Ihan lankalauantain keskustalaista jorinaa

"Lankalauantai tai hiljainen lauantai (lat. Sabbatum Sanctum ’pyhä lauantai’) on päivä pitkänperjantain ja pääsiäispäivän välissä. Se on hiljaisen viikon eli suuren viikon viimeinen päivä.
” lankalauvvantaina saa tehäm mitä tahtoo vaikka miehijä tappaa kun sillon eij ooj jumalaa maassa eikä taivaassa ”
– Suomen murteiden sanakirjasta löytyvän utajärveläisen näytteen perusteella pääsiäislauantaita on voitu kansanuskomuksissa pitää hyvinkin jumalattomana päivänä.

Kristinuskon perinteen mukaan Jeesus oli lankalauantain ajan kuolleena haudassa ennen ylösnousemustaan, minkä vuoksi pahojen voimien on uskottu olevan päivän aikana erityisen vahvoilla. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla pääsiäisperinteisiin kuuluu kokkojen eli valkeiden polttaminen lauantaina noitien karkottamiseksi.
Päivän nimeen liittyen Suomessa on lankalauantaina ollut tapana pestä ja värjätä langat, jotka on kehrätty talven mittaan. Nimityksen tausta ei kuitenkaan liity lankoihin, vaan se on peräisin pitkänperjantain vanhasta nimityksestä lankaperjantai (ruotsin långfredag), jonka alkuosa on alkusoinnun vuoksi liitetty myös seuraavaan lauantaipäivään "

"Autofiktio" on jännä tyylilaji. Kertojan tarinointia haluaisi lukea kuin suoraa kuvausta oikeasta elämästä, varsinkin -kun sen henkilöt voisivat olla julkisuudesta tuntemiamme. Vaikka paljon tarinasta onkin koettua, itse lukija täällä kin, niin toisen elämään kurkistaminen meitä uteliaisuudessamme kiehtoo. Sanoohan politiikotkin jatkuvasti kun heillä huonommin menee, että sillä vastapuolella menee vieläkin huonommin, se lisää itsetuntoa, ettei me niin huonoja suinkaan ollakkaan. Mikä on tosielämässä tapahtunutta meillä itsekullakkin, me toiset kerrotaan siitä ihan avoimesti, kun ns " avoin mieli" -eikä siinä pitäsi olla mitään pahaa, jos itsestä menoistaan ja tuloistaan kertoo julki.

Minä kerron ihan avoimesti, ainakin tätä osaa elämästäni, ei siinä ole mitään salattavaa, toki rajakin osata siihen vetää, ainakin tallaista yleistä jorinaa, missä mennään. Ja olen huomannut että laisiani on kyllä vähin erin muitakin. Kun ollaan kesksutan palstalla, tähän kuuluu mm luoto, ja siinä kulkeminen -erimuodoissaan mm metsänhoito, metsämaassa on oleellinen osa sitä. Vaikka nykyään jo kaupunkilaiset omistaa metsiä suurenevissa määrin, kyllä kaupunkilaistenkin pitää metsiään hoitaa, käydä ainakin katsomassa missä tilassa sen omistama metsä on.

Meidän lankalauantai etenee kuin mikä tahansa muukin päivä. Lähden tästä käymään verkoilla, palattua -perkaaminen, josta hallitus sitten päättää mitä tekee saaliille -näin se kohdallani on helppoa, ei tarvita päätöksiäni. Enkä nyt suinkaan sano etten tiedä mitään, että luin siitä Suomen kuvalehdestä, tämä malli toimii vain politiikassa, jos siinäkään, että jättäydytään tietämättömäksi ikäviin asioihin.





-Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisviikon. Nimitys tulee Raamatun kertomuksesta, jossa Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Ratsastavan Jeesuksen eteen laskettiin palmunlehtiä ja vaatteita. Täällä pohjoisessa palmut on korvattu pajunoksilla.
-Malkamaanantaina on muisteltu kärsivää Kristusta, sitä kuinka syytöntä on syytetty.
Malka tulee Raamatusta: "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa, joka on omassa silmässäsi?" Malka -sanalla viitataan tässä ihmisen omaan vikaan tai puutteeseen, jota tämä ei huomaa, mutta syyttää toista.
Malka on myös olkikaton päällä kattomateriaalin painona käytetty halkaistu kuusiseiväs.
Malkaa on käytetty myös vertauskuvallisesti ilmaisussa "Jeesusta malkattiin" eli puhuteltiin pisteliäästi.

Pääsiäisviikko:
-Tikkutiistai
-Kellokeskiviikko
-Kiirastostai
-Pitkäperjantai
-Lankalauantai
-Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai
-Toinen pääsiäispäivä (arkipyhä Suomessa)

Hyvää lankalauantaita.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Samoin sinne !

    • Anonyymi

      Ookko jehova? kun tuollaisia saaraat, taivate valtakunnasta. Eihän tämä kosketa saarnaasi lainkaan. Varmaan jokin persu pölvästi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe