Kevään pahalta suojaava riitti

Lähestyvän pääsiäisen vuoksi avaan keskustelun kristittyjen pääsiäisen keskeisestä riitistä. Pääsiäiseen liittyy itse asiassa kaksi juhlaa - viljaa viljelevien (Israelin kuningaskunnan) ensimmäisen ohrasadon juhla ja paimentolaisten (Juudean kuningaskunnan) pahalta suojaava riitti. Keskityn nyt vain tähän pahalta suojaavaan riittiin.

Vuoden kierron vuoksi eläimet ja ihmiset synnyttivät keväällä (jälkeläiset siitettiin kesällä ja syksyllä kun maa oli tuottanut sadon). Vastasyntyneisiin on aina liittynyt korkea kuolleisuus. Paimentolaiset uskoivat, että pahat henget veivät ihmisten ja karjan vastasyntyneitä. Elämän verta pidettiin voimakkaana aineena pahojen henkien torjumiseen (ja jumalien verenhimon tyydyttämiseen). Siksi Kaksoisvirranmaan pakanoilla oli tapana teurastaa karitsa keväisin, sutia sen verellä talonsa ovipielet ja syödä karitsa juhla-aterialla. Veren tarkoituksena oli suojata taloa pahoilta hengiltä. Veri oli niin voimakas aine, että paha henki ohittaa talon (Pesach, Passover, Ohitusriitti, Pääsiänen).

Linkin artikkeli kertoo tarkasti, kuinka Kaksoisvirranmaan eli Babylonian pakanat suojautuivat pahaa henkeä vastaan tällä tavalla. Tämä paha henki Lamastu on muuten ihan sama kuin Jesajan mainitsema öinen ulvoja tai syöjätär.

https://www.thetorah.com/article/the-origins-of-the-biblical-pesach

Babylonian vankeuden jälkeen juutalaiset hieman modifioivat tätä riittiä ja kytkivät sen kuviteltuun Egyptistä pakenemiseen. Muistamme kuinka vitsauksiin liittyen israelilaisten piti sutia majansa ovenpielet uhrikaritsan verellä merkiksi siitä, että Jahve ohittaisi (Passover, Pääsiäinen) heidän talonsa kun tappoi Egyptin esikoisia.

Juutalaiset toimivat viisaasti sulauttaessaan kansan tunteman pakanariitin Jahven palvontaan. Näin vanha riitti säilyi, mutta sille tuli hieman erilainen Jahvistinen myytti taustalle.

Kristityt veivät tätä myyttiä ja riittiä pitemmälle. Koko uskonto perustuu siihen, että karitsa (Jeesus) uhrataan ja sen veri "suditaan ovenpieliin" syntien anteeksi saamiseksi. Hassua, että tämä paha henki, jota vastaan karitsan veri suojaa, on tämän karitsan isä (Jahve).

Miten tämä liittyy kreationismiin? Kreationistit uskovat, että ihminen haukkasi hedelmää luomisen jälkeen ja maailma korruptoitui tämän seurauksena. Siksi Karitsa pitää uhrata ja sen veri korjaa tämän korruption. Hassua, että tämä syntien anteeksiantamus (karitsan verellä) uskomus perustuu tuhansia vuosia vanhaan vanhaan pakanavuohipaimenten myyttiin ja pahalta suojaavaan riittiin.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täydennyksena avaukseen vielä yksi tärkeimmistä asiosta. Pakanavuohipaimenet söivät uhrikaritsansa juhlassa esi-isiensä kanssa ja jättivät karitsaan yön yli esi-isien hengille, jotta ne olisivat tyytyväisiä ja suojaisivat taloa. Pakanat uskoivat, että vastasyntyneiden itku ärsyttäisi esi-isien henkiä ja karkoittaisivat ne pois suojaamasta taloa. Uhrikaritsan yön yli jätetyt jäänteet siis tyydyttivät esi-isiä. Juutalaiseen monoteismiin kuului käsky syödä karitsa kokonaan eikä mitään saanut jättää yön yli. Kristillisen ehtoollisen pyhien yhteys (holy communion) on aivan suora jäänne tästä pakanoiden riitistä. Tavallaan kristinusko on paluuta juutalaisesta tiukasta monoteismista takaisin päin kohti polyteismia ja tämä ei ole mikään ihme kun tiedämme, että nykyisen kristillisyyyden tärkein oppi-isä oli alkujaan itsekin pakana Paavali.

