Kaikkea on - liikaakin, mutta kun on niin kivaa saada enemmän!

Puhutaan aikuisten maailmasta "enemmän, useammin ja suuremmissa erissä" - sitä pienet perässä, mitä isommat malliksi antavat.

Elämme kasvuhokemassa, josta oletamme saavamme elintasoa, iloisuutta, täyttymystä - jopa onnea. Miksi meitä jäytää tämä eläinkunnastakin komparatiivein ajattelemattomasti peritty 'näyttö- ja vertailutalous', jossa pitää olla - enemmän ja suuremmin?

Muistan oman lapsuuteni 1960-luvulta - sain viikkorahaa - yhden markan per viikko. Kun olin säästänyt 15 viikkoa, sain talteen otetuilla viikkorahoilla ostaa metallisen nostokurjen ("hullujussin"- nykyään sitä sanotaan nosturiksi). Leluja oli juuri niin paljon, että se oli enemmän kuin omalla isälläni, joka ei saanut viikkorahoja ja ne harvat lelut mitä oli - valmistettiin itse*
..
[* Vietin maalla Kuortaneen Pastonperällä kesän 1964 - syksyllä alkoi kansakoulu. Kesä oli ikimuistoinen, ei yhtään lelua ostettu, sai olla ulkona - ja setä (isäni nuorin veli) valmisti minulle kursurin (työnnettävän auton, jossa istua) - puusta ja itse tehden. Olin kursurista ylpeä. Tänään, kun setäni on muistisairas, eikä muista minua, mutta hymyilee kun lausutaan sana 'kursuri", on asioita, jotka jäävät ikuisesti mieleen. Minä taas nyt haluan muistaa setäni hymyn]
..

Nuo kaksi edellä olevaa tekstikappaletta ovat hyvin tyypillisiä - "toista oli ennen", mikä nykyään muotoiltaisiin: "aikaansa kutakin, ... ". Kaikki on niin suhteellista. Suhteellisuuteen vaikuttaa vallitseva esimerkki, käytössä oleva ostovoima, mutta erityisesti verranto mitä muilla.

1930-luvulla muilla ei ollut sen enempää kuin keskimäärin - tämä siis koskee keskiarvoa, sillä aina ovat olleet hyvin pärjäävät, joilla on ollut millä ostaa ja hankkia. Niin nytkin. 1960-luvulla oli sama tilanne - kavereillani ei ollut juurikaan sen kummemmin kuin minulla.

Luoja loi perheeseeni ensimmäisen lapsen 1981 - ja tuolloin hankin vähemmän leluja kuin nyt kahdelle tytölle, jotka aloittivat koulun nyt viime syksynä 2020. Poika sai vähän enemmän kuin minä silloin 1960-luvulla, ja nyt kaksostyttäret taas enemmän kuin poika ja seuraavaksi syntynyt tyttö vuonna 1988.

Paljous ja määrä kumpuavat esimerkistä, ostovoimasta ja halusta tyydyttää mieliä tavarapaljoudella. Tänään kaksostyttärien 'leikkikaluhuone' on täynnä - en ole koskaan laskenut, mutta jos sanon 500, niin ei paljon heitä, jos eritellään kaikki. Tosin "palikat" muodostavat lukumäärästä suuren osan, kuten kirjat joiden lukuintoa odotan hartaana.


Eikä vain leikkikalut, vaan myös vaatteet, kengät ja harrastevälineet - "kaikkea on ja rahakin riittää" -sanoo tunnettu osuuskauppamainos
.
[Muovin kirous mua hirvittää (tunnetusti useimmat lelut ovat muovia) ... ~ https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000007537185.html - without plastic - Facebook group]

Syntyykö tyytyväisyys paljoudesta? Syntyy ja ei synny. Tänään synttärilahjoja pitää olla paljon - kuten Joululahjokin, yksi ei enää riitä - ollaan totuttu paljouteen, siis enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. Miksi näin?


