valkosipuliöljy

kukas

Onko kukaan käyttänyt valkosipuliöljykapseleita parantaakseen vastustuskykyään? Onko toiminut? Olen jatkuvasti kipeänä, mikä on todella rasittavaa. En enää ehdi harrastamaan liikuntaakaan, kun aina olen kipeänä.

Tai olisiko jotain muita keinoja vastustuskyvyn parantamiseen?

16

1901

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HMG

      Hei. En ole valkosipuliöljykapseleita käyttänyt. Joten en mene sanomaan toimiiko. Voi olla että jotkut sellaiset ovat parempia, toiset huonompia. Mutta syön säännöllisesti raakaa valkosipulia. Se toimii. Ei ole töistäpoissaolopäiviä. Valkosipulin tehoaine on allisiini. Se on parhaassa muodossa juuri raa'ssa valkosipulissa. Se on juuri se aine mikä saa aikaan valkosipulille ominaisen hajun.

      Se että olet aina kipeä on ikävä asia. Kipeänä ei pidäkään harrastaa liikuntaa. Jos haluat tervehtyä, yleisesti ottaen, niin sinun tulee ymmärtää eräs asia. Yleisin syy miksi vastustuskyky on heikko/huono ja miksi on kroonisesti kipeä on siinä mitä me syömme. Jos tankkaamme elimistöön vääränlaista polttoainetta (ruokaa) niin sen mukainen on vointi. Jos yleinen trendi on että syödään väärin niin se automaattisesti tarkoittaa sitä että sitä oikeanlaista ruokaa mitä tulisi syödä jää syömättä. Syödään liian paljon alamittaista ruokaa, mikä ei kykene ravitsemaan solujamme kunnolla. Seurauksena ei voi olla kuin heikkoutta ja pahimmassa tapauksessa sairautta.

      Kun lähdetään kokonaisvaltaisesti kohentamaan vointia ruoan/ravinnon avulla niin lähdetään siitä että on joitakin tuotteita mitä on parempi välttää, ja että on toisia mitä tulisi syödä. Alamittaiset tuotteet eivät ehkä ansaitse nimeä "ruoka", siksi juuri puhun "tuotteista" tässä. Alamittaiset ja selkeästi epäterveelliset tuotteet on viisainta välttää, ja toisinaan syödä sellaista mikä kykenee ravitsemaan elimistöä ja soluja. Tietämättä minkälainen ruokavaliosi ja tietomääräsi on niin tässä luettelen joitakin haitallisia tuotteita joita sinun kannattaa ensinnäkin vähentää, ja ajan myötä välttää vastaisuudessa, jotta elimistösi saisi mahdollisuuden voimistua ja tervehtyä.

      1. Valkosokeri, ja sitä sisältävät tuotteet (sisällysluetteloissa lukee yleensä "sokeri"). Se mm. ryöstää elimistöltä B vitamiineja, koska se ei itse sisällä yhtään, ja se myös ryöstää luuston kalsiumia. Ja paljon muuta vahinkoa se saa aikaan.
      2. Muut vastaavat pelkistetyt hiilihydraatit/makeutusaineet (esim. "hedelmäsokeri")
      3. Valkojauhotuotteet (esim. ranskanleipä, pizzapohja)
      4. Trans-rasvahapot (eli trans-rasvat) ja niitä sisältävät tuotteet. Vahingollisia trans-rasvoja syntyy kun juoksevia kasviöljyjä osittain kovetetaan tai kovetetaan. Opi lisää transrasvoista niin opit mitkä tuotteet sisältävät niitä. Niiden syönti heikentää juuri vastustuskykyä, ja paljon muuta pahaa saavat aikaan.
      5. Mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka
      6. Aspartaami (keinomakeutusaine). Tutkitusti karsinogeeninen (syöpää aiheuttava)
      7. Monosodiumglutamaatti (lyh. MSG) - lisäaine joissakin eineksissä
      8. Maitojauhe (sisältää vahingollista hapettunutta kolesterolia), herajauhe samaten
      9. Munajauhe (ks. edellinen) - esiintyy joissakin tuotteissa, esim. leivonnaississa tms.
      10. Pastöroitu & homogenisoitu lehmänmaito
      11. UHT (Ultra High Temperature) maito. Pastöroitu yli 120 asteessa. Vielä huonompi kuin edellinen.
      12. Prosessoidut soija-tuotteet (mm. soijamaito, soijajäätelö, soijajauho, jne.) ja yleensäkin väärin muokatut/valmistetut soija-tuotteet. Melkein ainoat harmittomat soijatuotteet ovat maitohappokäytetyt soijaruoat (esim. tempeh, miso).
      13. Oxy-kolesteroli (so. hapettunut kolesteroli) yleensä. Sitä muodostuu kun jotain eläinperäistä ruokaa paistaa liian kovaa/kuumalla, tai muuten käytetään liian korkeaa lämpöä kypsentäessä. Esim. jos munaa paistaa ruskeaksi niin siinä syntyy oxy-kolesterolia. Paistamista tulisi yleensäkin vähentää ja jopa välttää jos mahdollista.
      14. Liiallinen kahvinjuonti. Kahvi varastaa nestettä, joten jos sitä juo niin pitää juoda enemmän vettä. Se myös voi varastaa kalsiumia luustosta. Se saattaa myös elimistön erittämään stressihormoonia mikä on huono asia.
      15. Alkoholin juominen humaltumismielessä. Paljon eri ongelmia.
      16. Tavallinen pöytäsuola (NaCl). Sen asemesta tulisi käyttää raffinoimatonta merisuolaa, puhdas luonnontuote jossa n. 84 eri mineraalia luonnollisessa muodossa.
      17. Limsat ja muut juomat joissa lisättyä hiilihappoa. Hiilihappo varastaa kalsiumia elimistöltä ja/tai luustosta.
      18. Ranskanperuna, sipsit, tms.
      19. Grilliruoka yleensä.


      Tuossa oli monta tärkeätä huonoa.


      Sitten. Pyri tästedes oppimaan syömään niin sanotusti ravintotiheää ruokaa. Eli ravinteikasta ruokaa, mikä kykenee ravitsemaan elimistösi aivan solutasolla. Sellaisia ovat mm. (Jos jollekin olet allerginen tai yliherkkä niin parempi välttää)

      1. Luomukananmunat
      2. Raaka valkosipuli. Muut sipulit.
      3. Pastöroimattomasta maidosta valmistetut sisältäkypsytety (kovat) juustot (esim. Le Gruyere, Zanetti Grana Padano, EntreMont Gruyere, jne.)
      4. Hapankaali
      5. Hapanjuurileipä (täysjyvä)
      6. Extra virgin (kylmäpuristettu) oliiviöljy
      7. Intiaanisokeri (täysruokosokeri)
      8. Kylmäpuristettu pellavansiemenöljy (sisältää runsaasti välttämättömiä Omega-3 rasvahappoja)
      9. Villilohi (eli, ei-viljelty)
      10. Tuore kala yleensäkin
      11. Hirven liha, ja/tai muu riistaliha
      12. Luomuliha
      13. Mustaviinimarja
      14. Tyrnimarja
      15. Ruusunmarja
      16. Avocado
      17. Persilja
      18. Tilli
      19. Porkkana
      20. Täysjyväriisi
      21. Raffinoimaton karkea merisuola, tai sama hienoksi jauhettuna
      22. Basilika
      23. Kuivattu viikuna


      Juomaksi suosittelen vettä. Vesi on paras juoma. Mutta ei suuria määriä ateroinnin yhteydessä, koska se voi laimentaa ruoansulatusnesteitä, mikä saa aikaan huonoa ruoan sulaamista. Pieniä kulauksia jos ollenkaan. Satunnaisesti ruoan (erit. lihan, kalan) kanssa punaviiniä jos ei mikään estä sitä juomasta.

      Sitten. Muista levätä tarpeeksi. Ja ennenkaikkea nukkua tarpeeksi, äläkä venytä nukkumaanmenoa. Pyri säännöllisyyteen.

      Muista, proteiini on tärkeä. Hyvä nyrkkisääntö on 1 grammaa proteiinia jokaista painokiloa kohden päivässä. Ja vielä enemmän jos liikut ja/tai teet raskaita töitä. Mutta ei yli 2 grammaa/painokilo/pv. Sen yli kun menee niin se menee enemmän tai vähemmän hukkaan, elimistö ei kykene hyödyntää, ja se voi aiheuttaa ongelmia. Muista että eläinperäinen proteiini on täysiarvoista, joten olisi hyvä jos ainakin 50 prosenttia päivän proteiinista olisi eläinperäistä. Paras proteiini on kananmunassa, erityisesti keltuaisessa.

      Muista että rasva (rasvahapot) on toiseksi tärkein makroravintoaine proteiinin jälkeen. Rasvahappojen (erit. nk. välttämättömien rasvahappojen) riittävä saanti on välttämätöntä hyvälle voinnille ja terveydelle.

      Kysele jos on tarvetta.


      Kaikkea hyvää.


      H M Granbacka

      • kukas

        Kiitos paljon vastauksestasi! Jonkinlaista hajua suositeltavista ruokatottumuksista minulla on näköjään ollutkin, koska aika tutulta kuulostivat. Käytännön toteuttaminen erityisesti opiskelijabudjetilla tosin on aika vaikeaa (perinteinen makaroni ja tonnikala kuitenkin pakostakin on tullut aika tutuksi... ainakin tuosta makaronista yritän päästä eroon), mutta sokerin ja valkoisten jauhojen poisjättäminenkin varmaan jo auttaa jonkin verran...

        Saako ihan normaalimarketeista pastöroimatonta maitoa ja juustoa? Ovatko ne paljon normituotteita kalliimpia?


      • H M Granbacka
        kukas kirjoitti:

        Kiitos paljon vastauksestasi! Jonkinlaista hajua suositeltavista ruokatottumuksista minulla on näköjään ollutkin, koska aika tutulta kuulostivat. Käytännön toteuttaminen erityisesti opiskelijabudjetilla tosin on aika vaikeaa (perinteinen makaroni ja tonnikala kuitenkin pakostakin on tullut aika tutuksi... ainakin tuosta makaronista yritän päästä eroon), mutta sokerin ja valkoisten jauhojen poisjättäminenkin varmaan jo auttaa jonkin verran...

        Saako ihan normaalimarketeista pastöroimatonta maitoa ja juustoa? Ovatko ne paljon normituotteita kalliimpia?

        Hei taas. Olen iloinen että vastaukseni oli avuksi. Ymmärrän että opiskelijalla voi olla budjetti tiukalla. Mutta niukallakin budjetilla voi syödä terveellisesti. Se vaatii hieman oppimista että mistä paikoista saa ne halvat ruoat jotka myös ovat hyviä/terveellisiä. Hyvä jos ymmärrät makaronista luopua. Se on valkojauhetuote, patsi jos on kyseessä täysjyvämakaroni, mikä on hieman ravinteikkaampi. En muistanut mainita valkoista riisiä, se on samanlainen alamittainen ruoka kuin valkojauhotuotteet. Joten sama pätee siihen. Ja sokerin ynnä valkojauhojen poisjättäminen auttaa varmasti, sen tulet varmaan ajan myötä huomaamaan. Mitä tonnikalaan tulee niin tällä hetkellä itse syön sitä aika usein, koska se on edullista ja hyvänmakuista. Ja aika ravinteikas myös. Eritoten proteiinipitoinen. Mutta syön ainoastaan sitä sorttia joka on vedessä. Ei kannata niinkään syödä sitä öljyssä säilöttyä, koska ne öljyt mitä tonnikalavalmistajat käyttää säilöntään on sitä raffinoitua alamittaista laatua, eikä sitä parasta kylmäpuristettua. Raffinoidut kasviöljyt aiheuttavat pitemmän päälle ongelmia. Jos kananmuna maistuu niin suosittelen sitä eräänä toisena vaihtoehtona tonnikalan viereen, proteiinin lähteenä, ja myös rasvan ja joidenkin muiden ravinteiden lähteeksi. Edes luomumuna, joka on selkeästi terveellisin, ei ole niin kallis, hieman yli 5 euroa kilolta. Toiseksi paras taitaa olla nk. Omega munat, joidenka kilohinta on siinä 3½ euroa. Omega munissa on runsaasti välttämättömiä Omega 3 rasvahappoja. Sitten kolmanneksi parhaat ovat yleensä nk. vapaiden kanojen munat, joidenka kilohinta vaihtelee aika lailla, mutta joskus se on 2 euron paikkeilla. Viimeisenä sitten (mitä terveellisyyteen) ovat tavalliset häkkikanojen munat. Paras tapa kypsentää kananmuna on keittää se löysäksi tai puolikovaksi. Silloin jäävät talteen enimmät ravinteet. Munaa ei lainkaan kannata keittää 6 minuttia enemmän. Itse olen sitä mieltä että 4½ - 5 min. on sopiva aika. Jos jostain syystä haluaa paistaa niin paras on paistaa hyvin hellävaraisesti, eli sen verran että muna juuri ja juuri hyytyy pannussa, ei sen enempää. Rusketusta tulisi välttää. Paras rasva paistamiseen on extra virgin oliiviöljy. Jos ei se maunsa puolesta käy niin voi on myös OK, kunhan muistaa että voita ei pidä liikaa kuumentaa koska se sisältää kolesterolia.

        Jos tykkäät lohesta niin aina kun löytyy kaupasta tuoretta villilohta (tai muuta tuoretta kalaa) hyvään hintaan niin osta. Sitä voi esim. kypsentää uunissa. Paistaminen käy myös kunhan muistaa ettei turhaan kovaa paista. Tässä nyt tuli joitakin vinkkejä. Ja vielä, muista joka päivä syödä jotain/joitain raakoja vihanneksia, ja jotain tuoretta hedelmää. Monet ihmiset tekevät sen virheen että suuri valtaosa ruoasta minkä syövät päivässä on kypsennettyä/lämpökäsiteltyä. Tulee myös syödä kypsentämätöntä ruokaa, koska siinä on eniten B ja C vitamiineja, jotka ovat lämpöherkkiä vitamiineja. Muista sitten vielä tämä asia, että jokin ruoka jota on kerran kypsennetty ei kannata koskaan toistamiseen lämmittää. Se ei koskaan siitä parane ravinnollisesti, vaan pikemmin huononee. Esimerkkinä lenkkimakkara. Yleensähän ihmiset ostettuaan paistavat tai grillaavat sitä. Mutta eivät ajattele että sitä on jo kerran käsitelty lämmöllä kun sitä lihatehtaalla valmistettiin. Kun makkaraa lämpökäsitellään toistamiseen kotona niin suuri on todennäköisyys että sen proteiini denaturoituu sellaiseksi että elimistö ei paljoa siitä hyödy, vaan pikemmin se rasittaa sitä. Muista tämä nyrkkisääntö myös hiilihydraattipitoisten ja rasvapitoisten ruokien suhteen. Ruoka jota tulee kypsentää (kuten liha, kala jne.) ennen syömistä ei pidä toistamiseen lämpökäsitellä. Jos niin tekee tavakseen niin tekee itselle karhunpalvelusta. Terveys siitä kärsii pitkällä tähtäimellä. Sentähden myös tämä kansa niin helposti kaatuu kun joku "flunssatauti" tulee jostakin, koska alamittainen ruoka on saanut heikentää vastustuskykyä.


        Sitten. Kysyit pastöroimattomasta maidosta ja juustosta. Tietääkseni marketeista ei saa pastöroimatonta maitoa. Sitä ei ymmärtääkseni saa Suomessa myydä kaupoissa. Mutta jos tuntee jonkun maitotuottajan niin sellaiselta voi varmaan ostaa raakaa maitoa suoraan tilalta. Se on jonkinlainen järjestelykysymys. En usko että raa'n maidon hinta juuri eroaa kaupan meijerikäsitellyistä, voi olla jopa edullisempi. Eritoten kesäisin kannattaisi yrittää sitä saada, se on, jos lehmät saavat säännöllisesti käydä laitumella syömässä tuoretta ruohoa tms. Kesäisin raa'n maidon ravintoarvo on korkeimmillaan juuri kun lehmät saavat tuoreita viherkasvia syödä. Pastöroimatonta lehmänmaidosta valmistettua juustoa löytyy joistakin marketeista. Riippuu hieman ketjusta ja/tai paikkakunnasta. Minä asun Kokkolassa. Olen löytänyt tähän asti kolmesta eri marketista sellaista juustoa. Eräässä isossa marketissa oli noin 6-7 eri merkkiä. Hintahaitari oli 15 eurosta aina 29½ euroon. Nämä juustot ovat poikkeuksetta ulkomaisia, koska ymmärtääkseni Suomessa ei saa Suomalaista pastöroimattomasta maidosta valmistettua juustoa myydä kaupoissa. Nämä kyseiset ulkolaiset juustot ovat useimmiten sveitsiläisiä, italialaisia, ranskalaisia. Halvin mitä olen löytänyt on nimeltä Entre Mont Gruyere (sveitsiläinen?), 15 euroa kilohinta. Myydään muistaakseni 250 g. pakkauksessa. Seuraavaksi edullisimman hinta oli muistaakseni 16.75 kilolta. Muistaakseni se oli italialainen Granarolo:n Grana Padano.
        Muita merkkejä joita olen täältä löytänyt ja ostanut:

        Le Gruyere (sveitsiläinen)
        Zanetti:n Grana Padano (italialainen)
        Unigrana:n Pecorino Romano (lampaanmaidosta, kova juusto, ital.)
        Castelli:n Parmigiano Reggiano (ital.)
        Granarolo:n Parmigiano Reggiano

        Sitten on olemassa ranskalainen sinihomejuusto Rochefort, muistaakseni vuohenmaidosta. Hinta likempänä 30 muistaakseni. En ole vielä ostanut. Sitten eräs marketti myy vielä sveitsiläistä Appenzeller nimistä juustoa. Tänään se oli loppu kun kävin katsomassa. Eli näitä mainittuja löytyy täältä. Niistä joita olen tähän asti maistanut niin kaikki ovat olleet hyvänmakuisia paitsi lampaanjuusto Pecorino Romano. Sillä on ominainen vahva maku, josta minä en oikein pidä. Se on myös hyvin voimakassuolainen (5 %). Ravinteikas se varmaan kyllä on, ja hinta oli 17 euroa kilolta. Todella maukkaita ovat Zanetti:n Grana Padano ja Castelli:n Parmigiano Reggiano, aika samalta maistuvat. En ole vielä maistanut Granarolo:n Grana Padanoa enkä Granarolo:n Parmigiano Reggianoa, mutta molempia on jääkaapissa.

        Mitä olen hieman lukenut eritoten italialaisten pastöroimattomien juustojen valmistuksesta niin valmistusprosessin aikana lämpötila ei ylitä 35 astetta Celsiusta. Eli mitkään hyvät bakteerit ja/tai entsyymit eivät kuole. Ja eritoten Grana Padano ja Parmigiano Reggiano juustojen on tultava sellaisesta maidosta joka lypsetään lehmistä jotka ovat saaneet laiduntaa vapaasti ja syödä tuoretta rehua. Näin olen lukemani perusteella käsittänyt. Eli pitäisi olla kyse todella korkealaatuisista juustoista, ja ravinteikkaista.

        Tässä copypastaan Zanetti:n Grana Padanon ravintotiedot (englanniksi), löysin Zanettin nettisivulta:

        Water content g 32
        Acidi linoleici coniugati. Ica mg 200/220
        Total proteins g33
        Potassium mg 120
        Fats g28
        Vitamin A mcg 224
        Calcium mg 1165
        Vitamin B1 mcg 17
        Phosphorus mg 692
        Vitamin B2 mcg 360
        Ca/P 1.7
        Vitamin B6 mcg 117
        NaCl g 1.6
        Vitamin B12 mcg 3
        Fe mg 0,14
        Vitamin PP mcg 3
        Magnesium mg 63
        Vitamin D3 mcg 0.5
        Zinc mg 11
        Vitamin E mcg 206
        Cupper mg 0.5
        Panthothenic acid mcg 246
        Se mcg 12
        Choline mg 20
        Iodine mcg 35.5
        Biotin mcg 6
        Soluble phosphopeptides g 1,5
        Carbohydrat assenti
        Total aminoacids g 6

        Hyvin on proteiinia ja rasvaa, ja molemmat hyvälaatuista. Ja paljon muitakin ravintoaineita.


        H M Granbacka


      • vikaa??
        H M Granbacka kirjoitti:

        Hei taas. Olen iloinen että vastaukseni oli avuksi. Ymmärrän että opiskelijalla voi olla budjetti tiukalla. Mutta niukallakin budjetilla voi syödä terveellisesti. Se vaatii hieman oppimista että mistä paikoista saa ne halvat ruoat jotka myös ovat hyviä/terveellisiä. Hyvä jos ymmärrät makaronista luopua. Se on valkojauhetuote, patsi jos on kyseessä täysjyvämakaroni, mikä on hieman ravinteikkaampi. En muistanut mainita valkoista riisiä, se on samanlainen alamittainen ruoka kuin valkojauhotuotteet. Joten sama pätee siihen. Ja sokerin ynnä valkojauhojen poisjättäminen auttaa varmasti, sen tulet varmaan ajan myötä huomaamaan. Mitä tonnikalaan tulee niin tällä hetkellä itse syön sitä aika usein, koska se on edullista ja hyvänmakuista. Ja aika ravinteikas myös. Eritoten proteiinipitoinen. Mutta syön ainoastaan sitä sorttia joka on vedessä. Ei kannata niinkään syödä sitä öljyssä säilöttyä, koska ne öljyt mitä tonnikalavalmistajat käyttää säilöntään on sitä raffinoitua alamittaista laatua, eikä sitä parasta kylmäpuristettua. Raffinoidut kasviöljyt aiheuttavat pitemmän päälle ongelmia. Jos kananmuna maistuu niin suosittelen sitä eräänä toisena vaihtoehtona tonnikalan viereen, proteiinin lähteenä, ja myös rasvan ja joidenkin muiden ravinteiden lähteeksi. Edes luomumuna, joka on selkeästi terveellisin, ei ole niin kallis, hieman yli 5 euroa kilolta. Toiseksi paras taitaa olla nk. Omega munat, joidenka kilohinta on siinä 3½ euroa. Omega munissa on runsaasti välttämättömiä Omega 3 rasvahappoja. Sitten kolmanneksi parhaat ovat yleensä nk. vapaiden kanojen munat, joidenka kilohinta vaihtelee aika lailla, mutta joskus se on 2 euron paikkeilla. Viimeisenä sitten (mitä terveellisyyteen) ovat tavalliset häkkikanojen munat. Paras tapa kypsentää kananmuna on keittää se löysäksi tai puolikovaksi. Silloin jäävät talteen enimmät ravinteet. Munaa ei lainkaan kannata keittää 6 minuttia enemmän. Itse olen sitä mieltä että 4½ - 5 min. on sopiva aika. Jos jostain syystä haluaa paistaa niin paras on paistaa hyvin hellävaraisesti, eli sen verran että muna juuri ja juuri hyytyy pannussa, ei sen enempää. Rusketusta tulisi välttää. Paras rasva paistamiseen on extra virgin oliiviöljy. Jos ei se maunsa puolesta käy niin voi on myös OK, kunhan muistaa että voita ei pidä liikaa kuumentaa koska se sisältää kolesterolia.

