiä pahuuteen ahneuteen riistoon ryöstöön eli ovat vastuussa. Keskustelu ei sitä muuta mihinkään suuntaan.

      • Anonyymi

        Näin. Kokoomus on jo täydessä ahdingossa ahneuksineen - Suomessa!


    • Anonyymi

      Loppusanat

      Kapitalismi on puhdas ideologia 15], joka ei siedä kollektiivisuutta eli vaikkapa yhteistä omistamista. Omistaminenkin on elonkierrosta irronnut ideologia [fil.]. Oletetaan, että yksityinen omistaja huolehtii parhaalla tavalla omaansa – varmaankin näin täällä ajassa.

      Loppuun herää kysymys kuka tai mikä omistaa – niissä kuuluisissa käärinliinoissa ei ole edelleenkään taskuja, ja vastikkeeton perintö 16] on ristiriita, joka jäytää epätasa-arvoa kokevia ihmisiä. Ainoa perintö ovat ne geenit, jotka ovat saadut biologisilta vanhemmilta.


      Osa ihmisistä on jo ymmärtänyt, ettemme lopulta omista mitään

      Emme omista edes omaa kehoa, jossa sen ylimmässä osassa muodostuu ajatukset omistamisen oikeudesta ja tajusta, että kaikki on vain lainaa ja ”loputtomassa kierrossa” – synnyttäen biosfäärillisesti kuolemattomuuden 17], jossa kapitalismilla ei ole mitään sijaa eikä pelimiehen arpaa.

    • Anonyymi

      Meillä työn teetättäminen on arvokasta – olemmehan hyvinvointiyhteiskunta, joka haluaa ylläpitää heikkojen ja ahdingossa olevien eloa pystyssä – se maksaa, ja vaatii verovaroja. Veroja pitäisi kerätä entistä enemmän tai sitten ottaa velkaa. Olemme vähävelkainen maa (toistaiseksi, mutta nousevasti), mutta korkeasti verotettu. Pitäisikö verotus siirtää kokonaan kuluttamiseen ja työ vapauttaa veroista kokonaan? 1]


      Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 2] – ensin meni Salcompin laturit, sitten peruspaperi, nyt ”pöyryn insinöörit” ja Nokian kännykät – mitähän me teemme, kun esimerkiksi Kiinassa voidaan tehdä kaikkea sitä mitä meilläkin – halvemmalla, enemmän ja kohta vielä laadukkaamminkin. Insinöörejäkin Kiinassa valmistuu eniten maailmassa.


      Palkkajousto on kirosana,

      vaikka myyntimiehet 3] ovat ikänsä ymmärtäneet, että provisio laittaa yrittämään, ellei kauppaa, ei palkkaa – jos paljon tuottoisaa kauppaa, paljon palkkaakin. Kilpailussa hinta, laatu, imago ja ympäristöarvot ratkaisevat, ehkä vähän kotimaisuuskin. Hintaan vaikuttaa suuresti palkkakustannukset, kaikkinensa. Meillä työn hinta on korkea. Me saamme vähämmän netolla kuin länsinaapurimme, vaikka bruttomme olisi enemmän.


      Työttömyys riipoo kansakuntaamme –

      on pakko tehdä jotain, tai suuri joukko nuoria jää loppuiän paitsioon ja valtiovarainministeriön kulurasitteeksi budjettipäälliköiden taulukkolaskentoihin – velkaa on otettava, jotta maksamme tulontasauksen kulut ja hyvinvoinnin; töitä tekemättömille.


      Palkat alenevat joka tapauksessa

      Valtio takaa työtä tai muuta tekemistä alle 25 vuotiaille. Näin ovat syntyneet ja syntymässä nuorisotyökeskukset, joiden työtä voidaan myydä halvemmalla, koska valtio sponsoroi tuota nuorisotyötä – hyvä niin, sillä se avaa uutta yritteliäisyyttä, kun eräät yrittäjät oavat hoksanneet alihankituttaa näille ”halpahintaisille”! Kukaanhan ei ole niin kekseliäs kuin yrittäjä.


      Eestipoika tuli raksoillemme; halvemmalla työn hinnalla –

      siis pienemmällä palkalla. Moni siivooja on on hyvin päivettynyt, kun maahanmuuttajille kelpaa työt, jotka eivät valkohipiäiselle aina kelpaa (turkkilaisilmiö Saksasta). Nyt Virosta tulee kosolti yrittäjiä, koska Suomessa on turvallinen yritysilmasto ja rehellinen virkamiehistö sekä pankit joissa raha säilyy. Virolaisia yrittäjiä ei pelota meidän korkeat kustannukset, vaan he luottavat omaan taitoonsa ja edullisempaan työn hintaansa.


      Maailmanlaajuisesti palkat tasaantuvat, lopulta –

      jolloin todellinen laatu, innovaatiot, imago, kestävyys ja ympäristöystävällisyys kuin asiakaspalvelukin ratkaisevat. Meillä palkat laskevat, ja muualla ”halpamaissa” (muun muassa Kiinassa) nousevat.

      Nyt maksamme etukäteen lähes vastikkeettomat palkkakohotukset edellisiltä 10 vuodelta – toverikin halusi lisää, kun ”lilius-syndrooma” 4] ahneuden perikuvana on riiponut arkikansalaisen mieltä – oli tullut toverin vuoro ulosmitata liksaa enemmän kuin tuottavuus olisi sallinut.

      • Anonyymi

        Siksikö et tee itse töitä? Selittelet vaan itsellesi tuollaista scheißeä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikkunoitten takana tirkistelijä

      Kyllä! Itseänsä vielä alapäästä esittelee..Hiljattain tuli ilmi että syksyllä ahistellu ikkunoitten takana taskulampun
      Suomussalmi
      32
      4267
    2. En ollut varma

      Tunnistiko/hoksasiko kuka olen niin siksi en viitsinyt sanoa mitään 😔🫣😂 yleensä kyllä tervehdin tuttuja, paitsi sillo
      Ikävä
      16
      3478
    3. Mitä sanoisit kaivatullesi juuri nyt?

      Mitä sanoisit hänelle?
      Ikävä
      238
      2994
    4. Mä haluun et et....

      Sä näyttäydyt mulle... Nyt on sen hetken aika:)
      Ikävä
      83
      2043
    5. Ymmärrät sanomattakin

      Että ollaan kielletyllä alueella. Silti nainen sinun vaikutus on suurempi kuin kenekään toisen koskaan. En voi tälle as
      Ikävä
      90
      2026
    6. Kuvaile nainen itseäsi

      Niin katsotaan, oletko kaivattuni. Kiitos. 💛
      Ikävä
      97
      1927
    7. Mitä saavutat dissaamalla naista?

      Ihan mielenkiinnosta vain kysyn.
      Ikävä
      18
      1384
    8. Kirjota tähän että oot kunnossa

      Vaikkei meistä mitään tullutkaan.
      Ikävä
      104
      1294
    9. Sä olet nainen niin

      Loistava ihminen että en muista ketään kuka pääsisi samalle tasolle kanssasi. Piristystä päivääsi. T:J
      Ikävä
      40
      1272
    10. Työn takiako et uskalla

      Sekö se syy on että kaikki junnaa paikallaan?
      Ikävä
      94
      1228
    Aihe