Nyt heräilee aikuisväestössä minimalismi

Tunnen yhden perheen, jossa kaikki ylimääräinen on raivattu pois, lelut, vaatteet, kengät ja kaikki muu, mitä ei oikeasti tarvita. Ja se oikeasti tarvitseminen on vähän - yllättävän vähän.

Syy nykyiseen ympäristöongelmaan on kulutus, joka on kasvanut sukupolvesta toiseen - pitää saada enemmän, useammin ja suuremmissa erissä. Tämä kuluttaa raaka-aineita, energiaa, mutta tuo työtä ja mammonaa - siis enemmmän kulutusmahdollisuuksia.


Miten voimme "korjata" tilanteen?

On yksi keino ja se on esimerkki. Kun sinä ja minä aikuisina emme osta enää mitään turhaa ja keskitymme vain oikeasti tarvittavaan - niin huomaamme tyhjyyden tuottavan harmonista mielihyvää - on ikään kuin tilaa hengittää, tavara ei ahdista, on ykseys itseensä ihastellessa sitä yksinkertaisuutta, mitä vähyys merkitsee.

Paras esimerkki on vähentäminen - aloita itsestäsi, sitten lastenhuoneeseen ja lopuksi katso mitä kaupasta ostat ja jätä puolet pois.


Vanha pappi sanoi: "Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon"

Muutin omaa ostoskäyttäytymistäni - vierailen 'second hand' ssä' - siis käytetyn maailmassa. Rahaa säästyy, mutta iskee haluamisen ahneus, kun halvalla saa. Ja näin taas nurkat täyttyvät.

Maailman leluista Kiina valmistaa yli puolet - se on lelujen toivemaailma - kaikkea saa, ja rahakin riittää, sillä Kiinan hintataso on kulutuksellisesti hullaannuttavan ihanaa. Tänään kodit täyttyvät kiinalaisista tuotteista - laittiasta kattoon. Hyvä vain huono?

Uuden ostaminen tuottaa työtä, voittoja yrityksille ja pitää markkinatalouden pystyssä. Miten taas meitä kaikkia, lapsiammekin elättävä luontobiologia pysyy pystyssä - jää nähtäväksi.

Olisiko vähentämisen aika?

..
HS-otsikko: "Tämä kaikki on meidän"

HS-ote: " ... Etukäteen on vaikea veikkailla, paljonko tavaraa mahtaa olla. Hieman mittakaavaa saa siitä, että Veera Kinnusen sosiologian väitöskirjassa esitetyn arvion mukaan suomalaisessa kodissa on 10 000–50 000 esinettä. ... "

...
25861

72

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sitä lapset, mitä aikuiset ja vanhemmat ... Kierre on näin valmis. Luku kasvaa.

    • Anonyymi

      Voithan yrittää. Tavallista parempi karkasi demokratialtakin.

      • Anonyymi

        Mitä tarkoitat?


    • Anonyymi

      Niin totta joka sana. Tunnistan itseni ja ympäristön elämäni varrelta tekstistä. Kokemukset vastaavat, vallankin kun olen saman ikäinen, kuin kirjoittaja.
      Moni asia on nykyisin paremmin, mutta onnellisuutta on entistä vähemmän.
      Ennen kaikki oli jotenkin yksinkertaisempaa ja koska ihmiset ympärillä olivat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta samaa "sosiaaliekonomista" luokkaa, ei kenenkään tarvinnut kokea huonommuutta.

      • Anonyymi

        Sosioekonomista....


      • Anonyymi

        Mitäpä tähän muuta. Kokemusta jo 1040-luvulta.


      • Anonyymi

        Materiaalisesti paremmin, mutta psyykkeet ovat lujilla, kun pitäisi jaksaa oravanpyörässä. Ihmettelen kokoomuksen jatkuvaa kasvuihannointia!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sosioekonomista....

        Kuinka niin ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Materiaalisesti paremmin, mutta psyykkeet ovat lujilla, kun pitäisi jaksaa oravanpyörässä. Ihmettelen kokoomuksen jatkuvaa kasvuihannointia!

        Hesari - Tyyli | Nuoret havittelevat nyt luksusmuotia, johon harvalla aikuisellakaan on varaa - Näin toimii hedonistinen oravanpyörä:

        ----- https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008076628.html ----

        .
        Niin mitä se näyttö- ja vertailutalous onkaan?!?


    • Anonyymi

      Niin tuo sanonta, sitä pienet perässä mitä isommat opettavat tekemään.

    • Anonyymi

      Poliitikot ja poliisit opettavat ihmisiä valehtelemaan ja heitä matkimme me :D

    • Anonyymi

      Vanity, turhamaisuus, definetily my favorite sin, sanoi paholainen :D

      • Anonyymi

        Siis näyttö- ja vertailutalous!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis näyttö- ja vertailutalous!

        Joita jatkuva kasvun vaade ajaa eteenpäin. Ihminen on vertailija, haluamme oman "pyrstösulituksen" olevan ainakin komeampi kuin naapurilla. Tiedätkö miksi tehdään autoja, joiden perässä lukee GT, Premier tai jotain muuta vastaavaa - ja miksi moottorin tilavuus pitää ilmoittaa kaikelle kansalle. Onko 1.4 jotenkin vaimeaa, kun vierelle kiilaa 4.0?


    • Anonyymi

      Räjäytti pankin!

      • Anonyymi

        Karhukoplako?


    • Ei vain ilmastonmuutokset - lämpötilan nousuna, vaan kokonaisvaltaisesti ympäristöongelmat, joiden eräänä merkittävänä juurisyynä on meidän ihmiskunnan kasvuhokema sekä näyttö- ja vertailutalous, jotka vaativat lisää, suuremmissa erissä ja useammin!

      .

      ~ https://yle.fi/uutiset/3-11892663 -

      "IEA: Maailman ilmastopäästöt kasvavat taas rajusti – hiilen käyttö sähköntuotannossa kasvaa, vaikka uusiutuva energia olisi halvempaa"

      .

      Korona pakotti kornisti meitä vähentämisen hyveeseen

      Oli syntynyt aika, jolloin emme päässeet ostamaan ja kuluttamaan. Tämän myötä esimerkiksi Kiinassa "kaukaiset vuoret tulivat sinisyyden paljastuessa esille - oli ilo ja herääminen nähdä kauemmaksi kuin ennen".

      Tänään jälleen katseemme lyhentyy kuluttamisen tielle - ikään kuin patoutunut kulutus pääsee purkautumaan. Pitää päästä ostamaan, kun joillekin on kertynyt "liikaa rahaa" tilille - kun ei päässyt kuluttamaan riittävästi. Mikä olisi riittävästi?

      Riittävästi on pysyä hengissä ja olla tyytyväinen elämäänsä

      Se ei tarkoita ahdistusta, kun ei saa mitään - eikä se tarkoita sitäkään, että pitää ostaa kun tekee vain mieli - tätä mielentyydytystä luontobiologia ei yksinkertaisesti kestä, vaan ajautuu hengenahdistukseen ja monimuotoisuutensa kaventumiseen, joka lopulta iskee ja lujaa - omaan nilkkaamme.

      Olisiko kasvuhokemalle jokin vaihtoehto?

      Mikä tekee kasvuhokeman niin ehdottomaksi, että niin poliitikot kuin talousasiantuntijat sitä hokevat, ottaen vanaveteensä poliitikot, jotka vaaliäänien kipeydessään lupaavat taas viisi hyvää ja kymmenen kaunista, välittämättä ympäristöstämme, joka lopulta elättää meidät kaikki- aivan kaikki.

      Mitä tarkoittaisi minimalismi ja tasaisempi kulutusiloittelun jakaantuminen - se tarkoittaisi osalta runsasta vähentämistä ja suurelle osalle hiukan lisää.

      Olisitko Sinä valmis kulutuksesi puolittamiseen - siitä keskiarvosta, mikä meillä täällä Suomessa vallitsee maana, joka on syönyt biologisen vuotuiskasvun jo toukokuussa --- Voisiko Pietarin kalansaalista jakaa tasaisemmin tai riittäisikö viidestä kalasta ja kolmesta leivästä vieläkin useammille?