        Jos tykkäät lohesta niin aina kun löytyy kaupasta tuoretta villilohta (tai muuta tuoretta kalaa) hyvään hintaan niin osta. Sitä voi esim. kypsentää uunissa. Paistaminen käy myös kunhan muistaa ettei turhaan kovaa paista. Tässä nyt tuli joitakin vinkkejä. Ja vielä, muista joka päivä syödä jotain/joitain raakoja vihanneksia, ja jotain tuoretta hedelmää. Monet ihmiset tekevät sen virheen että suuri valtaosa ruoasta minkä syövät päivässä on kypsennettyä/lämpökäsiteltyä. Tulee myös syödä kypsentämätöntä ruokaa, koska siinä on eniten B ja C vitamiineja, jotka ovat lämpöherkkiä vitamiineja. Muista sitten vielä tämä asia, että jokin ruoka jota on kerran kypsennetty ei kannata koskaan toistamiseen lämmittää. Se ei koskaan siitä parane ravinnollisesti, vaan pikemmin huononee. Esimerkkinä lenkkimakkara. Yleensähän ihmiset ostettuaan paistavat tai grillaavat sitä. Mutta eivät ajattele että sitä on jo kerran käsitelty lämmöllä kun sitä lihatehtaalla valmistettiin. Kun makkaraa lämpökäsitellään toistamiseen kotona niin suuri on todennäköisyys että sen proteiini denaturoituu sellaiseksi että elimistö ei paljoa siitä hyödy, vaan pikemmin se rasittaa sitä. Muista tämä nyrkkisääntö myös hiilihydraattipitoisten ja rasvapitoisten ruokien suhteen. Ruoka jota tulee kypsentää (kuten liha, kala jne.) ennen syömistä ei pidä toistamiseen lämpökäsitellä. Jos niin tekee tavakseen niin tekee itselle karhunpalvelusta. Terveys siitä kärsii pitkällä tähtäimellä. Sentähden myös tämä kansa niin helposti kaatuu kun joku "flunssatauti" tulee jostakin, koska alamittainen ruoka on saanut heikentää vastustuskykyä.


        Sitten. Kysyit pastöroimattomasta maidosta ja juustosta. Tietääkseni marketeista ei saa pastöroimatonta maitoa. Sitä ei ymmärtääkseni saa Suomessa myydä kaupoissa. Mutta jos tuntee jonkun maitotuottajan niin sellaiselta voi varmaan ostaa raakaa maitoa suoraan tilalta. Se on jonkinlainen järjestelykysymys. En usko että raa'n maidon hinta juuri eroaa kaupan meijerikäsitellyistä, voi olla jopa edullisempi. Eritoten kesäisin kannattaisi yrittää sitä saada, se on, jos lehmät saavat säännöllisesti käydä laitumella syömässä tuoretta ruohoa tms. Kesäisin raa'n maidon ravintoarvo on korkeimmillaan juuri kun lehmät saavat tuoreita viherkasvia syödä. Pastöroimatonta lehmänmaidosta valmistettua juustoa löytyy joistakin marketeista. Riippuu hieman ketjusta ja/tai paikkakunnasta. Minä asun Kokkolassa. Olen löytänyt tähän asti kolmesta eri marketista sellaista juustoa. Eräässä isossa marketissa oli noin 6-7 eri merkkiä. Hintahaitari oli 15 eurosta aina 29½ euroon. Nämä juustot ovat poikkeuksetta ulkomaisia, koska ymmärtääkseni Suomessa ei saa Suomalaista pastöroimattomasta maidosta valmistettua juustoa myydä kaupoissa. Nämä kyseiset ulkolaiset juustot ovat useimmiten sveitsiläisiä, italialaisia, ranskalaisia. Halvin mitä olen löytänyt on nimeltä Entre Mont Gruyere (sveitsiläinen?), 15 euroa kilohinta. Myydään muistaakseni 250 g. pakkauksessa. Seuraavaksi edullisimman hinta oli muistaakseni 16.75 kilolta. Muistaakseni se oli italialainen Granarolo:n Grana Padano.
        Muita merkkejä joita olen täältä löytänyt ja ostanut:

        Le Gruyere (sveitsiläinen)
        Zanetti:n Grana Padano (italialainen)
        Unigrana:n Pecorino Romano (lampaanmaidosta, kova juusto, ital.)
        Castelli:n Parmigiano Reggiano (ital.)
        Granarolo:n Parmigiano Reggiano

        Sitten on olemassa ranskalainen sinihomejuusto Rochefort, muistaakseni vuohenmaidosta. Hinta likempänä 30 muistaakseni. En ole vielä ostanut. Sitten eräs marketti myy vielä sveitsiläistä Appenzeller nimistä juustoa. Tänään se oli loppu kun kävin katsomassa. Eli näitä mainittuja löytyy täältä. Niistä joita olen tähän asti maistanut niin kaikki ovat olleet hyvänmakuisia paitsi lampaanjuusto Pecorino Romano. Sillä on ominainen vahva maku, josta minä en oikein pidä. Se on myös hyvin voimakassuolainen (5 %). Ravinteikas se varmaan kyllä on, ja hinta oli 17 euroa kilolta. Todella maukkaita ovat Zanetti:n Grana Padano ja Castelli:n Parmigiano Reggiano, aika samalta maistuvat. En ole vielä maistanut Granarolo:n Grana Padanoa enkä Granarolo:n Parmigiano Reggianoa, mutta molempia on jääkaapissa.

        Mitä olen hieman lukenut eritoten italialaisten pastöroimattomien juustojen valmistuksesta niin valmistusprosessin aikana lämpötila ei ylitä 35 astetta Celsiusta. Eli mitkään hyvät bakteerit ja/tai entsyymit eivät kuole. Ja eritoten Grana Padano ja Parmigiano Reggiano juustojen on tultava sellaisesta maidosta joka lypsetään lehmistä jotka ovat saaneet laiduntaa vapaasti ja syödä tuoretta rehua. Näin olen lukemani perusteella käsittänyt. Eli pitäisi olla kyse todella korkealaatuisista juustoista, ja ravinteikkaista.

        Tässä copypastaan Zanetti:n Grana Padanon ravintotiedot (englanniksi), löysin Zanettin nettisivulta:

        Water content g 32
        Acidi linoleici coniugati. Ica mg 200/220
        Total proteins g33
        Potassium mg 120
        Fats g28
        Vitamin A mcg 224
        Calcium mg 1165
        Vitamin B1 mcg 17
        Phosphorus mg 692
        Vitamin B2 mcg 360
        Ca/P 1.7
        Vitamin B6 mcg 117
        NaCl g 1.6
        Vitamin B12 mcg 3
        Fe mg 0,14
        Vitamin PP mcg 3
        Magnesium mg 63
        Vitamin D3 mcg 0.5
        Zinc mg 11
        Vitamin E mcg 206
        Cupper mg 0.5
        Panthothenic acid mcg 246
        Se mcg 12
        Choline mg 20
        Iodine mcg 35.5
        Biotin mcg 6
        Soluble phosphopeptides g 1,5
        Carbohydrat assenti
        Total aminoacids g 6

        Hyvin on proteiinia ja rasvaa, ja molemmat hyvälaatuista. Ja paljon muitakin ravintoaineita.


        H M Granbacka

        10. Pastöroitu & homogenisoitu lehmänmaito

        Mitä vikaa on homogenisoidussa lehmänmaidossa? En ole maitona suoraan juonut mutta jugurtissani on tätä maitoa. Tuttavani sanoi että homogenisoitu maito tekee hyvää vatsalle. Eikö pidäkään paikkaansa?


      • HMG
        vikaa?? kirjoitti:

        10. Pastöroitu & homogenisoitu lehmänmaito

        Mitä vikaa on homogenisoidussa lehmänmaidossa? En ole maitona suoraan juonut mutta jugurtissani on tätä maitoa. Tuttavani sanoi että homogenisoitu maito tekee hyvää vatsalle. Eikö pidäkään paikkaansa?

        Haluaisin kuulla mikä on tuttavasi peruste sille että homogenisoitu maito tekee vatsalle hyvää.
        En ole kuullut kenenkään sanovan tätä. Homogenisoitu maito on aina automaattisesti pastöroitua. Homogenisoinnissa maidon rasvamolekyylit muokataan niin että ne tulee pienemmiksi ja niiden koko tasoittuu. Jottei rasva (kerma) nousisi pintaan. Miten tämä toimenpide voisi mitenkään olla vatsalle hyvää? Homogenisoidussa ja pastöroidussa tölkkimaidossa ei ole vatsalle ystävällisiä bakteereja, joita on esim. jugurtissa ja muissa maitohapatetuissa maitotuotteissa. Pastöroidusta&homogenisoidusta maidosta valmistettu jugurtti on kylläkin parempi kuin tavallinen ei-hapan tölkkimaito, juuri koska siinä on maitohappobakteereja. Lehmän maito on hyvin herkkä lämmölle, se ottaa helposti siitä vahinkoa. Raa'ssa maidossa on paljon hyvälaatuisia bakteereja ja entsyymejä ja vitamiineja, jotka pastöroinnissa ja homogenisoinnissa tapetaan, koska ne ovat lämpöherkät. Tästä syystä koko ajan lisääntyy kaikenmaailman maito-allergiat ja vastaavat ongelmat. Käsitelty maito sulaa vatsassa hyvin vaivalloisesti ja huonosti verrattuna raakaan maitoon (missä on sulaamista edistäviä entsyymejä ja vitamiineja jne. tallessa).

        Pienten lasten korvatulehduskierteet johtuvat paljolti siitä että niille on annettu meijerikäsiteltyä lehmänmaitoa, joka on heille hyvin hyvin vaikeasti ja raskaasti sulaavaa. Lehmänmaidon pääasiallinen proteiini, Kaseiini, on hyvin suurimolekyylinen proteiini, ja sitkeä. Kaseiinista tehdään myös hyvin sitkeää kaseiiniliimaa. Monien ihmisten lima-ongelmat johtuvat pastöroidusta-homogenisoidusta lehmänmaidosta.

        Vielä mitä homogenisointiin tulee niin tutkija nimeltä Kurt Oster jo monta vuotta sitten havaitsi että homogenisoinnin yhteydessä eräs lehmänmaidossa oleva entsyymi, Xanthium Oxidase(XO), tulee hyvin vahingolliseksi. Maskuliininen sukupuolihormooni testosterooni lisää XO:n haitallista vaikutusta elimistössä. XO:n pääasiallinen vahingontekeminen on sitä että se altistaa sydäninfarktille. Oster havaitsi että sydäninfarktia esiintyi runsaasti miespuolisissa yksilöissä jotka säännöllisesti joivat homogenisoitua maitoa. Oster kirjoitti kirjan nimeltä "Homogenized Milk may cause your heart attack - the XO factor", vuonna 1983.


