Suomen kielen päivä!

Onnittelut meille kaikille. Kaunis suomen kielemme on saanut oman liputuspäivän.
Takavuosina oli pidetty ihan kilpailu maailman kauneimmasta kielestä, ja Suomi voitti sen lauseella "Aja hiljaa yli sillan".
Makuasioista on turha kiistellä, niin että eiköhän se kilpailu ollut leikkimielinen. Mutta sointuvaa kieltä lause edustaa.
Ja tietenkin meille suomen kieli on se paras!

29

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teitkö lehden kieli testin? Minä tein . Ei mennyt kaikki oikein, mutta melkein. Olin kai liian hätäinen, tai sitten se korreloi minun koulutodistuksiani?D

      • Missä lehdessä? Täytyy yrittää.


      • Anonyymi
        Mak-Ris kirjoitti:

        Missä lehdessä? Täytyy yrittää.

        10 vanhinta kieltä, joita edelleen puhutaan maailmalla – ja suomen kieli on yksi niistä

        Mtv


    • Käväisin netissä katsomassa miten lukutaito on Suomessa kehittynyt, ja siitä on paljonkin tietoa saatavilla. Suomessa on lukutaitoon kiinnitetty huomio jo 1600-luvulla. Netti mainitsee, että mm. Mikkelin seudulla mainitaan v. 1699 koulumestari Josias Soniander.
      Kuninkaan käskystä koulutukseen panostettiin vuodesta 1723, jolloin alettiin vaatia lukutaitoa ja luteeruksen tuntemusta rippikoulussa ja naimaluvan hakemisen yhteydessä. Tuskin lukutaito kovin kummoista on ollut, mutta Mikkelin seudulla mainittiin, että nuoret osaavat lukea kirjasta.
      Suomenkielinen lyseo ja opettajaseminaari perustettiin Jyväskylään 1800-luvun puolivälissä.
      Kyllä Suomen kansaa on sivistetty jo kauan. Siitäkin voimme olla tyytyväiset. Lukutaito ei ollut pelkästään varakkaiden kaupunkilaisten taito, vaan katsottiin, että se kuuluu kaikille.

    • Kielen kauneuselämykseen kuuluu sen soinnillisuus, eli vokaalien runsaus ja soinnilliset konsonantit, kuten m, n,l, v, j. Meillä on paljon vokaaliyhdistelmiä eli diftongeja ja pitkiä vokaaleja - merkityskin voi sen mukaan muuttua, kuten tuli, tuuli. Kuulostaahan tuo Makriinan lause kauniilta, kuin musiikilta. Suomen kielen kauneimmiksi sanoiksi on äänestetty muunkintyyppisiä, joten sisältö ratkaisee, mikä on kaunista. Eräässä äänestyksessä voittajakolmikko oli äiti, rakas ja rakkaus.

      Kielemme helppoutena pidetään ääntämisen ja kirjoittamisen lähes täydellistä vastaavuutta, vaikeutena taas monimuotoista taivuttamista. Siten syntyy myös pitkiä sanoja, yksi sana voi sisältää hyvinkin monta kielellisen merkityksen elementtiä. Ajatellaanpa vaikka sanoja kaatu-ma-isi-lla-ni-ko tai viedä-kse-ni-kö-hän. On jos jonkinlaista liitettä ja päätettä liimattuina yhteen.

      Kieli elää ja kehittyy, voi hyvin monimuotoisena tunteiden, taiteiden, tieteiden, asioimisen, puheen ja kirjoittamisen välineenä. Tämä palstakeskustelu on yksi omanlaisensa kieliareena, oman äänen mahdollisuus, jossa paikallisuus ja persoonallisuus saavat mielellään tulla esiin. Saman kielen sisällä on monta lajia käyttötarpeen mukaan, kirjakieli sovittuine sääntöineen kaikille yhteinen, ja puhuttua yleiskieltä ymmärretään kaikkialla Suomessa. Murteetkin ovat vielä arvossaan, rikastuttajina myös eri ryhmien kielet, koululaisslangista tieteen erityissanastoihin.

