Aihe

Miten ennen vanhaan säilytettiin kuivatuotteita?

Anonyymi

Miten ennen vanhaan säilytettiin kuivatuotteita, etenkin jauhoja? Miten tuotteiden kostuminen vältettiin? Säilytettiinkö tuotteet jossain tilassa, jota pidettiin aina lämpöisenä, vai miten asian kanssa toimittiin?

12

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kuivatuotteiden säilyttäminen oli hyvin vaikeaa ja ne pakkasivat pilaantumaan nopeasti.
   Ei ollut sopivia tilojakaan,kuin korkeintaan tuotteisiin erikoistuneilla kauppiailla.

  • Anonyymi

   Ilmatiiveissä lasipurkeissa säilytettiin kosteudelle arkoja ruoka-aineita,niissä ne säilyi kohtuullisen pitkään.

  • Anonyymi

   Ne pakattiin reppuun,joka laitettiin pärekoriin joka nostettiin uunin päälle.Se oli mökin kuivin paikka,jos katto ei vuotanut.
   Samalla se oli hyvä tapa näyttää vieraileville köyhille omaa vaurautta.

  • Anonyymi

   Helppo rasti: jauhoja jauhettiin / jauhatettiin vain tarpeen mukaan. Riihikuivat jyvät säilyi säkeissä tai hinkaloissa aitassa. Ainoastaan hiiret ja rotat oli jyvien haittana.

   Taloissa oli käsikivet pientarvetta varten ja puromyllyissä jauhettiin kevään ja syksyn runsaan veden aikana isompia määriä. Silloin leivottiin kerralla kuukausien kulutusta varten leipää, jotka kuivattiin ja säilytettiin katon rajassa orrella.

  • Anonyymi

   Ennen vanhaan, -90 luvulla säilytettiin jauhoja ja muita kuivatuotteita ihan vaan keittiön kaapissa. Kaukolämpö hoiti tasaisen lämmön ja huippuimurit hoitivat ilmanvaihdon.

  • Anonyymi

   Purojen myllyt ei pyörineet talvella. Mistä jauhoja saatiin lopputalvella, vai syötiinkö kevättalvi perunoita (nauriita) ja puolukoita.

   "Taloissa oli käsikivet pientarvetta varten."

   Millasia nuo oli, kun ei ole mielikuvaa, olisko laittaa linkkiä.

   • Anonyymi

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jahas, näyttikin löytyvän aivan hakusanalla "käsikivet":

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Käsikivet
    https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:S225:

    Näin jossain maaseutukylä/heimo dokumentaarissa samanlaisia. Mitä lie jauhettiin, en muista enää, mutta ihan sutjakkaasti näyttivät toimivan. Niin kuin linkissäkin sanotaan, niin varmaan kovin rahisevaa hampaissa 😄


   • Anonyymi

    <<Purojen myllyt ei pyörineet talvella. Mistä jauhoja saatiin lopputalvella, vai syötiinkö kevättalvi perunoita (nauriita) ja puolukoita.>>

    Etkö ymmärrä lukemaasi?

    "puromyllyissä jauhettiin kevään ja syksyn runsaan veden aikana isompia määriä. Silloin leivottiin kerralla kuukausien kulutusta varten leipää, jotka kuivattiin ja säilytettiin katon rajassa orrella."

    Sanotaanpa vaikka 100 vuotta sitten, niin maalaistaloissa leivottiin leipää yleensä pari kertaa vuodessa ja heti kerralla suuria määriä. Siis satoja leipiä kerrallaan ja ne kuivattiin orsilla säilyttäen.


  • Anonyymi

   Miten määritellään "ennen vanhaan"-sanonta?
   Onko se sama kuin antiikin määritelmä eli väh. 100 vuotta?

   • Anonyymi

    Tarkoittanet ”antiikkiesineitä”, et ”antiikkia”.

    Antiikki, eli vanha aika, on aikakausi noin 800-luvulta e.a.a. noin 500-luvulle j.a.a..


  • Anonyymi

   Olen sen verran wanha kössi, että voin kertoa omia kokemuksia lapsuuden ajalta. Traktorikäyttöinen mylly korvasi maamoottorikäyttöiset 60-luvulla. Paperisäkeissä jauho pysyi kuivana, mutta hiiret olivat riesa. Siksi jauhoja säilytettiin peltiastioissa. Kissanpaska pyrittiin ihmisravinnoksi jauhettavista jyvistä poistamaan seulomalla. Kissoilla kun oli paha tapa mennä sontimaan viljalaariin. Se traktorikäyttöinen mylly oli siis kylän yhteinen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   87
   6161