        H M Granbacka


      • kukas
        H M Granbacka kirjoitti:

        Hei taas. Olen iloinen että vastaukseni oli avuksi. Ymmärrän että opiskelijalla voi olla budjetti tiukalla. Mutta niukallakin budjetilla voi syödä terveellisesti. Se vaatii hieman oppimista että mistä paikoista saa ne halvat ruoat jotka myös ovat hyviä/terveellisiä. Hyvä jos ymmärrät makaronista luopua. Se on valkojauhetuote, patsi jos on kyseessä täysjyvämakaroni, mikä on hieman ravinteikkaampi. En muistanut mainita valkoista riisiä, se on samanlainen alamittainen ruoka kuin valkojauhotuotteet. Joten sama pätee siihen. Ja sokerin ynnä valkojauhojen poisjättäminen auttaa varmasti, sen tulet varmaan ajan myötä huomaamaan. Mitä tonnikalaan tulee niin tällä hetkellä itse syön sitä aika usein, koska se on edullista ja hyvänmakuista. Ja aika ravinteikas myös. Eritoten proteiinipitoinen. Mutta syön ainoastaan sitä sorttia joka on vedessä. Ei kannata niinkään syödä sitä öljyssä säilöttyä, koska ne öljyt mitä tonnikalavalmistajat käyttää säilöntään on sitä raffinoitua alamittaista laatua, eikä sitä parasta kylmäpuristettua. Raffinoidut kasviöljyt aiheuttavat pitemmän päälle ongelmia. Jos kananmuna maistuu niin suosittelen sitä eräänä toisena vaihtoehtona tonnikalan viereen, proteiinin lähteenä, ja myös rasvan ja joidenkin muiden ravinteiden lähteeksi. Edes luomumuna, joka on selkeästi terveellisin, ei ole niin kallis, hieman yli 5 euroa kilolta. Toiseksi paras taitaa olla nk. Omega munat, joidenka kilohinta on siinä 3½ euroa. Omega munissa on runsaasti välttämättömiä Omega 3 rasvahappoja. Sitten kolmanneksi parhaat ovat yleensä nk. vapaiden kanojen munat, joidenka kilohinta vaihtelee aika lailla, mutta joskus se on 2 euron paikkeilla. Viimeisenä sitten (mitä terveellisyyteen) ovat tavalliset häkkikanojen munat. Paras tapa kypsentää kananmuna on keittää se löysäksi tai puolikovaksi. Silloin jäävät talteen enimmät ravinteet. Munaa ei lainkaan kannata keittää 6 minuttia enemmän. Itse olen sitä mieltä että 4½ - 5 min. on sopiva aika. Jos jostain syystä haluaa paistaa niin paras on paistaa hyvin hellävaraisesti, eli sen verran että muna juuri ja juuri hyytyy pannussa, ei sen enempää. Rusketusta tulisi välttää. Paras rasva paistamiseen on extra virgin oliiviöljy. Jos ei se maunsa puolesta käy niin voi on myös OK, kunhan muistaa että voita ei pidä liikaa kuumentaa koska se sisältää kolesterolia.

        Jos tykkäät lohesta niin aina kun löytyy kaupasta tuoretta villilohta (tai muuta tuoretta kalaa) hyvään hintaan niin osta. Sitä voi esim. kypsentää uunissa. Paistaminen käy myös kunhan muistaa ettei turhaan kovaa paista. Tässä nyt tuli joitakin vinkkejä. Ja vielä, muista joka päivä syödä jotain/joitain raakoja vihanneksia, ja jotain tuoretta hedelmää. Monet ihmiset tekevät sen virheen että suuri valtaosa ruoasta minkä syövät päivässä on kypsennettyä/lämpökäsiteltyä. Tulee myös syödä kypsentämätöntä ruokaa, koska siinä on eniten B ja C vitamiineja, jotka ovat lämpöherkkiä vitamiineja. Muista sitten vielä tämä asia, että jokin ruoka jota on kerran kypsennetty ei kannata koskaan toistamiseen lämmittää. Se ei koskaan siitä parane ravinnollisesti, vaan pikemmin huononee. Esimerkkinä lenkkimakkara. Yleensähän ihmiset ostettuaan paistavat tai grillaavat sitä. Mutta eivät ajattele että sitä on jo kerran käsitelty lämmöllä kun sitä lihatehtaalla valmistettiin. Kun makkaraa lämpökäsitellään toistamiseen kotona niin suuri on todennäköisyys että sen proteiini denaturoituu sellaiseksi että elimistö ei paljoa siitä hyödy, vaan pikemmin se rasittaa sitä. Muista tämä nyrkkisääntö myös hiilihydraattipitoisten ja rasvapitoisten ruokien suhteen. Ruoka jota tulee kypsentää (kuten liha, kala jne.) ennen syömistä ei pidä toistamiseen lämpökäsitellä. Jos niin tekee tavakseen niin tekee itselle karhunpalvelusta. Terveys siitä kärsii pitkällä tähtäimellä. Sentähden myös tämä kansa niin helposti kaatuu kun joku "flunssatauti" tulee jostakin, koska alamittainen ruoka on saanut heikentää vastustuskykyä.


        Sitten. Kysyit pastöroimattomasta maidosta ja juustosta. Tietääkseni marketeista ei saa pastöroimatonta maitoa. Sitä ei ymmärtääkseni saa Suomessa myydä kaupoissa. Mutta jos tuntee jonkun maitotuottajan niin sellaiselta voi varmaan ostaa raakaa maitoa suoraan tilalta. Se on jonkinlainen järjestelykysymys. En usko että raa'n maidon hinta juuri eroaa kaupan meijerikäsitellyistä, voi olla jopa edullisempi. Eritoten kesäisin kannattaisi yrittää sitä saada, se on, jos lehmät saavat säännöllisesti käydä laitumella syömässä tuoretta ruohoa tms. Kesäisin raa'n maidon ravintoarvo on korkeimmillaan juuri kun lehmät saavat tuoreita viherkasvia syödä. Pastöroimatonta lehmänmaidosta valmistettua juustoa löytyy joistakin marketeista. Riippuu hieman ketjusta ja/tai paikkakunnasta. Minä asun Kokkolassa. Olen löytänyt tähän asti kolmesta eri marketista sellaista juustoa. Eräässä isossa marketissa oli noin 6-7 eri merkkiä. Hintahaitari oli 15 eurosta aina 29½ euroon. Nämä juustot ovat poikkeuksetta ulkomaisia, koska ymmärtääkseni Suomessa ei saa Suomalaista pastöroimattomasta maidosta valmistettua juustoa myydä kaupoissa. Nämä kyseiset ulkolaiset juustot ovat useimmiten sveitsiläisiä, italialaisia, ranskalaisia. Halvin mitä olen löytänyt on nimeltä Entre Mont Gruyere (sveitsiläinen?), 15 euroa kilohinta. Myydään muistaakseni 250 g. pakkauksessa. Seuraavaksi edullisimman hinta oli muistaakseni 16.75 kilolta. Muistaakseni se oli italialainen Granarolo:n Grana Padano.
        Muita merkkejä joita olen täältä löytänyt ja ostanut:

        Le Gruyere (sveitsiläinen)
        Zanetti:n Grana Padano (italialainen)
        Unigrana:n Pecorino Romano (lampaanmaidosta, kova juusto, ital.)
        Castelli:n Parmigiano Reggiano (ital.)
        Granarolo:n Parmigiano Reggiano

        Sitten on olemassa ranskalainen sinihomejuusto Rochefort, muistaakseni vuohenmaidosta. Hinta likempänä 30 muistaakseni. En ole vielä ostanut. Sitten eräs marketti myy vielä sveitsiläistä Appenzeller nimistä juustoa. Tänään se oli loppu kun kävin katsomassa. Eli näitä mainittuja löytyy täältä. Niistä joita olen tähän asti maistanut niin kaikki ovat olleet hyvänmakuisia paitsi lampaanjuusto Pecorino Romano. Sillä on ominainen vahva maku, josta minä en oikein pidä. Se on myös hyvin voimakassuolainen (5 %). Ravinteikas se varmaan kyllä on, ja hinta oli 17 euroa kilolta. Todella maukkaita ovat Zanetti:n Grana Padano ja Castelli:n Parmigiano Reggiano, aika samalta maistuvat. En ole vielä maistanut Granarolo:n Grana Padanoa enkä Granarolo:n Parmigiano Reggianoa, mutta molempia on jääkaapissa.

        Mitä olen hieman lukenut eritoten italialaisten pastöroimattomien juustojen valmistuksesta niin valmistusprosessin aikana lämpötila ei ylitä 35 astetta Celsiusta. Eli mitkään hyvät bakteerit ja/tai entsyymit eivät kuole. Ja eritoten Grana Padano ja Parmigiano Reggiano juustojen on tultava sellaisesta maidosta joka lypsetään lehmistä jotka ovat saaneet laiduntaa vapaasti ja syödä tuoretta rehua. Näin olen lukemani perusteella käsittänyt. Eli pitäisi olla kyse todella korkealaatuisista juustoista, ja ravinteikkaista.

        Tässä copypastaan Zanetti:n Grana Padanon ravintotiedot (englanniksi), löysin Zanettin nettisivulta:

        Water content g 32
        Acidi linoleici coniugati. Ica mg 200/220
        Total proteins g33
        Potassium mg 120
        Fats g28
        Vitamin A mcg 224
        Calcium mg 1165
        Vitamin B1 mcg 17
        Phosphorus mg 692
        Vitamin B2 mcg 360
        Ca/P 1.7
        Vitamin B6 mcg 117
        NaCl g 1.6
        Vitamin B12 mcg 3
        Fe mg 0,14
        Vitamin PP mcg 3
        Magnesium mg 63
        Vitamin D3 mcg 0.5
        Zinc mg 11
        Vitamin E mcg 206
        Cupper mg 0.5
        Panthothenic acid mcg 246
        Se mcg 12
        Choline mg 20
        Iodine mcg 35.5
        Biotin mcg 6
        Soluble phosphopeptides g 1,5
        Carbohydrat assenti
        Total aminoacids g 6

        Hyvin on proteiinia ja rasvaa, ja molemmat hyvälaatuista. Ja paljon muitakin ravintoaineita.


        H M Granbacka

        Hei! Kiitos taas vastauksestasi!

        Tuli vaan mieleeni, että onkohan säilykeananas liian sokeripitoista? Purkissa lukee, että ananakset on säilötty "ananasmehuun", mutta hyvin makealta se ainakin maistuu. Lieneekö sitte ananaksesta itsestään tuo makeus... Sitä kuitenkin mielelläni söisin, mutta tunnen rikkovani sokerikieltäymystäni... :)


      • HMG
        kukas kirjoitti:

        Hei! Kiitos taas vastauksestasi!

        Tuli vaan mieleeni, että onkohan säilykeananas liian sokeripitoista? Purkissa lukee, että ananakset on säilötty "ananasmehuun", mutta hyvin makealta se ainakin maistuu. Lieneekö sitte ananaksesta itsestään tuo makeus... Sitä kuitenkin mielelläni söisin, mutta tunnen rikkovani sokerikieltäymystäni... :)

        Hei. Säilykeananas on maultaan kylläkin makea. En ole sitä tainnut syödä moneen vuoteen. Mutta satuin viikonlopun aikana syömään tuoretta ananasta. Oli vähän vaivalloista perata se veitsellä. Mutta kyllä se kannatti. Se oli todella hyvän makuinen. Se eroaa hieman kyllä purkkiananaksesta, tuore ananas ei ole niin makea, ja maku on mielestäni raikkaampi.

        Mitä purkkiananakseen tulee niin en usko että siihen on lisätty sokeria (valko- tai muuta). Taitaa olla itse ananaksen se makeus. Se "sokeri" (eli hiilihydraatti) mikä ananaksessa on luonnostaan on OK. Tässä minulla on kirjastosta lainattu kirja "Ruokien ravintoainesisältö". (Tuoreessa) ananaksessa on hiilihydraattia 11.7 grammaa/100g. Tästä 7.6 grammaa on sakkaroosin muodossa. Valkosokeri on 100 prosenttia sakkaroosia. Joten varmaan tämä ananaksen sakkaroosi paljolti antaa sen makeuden. Sitten tuosta 11.7 grammasta hiilihydraattia 1.1 grammaa on (ravinto-)kuitua. Jäljelle jääneestä 3 grammasta ei mainita että minkä tyypin hiilaria se on. Arvaan että fruktoosia. Saman kirjan mukaan "ananassäilyke" sisältää saman verran hiilihydraattia, ja yhtä paljon sakkaroosia. Mutta, säilykeananaksessa on vähemmän C vitamiinia, puolet vähemmän eli 7.5 mg. Kirja sanoo että tuore ananas sisältää 15 mg C-vitamiinia. Mutta muut lähteet sanovat että tuore ananas voi sisältää aina 60 milligrammaan, joten C-vitamiinin pitoisuus vaihtelee. Säilykeananaksessa on myös vähemmän B-vitamiineja, ja E-vitamiinia.

        Ainakin tuore ananas on hyvinkin terveellinen hedelmä. Koska siinä on eräs tehoaine nimeltä bromelaini. Eilen luin jostain että säilykeananaksessa tätä ei enää ole tallella. Samaten sitä ei ole kaupallisissa ananasmehuissa. Tuore ananas on hyvin nestettä poistava. Huomasin sen syönnin jälkeen. Sai monta kertaa käydä virtsaamassa. Eli vissin jotain nestekeräymiä minulla oli jossain päin kehoa. Uskon että juuri bromelaini saa aikaan tämän. Ja sama aine on myös ns. proteolyyttinen aine, eli sillä on proteiinin sulaamista edistävää vaikutusta. Eli jos jollakin on heikko ruoansulatus jostain syystä niin kannataa syödä tuoretta ananasta samanaikaisesti kun syö jotain runsasproteiinista (kuten esim. kala, liha jne.). Uskon että juuri bromelaini tuoreessa ananaksessa tekee sen että se on hieman hapan & raikas eikä niin makea verrattuna säilykeananakseen. Tuore ananas myös puhdistaa munuaisia muistaakseni. Tuota bromelainin proteolyyttistä vaikutusta sain kokea kun söin tässä viikonlopun aikana. Rupesi alahuuli vuotaa verta hieman kun tuoreen ananaksen mehu kasteli sitä syödessäni. Eli se alkoi lyhyessä ajassa sulattamaan huulen proteiinia. Olisi pitänyt syödä eri tavalla, eli veitsellä pilkkoa pieniksi palasiksi. Nyt imin kuoresta jämiä ja naama oli aivan mehussa. Mutta kyllä se verenvuoto nopeasti lakkasi kun lopetin syömästä.

        Ananaksen suhteen sanoisin ettei sinun tarvitse tuntea rikkovasi sokerikieltäymystäsi. Koska ananaksen sokeri on luonnollisessa muodossa, se ei ole raffinoitua kuten valkosokeri. Valkosokerissa ei ole yhtään B vitamiineja, joita muuten vaaditaan sakkaroosin (ja muun hiilihydraatin) sulaamiseen ja aineenvaihduntaan. Valkosokeri ryöstää siis B vitamiineja kehon varastoista. Se ei myöskään sisällä yhtään hivenaineita. Niitäkin se ryöstää, eritoten kalsiumia (mm. luustosta). Uskon että eräs syy miksi se ryöstää kalsiumia on se että se on elimistössä niin valtavan happoa muodostava. Se hapattaa elimistöä, ja jotta elimistö saattaisi torjua tätä vahingollista vaikutusta niin se ottaa avuksi mm. kalsiumin, joka on emäksinen mineraali.

        Sitten on eri asia että säilykeananas on ravintoarvoltaan paljon heikompi kuin tuore ananas. Joten en sitä tahtoisi suositella, mutta jos nyt sitä syöt niin syö kohtuudella äläkä joka päivä. Muista se että ei pidä ostaa säilykettä jos purkki on jotenkin ruttaantunut tms. Jos tämmöstä epäkohtaa näkyy purkissa niin on vaarana että purkista on päässyt metallia ananasmehun sekaan. Sitä ei aina tiedä mitä materiaalia ne purkit on, voi olla vahingollisia (raskasmetalleja tms.) metalleja käytettynä valmistuksessa. Ja vielä se että jos et syö koko purkkia kerralla niin älä jätä se mikä jää siihen metallipurkkiin, vaan siirrä se esim. muoviastiaan tai lasipurkkiin ja sitten vaikka jääkaappiin.

        Kuten sanottu, tuore ananas on hyvä ja terveellinen hedelmä. Monta muuta on. Itse syön tällä hetkellä omenaa joka päivä. Banaania syön joskus. Viinirypäleistä pidän myös mutta niitä ei jostain syystä tule ostettua meillä. Sitruunaa olen juuri taas alkanut syömään. Se on todella terveellinen hedelmä. Se jopa voi poistaa munuaiskiviä tms., ja suonten kalkkeumia. Melooni on myös terveellinen, mutta se pitäisi aina syödä yksinään ja tyhjään vatsaan. Näin neuvovat viisaammat.

        Appelsiini ja muut oranssit hedelmät voivat olla ongelmallisia. Itse söin niitä paljon joitakin vuosia sitten, ja tuli virtsa-ongelmia. En silloin tiennyt että se johtui appelsiinista (ja muista oranssinvärisistä). Sitten satuin lukemaan että kun appelsiineja jne. poimitaan raakoina (ei odoteta kunnes ovat aivan kypsiä) niin muodostuu jotain haitallista happoa joka vaikuttaa negatiivisesti munuaisiin. Lopetin oitis niiden syömisen ja munuais/virtsa-ongelma loppui melkein heti. Uskon että sama huono vaikutus on appelsiinimehulla jos sen raaka-aineena ovat epäkypsät appelsiinit. Luin myös että kiwi hedelmän suhteen tehdään usein samoin, eli poimitaan raakana jolloin muodostuu tuollaista haitallista happoa. Sitäkin söin paljon tuolloin, ja sen myös jätin pois luettuani.

        Sitten, kotimaiset marjamme (mustaviinimarja, lakka, punaviinimarja, tyrni, mustikka, puolukka, mansikka jne. jne.) ovat maailman ravinteikkaimpia. Ne päihittävät monia trooppisia tuontihedelmiä esim. C vitamiinipitoisuuden suhteen. Siksi suosittelen niitä, syö aina kun sattuu kohdalle. Niissä on myös todella runsaasti nk. antioksidantteja.


        H M Granbacka


      • kukas
        HMG kirjoitti:

        Hei. Säilykeananas on maultaan kylläkin makea. En ole sitä tainnut syödä moneen vuoteen. Mutta satuin viikonlopun aikana syömään tuoretta ananasta. Oli vähän vaivalloista perata se veitsellä. Mutta kyllä se kannatti. Se oli todella hyvän makuinen. Se eroaa hieman kyllä purkkiananaksesta, tuore ananas ei ole niin makea, ja maku on mielestäni raikkaampi.

        Mitä purkkiananakseen tulee niin en usko että siihen on lisätty sokeria (valko- tai muuta). Taitaa olla itse ananaksen se makeus. Se "sokeri" (eli hiilihydraatti) mikä ananaksessa on luonnostaan on OK. Tässä minulla on kirjastosta lainattu kirja "Ruokien ravintoainesisältö". (Tuoreessa) ananaksessa on hiilihydraattia 11.7 grammaa/100g. Tästä 7.6 grammaa on sakkaroosin muodossa. Valkosokeri on 100 prosenttia sakkaroosia. Joten varmaan tämä ananaksen sakkaroosi paljolti antaa sen makeuden. Sitten tuosta 11.7 grammasta hiilihydraattia 1.1 grammaa on (ravinto-)kuitua. Jäljelle jääneestä 3 grammasta ei mainita että minkä tyypin hiilaria se on. Arvaan että fruktoosia. Saman kirjan mukaan "ananassäilyke" sisältää saman verran hiilihydraattia, ja yhtä paljon sakkaroosia. Mutta, säilykeananaksessa on vähemmän C vitamiinia, puolet vähemmän eli 7.5 mg. Kirja sanoo että tuore ananas sisältää 15 mg C-vitamiinia. Mutta muut lähteet sanovat että tuore ananas voi sisältää aina 60 milligrammaan, joten C-vitamiinin pitoisuus vaihtelee. Säilykeananaksessa on myös vähemmän B-vitamiineja, ja E-vitamiinia.

        Ainakin tuore ananas on hyvinkin terveellinen hedelmä. Koska siinä on eräs tehoaine nimeltä bromelaini. Eilen luin jostain että säilykeananaksessa tätä ei enää ole tallella. Samaten sitä ei ole kaupallisissa ananasmehuissa. Tuore ananas on hyvin nestettä poistava. Huomasin sen syönnin jälkeen. Sai monta kertaa käydä virtsaamassa. Eli vissin jotain nestekeräymiä minulla oli jossain päin kehoa. Uskon että juuri bromelaini saa aikaan tämän. Ja sama aine on myös ns. proteolyyttinen aine, eli sillä on proteiinin sulaamista edistävää vaikutusta. Eli jos jollakin on heikko ruoansulatus jostain syystä niin kannataa syödä tuoretta ananasta samanaikaisesti kun syö jotain runsasproteiinista (kuten esim. kala, liha jne.). Uskon että juuri bromelaini tuoreessa ananaksessa tekee sen että se on hieman hapan & raikas eikä niin makea verrattuna säilykeananakseen. Tuore ananas myös puhdistaa munuaisia muistaakseni. Tuota bromelainin proteolyyttistä vaikutusta sain kokea kun söin tässä viikonlopun aikana. Rupesi alahuuli vuotaa verta hieman kun tuoreen ananaksen mehu kasteli sitä syödessäni. Eli se alkoi lyhyessä ajassa sulattamaan huulen proteiinia. Olisi pitänyt syödä eri tavalla, eli veitsellä pilkkoa pieniksi palasiksi. Nyt imin kuoresta jämiä ja naama oli aivan mehussa. Mutta kyllä se verenvuoto nopeasti lakkasi kun lopetin syömästä.

        Ananaksen suhteen sanoisin ettei sinun tarvitse tuntea rikkovasi sokerikieltäymystäsi. Koska ananaksen sokeri on luonnollisessa muodossa, se ei ole raffinoitua kuten valkosokeri. Valkosokerissa ei ole yhtään B vitamiineja, joita muuten vaaditaan sakkaroosin (ja muun hiilihydraatin) sulaamiseen ja aineenvaihduntaan. Valkosokeri ryöstää siis B vitamiineja kehon varastoista. Se ei myöskään sisällä yhtään hivenaineita. Niitäkin se ryöstää, eritoten kalsiumia (mm. luustosta). Uskon että eräs syy miksi se ryöstää kalsiumia on se että se on elimistössä niin valtavan happoa muodostava. Se hapattaa elimistöä, ja jotta elimistö saattaisi torjua tätä vahingollista vaikutusta niin se ottaa avuksi mm. kalsiumin, joka on emäksinen mineraali.

        Sitten on eri asia että säilykeananas on ravintoarvoltaan paljon heikompi kuin tuore ananas. Joten en sitä tahtoisi suositella, mutta jos nyt sitä syöt niin syö kohtuudella äläkä joka päivä. Muista se että ei pidä ostaa säilykettä jos purkki on jotenkin ruttaantunut tms. Jos tämmöstä epäkohtaa näkyy purkissa niin on vaarana että purkista on päässyt metallia ananasmehun sekaan. Sitä ei aina tiedä mitä materiaalia ne purkit on, voi olla vahingollisia (raskasmetalleja tms.) metalleja käytettynä valmistuksessa. Ja vielä se että jos et syö koko purkkia kerralla niin älä jätä se mikä jää siihen metallipurkkiin, vaan siirrä se esim. muoviastiaan tai lasipurkkiin ja sitten vaikka jääkaappiin.

        Kuten sanottu, tuore ananas on hyvä ja terveellinen hedelmä. Monta muuta on. Itse syön tällä hetkellä omenaa joka päivä. Banaania syön joskus. Viinirypäleistä pidän myös mutta niitä ei jostain syystä tule ostettua meillä. Sitruunaa olen juuri taas alkanut syömään. Se on todella terveellinen hedelmä. Se jopa voi poistaa munuaiskiviä tms., ja suonten kalkkeumia. Melooni on myös terveellinen, mutta se pitäisi aina syödä yksinään ja tyhjään vatsaan. Näin neuvovat viisaammat.

        Appelsiini ja muut oranssit hedelmät voivat olla ongelmallisia. Itse söin niitä paljon joitakin vuosia sitten, ja tuli virtsa-ongelmia. En silloin tiennyt että se johtui appelsiinista (ja muista oranssinvärisistä). Sitten satuin lukemaan että kun appelsiineja jne. poimitaan raakoina (ei odoteta kunnes ovat aivan kypsiä) niin muodostuu jotain haitallista happoa joka vaikuttaa negatiivisesti munuaisiin. Lopetin oitis niiden syömisen ja munuais/virtsa-ongelma loppui melkein heti. Uskon että sama huono vaikutus on appelsiinimehulla jos sen raaka-aineena ovat epäkypsät appelsiinit. Luin myös että kiwi hedelmän suhteen tehdään usein samoin, eli poimitaan raakana jolloin muodostuu tuollaista haitallista happoa. Sitäkin söin paljon tuolloin, ja sen myös jätin pois luettuani.

        Sitten, kotimaiset marjamme (mustaviinimarja, lakka, punaviinimarja, tyrni, mustikka, puolukka, mansikka jne. jne.) ovat maailman ravinteikkaimpia. Ne päihittävät monia trooppisia tuontihedelmiä esim. C vitamiinipitoisuuden suhteen. Siksi suosittelen niitä, syö aina kun sattuu kohdalle. Niissä on myös todella runsaasti nk. antioksidantteja.


        H M Granbacka

        Tuli tässä vielä mieleeni...

        Olen ajatellut aloittaa tuoreen valkosipulin syömisen, koska noista valkosipulikapseleista on ilmeisesti kutakuinkin kaikista poistettu haju ja sen mukana varmaankin huomaavaisesti myös se tehoaine. Tosin valkosipulin hajuhaitat mielelläni minimoisin. Olisikohan siitä apua, jos nautiskelisin sitä illalla? Ehkä aamulla haju olisi jo haihtunut... Kynsi-pari päivässä varmaan riittää? Ajattelin niellä sipulin palasina veden kanssa, koska maku ei miellytä juurikaan ja ehkä hajuhaitatkin siten pienenevät. Luulisi, että se silti imeytyy elimistöön, vaikken ihan pieneksi sitä jauhakaan. Vai olenkohan ihan väärillä jäljillä...?

        Ovatkohan bran flakes- tyyppiset lesehiutaleet hyvää vai huonoa ravintoa? Söin sellaista jokin aika sitten säännöllisesti, ja maha toimi loistavasti sen avulla. Siksi tekisi mieli aloittaa syömään niitä taas, mutta a)niihinkin on kai lisätty sokeria jonkin verran (kovin makealta eivät kyllä maistu) b)ne on yleensä kai tehty vehnästä. Leseet kaiken järjen mukaan ovat terveellisiä, mutta en tiedä onko noissa muroissa sitten jotain muutakin kuin lesettä.


      • HMG
        kukas kirjoitti:

        Tuli tässä vielä mieleeni...

        Olen ajatellut aloittaa tuoreen valkosipulin syömisen, koska noista valkosipulikapseleista on ilmeisesti kutakuinkin kaikista poistettu haju ja sen mukana varmaankin huomaavaisesti myös se tehoaine. Tosin valkosipulin hajuhaitat mielelläni minimoisin. Olisikohan siitä apua, jos nautiskelisin sitä illalla? Ehkä aamulla haju olisi jo haihtunut... Kynsi-pari päivässä varmaan riittää? Ajattelin niellä sipulin palasina veden kanssa, koska maku ei miellytä juurikaan ja ehkä hajuhaitatkin siten pienenevät. Luulisi, että se silti imeytyy elimistöön, vaikken ihan pieneksi sitä jauhakaan. Vai olenkohan ihan väärillä jäljillä...?

        Ovatkohan bran flakes- tyyppiset lesehiutaleet hyvää vai huonoa ravintoa? Söin sellaista jokin aika sitten säännöllisesti, ja maha toimi loistavasti sen avulla. Siksi tekisi mieli aloittaa syömään niitä taas, mutta a)niihinkin on kai lisätty sokeria jonkin verran (kovin makealta eivät kyllä maistu) b)ne on yleensä kai tehty vehnästä. Leseet kaiken järjen mukaan ovat terveellisiä, mutta en tiedä onko noissa muroissa sitten jotain muutakin kuin lesettä.

        Hei! Ja ole niin hyvä. Tuoreen valkosipulin syöminen on hyvä idea. Se on todella ravinteikas. Ynnä se tottakai että se on niin terveellinen monessa mielessä, todetusti näin. Itse pyrin muistaa joka päivä syödä. Arkisin kun käyn töissä niin en syö kuin iltaisin, koska ajattelen että jos aamusta söisin ennen töihin menoa niin työkaverit voisivat tykkää pahaa sen hajusta. Tänään söin jopa kolme raakaa kynttä. Itse pidän sitä hyvänä mausteena lämpimän/suolaisen aterian kanssa. Viikonloppuisin kun ei töitä ole niin syön usein myös aamuisin, joskus kolme kertaa päivässä. Ymmärrän hyvin että mietit sen mahdollisia hajuhaittoja. Sinähän voit kokeilla juuri noin että vain iltaisin syöt. Tuo 1-2 kynttä on ihan hyvä päivittäinen määrä. Jos joskus olet jotenkin kipeä niin haluat ehkä kokeilla isompaa "kuuria" (3 - 6 kynttä).
        Sinähän voisit mainita jollekin ikään kuin ohimennen että olet syönyt raakaa valkosipulia ja kysyä että ovatko kenties huomanneet mitään. Jos alkaa tulla eri tahoilta moitteita hajun suhteen niin ehkä joudut ottamaan kantaa mitä tehdä (lopettaa tai harventaa jne.). Sen olen monesta eri läheteestä lukenut että persilja ottaa pois valkosipulin hajun. Voi olla että on muitakin kasveja/yrttejä tms. mitkä tekevät saman, nyt ei vain muistu mieleen.

        Mitä valkosipulin imeytymiseen tulee niin kyllä tuo veden kanssa varmaan on ihan hyvä. Mutta, ajattelen että jos syöt pelkästään valkosipulia (& vettä) viimeisenä asiana mitä syöt päivässä niin hajuhaitta on suurempi. Jos mahdollista niin syö se päivän viimeisen aterian kanssa, ripottele vaikka pieninä palasina ruoan joukkoon tai leivän päälle. Itse syön viimeistä ateriaa n. kl. 17 maissa, ja valkosipulia siis silloin. Eivät ole tainneet työkaverit vielä 4½ vuoden aikana aamuisin moittia mitään. Tai jos jostain syystä tämä ei käy päinsä niin syö mieluiten niin ettei yksistään, syö vaikka omenan kanssa. Omena hieman laimentaa sen väkevyyttä. Aivan yksin syötynä se on todella väkevä, ja herkkävatsaisille se voi aiheuttaa ilmavaivoja tms. Kyllä minä uskon että löydät keinon miten parhaiten syödä se.

        Sitten. Nyt en tasatarkkaan tiedä miltä nuo branflakes leseet näyttävät. Mutta arvaan että se hyvä puoli niillä on että niiden runsaskuituisuus pitää suolen kunnossa. Siksi juuri monet syövät leseitä. Se että onko noissa sokeria en tiedä sanoa. Arvaan että sisällysluettelossa lukee jos on. Sitten yleensä huono puoli tuollaisissa on että eivät ole kovin ravinteikkaita. Mutta jotkut voivat toki olla parempia. Jos haluat suolen (ja se onkin tärkeä asia) tähden syödä niin ymmärrän hyvin. Pyri sitten löytämään sellainen sortti missä on niin vähän kuin mahdollista lisättyjä aineita, mieluiten ei mitään sokeria. Itse pidän suolen kunnossa juomalla runsaasti vettä, ja syömällä hapankaalta (& muuta vihannesta) joka päivä. Siihen auttaa vielä se että syön säännöllisesti omenaa ja täysjyväruisleipää, ja jonkin verran kuivattuja hedelmiä (viikunaa, rusinaa, tummaa aprikoosia), joissa myös paljon kuituja. Ummetusta minulla ei ole tainnut olla sitten 1993 kun olin armeijassa. Joka päivä saan ainakin kerran hoitaa tarpeeni. Joskus (yleensä viikonloppuisin kun on vähemmän stressiä) jopa kolme kertaa. Uskon myös että se on auttanut että olen syönyt säännöllisesti karkeaa merisuolaa (pitää mm. nestetasapainoa kunnossa).



        H M Granbacka


      • Luomu
        H M Granbacka kirjoitti:

        Hei taas. Olen iloinen että vastaukseni oli avuksi. Ymmärrän että opiskelijalla voi olla budjetti tiukalla. Mutta niukallakin budjetilla voi syödä terveellisesti. Se vaatii hieman oppimista että mistä paikoista saa ne halvat ruoat jotka myös ovat hyviä/terveellisiä. Hyvä jos ymmärrät makaronista luopua. Se on valkojauhetuote, patsi jos on kyseessä täysjyvämakaroni, mikä on hieman ravinteikkaampi. En muistanut mainita valkoista riisiä, se on samanlainen alamittainen ruoka kuin valkojauhotuotteet. Joten sama pätee siihen. Ja sokerin ynnä valkojauhojen poisjättäminen auttaa varmasti, sen tulet varmaan ajan myötä huomaamaan. Mitä tonnikalaan tulee niin tällä hetkellä itse syön sitä aika usein, koska se on edullista ja hyvänmakuista. Ja aika ravinteikas myös. Eritoten proteiinipitoinen. Mutta syön ainoastaan sitä sorttia joka on vedessä. Ei kannata niinkään syödä sitä öljyssä säilöttyä, koska ne öljyt mitä tonnikalavalmistajat käyttää säilöntään on sitä raffinoitua alamittaista laatua, eikä sitä parasta kylmäpuristettua. Raffinoidut kasviöljyt aiheuttavat pitemmän päälle ongelmia. Jos kananmuna maistuu niin suosittelen sitä eräänä toisena vaihtoehtona tonnikalan viereen, proteiinin lähteenä, ja myös rasvan ja joidenkin muiden ravinteiden lähteeksi. Edes luomumuna, joka on selkeästi terveellisin, ei ole niin kallis, hieman yli 5 euroa kilolta. Toiseksi paras taitaa olla nk. Omega munat, joidenka kilohinta on siinä 3½ euroa. Omega munissa on runsaasti välttämättömiä Omega 3 rasvahappoja. Sitten kolmanneksi parhaat ovat yleensä nk. vapaiden kanojen munat, joidenka kilohinta vaihtelee aika lailla, mutta joskus se on 2 euron paikkeilla. Viimeisenä sitten (mitä terveellisyyteen) ovat tavalliset häkkikanojen munat. Paras tapa kypsentää kananmuna on keittää se löysäksi tai puolikovaksi. Silloin jäävät talteen enimmät ravinteet. Munaa ei lainkaan kannata keittää 6 minuttia enemmän. Itse olen sitä mieltä että 4½ - 5 min. on sopiva aika. Jos jostain syystä haluaa paistaa niin paras on paistaa hyvin hellävaraisesti, eli sen verran että muna juuri ja juuri hyytyy pannussa, ei sen enempää. Rusketusta tulisi välttää. Paras rasva paistamiseen on extra virgin oliiviöljy. Jos ei se maunsa puolesta käy niin voi on myös OK, kunhan muistaa että voita ei pidä liikaa kuumentaa koska se sisältää kolesterolia.

