Perunamämmi.

Anonyymi

Perunamämmi.

Karkkilasta löytyi myös Karkkilan pitäjänruoan, perunamämmin ohje. Näitä ohjeita sattuu joskus löytymään myös painettuina, vaikka aika usein perunamämmi tehdään näppituntumalla lisäämällä perunasose tavalliseen mämmiseokseen.
Karkkilan perunamämmi imelletään aidosti perinteiseen tapaan. Siirappia ei lisätä ja makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; ainekset:

4½ litraa vettä
2½ kg perunoita, jauhoisia - tai kiinteitäkin
1 kg ruisjauhoja
1 kg mämmimaltaita
300-400 g appelsiininkuorihilloa taikinaan tai lisukkeena lautaselle
2 teelusikallista suolaa

Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; valmistusohje:

1. Pese ja kuori perunat kattilaan.
2. Kypsennä perunat täysin kypsiksi koko vesimäärässä ilman suolaa. Jätä perunoihin hiukan vettä helpottamaan soseuttamista ja ota loppu keittovesi talteen, pidä vesi noin 70 aeteisena.
3. Soseuta perunat tasaiseksi soseeksi. Lisää soseeseen talteen otettu keittovesi, niin että muodostuu vetinen perunavelli. Jos tarpeen, jäähdytä vetinen perunavelli noin 70-73 asteiseksi.
4. Lisää 70 asteiseen vetiseen perunavelliin vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot niin että muodostuu notkeahko puuromainen sose.
5. Siirrä sosekattila imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa imeltymisen edistymistä sosetta maistamalla.
6. Lisää soseeseen imeltymisen jälkeen appelsiininkuorihillo ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Appelsiininkuorihillon voi lisätä myös lautaselle.
7. Kuumenna sose kiehuvaksi. Sekoita koko ajan tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
8. Laita sose paistovuokiin. Valele pinnalle 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vahvaa siirappivettä voi valella 1-2 kertaa.
9. Paista aluksi 190-200-asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 125-145 asteeseen.
Paista Karkkilan perunamämmiä noin 3 tuntia.
10. Anna perunamämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää. Perunamämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermamaidon ja sirotesokerin kera.

1

1955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Imelletty mämmi.

      Ainekset:

      3 litraa vettä
      400 g mämmimaltaita
      900 g ruisjauhoja
      1 rkl pomeranssinkuorta tai kahden appelsiinin raastettu kuori. Pese appelsiinit hyvin.
      1 teelusikallista suolaa

      Pinnalle vettä paistamisen aikana 2-4 kertaa muutama ruokalusikallinen kuorettumista, kuivumista ja korppuuntumista estämään.

      Valmistusohjeet:

      Lämmitä uuni valmiiksi noin 72-75 asteiseksi.
      Kuumenna 5 litran kattilassa 3 litraa vettä noin 72-75 asteiseksi. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen veteen, niin että saat sakeahkon mämmiseoksen - lisää tarvittessa hiukan jauhoja ja maltaita. Laita kansi kattilaan. Laita mämmiseos 72-75 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Anna imeltyä välillä sekoittaen 4-5 tuntia. Mämmiseos notkistuu imeltymisen aikana. Voit seurata maistamalla imeltymistä.

      Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen pomeranssinkuori ja suola. Notkista vain
      tarvittaessa kuumalla vedellä. Sekoita tasaiseksi.

      Laita mämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Lisää vielä pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä, niin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu eikä kuoretu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn mämmin.
      Paista imellettyä mämmiä 130 asteisessa uunissa noin 4-5 tuntia.

      Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      251
      4535
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      127
      2971
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      41
      2742
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      74
      1710
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      105
      1553
    6. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      20
      1451
    7. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      55
      1304
    8. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      92
      1216
    9. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      204
      1083
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1075
    Aihe