      "Kirppis (kiertotalous) on uusajattelun ilo ja vastuu", mutta se käy tuotannon ja sen myötä työn päälle, jotka vähentyvät. Emme tarvitse enää niin paljon kuin eilen?

      Kuinka kauan voidaan kasvaa rajallisesta ympäristöstä?

      ...

      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Olisiko heräämisen aika?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Maailman ongelma on KIINA !!

        Se tuottaa kolmasosan ilmastopäästöistä!

        Vastuuntuntoiset valtiot vähentävät kivihiilen käyttöä, mutta vastuuntunnoton ympäristörikollinen Kiina lisää sitä!

        https://www.kansalainen.fi/kiinan-hiilidioksidipaastot-huipussaan-samoihin-aikoihin-kun-suomen-tulisi-olla-hiilineutraali/

        Kiinassa suljetaan uutta kivihiilivoimalaitosta kohden kaksi vanhaa huomattavasti saastuttavampaa. Uusimmissa Kiinan kivihiilivoimaloissa on jo osin hiilidioksidin talteenottojärjestelma - tosin vielä prototyyppeinä, mutta jo toimivina.

        Yksi uusi laitos vastaa viittä vanhaa purettavaa; parempi hyötysuhde ja vähemmän päästöjä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä kohdin on viisasta miettiä kumuloitunut valtiopäästö ja kansalaisten henkilökohtainen päästöjälki.

        KIINA ON SUURIN SAASTUTTAJA


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiinassa suljetaan uutta kivihiilivoimalaitosta kohden kaksi vanhaa huomattavasti saastuttavampaa. Uusimmissa Kiinan kivihiilivoimaloissa on jo osin hiilidioksidin talteenottojärjestelma - tosin vielä prototyyppeinä, mutta jo toimivina.

        Yksi uusi laitos vastaa viittä vanhaa purettavaa; parempi hyötysuhde ja vähemmän päästöjä!

        "Yksi uusi laitos vastaa viittä vanhaa purettavaa; parempi hyötysuhde ja vähemmän päästöjä!"

        Älä valehtele. Kiinan päästöt LISÄÄNTYVÄT!

        Et pösilö ymmärrä, että tonnista kivihiiltä syntyy sama määrä saasteita poltettaessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiinassa suljetaan uutta kivihiilivoimalaitosta kohden kaksi vanhaa huomattavasti saastuttavampaa. Uusimmissa Kiinan kivihiilivoimaloissa on jo osin hiilidioksidin talteenottojärjestelma - tosin vielä prototyyppeinä, mutta jo toimivina.

        Yksi uusi laitos vastaa viittä vanhaa purettavaa; parempi hyötysuhde ja vähemmän päästöjä!

        Antaa toivoa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KIINA ON SUURIN SAASTUTTAJA

        Entä kun mitataan per asukas ja katsotaan kumulatiivisuus viimeiseltä 150 vuodelta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Yksi uusi laitos vastaa viittä vanhaa purettavaa; parempi hyötysuhde ja vähemmän päästöjä!"

        Älä valehtele. Kiinan päästöt LISÄÄNTYVÄT!

        Et pösilö ymmärrä, että tonnista kivihiiltä syntyy sama määrä saasteita poltettaessa.

        Tiedätkö jotain voimalaitosten hiilidioksidin talteenotosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä kun mitataan per asukas ja katsotaan kumulatiivisuus viimeiseltä 150 vuodelta?

        Kiina on silti suurin saastuttaja. Työntää paskaa taivaalle 3 kertaa enemmän kuin kakkosena oleva USA.
        USAn päästöt pienenevät - Kiinan kasvaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedätkö jotain voimalaitosten hiilidioksidin talteenotosta?

        Tiedän - Kiinassa niitä ei ole yhtään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedätkö jotain voimalaitosten hiilidioksidin talteenotosta?

        Heräsit yöllä 03:03 huudahduksella "Tiedätkö jotain voimalaitosten hiilidioksidin talteenotosta?!"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Yksi uusi laitos vastaa viittä vanhaa purettavaa; parempi hyötysuhde ja vähemmän päästöjä!"

        Älä valehtele. Kiinan päästöt LISÄÄNTYVÄT!

        Et pösilö ymmärrä, että tonnista kivihiiltä syntyy sama määrä saasteita poltettaessa.

        Aivan, et näytä tietävän paljoakaan teknologisesta kehityksestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heräsit yöllä 03:03 huudahduksella "Tiedätkö jotain voimalaitosten hiilidioksidin talteenotosta?!"

        No, tiedätkö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, tiedätkö?

        Ongelmia luetun ymmärtämisen kanssa?

        Kommentissa lukee selvästi: "Tiedän - Kiinassa niitä ei ole yhtään."


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä kohdin on viisasta miettiä kumuloitunut valtiopäästö ja kansalaisten henkilökohtainen päästöjälki.

        Hyödytöntä: Kiinan kansalaisten sijaan maailman pahin saastuttaja on Kiinan kivihiilinergiaa käyttävä teollisuus!!!

        Kun ostat Kiinassa tehdyn t-paidan, niin olet itse myös syyllinen hyytävään Kiinan suorittamaan ilmastotuhoon!


    • Anonyymi

      Hyvin ajankohtainen avaus. Oletko Sinä valmis puolittamaan kulutuksesi? Minä tein sen jo. Siksi uskallan kysyä.

      • Anonyymi

        Ainahan Luoma tuota kyselet- kysymys on ihan hyvä, mutta oman kirjoituksen kehuminen on naurettavaa.

        Lisäksi en usko, että olisit puolittunut kulutuksesi tai tehnyt sille yhtään mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainahan Luoma tuota kyselet- kysymys on ihan hyvä, mutta oman kirjoituksen kehuminen on naurettavaa.

        Lisäksi en usko, että olisit puolittunut kulutuksesi tai tehnyt sille yhtään mitään.

        Kansaneläkeellä elävä ei tasavarmasti puolita yhtään mitään.


      • Anonyymi

        Minä en ole vielä pystynyt puolittamaan mutta ainakin olen mielestäni paljon vähentänyt entiseen verrattuna. Käyn lähikaupassa, syön vähemmän, ajan autoa paljonkin vähemmän, vaatteita olen korjaillut, en ostanut uutta. Muutenkin vältän turhien tavaroiden ostamista, joita ennen hamusin nurkat täyteen.


    • Anonyymi

      Miksi hamuamme koko ajan lisää? Miksi on vertailtava ja esiteltävä aikaansaannoksia - onko meillä huono itsetunto?

      • Anonyymi

        Kuka niin tekee ? Siis henkilö, jonka on "vertailtava ja esiteltävä aikaansaannoksia"?
        En ole tavannut yhtään sellaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka niin tekee ? Siis henkilö, jonka on "vertailtava ja esiteltävä aikaansaannoksia"?
        En ole tavannut yhtään sellaista.

        Kyse on avaajan kateudesta - kun hänellä ei ole, niin ei muillakaan saisi olla.
        Siksi riekkuu.


    • "Kiva saada jotain uutta!" -Mielenrauhaa ...

      • Anonyymi

        Olet vain kateellinen kun sinulla ei ole mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet vain kateellinen kun sinulla ei ole mitään.

        Mitä pitäisi olla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä pitäisi olla?

        Pitää pärjätä omillaan - ei muiden kustannuksella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitää pärjätä omillaan - ei muiden kustannuksella.

        Onko hän ns tulonsiirroilla elävä - eli sosiaalipummi?


    • Anonyymi

      Miksi syömme enemmän kuin tarvitsemme?

    • Anonyymi

      Onko kiva kuluttaa?

      • Anonyymi

        ....kademieli kysyy.