        Jos tykkäät lohesta niin aina kun löytyy kaupasta tuoretta villilohta (tai muuta tuoretta kalaa) hyvään hintaan niin osta. Sitä voi esim. kypsentää uunissa. Paistaminen käy myös kunhan muistaa ettei turhaan kovaa paista. Tässä nyt tuli joitakin vinkkejä. Ja vielä, muista joka päivä syödä jotain/joitain raakoja vihanneksia, ja jotain tuoretta hedelmää. Monet ihmiset tekevät sen virheen että suuri valtaosa ruoasta minkä syövät päivässä on kypsennettyä/lämpökäsiteltyä. Tulee myös syödä kypsentämätöntä ruokaa, koska siinä on eniten B ja C vitamiineja, jotka ovat lämpöherkkiä vitamiineja. Muista sitten vielä tämä asia, että jokin ruoka jota on kerran kypsennetty ei kannata koskaan toistamiseen lämmittää. Se ei koskaan siitä parane ravinnollisesti, vaan pikemmin huononee. Esimerkkinä lenkkimakkara. Yleensähän ihmiset ostettuaan paistavat tai grillaavat sitä. Mutta eivät ajattele että sitä on jo kerran käsitelty lämmöllä kun sitä lihatehtaalla valmistettiin. Kun makkaraa lämpökäsitellään toistamiseen kotona niin suuri on todennäköisyys että sen proteiini denaturoituu sellaiseksi että elimistö ei paljoa siitä hyödy, vaan pikemmin se rasittaa sitä. Muista tämä nyrkkisääntö myös hiilihydraattipitoisten ja rasvapitoisten ruokien suhteen. Ruoka jota tulee kypsentää (kuten liha, kala jne.) ennen syömistä ei pidä toistamiseen lämpökäsitellä. Jos niin tekee tavakseen niin tekee itselle karhunpalvelusta. Terveys siitä kärsii pitkällä tähtäimellä. Sentähden myös tämä kansa niin helposti kaatuu kun joku "flunssatauti" tulee jostakin, koska alamittainen ruoka on saanut heikentää vastustuskykyä.


        Sitten. Kysyit pastöroimattomasta maidosta ja juustosta. Tietääkseni marketeista ei saa pastöroimatonta maitoa. Sitä ei ymmärtääkseni saa Suomessa myydä kaupoissa. Mutta jos tuntee jonkun maitotuottajan niin sellaiselta voi varmaan ostaa raakaa maitoa suoraan tilalta. Se on jonkinlainen järjestelykysymys. En usko että raa'n maidon hinta juuri eroaa kaupan meijerikäsitellyistä, voi olla jopa edullisempi. Eritoten kesäisin kannattaisi yrittää sitä saada, se on, jos lehmät saavat säännöllisesti käydä laitumella syömässä tuoretta ruohoa tms. Kesäisin raa'n maidon ravintoarvo on korkeimmillaan juuri kun lehmät saavat tuoreita viherkasvia syödä. Pastöroimatonta lehmänmaidosta valmistettua juustoa löytyy joistakin marketeista. Riippuu hieman ketjusta ja/tai paikkakunnasta. Minä asun Kokkolassa. Olen löytänyt tähän asti kolmesta eri marketista sellaista juustoa. Eräässä isossa marketissa oli noin 6-7 eri merkkiä. Hintahaitari oli 15 eurosta aina 29½ euroon. Nämä juustot ovat poikkeuksetta ulkomaisia, koska ymmärtääkseni Suomessa ei saa Suomalaista pastöroimattomasta maidosta valmistettua juustoa myydä kaupoissa. Nämä kyseiset ulkolaiset juustot ovat useimmiten sveitsiläisiä, italialaisia, ranskalaisia. Halvin mitä olen löytänyt on nimeltä Entre Mont Gruyere (sveitsiläinen?), 15 euroa kilohinta. Myydään muistaakseni 250 g. pakkauksessa. Seuraavaksi edullisimman hinta oli muistaakseni 16.75 kilolta. Muistaakseni se oli italialainen Granarolo:n Grana Padano.
        Muita merkkejä joita olen täältä löytänyt ja ostanut:

        Le Gruyere (sveitsiläinen)
        Zanetti:n Grana Padano (italialainen)
        Unigrana:n Pecorino Romano (lampaanmaidosta, kova juusto, ital.)
        Castelli:n Parmigiano Reggiano (ital.)
        Granarolo:n Parmigiano Reggiano

        Sitten on olemassa ranskalainen sinihomejuusto Rochefort, muistaakseni vuohenmaidosta. Hinta likempänä 30 muistaakseni. En ole vielä ostanut. Sitten eräs marketti myy vielä sveitsiläistä Appenzeller nimistä juustoa. Tänään se oli loppu kun kävin katsomassa. Eli näitä mainittuja löytyy täältä. Niistä joita olen tähän asti maistanut niin kaikki ovat olleet hyvänmakuisia paitsi lampaanjuusto Pecorino Romano. Sillä on ominainen vahva maku, josta minä en oikein pidä. Se on myös hyvin voimakassuolainen (5 %). Ravinteikas se varmaan kyllä on, ja hinta oli 17 euroa kilolta. Todella maukkaita ovat Zanetti:n Grana Padano ja Castelli:n Parmigiano Reggiano, aika samalta maistuvat. En ole vielä maistanut Granarolo:n Grana Padanoa enkä Granarolo:n Parmigiano Reggianoa, mutta molempia on jääkaapissa.

        Mitä olen hieman lukenut eritoten italialaisten pastöroimattomien juustojen valmistuksesta niin valmistusprosessin aikana lämpötila ei ylitä 35 astetta Celsiusta. Eli mitkään hyvät bakteerit ja/tai entsyymit eivät kuole. Ja eritoten Grana Padano ja Parmigiano Reggiano juustojen on tultava sellaisesta maidosta joka lypsetään lehmistä jotka ovat saaneet laiduntaa vapaasti ja syödä tuoretta rehua. Näin olen lukemani perusteella käsittänyt. Eli pitäisi olla kyse todella korkealaatuisista juustoista, ja ravinteikkaista.

        Tässä copypastaan Zanetti:n Grana Padanon ravintotiedot (englanniksi), löysin Zanettin nettisivulta:

        Water content g 32
        Acidi linoleici coniugati. Ica mg 200/220
        Total proteins g33
        Potassium mg 120
        Fats g28
        Vitamin A mcg 224
        Calcium mg 1165
        Vitamin B1 mcg 17
        Phosphorus mg 692
        Vitamin B2 mcg 360
        Ca/P 1.7
        Vitamin B6 mcg 117
        NaCl g 1.6
        Vitamin B12 mcg 3
        Fe mg 0,14
        Vitamin PP mcg 3
        Magnesium mg 63
        Vitamin D3 mcg 0.5
        Zinc mg 11
        Vitamin E mcg 206
        Cupper mg 0.5
        Panthothenic acid mcg 246
        Se mcg 12
        Choline mg 20
        Iodine mcg 35.5
        Biotin mcg 6
        Soluble phosphopeptides g 1,5
        Carbohydrat assenti
        Total aminoacids g 6

        Hyvin on proteiinia ja rasvaa, ja molemmat hyvälaatuista. Ja paljon muitakin ravintoaineita.


        H M Granbacka

        Onko olemassa raejuustoa, joka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Raejuusto olisi hyvä proteiinilisä.

        Mitä pastörointi vaikuttaa sitten mehuihin, kaikki mehuthan on pastöroitu, myös mainio NONI mehu on pastöroitu.


      • kukas
        HMG kirjoitti:

        Hei! Ja ole niin hyvä. Tuoreen valkosipulin syöminen on hyvä idea. Se on todella ravinteikas. Ynnä se tottakai että se on niin terveellinen monessa mielessä, todetusti näin. Itse pyrin muistaa joka päivä syödä. Arkisin kun käyn töissä niin en syö kuin iltaisin, koska ajattelen että jos aamusta söisin ennen töihin menoa niin työkaverit voisivat tykkää pahaa sen hajusta. Tänään söin jopa kolme raakaa kynttä. Itse pidän sitä hyvänä mausteena lämpimän/suolaisen aterian kanssa. Viikonloppuisin kun ei töitä ole niin syön usein myös aamuisin, joskus kolme kertaa päivässä. Ymmärrän hyvin että mietit sen mahdollisia hajuhaittoja. Sinähän voit kokeilla juuri noin että vain iltaisin syöt. Tuo 1-2 kynttä on ihan hyvä päivittäinen määrä. Jos joskus olet jotenkin kipeä niin haluat ehkä kokeilla isompaa "kuuria" (3 - 6 kynttä).
        Sinähän voisit mainita jollekin ikään kuin ohimennen että olet syönyt raakaa valkosipulia ja kysyä että ovatko kenties huomanneet mitään. Jos alkaa tulla eri tahoilta moitteita hajun suhteen niin ehkä joudut ottamaan kantaa mitä tehdä (lopettaa tai harventaa jne.). Sen olen monesta eri läheteestä lukenut että persilja ottaa pois valkosipulin hajun. Voi olla että on muitakin kasveja/yrttejä tms. mitkä tekevät saman, nyt ei vain muistu mieleen.

        Mitä valkosipulin imeytymiseen tulee niin kyllä tuo veden kanssa varmaan on ihan hyvä. Mutta, ajattelen että jos syöt pelkästään valkosipulia (& vettä) viimeisenä asiana mitä syöt päivässä niin hajuhaitta on suurempi. Jos mahdollista niin syö se päivän viimeisen aterian kanssa, ripottele vaikka pieninä palasina ruoan joukkoon tai leivän päälle. Itse syön viimeistä ateriaa n. kl. 17 maissa, ja valkosipulia siis silloin. Eivät ole tainneet työkaverit vielä 4½ vuoden aikana aamuisin moittia mitään. Tai jos jostain syystä tämä ei käy päinsä niin syö mieluiten niin ettei yksistään, syö vaikka omenan kanssa. Omena hieman laimentaa sen väkevyyttä. Aivan yksin syötynä se on todella väkevä, ja herkkävatsaisille se voi aiheuttaa ilmavaivoja tms. Kyllä minä uskon että löydät keinon miten parhaiten syödä se.

        Sitten. Nyt en tasatarkkaan tiedä miltä nuo branflakes leseet näyttävät. Mutta arvaan että se hyvä puoli niillä on että niiden runsaskuituisuus pitää suolen kunnossa. Siksi juuri monet syövät leseitä. Se että onko noissa sokeria en tiedä sanoa. Arvaan että sisällysluettelossa lukee jos on. Sitten yleensä huono puoli tuollaisissa on että eivät ole kovin ravinteikkaita. Mutta jotkut voivat toki olla parempia. Jos haluat suolen (ja se onkin tärkeä asia) tähden syödä niin ymmärrän hyvin. Pyri sitten löytämään sellainen sortti missä on niin vähän kuin mahdollista lisättyjä aineita, mieluiten ei mitään sokeria. Itse pidän suolen kunnossa juomalla runsaasti vettä, ja syömällä hapankaalta (& muuta vihannesta) joka päivä. Siihen auttaa vielä se että syön säännöllisesti omenaa ja täysjyväruisleipää, ja jonkin verran kuivattuja hedelmiä (viikunaa, rusinaa, tummaa aprikoosia), joissa myös paljon kuituja. Ummetusta minulla ei ole tainnut olla sitten 1993 kun olin armeijassa. Joka päivä saan ainakin kerran hoitaa tarpeeni. Joskus (yleensä viikonloppuisin kun on vähemmän stressiä) jopa kolme kertaa. Uskon myös että se on auttanut että olen syönyt säännöllisesti karkeaa merisuolaa (pitää mm. nestetasapainoa kunnossa).



        H M Granbacka

        Suurkiitos vastauksistasi!


      • HMG
        Luomu kirjoitti:

        Onko olemassa raejuustoa, joka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Raejuusto olisi hyvä proteiinilisä.

        Mitä pastörointi vaikuttaa sitten mehuihin, kaikki mehuthan on pastöroitu, myös mainio NONI mehu on pastöroitu.

        Hyvän kysymyksen asetit. Tällä hetkellä en ole tietoinen raejuustosta joka olisi pastöroimaton. Kotimaiset raejuustot ovat mielestäni kehnoa ruokaa pitemmän päälle, koska niiden valmistuksessa raaka-aine (maito) lämmitetään kahdessa otteessa, ensin pastöroinnissa ja sitten lopussa kun maito on viittä vaille valmista raejuustoa.

        Se että miten pastörointi vaikuttaa mehuihin on myös hyvä kysymys. Mahdollisesti luin jotain tästä noin 10 vuotta sitten, mutta nyt en muista yhtään mitään. Loogisesti ajatellen voisi ajatella että ainakin B vitamiinit ja C vitamiinit pitkälti tuohoutuvat, koska nämä ovat lämpöherkkiä vitamiineja. Tästä syystä joissakin kaupallisissa mehuissa on lisättyä C vitamiinia. Ja tämä lisätty C ei ole koskaan alkuperäisen veroinen. Uskon että joidenkin hedelmien hapot kärsivät pastöroinnista, niin että pastöroitu mehu on enemmän haitallinen/epäterveellinen kuin terveellinen. Yleensä terveysasiantuntijat eivät suosittele pastöroituja mehuja. He varmaan tietävät mitä ongelmia niissä on. Tämä varmaan selviäisi jos tekisi esim. Yahoo haun. Esim. voisi ajatella käyttää seuraavia:

        "juices" & "pasteurized" & "unhealthy"

        Mehuissa ei ole mainittavasti proteiinia eikä rasvaa, mutta paljon hedelmien omia sokereita. Nämä varmaan jollain tapaa ottavat harmia pastöroinnista.


        H M Granbacka


      • lauttasaarelainen74

        Hei HMG,

        Isäni on sairastunut syöpään ja olen lukenut paljon saksalaisia artikkeleita luonnonmukaista hoitomenetelmistä. Siellä käytetään samanaikaisesti lukemaan potilaan paratumista vaikka mitä, mistelihoitoja, vitamiinihoitoja (C ja B17) sekä tietenkin eri ruokavalioita. Suomessa lääkärit eivät välttämättä edes ymmärrä mistä puhumme kun otamme asian puheeksi. Olisiko sinulla tietoa Suomessa toimivista lääkäreistä joilta voisimme saada enemmän tietoa tai jopa eri hoitosuosituksia?

        Hyvää itsenäisyyspäivää.


      • yxvain
        HMG kirjoitti:

        Haluaisin kuulla mikä on tuttavasi peruste sille että homogenisoitu maito tekee vatsalle hyvää.
        En ole kuullut kenenkään sanovan tätä. Homogenisoitu maito on aina automaattisesti pastöroitua. Homogenisoinnissa maidon rasvamolekyylit muokataan niin että ne tulee pienemmiksi ja niiden koko tasoittuu. Jottei rasva (kerma) nousisi pintaan. Miten tämä toimenpide voisi mitenkään olla vatsalle hyvää? Homogenisoidussa ja pastöroidussa tölkkimaidossa ei ole vatsalle ystävällisiä bakteereja, joita on esim. jugurtissa ja muissa maitohapatetuissa maitotuotteissa. Pastöroidusta&homogenisoidusta maidosta valmistettu jugurtti on kylläkin parempi kuin tavallinen ei-hapan tölkkimaito, juuri koska siinä on maitohappobakteereja. Lehmän maito on hyvin herkkä lämmölle, se ottaa helposti siitä vahinkoa. Raa'ssa maidossa on paljon hyvälaatuisia bakteereja ja entsyymejä ja vitamiineja, jotka pastöroinnissa ja homogenisoinnissa tapetaan, koska ne ovat lämpöherkät. Tästä syystä koko ajan lisääntyy kaikenmaailman maito-allergiat ja vastaavat ongelmat. Käsitelty maito sulaa vatsassa hyvin vaivalloisesti ja huonosti verrattuna raakaan maitoon (missä on sulaamista edistäviä entsyymejä ja vitamiineja jne. tallessa).

        Pienten lasten korvatulehduskierteet johtuvat paljolti siitä että niille on annettu meijerikäsiteltyä lehmänmaitoa, joka on heille hyvin hyvin vaikeasti ja raskaasti sulaavaa. Lehmänmaidon pääasiallinen proteiini, Kaseiini, on hyvin suurimolekyylinen proteiini, ja sitkeä. Kaseiinista tehdään myös hyvin sitkeää kaseiiniliimaa. Monien ihmisten lima-ongelmat johtuvat pastöroidusta-homogenisoidusta lehmänmaidosta.

        Vielä mitä homogenisointiin tulee niin tutkija nimeltä Kurt Oster jo monta vuotta sitten havaitsi että homogenisoinnin yhteydessä eräs lehmänmaidossa oleva entsyymi, Xanthium Oxidase(XO), tulee hyvin vahingolliseksi. Maskuliininen sukupuolihormooni testosterooni lisää XO:n haitallista vaikutusta elimistössä. XO:n pääasiallinen vahingontekeminen on sitä että se altistaa sydäninfarktille. Oster havaitsi että sydäninfarktia esiintyi runsaasti miespuolisissa yksilöissä jotka säännöllisesti joivat homogenisoitua maitoa. Oster kirjoitti kirjan nimeltä "Homogenized Milk may cause your heart attack - the XO factor", vuonna 1983.


        H M Granbacka

        Pastoröinti ja homonigenosointi ovat kaksi eri asiaa.

        Raakamaidossa ovat mukana sitten myös mm. ehec-bakteerit, salmonella, listeria (ja tästä syystä esim. raskaana oleville ei suositella homejuustoja, listeria aika vaarallinen sikiölle...) ja monet muut. pastoröinti tehokkaasti tappaa haitalliset bakteerit.

        Tilastojen mukaan ruokamyrtyksen tms. saa raakamaidosta 150 kertaa todennäköisemmin kuin pastoröidusta. Yhdysvalloissa saa joissakin osavaltioissa myydä raakamaitoa, joka muodostaa myydystä maidosta n. 2%. Kuitenkin näissä ruokamyrkystystapauksista, joissa maito on syynä, 50% johtuu raakamaidosta.

        Esimerkiksi parmesaanin valmistuksessa lämpötila käy kyllä jopa 55asteeessa, joten älä selitä puutaheinää 35asteesta maksimina.

        Mainitsemasi juustot Parmigiano-Reggiano ja Grana Padano ovat nimisuojattuja, eli niiden täytyy olla valmistettuja teityissä Italian osissa. Vapaan laidunnan vaatimuksen voisti tarkistaa vielä uudestaan.


      • yxvain
        kukas kirjoitti:

        Kiitos paljon vastauksestasi! Jonkinlaista hajua suositeltavista ruokatottumuksista minulla on näköjään ollutkin, koska aika tutulta kuulostivat. Käytännön toteuttaminen erityisesti opiskelijabudjetilla tosin on aika vaikeaa (perinteinen makaroni ja tonnikala kuitenkin pakostakin on tullut aika tutuksi... ainakin tuosta makaronista yritän päästä eroon), mutta sokerin ja valkoisten jauhojen poisjättäminenkin varmaan jo auttaa jonkin verran...

        Saako ihan normaalimarketeista pastöroimatonta maitoa ja juustoa? Ovatko ne paljon normituotteita kalliimpia?

        Olen ollut yli 20v ilman punaista lihaa ja kanaa/lintuja. Opiskelijabudjetilla terveellisesti ja monipuolisesti syöminen ei ole mitenkään hankalaa, vaatii vain vähän miettimistä.

        Itselläni kului paljon sipulia, tomaattia, porkkanaa ja perunaakin (ja tästä varmaan osalta nyt no-no, kun niitä hiilareita...). Tuoremehua meni joka päivä, sittemmin kun olen lisännyt joka-aamuun tyrni-annoksen (täysemehuna kalista, mutta toisaalta 0,5l pullo kestää n.2vkoa, koska ei tarvitse paljoa eikä itse asiassa sellaisenaan oikein edes pysty juomaan, appelsiinimehu sopii hyvin yhteen sen kanssa).

        Soijarouhetta kului myös, samoin kaurapuuroa ja pakastemarjoja (ja esim. pakasteherneitä). Linssitkään eivät ole tolkuttoman hintaisia. Muutoin mitä sai halvalla tai oli tarjouksessa esim. kaaleja, bataattia, lanttua, banaaneja (ikävä kyllä omenoita en voi syödä, mutta usein saa edullisesti), sieniä jne.

        Tee isoja annoksia kerrallaan. Pakastin ja mikro ovat opiskeljan parhaimmat ystävät. Näin tulee myös säästettyä ruokakustannuksissa.

        Muista pimeänä talviaikana ekstra-D-vitamiini. Talvella emme saa sitä täällä tarpeeksi auringosta tai ruoasta.


    • yxvain

      VAlkosipulin lisäksi hyviä ovat chili ja inkivääri. Kurkumaa, sahramia, yrttejä (mieluiten tuoreena, tosin mausteseokset ehkä parempia opiskelijabudjetille).

      Jos syö säännöllisesti valkosipulia, hajuhaittojen pitäisi muuten kadota eli ei tule enää kuten jos syö harvakseltaan. Valkosipulia voi hieroa esim. paahdettuun leipään suoraan (näin esim. tehdän bruschetta-leiville), jotkut laittavat viipaleina tai murskattuna esim. tomaatti-juustoleipiin (valkosipuli siis raakaa kaikissa näissä).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4266
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2199
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1704
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1497
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1458
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1390
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1268
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1184
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1116
    10. 22
      1076
    Aihe