Perunamämmi.

Anonyymi

Perunamämmi.

Karkkilasta löytyi myös Karkkilan pitäjänruoan, perunamämmin ohje. Näitä ohjeita sattuu joskus löytymään myös painettuina, vaikka aika usein perunamämmi tehdään näppituntumalla lisäämällä perunasose tavalliseen mämmiseokseen.
Karkkilan perunamämmi imelletään aidosti perinteiseen tapaan. Siirappia ei lisätä ja makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; ainekset:

4½ litraa vettä
2½ kg perunoita, jauhoisia - tai kiinteitäkin
1 kg ruisjauhoja
1 kg mämmimaltaita
300-400 g appelsiininkuorihilloa taikinaan tai lisukkeena lautaselle
2 teelusikallista suolaa

Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; valmistusohje:

1. Pese ja kuori perunat kattilaan.
2. Kypsennä perunat täysin kypsiksi koko vesimäärässä ilman suolaa. Jätä perunoihin hiukan vettä helpottamaan soseuttamista ja ota loppu keittovesi talteen, pidä vesi noin 70 aeteisena.
3. Soseuta perunat tasaiseksi soseeksi. Lisää soseeseen talteen otettu keittovesi, niin että muodostuu vetinen perunavelli. Jos tarpeen, jäähdytä vetinen perunavelli noin 70-73 asteiseksi.
4. Lisää 70 asteiseen vetiseen perunavelliin vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot niin että muodostuu notkeahko puuromainen sose.
5. Siirrä sosekattila imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa imeltymisen edistymistä sosetta maistamalla.
6. Lisää soseeseen imeltymisen jälkeen appelsiininkuorihillo ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Appelsiininkuorihillon voi lisätä myös lautaselle.
7. Kuumenna sose kiehuvaksi. Sekoita koko ajan tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
8. Laita sose paistovuokiin. Valele pinnalle 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vahvaa siirappivettä voi valella 1-2 kertaa.
9. Paista aluksi 190-200-asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 125-145 asteeseen.
Paista Karkkilan perunamämmiä noin 3 tuntia.
10. Anna perunamämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää. Perunamämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermamaidon ja sirotesokerin kera.

1

1893

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Imelletty mämmi.

      Ainekset:

      3 litraa vettä
      400 g mämmimaltaita
      900 g ruisjauhoja
      1 rkl pomeranssinkuorta tai kahden appelsiinin raastettu kuori. Pese appelsiinit hyvin.
      1 teelusikallista suolaa

      Pinnalle vettä paistamisen aikana 2-4 kertaa muutama ruokalusikallinen kuorettumista, kuivumista ja korppuuntumista estämään.

      Valmistusohjeet:

      Lämmitä uuni valmiiksi noin 72-75 asteiseksi.
      Kuumenna 5 litran kattilassa 3 litraa vettä noin 72-75 asteiseksi. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen veteen, niin että saat sakeahkon mämmiseoksen - lisää tarvittessa hiukan jauhoja ja maltaita. Laita kansi kattilaan. Laita mämmiseos 72-75 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Anna imeltyä välillä sekoittaen 4-5 tuntia. Mämmiseos notkistuu imeltymisen aikana. Voit seurata maistamalla imeltymistä.

      Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen pomeranssinkuori ja suola. Notkista vain
      tarvittaessa kuumalla vedellä. Sekoita tasaiseksi.

      Laita mämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Lisää vielä pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä, niin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu eikä kuoretu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn mämmin.
      Paista imellettyä mämmiä 130 asteisessa uunissa noin 4-5 tuntia.

      Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiinni on siekkilän yliajaja

      Eilen illalla saatu kiinni Varsinais-Suomessa tämä henkilö.
      Mikkeli
      18
      1986
    2. Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan

      Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs
      Ikävä
      56
      1814
    3. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      82
      1453
    4. Maskuliininen herrasmies

      Tekee aloitteen. 🌸
      Ikävä
      176
      1428
    5. Näyttävin pariskunta

      Ketkä lie tällä kylällä kääntää päät?
      Suomussalmi
      21
      1399
    6. Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti "En pystynyt olemaan siellä enää"

      Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti – "En pystynyt olemaan siellä enää" Ennen sotaväki oli
      Maailman menoa
      309
      1397
    7. Martina Aitolehti poseeraa Ibizalla

      Ihanaa! Ibiza on ihan paras paikka lomailla hengaillen, viinistä ja iltamenoista nauttien. Säpinää riittää. Aitolehti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      98
      1015
    8. Ollaanko me tyhmiä mies?

      Miten ihmeessä me onnistuttiin saamaan tästä näin pitkällinen ja masokistinen kuvio. Miten? Jos toisesta tykkää, näinhä
      Tunteet
      62
      994
    9. Unelmoin päivästä, jolloin voimme olla yhdessä.

      Niin pieni kuin sydän onkin, sä oot siellä ja ne mun isot tunteet sua kohtaan ❤️Sydämeni sykähtää joka kerta kun sut nää
      Ikävä
      34
      975
    10. Kannattaako kaikki Abrahamilaiset uskonnot jättää?

      Ja seurata jotain ihan muuta?
      Hindulaisuus
      349
      884
    Aihe