    • Anonyymi

      Jos ihmiskunta olisi viisas, rakennettaisiin muutama iso avaruusasema maata kiertämään ja sinne porukat asumaan siksi aikaa että oppivat elämään ihmisiksi.
      Maan pinnalle pallostamme huolehtimaan saisi jättää vain alkuasukkaita pieni määrä joka maanosaan, ja sellaisia jotka todella selviytyvät luonnon keskellä pilaamatta maapalloa enempää.
      Ehkä tämä planeettamme elpyisi edes sen verran, että viisaimmat voitaisiin päästää takaisin.
      Mutta kun ihmiskunta ei ole viisas, niin tämä ei toteudu, vaan mennään vaan lisää tavaraa himoiten kohti tuhoa, kuten sopulit.
      Ahneus, ahneus, ahneus. Kolme pahinta kuolemansyntiä.

    • Anonyymi

      Miksi kulutamme enemmän kuin tarvitsemme?

    • Anonyymi

      Kaikilla ei ole ylimääräistä. Talouskasvulla tarkoitetaan tuloeliitin tulojen ja omaisuuden kasvua, mikä on pois alle keskiansion ansaitsevilta ja etenkin pienituloisimmilta. Raha taipuu vain tulonsiirtoihin taskusta toiseen. Tuloeliitin on pakko saada lisää tai muuten se menettää valta-asemansa.

      • Anonyymi

        "Talouskasvulla tarkoitetaan tuloeliitin tulojen ja omaisuuden kasvua, "

        Oletpa tietämätön. Ihmiskunta on hyötynyt talouskasvusta. Sen vaikutusta hyvinvointiin voi mitata monin tavoin. Runsaan 200 vuoden aikana ihmisen keskimääräinen paino on noussut 50 prosenttia ja elinaja-nodote on kaksinkertaistunut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Talouskasvulla tarkoitetaan tuloeliitin tulojen ja omaisuuden kasvua, "

        Oletpa tietämätön. Ihmiskunta on hyötynyt talouskasvusta. Sen vaikutusta hyvinvointiin voi mitata monin tavoin. Runsaan 200 vuoden aikana ihmisen keskimääräinen paino on noussut 50 prosenttia ja elinaja-nodote on kaksinkertaistunut.

        Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Talouskasvulla tarkoitetaan tuloeliitin tulojen ja omaisuuden kasvua, "

        Oletpa tietämätön. Ihmiskunta on hyötynyt talouskasvusta. Sen vaikutusta hyvinvointiin voi mitata monin tavoin. Runsaan 200 vuoden aikana ihmisen keskimääräinen paino on noussut 50 prosenttia ja elinaja-nodote on kaksinkertaistunut.

        Onko amerikkalainen massiivinen siviiliväkivalta sitä hyvinvointia, jota pitää saada lisää.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?

        Heräsit yöllä 03:05, koska halusit kirjoittaa huudahduksen: "Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?"


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Mä en kulita turhaan paljo mitään. Syödä ja juoda täytyy mut aika lailla lihansyömustä vähentäny. Juodaki pakko vähän...joo o

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Heräsit yöllä 02:56, koska halusit linkittää trollikirjoituksen ja huudahduksen: "Vastaus visaiseen kysymykseen!"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heräsit yöllä 02:56, koska halusit linkittää trollikirjoituksen ja huudahduksen: "Vastaus visaiseen kysymykseen!"

        Oletko saanut auringonpistoksen, huutelet näissä Ilkka Luoman avauksissa ilman mitään vastakaikua, tätä lukuunottamatta. Mitä mieltä olet itse avauksesta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko saanut auringonpistoksen, huutelet näissä Ilkka Luoman avauksissa ilman mitään vastakaikua, tätä lukuunottamatta. Mitä mieltä olet itse avauksesta?

        Ei ihan normaalia herätä yöllä kirjoittamaan Suomi24:ään.
        Taitaa olla itse Ilkka Luoma yöllinen kommentoija, sillä linkki vie hänen omaan kirjoitukseen Tiede-palstalla.

