Aihe

Ihan lankalauantain keskustalaista jorinaa

"Lankalauantai tai hiljainen lauantai (lat. Sabbatum Sanctum ’pyhä lauantai’) on päivä pitkänperjantain ja pääsiäispäivän välissä. Se on hiljaisen viikon eli suuren viikon viimeinen päivä.
” lankalauvvantaina saa tehäm mitä tahtoo vaikka miehijä tappaa kun sillon eij ooj jumalaa maassa eikä taivaassa ”
– Suomen murteiden sanakirjasta löytyvän utajärveläisen näytteen perusteella pääsiäislauantaita on voitu kansanuskomuksissa pitää hyvinkin jumalattomana päivänä.

Kristinuskon perinteen mukaan Jeesus oli lankalauantain ajan kuolleena haudassa ennen ylösnousemustaan, minkä vuoksi pahojen voimien on uskottu olevan päivän aikana erityisen vahvoilla. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla pääsiäisperinteisiin kuuluu kokkojen eli valkeiden polttaminen lauantaina noitien karkottamiseksi.
Päivän nimeen liittyen Suomessa on lankalauantaina ollut tapana pestä ja värjätä langat, jotka on kehrätty talven mittaan. Nimityksen tausta ei kuitenkaan liity lankoihin, vaan se on peräisin pitkänperjantain vanhasta nimityksestä lankaperjantai (ruotsin långfredag), jonka alkuosa on alkusoinnun vuoksi liitetty myös seuraavaan lauantaipäivään "

"Autofiktio" on jännä tyylilaji. Kertojan tarinointia haluaisi lukea kuin suoraa kuvausta oikeasta elämästä, varsinkin -kun sen henkilöt voisivat olla julkisuudesta tuntemiamme. Vaikka paljon tarinasta onkin koettua, itse lukija täällä kin, niin toisen elämään kurkistaminen meitä uteliaisuudessamme kiehtoo. Sanoohan politiikotkin jatkuvasti kun heillä huonommin menee, että sillä vastapuolella menee vieläkin huonommin, se lisää itsetuntoa, ettei me niin huonoja suinkaan ollakkaan. Mikä on tosielämässä tapahtunutta meillä itsekullakkin, me toiset kerrotaan siitä ihan avoimesti, kun ns " avoin mieli" -eikä siinä pitäsi olla mitään pahaa, jos itsestä menoistaan ja tuloistaan kertoo julki.

Minä kerron ihan avoimesti, ainakin tätä osaa elämästäni, ei siinä ole mitään salattavaa, toki rajakin osata siihen vetää, ainakin tallaista yleistä jorinaa, missä mennään. Ja olen huomannut että laisiani on kyllä vähin erin muitakin. Kun ollaan kesksutan palstalla, tähän kuuluu mm luoto, ja siinä kulkeminen -erimuodoissaan mm metsänhoito, metsämaassa on oleellinen osa sitä. Vaikka nykyään jo kaupunkilaiset omistaa metsiä suurenevissa määrin, kyllä kaupunkilaistenkin pitää metsiään hoitaa, käydä ainakin katsomassa missä tilassa sen omistama metsä on.

Meidän lankalauantai etenee kuin mikä tahansa muukin päivä. Lähden tästä käymään verkoilla, palattua -perkaaminen, josta hallitus sitten päättää mitä tekee saaliille -näin se kohdallani on helppoa, ei tarvita päätöksiäni. Enkä nyt suinkaan sano etten tiedä mitään, että luin siitä Suomen kuvalehdestä, tämä malli toimii vain politiikassa, jos siinäkään, että jättäydytään tietämättömäksi ikäviin asioihin.

-Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisviikon. Nimitys tulee Raamatun kertomuksesta, jossa Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Ratsastavan Jeesuksen eteen laskettiin palmunlehtiä ja vaatteita. Täällä pohjoisessa palmut on korvattu pajunoksilla.
-Malkamaanantaina on muisteltu kärsivää Kristusta, sitä kuinka syytöntä on syytetty.
Malka tulee Raamatusta: "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa, joka on omassa silmässäsi?" Malka -sanalla viitataan tässä ihmisen omaan vikaan tai puutteeseen, jota tämä ei huomaa, mutta syyttää toista.
Malka on myös olkikaton päällä kattomateriaalin painona käytetty halkaistu kuusiseiväs.
Malkaa on käytetty myös vertauskuvallisesti ilmaisussa "Jeesusta malkattiin" eli puhuteltiin pisteliäästi.

Pääsiäisviikko:
-Tikkutiistai
-Kellokeskiviikko
-Kiirastostai
-Pitkäperjantai
-Lankalauantai
-Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai
-Toinen pääsiäispäivä (arkipyhä Suomessa)

Hyvää lankalauantaita.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Samoin sinne !

  • Anonyymi

   Ookko jehova? kun tuollaisia saaraat, taivate valtakunnasta. Eihän tämä kosketa saarnaasi lainkaan. Varmaan jokin persu pölvästi

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   8337
  2. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   131
   8302
  3. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   95
   4405
  4. Kaikki kuorma-autot joista ei näe oikealle sivulle, on laitettava ajokieltoon.

   Selvä rakenteellinen vika. Vika on ollut vuosikymmeniä tiedossa. Mitä ovat tehneet autotehtaat ja autojen katsastajat? Aluksi pitää poistaa oikeanpuo
   Maailman menoa
   90
   2193