      Yleensä kielen kauneusarvoja esitellessä nostetaan esiin suuria runoilijoita ja kansalliskirjailijoita, mutta minulla alkoi nyt mielessä soida iskelmäsanoittaja Wexi Salmen Irwinille kirjoittamat sanat, joissa on kauniiseen kieleen yhdistyneenä suomalainen sielu. Tässä alkuosa.

      "Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
      jolla on aikaa ja tilaa unelmille
      ja mielen vapaus, ja mielen vapaus.
      On vapautta kuunnella metsän huminoita
      kun aamuinen aurinko kultaa kallioita
      ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä.
      On vapautta valvoa kesäisiä öitä
      ja katsella hiljaisen haavan värinöitä
      ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä."


      Makriina kyseli testiä. Netistä löytyy arvailuluontoisia kyselyjä Agricolan sanastosta, esimerkiksi mikä on nisuri, onko se leipoja vai imeväinen - jälkimmäinen on oikea vaihtoehto. Eilen oli iltapäivälehdessä kaksi oikeakielisyystestiä, ensimmäinen yhdyssanoista, jotka ovat aikamoinen kompastuskivi. Toinen on synonyymitesti. Hyvinhän ne menivät! :)

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007909187.html

      • Anonyymi

        Yhdyssanatesti epäonnistui. Siinä tuli yksi virhe.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Yhdyssanatesti epäonnistui. Siinä tuli yksi virhe.

        Minä epäonnistuin vielä pahemmin: kaksi virhettä.
        Synonyymitrsti meni täysin nappiin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Yhdyssanatesti epäonnistui. Siinä tuli yksi virhe.

        Minäkin kokeilin. Eksyin kummassakin testissä yhden kysymyksen kohdalla.


    • Minulla oli ilmeisestin erittäin hyvä suomen kielen opettaja koulussa, koska kielioppi on minulla ollut suorastaan harrastuksena ja virheelliset ilmaisut karmivat selkäpiitä yhä.
      Olen urhoollisesti yrittänyt hyväksyä sanonnan "alkaa satamaan", koska se on nyt siunattu ja sallittu. Kai siihen oppii.
      Mutta en ikinä tule sietämään sanontaa "Kiitos paljon".

      • Anonyymi

        Inhottavat nuo makeilevan söpöilevät Kiitos paljon, Paljon kiitoksia, Erittäin hyvää huomenta/ päivää/ iltaa/ yötä.

        Kiitossanaksi sopisi hyvin Tattis, hyvästelysanoiksi Pidä/ Pitäkää hauskaa


      • Anonyymi kirjoitti:

        Inhottavat nuo makeilevan söpöilevät Kiitos paljon, Paljon kiitoksia, Erittäin hyvää huomenta/ päivää/ iltaa/ yötä.

        Kiitossanaksi sopisi hyvin Tattis, hyvästelysanoiksi Pidä/ Pitäkää hauskaa

        Huomenta! Hauskaa, että otit esiin tämän ketjun.


    • Anonyymi

      Tämä kaunis kielemme sisältää myös runsaasti törkysanoja, joita voi kuulla vaikkapa televisiosta kilpaiulutilanteita sisältävien ohjelmien lopussa kilpailussa hävinneiden suusta.

      • Anonyymi

        Eikös sitä sanota, että suomen kielen kirosanat ovat voimallisia, niin että niitä on muihinkin kieliin lainattu?
        Kaikkia tunteita pitää omalla kielellä julistaa!


    • Anonyymi

      Jos ei olisi ollut 1800-luvun puolivälissä kansallisuusaatetta ja Snellmania, niin suomen kieln käyttö olisi vähitellen kuihtunut jättäen tilan ruotsin kielen kaikenpuoliselle käytölle ja sen opiskelulle.
      Siinä tapauksessa mekin kirjoittelsimme tänne ruotsiksi.