        Siellä(kin) lukijat kommentoivat kirjoitusta näin:

        "
        Willbert Hümbugel
        Viestejä184
        5/6 |
        klo 9:23 | 15.7.2021
        Käyttäjä4256 kirjoitti:
        HS: Tyyli | Nuoret havittelevat nyt luksusmuotia, johon harvalla aikuisellakaan on varaa - Näin toimii hedonistinen oravanpyörä:
        ---- https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008076628.html ----

        Taisi selvitä, miksi loit tuon nimimerkin Käyttäjä4256.

        Kun kommentoit aivopieruasi nimimerkillä, niin joku voisi luulla, että aivopierua oikeasti joku lukeekin vaikka kaikki kommenttisi ovat omiasi.

        "Vaikka tuhat ihmistä uskoisi hölynpölyyn, se on silti hölynpölyä."

        * * * *

        molaine
        Seuraa
        Viestejä3836
        6/6 |
        klo 9:32 | 15.7.2021
        Ehkä Luomalle yhtäkkiä ilmaantui sen verran häpyä, ettei omalla nimellään enää kehtaa näitä joka-aamuisia ketjujen bumppauksia. Joka tapauksessa törkeää ja surkuhupaisaa infran väärinkäyttöä.

        Röh

        * * * *


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ihan normaalia herätä yöllä kirjoittamaan Suomi24:ään.
        Taitaa olla itse Ilkka Luoma yöllinen kommentoija, sillä linkki vie hänen omaan kirjoitukseen Tiede-palstalla.

        Siellä(kin) lukijat kommentoivat kirjoitusta näin:

        "
        Willbert Hümbugel
        Viestejä184
        5/6 |
        klo 9:23 | 15.7.2021
        Käyttäjä4256 kirjoitti:
        HS: Tyyli | Nuoret havittelevat nyt luksusmuotia, johon harvalla aikuisellakaan on varaa - Näin toimii hedonistinen oravanpyörä:
        ---- https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008076628.html ----

        Taisi selvitä, miksi loit tuon nimimerkin Käyttäjä4256.

        Kun kommentoit aivopieruasi nimimerkillä, niin joku voisi luulla, että aivopierua oikeasti joku lukeekin vaikka kaikki kommenttisi ovat omiasi.

        "Vaikka tuhat ihmistä uskoisi hölynpölyyn, se on silti hölynpölyä."

        * * * *

        molaine
        Seuraa
        Viestejä3836
        6/6 |
        klo 9:32 | 15.7.2021
        Ehkä Luomalle yhtäkkiä ilmaantui sen verran häpyä, ettei omalla nimellään enää kehtaa näitä joka-aamuisia ketjujen bumppauksia. Joka tapauksessa törkeää ja surkuhupaisaa infran väärinkäyttöä.

        Röh

        * * * *

        BUAHAAHAAAHAHAAHAAA

        Se keskustelee itsensä kanssa myös Tiede-palstalla!

        😆😆😆😆😆😆😆


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        BUAHAAHAAAHAHAAHAAA

        Se keskustelee itsensä kanssa myös Tiede-palstalla!

        😆😆😆😆😆😆😆

        Niin näyttää. Pipipää..


    • Anonyymi

      Tähän asti Luoma on ihaillut diktatoorisen Kiinan talouskasvua ja sitä miten Kiina on saanut mm. kivihiilen tuotannon ja kulutuksen kasvamaan ennätysvauhtia. Se että diktatuurit saavat sortamalla ja ihmisoikeuksia loukkaamalla talouden kasvuun on hyvä asia, mutta se, että suomalaisilla lapsilla on enemmän leluja, on ihan kamalaa.

      Luoman jutut eivät ole uskottavia.

      • Anonyymi

        Et taida ymmärtää lukemaasi. Minkäpä sille voi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et taida ymmärtää lukemaasi. Minkäpä sille voi.

        Höpö höpö - hyvin ymmärtää, mikä kulminoituu tähän lauseeseen: ” Luoman jutut eivät ole uskottavia.”

        Se onkin totta - Luoma käyttää lähteenä jopa omaa blogiaan, mikä on kardinaalimunaus.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ihmisiäkin on liikaa , ylistetään ministeriä joka tekee uutta ilmastokatastrofia .

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe