Perunamämmi.
Karkkilasta löytyi myös Karkkilan pitäjänruoan, perunamämmin ohje. Näitä ohjeita sattuu joskus löytymään myös painettuina, vaikka aika usein perunamämmi tehdään näppituntumalla lisäämällä perunasose tavalliseen mämmiseokseen.
Karkkilan perunamämmi imelletään aidosti perinteiseen tapaan. Siirappia ei lisätä ja makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; ainekset:
4½ litraa vettä
2½ kg perunoita, jauhoisia - tai kiinteitäkin
1 kg ruisjauhoja
1 kg mämmimaltaita
300-400 g appelsiininkuorihilloa taikinaan tai lisukkeena lautaselle
2 teelusikallista suolaa
Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; valmistusohje:
1. Pese ja kuori perunat kattilaan.
2. Kypsennä perunat täysin kypsiksi koko vesimäärässä ilman suolaa. Jätä perunoihin hiukan vettä helpottamaan soseuttamista ja ota loppu keittovesi talteen, pidä vesi noin 70 aeteisena.
3. Soseuta perunat tasaiseksi soseeksi. Lisää soseeseen talteen otettu keittovesi, niin että muodostuu vetinen perunavelli. Jos tarpeen, jäähdytä vetinen perunavelli noin 70-73 asteiseksi.
4. Lisää 70 asteiseen vetiseen perunavelliin vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot niin että muodostuu notkeahko puuromainen sose.
5. Siirrä sosekattila imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa imeltymisen edistymistä sosetta maistamalla.
6. Lisää soseeseen imeltymisen jälkeen appelsiininkuorihillo ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Appelsiininkuorihillon voi lisätä myös lautaselle.
7. Kuumenna sose kiehuvaksi. Sekoita koko ajan tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
8. Laita sose paistovuokiin. Valele pinnalle 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vahvaa siirappivettä voi valella 1-2 kertaa.
9. Paista aluksi 190-200-asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 125-145 asteeseen.
Paista Karkkilan perunamämmiä noin 3 tuntia.
10. Anna perunamämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää. Perunamämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermamaidon ja sirotesokerin kera.
Perunamämmi.
1
1812
Vastaukset
- Anonyymi
Imelletty mämmi.
Ainekset:
3 litraa vettä
400 g mämmimaltaita
900 g ruisjauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta tai kahden appelsiinin raastettu kuori. Pese appelsiinit hyvin.
1 teelusikallista suolaa
Pinnalle vettä paistamisen aikana 2-4 kertaa muutama ruokalusikallinen kuorettumista, kuivumista ja korppuuntumista estämään.
Valmistusohjeet:
Lämmitä uuni valmiiksi noin 72-75 asteiseksi.
Kuumenna 5 litran kattilassa 3 litraa vettä noin 72-75 asteiseksi. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen veteen, niin että saat sakeahkon mämmiseoksen - lisää tarvittessa hiukan jauhoja ja maltaita. Laita kansi kattilaan. Laita mämmiseos 72-75 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Anna imeltyä välillä sekoittaen 4-5 tuntia. Mämmiseos notkistuu imeltymisen aikana. Voit seurata maistamalla imeltymistä.
Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen pomeranssinkuori ja suola. Notkista vain
tarvittaessa kuumalla vedellä. Sekoita tasaiseksi.
Laita mämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Lisää vielä pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä, niin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu eikä kuoretu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn mämmin.
Paista imellettyä mämmiä 130 asteisessa uunissa noin 4-5 tuntia.
Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä1213869Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda3102008Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2481781- 1051707
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4391651Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21620Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4321474Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat441256MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar511199Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun4081150