    • Anonyymi

      Sama se on millä rahalla maksamme ja mitä kieltä käytämme.

      • Anonyymi

        Noin on. Kunhan ensimmäistä on tarpeeksi ja toista osaamna tarpeeksi.amme kylliksi.


    • Monille suomen kieli kuitenkin on tärkeä . Se on osa identiteettiämme, yhdistää meidät kansaksi. Suomenkieliset joutuivat aikoinaan taistelemaan kielen asemasta, Parisataa vuotta sitten vielä ei suomen kieltä pidetty aitona kielenä, vaan kouluopetus annettiin ruotsiksi.
      Monet suomensukuiset kielet ovat kadonneet, mm. vepsän kieli, jota puhuttiin vielä 1800.luvulla Karjalassa. Monet muutkin kielialueemme kielet ovat uhattuina Venäjällä, missä yhä pienenevä joukko osaa niitä puhua. Venäläiseen kulttuuriin ei tällaisten perinteisten asioiden vaaliminen kuulu. Näiden alueiden asukkaat sulautuvat venäläisten joukkoon.
      Saamelaiset ovat alkaneet kohentaa ja parantaa omien kieliensä osaamista ja tasoa. Suomalaisten asenne saameen on ollut aikoinaan kielteinen, ja saamen kielen puhuminen oli lailla kielletty. Nyt se onneksi virkoaa henkiin.

    • Luin juuri uutisen, että PerusÄssien puheripuli on parantunut. Täytyy ihan hattua nostaa Sebastian Tynkkyselle, joka puhui taukoamatta yli 8 tuntia.
      Politiikassa tarvitaan paljon erillisosaamista.
      Mutta suomeksi puhuivat. Kauniilla suomen kielellä. Tuskin sitä olisi muilla kielillä pystytty kuuntelemaankaan.
      Suomen kieli näytti voimansa.

    • Anonyymi

      Puheenvuoroon Mak-ris 15.05.2021 10.39 on syytä todeta, että tuskinpa maassamme koskaan on ollut lakia, jolla jonkin kielen puhuminen olisi tässä maassa kiellett,yú.

      Ei Venäjälläkään vähemmistökieliä sorreta. Tilanne on sama juin saamelaisten parissa . Halutaan osata hyvin enemmistön kieltä. Oma vähemmistökieli ei kiinnosta.

      • Anonyymi

        Nuoriso lähtee kotikylistään kouluihin ja töihin Venäjän alueelle, ei siellä prjää muuten kuin Venäjän kielellä. Joiljain pienillä vähemmistökielillä ei edes julkaista juuri mitään. Itsestään ne kuihtuu. Suomessa saamen kieleen satsataan paljon rahaa, muttase on tekohengitystä, eikä sillä pärjää edes Lapissa.


      • Hyvä huomio, ettei kielto ole ollut lakiin kirjoitettu. Sitä aika kuitenkaan ole virallisena kielenä pidetty.
        Saamen kieliä ei saanut kouluissa puhua. Lapin lapset joutuivat käymään koulunsa sisäoppilaitoksissa pitkien koulumatkojen vuoksi, ja niissä äidinkielen käyttö oli ehdottomasti kielletty. Sitkeästi on saamen kieliä kuitenkin pidetty hengissä, ja nyt lapset jo voivat saada kouluopetustakin äidinkielellään.
        Netissä on asiasta useita artikkeleita ja niissä tulee esiin, että monet saamelaisetkin luopuivat omasta kielestään, koska sitä on pidetty häpeällisenä.
        Tietenkin on oikein, että valtaväestön kieli on hallussa, mutta omien juurien ja perinteiden kunnioittaminen ja vaaliminen tulisi olla valtaapitävien suojeluksessa, eikä katoavia kieliä pidä unohtaa.


    • Anonyymi

      Vasta giime vuosikymmeninä on alettu kiinnittää vakavasti huomiota.
      Jika tapauksessa vähemmistöjjen kie let ovat häviämässä.

    • Anonyymi

      Harvinaista on, että syntyy jokin uusi kieli. Näinhän on käynyt Ruotsissa, jossa Ruotsin Lapissa puhuttavalle Tornionjoenlaakson murteelle keksittiin nimi meänkieli.

      Myöhemmin ihmeteltiin, miksi Ruotsin valtiopäivillä oli tehty tuollainen päätös. Syyksi sanottiin se, ettei kukaan valtiopäivillä ollut perehtynyt asiaan. Asiasta päätettin siis kiinnittämättä enempää asiaa huomioon.
      Niinpä ruotsin ohella käytetään virallisesti suomea ja meänkieltä. Esimerkkiä tästä kolmikielisyydestä näkee vaikkapa sivulla
      https://www.norrbotten.se/sv/Om-Region-Norrbotten/Other-languages/Meankieli/

      (Tosin mukana taitaa olla Luulajan saamikin.)

      Tätä ennen oli Norjassa keksitty maan pohjoisosaan Kainuusta sinne muuttaneille suomen kielen puhujille kveenin kieli, norjaksi kvääni.

      Jos noilta meänkielen ja kväänin puhujilta kysyy, mitä kieltä ne puhuvat, niin kuinkahan moni niistä kuitenkin vastaa puhuvansa suomea?

      • Anonyymi

        Myös Suomen itäpuolella on kehittynyt oma kielensä, karjalan kieli, jota Wikipedisn mukaan käyttää noin 95 000 henkeä. Se ja inkeroisten kieli ovat lähinnä suomen kieltä. Ilmeisesti samalla tavoin Lapin alueen kielet.
        Evakkoaikana karjalan kieltä puhuvia siirtyi Suomen puolelle. Lapsuudessani omassa kylässä oli oudosti puhuvia tulokkaita, joiden puheen melkein ymmärsi.
        Siltä ajalta peräisin lienee laulu "Ruskia neitsyt, valkia neitsyt . . . ", joka oli hyvin suosittu rallatus takavuosina.


      • Tuo meänkielen ottaminen viralliseksi vähemmistökieleksi oli mielestäni puhtaasti poliittinen asia. Ulkopuolisen korvaan ja ilman asiantuntemusta tai omia intressejä tai paatosta, se kuulostaa tornionjokilaakson murteelta johon sijoitetaan sopivasti ruotsin lainasanoja, kun suomenkieliset sanat puuttuvat. Tornionjokilaakson asukkaille on kipeä paikka kun heitä on sorrettu ja heitä on pakotettu puhumaan ruotsia murteellisen suomenkielensä sijasta ja siitä hyvästä ja osana anteeksipyyntöä he ovat saaneet oman vähemmistökielistatuksen.
        Käymme Tornionjokilaaksossa (Haaparannasta vähän pohjoiseen Kukkolankoskella) joka vuosi ja ajelemme pohjoista kohti revontulien tietä ja kylissä puhutaan ruotsia ja meänkieltä ja suomea ymmärretään aivan yhtä hyvin.


      • Anonyymi
        Paloma01 kirjoitti:

        Tuo meänkielen ottaminen viralliseksi vähemmistökieleksi oli mielestäni puhtaasti poliittinen asia. Ulkopuolisen korvaan ja ilman asiantuntemusta tai omia intressejä tai paatosta, se kuulostaa tornionjokilaakson murteelta johon sijoitetaan sopivasti ruotsin lainasanoja, kun suomenkieliset sanat puuttuvat. Tornionjokilaakson asukkaille on kipeä paikka kun heitä on sorrettu ja heitä on pakotettu puhumaan ruotsia murteellisen suomenkielensä sijasta ja siitä hyvästä ja osana anteeksipyyntöä he ovat saaneet oman vähemmistökielistatuksen.
        Käymme Tornionjokilaaksossa (Haaparannasta vähän pohjoiseen Kukkolankoskella) joka vuosi ja ajelemme pohjoista kohti revontulien tietä ja kylissä puhutaan ruotsia ja meänkieltä ja suomea ymmärretään aivan yhtä hyvin.

        Kirjoíttaj Paloma01 on aivan oikeassa. Ruotsjn Tornionjokílaakson asukkaiden puhuma kieli on suomen murretta, ei itsenäistä kieltä.
        Jotakin Suomen murrettahan me muutkin puhumme.
        Ns.meänkielellähän ei kirjoiteta juuri mitään. Ei ole lehtiä, ei kirjoja. Hyödyllisempää olisi osata kirjasuomea.


    • Anonyymi

      Vähe.mmistökieliin kulutetaan kohtuuttomasti varoja. Kuinkahan moni romani osaa romaninkieltä 20 sanaa enempää.
      Yhtä hyvin Venäjällä Karjalassa puhuttavalla "karjalan kielellä" luetut uutiset ovat tarpeettomat.
      Myös saamen kieli on häviämässä.

      Ruotsin kieli ja siten maan kaksikielisyys taas säilyvät

    • Ihmettelen hiukan tätä moittimista. Suotakoon nyt ihmeessä jokaiselle äidinkielensä. Monia katoavia kieliä tutkitaan ja tallennetaan. Ei se ole keneltäkään pois.
      Tasapäistetäänkö maat ja kansat sitoutumaan valtakieleen kieltämällä murteet ja vähemmistökielet? Mitä iloa siitä kenellekään on?

      • Anonyymi

        Eihän murteiden ja vähemmistökielten puhumista kielletä tiettävästi missään.

        Ongelmahan on siinä, että ihmiset itse luopuvat murteistaan ja ennen kaikkea vähemmistökielistään. Selvää on, että pienillä vähemmistökielillä ei opeteta peruskoulutusta seuraavissa oppilaitoksissa. Kun nuoret menevät niihin opiskelemaan, he tottuvat käyttämään enemmistön kieltä ja käyttävät sitä pian kotonakin.

        Miksipä lapsetkaan käyttäisivät vähemmistön kieltä, kun joukkotiedotusvälineet ja sosiaalinen media toimivat yleensä enemmistön kielellä.

        Tämä on yksinkertaisesti ajan henki. Sanotaan että joka vuosi maailmasta katoaa useita kieliä, kun ei ole niiden puhujia,

        Jos sitten puhutaan kielten käytön kieltämisestä, niin on siitä sentään esimerkkejäkin. Ne koskevat Ruotsia. Joitakin vuosia sitten Ruotsissa määrättiin, että työssä ollessaan sairaanhoitajien on käytettävä keskustelussaan ruotsia, Samanlainen määräys annettiin Pohjois-Ruotsin kaivosmiehille, jotka . niin ruotsalaiset kuin suomalaiset- olivat tottuneet käyttämään suomea kaivostyössä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!

      Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.
      Tunteet
      94
      7876
    2. Kivoimmat asiat elämässäsi?

      Ihastuminen? Rakastuminen? Voittaminen? Joku muu?
      Sinkut
      173
      3766
    3. Miksi sinua kiinnostaa mitä täällä lukee?

      Käyt täällä ja tiedän sen.
      Ikävä
      53
      3279
    4. Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?

      Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä
      Maailman menoa
      249
      2507
    5. Mistä tiedät, että hän on kiinnostunut?

      Kiinnostunut sinusta.
      Ikävä
      48
      2165
    6. Et edes ole vanha ja läski

      Kunhan halusin loukata.
      Ikävä
      42
      2015
    7. Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa.

      Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa. Millainen se oli?
      Ikävä
      28
      1940
    8. Etkö usko teidän

      Koskaan päätyvän yhteen?
      Ikävä
      48
      1902
    9. Voisiko näistä

      Painaa kirjan. Montakohan sataa sivua tulisi 🤭 ja mikä sen nimi olisi?
      Ikävä
      60
      1778
    10. Tykkään niin paljon

      Ja olen tosi surkeana kun mokasin kerta toisensa jälkeen. 😢
      Ikävä
      19
      1773
    Aihe