Totuus ja kaikki sen vaihtoehdot....

Anonyymi

Kaikki tuntuu tavalla toi toisella todistavan itseään ja todellisuutta... näkeminen, kuuleminen, haistaminen, tunteminen, koskettaminen, kosketuksen tunteminen, kipu, sairastaminen, pelot, ajatteleminen, kokeminen yleensä, liikkuminen, "minä"... Kaikki tuntuu niin loogiselta ja itsestään selvältä. Entä jos näin on tarkoitettu, että koemme juuri näin? Kuin "ohjelmoituna"? Meillä on kuitenkin myös kyky kyseenalaistaa totuus ja itsestään selvyys, tai sellaisina koetut asiat. Voimme luoda vaikka minkälaisia vaihtoehtoja ja vaihtoehtotodellisuuksia. Jatkuvasti kehittyneempiä, ja siinä ohella myös villimpiä. Kaikki totuudet ovat käytännössä samalla viivalla, mutta vain sillä erolla, että joku totuus saa enemmän kannattajia. Mitä jos näinkin on tarkoitettu? Entä jos meitä valmistellaan ja sopeutetaan kohtaamaan se oikea totuus, joka muuten olisi "minälle" tuhoisaa? Kuin ylikuormitus. Mitä jos sittenkin olemme vain ohjelmia, kuten on silloin tällöin ajateltu?

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Kaikki tuntuu tavalla toi toisella todistavan itseään ja todellisuutta... näkeminen, kuuleminen, haistaminen, tunteminen, koskettaminen, kosketuksen tunteminen, kipu, sairastaminen, pelot, ajatteleminen, kokeminen yleensä, liikkuminen, "minä"... Kaikki tuntuu niin loogiselta ja itsestään selvältä."

      Nuo kaikki luettelemasi asiat ovat oikeastaan nimityksiä ns. "raakakokemukselle" jota ei ole vielä kielellisesti tulkittu minkään hahmotuksen ja siitä hahmotustavasta seuraavan käsitejärjestelmän kautta kautta ja joiden oikeellisuutta ja todellisuutta on vaikea epäillä koska ne ovat hyvin konkreettisia ja kaiken tietoisen olemisen perusta. Tuo raakakokemus lienee yhteistä kaikille ihmisile ja myös ainakin kehittyneimmille eliöille.

      Tuo raakakokemus on myös se minkä olemassaoloa sen raakakokemuksen kokijan on mahdotonta kiistää vaikka ne mahdolliset selitykset ja syyt sille kokemukselle voivat olla hyvinkin monenlaisia riippuen siitä ikäänkuin aksiomaattisesta hahmotustavasta josta seuraavat erilaiset ideologiset, teoreettiset tulkinnat siitä raakakokemuksesta.

      Raakakokemusta ei voi helposti ainakaan suoraan välittää tai siirtää toiselle kokijalle varsinkaan jos sen toisen kokijan aksiomaattinen (=itsestäänselvänä pidetty) hahmotustapa omalle kokemukselleen on erilainen ja kunkin kokijan tapa käsitellä ja kommunikoida sitä omaa kokemustaan on jo lapsuudesta lähtien kehittynyt automaattiseksi tavaksi reagoida kielellisiin ilmaisuihin tietyllä ennakoitavissa olevalla tavalla tuottamalla aina samantapaisia assosiaatioita suhteessa samoihin käsitteisiin.

      "Entä jos näin on tarkoitettu, että koemme juuri näin? Kuin "ohjelmoituna"? Meillä on kuitenkin myös kyky kyseenalaistaa totuus ja itsestään selvyys, tai sellaisina koetut asiat. "


      Se raakakokemukseen liitettyy loogisyys ja itsestäänselvyys johtuu pääasiassa siitä se aito lapsen tapa kokea kaikki tavallaan uutena, elävänä ja mielenkiintoisena on muuttunut vähitellen kasvatuksen ja varsinkin koulutuksen ja muun ryhmäehdollistumisen kautta hyvin kaavamaiseksi, automaattiseksi ja suurelta osin alitajuiseksi hahmotuksen rutiiniksi jota on hyvin vaikea enää tietyn iän jälkeen muokata ja muuttaa ja se mahdollinen muutos koetaan yleensä myös hyvin pelottavana ja vaarallisena koska se on ikäänkuin paluuta takaisin siihen lapsen viattomaan kokemustapaan ja sen takia ihmiset mieluiten takertuvat ja hakevat turvaa siitä oman vertaisryhmänsä aksiomaattisesta hahmotustavasta koska se on tavallaan tuttu, turvallinen ja heille toimiva käyttöliittymä todellisuuteen.

      Kaikki uskonnot, uskomusjärjestelmät, ideologiat ja tieteen laajat teoreettiset paradigmat perustuvat tietynlaisiin ryhmässä yhdessä hyväksyttyihin perustulkintoihin todellisuudesta jotka eivät ole ainoita eivätkä varsinkaan kaikissa olosuhteissa yleispäteviä hahmotustapoja ja uskomuksia ja ne kaikki viimekädessä liittyvät kielelliseen perushahmotukseen (länsimaissa subjekti-verbi-objekti eli joku-tekee-jollekin-jotakin eli kausaliteetin perusidea) ja sitä samaa todellisuutta voidaan periaatteessa tulkita myös täysin erilaisten hahmotustapojen kautta joista jokaisesta seuraa erilainen aksioomien tai itsestäänselvinä pidettyjen perusasioiden kokoelma.

      "Voimme luoda vaikka minkälaisia vaihtoehtoja ja vaihtoehtotodellisuuksia. Jatkuvasti kehittyneempiä, ja siinä ohella myös villimpiä. Kaikki totuudet ovat käytännössä samalla viivalla, mutta vain sillä erolla, että joku totuus saa enemmän kannattajia"

      Perinteisesti kaikki asiat pyritään hahmottamaan binäärisesti joko totuuden tai epätotuuden kautta. Paljon luontevampaa ja toimivampaa olisi hyväksyä se että kaikki tosina pitämämämme asiat liittyvät pohjimmiltaan siihen miten hahmotamme kukin omaa raakakokemustamme ja niitä mahdollisia hahmotustapoja on lukemattomia aivan kuin konkreettisen todellisuuden muokkaamiseen on olemassa lukematon määrä erilaisia työkaluja, koneita, algoritmeja, kaavoja yms.

      Kaikki ihmisen luomat käsitejärjestelmät (uskonnot, ideologiat, tieteet, ammattitaidon teoreettinen kielellinen puoli) ovat lähinnä vain työkaluja tai ikäänkuin tietokoneen käyttöjärjestelmän käyttöliittymä suhteessa tietyntyyppisiin konkreettisiin asioihin (=raakakokemus) ja jokaisella työkalulla on oma rajoitettu pätevyysalueensa jossa sen työkalun käyttö toimii parhaiten.

      jatkuu

      • Anonyymi

        "Mitä jos näinkin on tarkoitettu? Entä jos meitä valmistellaan ja sopeutetaan kohtaamaan se oikea totuus, joka muuten olisi "minälle" tuhoisaa? Kuin ylikuormitus. Mitä jos sittenkin olemme vain ohjelmia, kuten on silloin tällöin ajateltu?""

        Kielellinen ilmaisu on siinä määrin yksiulotteinen ettei koko totuuden ilmaiseminen jonkun rajatun käsitejärjestelmän kautta ole mahdollista ja tavallaan ne kaikki olemassaolevat ja mahdolliset käsitejärjestelmät ovat tavallaan siinä määrin suljettuja järjestelmiä ja siinä mielessä pätevyysalueensa suhteen hyvin rajallisia työkaluja ettei se olisi edes periaatteessa mahdollista.

        Kukaan ei tiedä eikä voi edes periaatteessa tietää sitä "oikeaa" koko totuutta koska se totuus ei ole mitenkään staattinen vaan jatkuvasti muuttuva avoin järjestelmä jonka kanssa kukin meistä yhdessä ja erikseen ovat lukuisien takaisinkytkentöjen kautta itse vaikuttamassa. Parempi olisi pyrkiä sellaiseen lapsenkaltaiseen tapaan kokea todellisuus aina uutena, tuoreena ja mielenkiintoisena eikä takertua liikaa uskomuksiin, ideologioihin ja teorioihin eli rajallisiin työkaluihin jotka kykenevät tuottamaan vain sitä tuttua ja turvallista ja samalla tylsää ja vanhaa rutiinia ja kokemusta.

        Tietokoneen käyttö analogiana on jossain määrin toimiva koska kieli ja sen pohjalta kehitetyt mallit ja teoriat ovat tavallaan kuin tietokoneen käyttöliittymä, havaitut objektit ikäänkuin ikoneja työpöydällä joita voi siirtää, luoda ja poistaa kun taas se konepellin alainen tekninen toteutus on piilossa tavalliselta käyttäjältä. Tästä osittain toimivasta analogiasta ei kuitenkaan pitäisi muodin mukaisesti päätellä että ihminen on tietokone ja ihmisen mieli pelkkää prosessointia ja algoritmeja vaan todellisuus on jotain paljon enemmän.

        Osittain virheellisen hahmotuksen ja liiallisen yksinkertaistamisen ja pelkistämisen (=Occamin periaatteen väärinkäyttö) monet pyrkivät tiukasti hahmottamaan todellisuutta ja kokemaansa yhä pienempiin tarkkarajaisiin lokeroihin jolloin kokonaiskuva hämärtyy ja päädytään lähinnä ideologisiin ja loputtomiin /turhiin kiistoihin epäolennaisuuksista.

        .


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2830
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1818
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      254
      1126
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      895
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      770
    Aihe