    • Anonyymi

      Jeesuksen nimessä ja veressä synnit anteeksi tulee siis vuohipaimenilta tuhansien vuosien takaa. Tapetaan lammas, roiskutellaan verta seinille ja syödään se hyvin esi-isien kanssa niin paha henki säästää meidät.

    • Anonyymi

      Asiayhteyksistään irroitetua tuubaa, sekeoitettuna ajallisesti, pakanauskontoihin. Sotketko asioita tahallisesti vai tarkoiuksellisesti. Ymmärtääkseni tarkoituksellisesti. Logiikkasi mukaan, rappioalkoholistien soppa ( Sorbus) kuvastaa Jeesuksen verta. Joten kaikiien spurgujen täytyy olla kreationisteja nauttiessaan päiväittäin ehtoollista.

      • "Asiayhteyksistään irroitetua tuubaa, sekeoitettuna ajallisesti..."

        Ehkä sinun pitää jatkaa keskustelua tohtori Kristine Garrowayn kanssa. Hänellä on nimittäin ihan päivätyö tutkia näitä aiheita ja ei kai hän ihan paskaa puhu lämpimikseen tohtorina?


    • "Kristityt veivät tätä myyttiä ja riittiä pitemmälle. Koko uskonto perustuu siihen, että karitsa (Jeesus) uhrataan ja sen veri "suditaan ovenpieliin" syntien anteeksi saamiseksi. Hassua, että tämä paha henki, jota vastaan karitsan veri suojaa, on tämän karitsan isä (Jahve)."

      Missä noin sanotaan???

      Meillä ainakin otetaan (juodaan) tuota verta joka sunnuntai ehtoollisella. Ei mihinkään ovien pieliin sivellä.

      • "Meillä ainakin otetaan (juodaan) tuota verta joka sunnuntai ehtoollisella. Ei mihinkään ovien pieliin sivellä."

        Tuossahan se on sanottu toisessa Mooseksen kirjassa, 12. luvussa.

        7 Ottakaa sen verta ja sivelkää sitä ovenpieliin ja ovenkamanaan niissä taloissa, joissa karitsaa syödään.


    • Anonyymi

      Sinänsä omituista että talot piti merkata,jotta kaikkitietävä Wuorijumala tietäisi,missä asuu oikein uskovia syömässä pikkulammasta.

      • Alkuperäisessä riitissä pakanat uskoivat veren olevan niin voimakas aine, ettei paha henki yksinkertaisesti voinut tulla ovesta sisään taloon. Juutalaiset hieman modifioivat taustalla ollutta tarinaa säilyttäen kuitenkin kaikille tutun karitsan teurastamisen, veren sutimisen ja juhla-aterian. Juutalaisten myytissä veri oli merkkinä, ettei kaikkitietävä Jahve vahongossa tapa israelilaisia. Ihan hyvä tarina, mutta vähän kyseenalaistaa kaikkitietävyyttä.


    • Anonyymi

      > Babylonian vankeuden jälkeen juutalaiset hieman modifioivat tätä riittiä ja kytkivät sen kuviteltuun Egyptistä pakenemiseen.

      Paljon perusteettomia väitteitä, mutta haluaisin erityisesti mihin tuo väite perustuu?

      • Tohtori Garroway toteaa tämän artikkelissaan.

        2. Moos 12:21-23 kuvaa vanhempaa pakanariittiä.

        "It is commonly held that the section in Exodus 12:21-23 describes the older pagan rite."

        Tarinan jakeet eivät kuluu lainkaan Egyptin kertomukseen vaan ovat lisäystä siihen. Vanha pakanariitti siis muutettiin juutalaiseksi riitiksi. Tämä oli totta kai järkevää, koska tuo pakanariitti oli tuttu heille. Nyt se vain liitettiin Egyptin myyttiin ja juutalaisuuten.

        "These verses do not connect these activities with the 10th plague of the killing of the firstborn. It is only in a later reinterpretation of the core pagan ritual that the target audience is identified as firstborn. In fact, if one assumes, like a number of scholars do, that the first half of verse 23 is an addition, then this command/ritual may not have any intrinsic connection to the Egypt story at all."

        https://www.thetorah.com/article/the-origins-of-the-biblical-pesach


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1796
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      105
      1564
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1387
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe