Oliko Jeesus köyhä, toimeentuleva vai rikas?

Anonyymi

Jos Jeesus oli rikas, tai edes tavanomaisesti toimeentuleva, on selvää, että hän käytti aineellisia rikkauksiaan samoin kuin hengellisiäkin eli auttaakseen ihmisiä, ja opetti, että niin pitäisi tehdä muidenkin. Ja ettei sydäntään ja turvaansa pidä kiinnittää sellaisiin asioihin kuin rikkaus ja maalliset asiat. Olen kuitenkin miettinyt, mitä Jeesus itse sitten mahtoi olla raamatun oman ilmoituksen mukaan: köyhä vai jotain muuta? Sillä yleensähän häntä ja hänen perhettään, kuten opetulapsiaankin, on pidetty köyhinä. Mietinnän pohjana olen käyttänyt joitakin netistä löytämiäni väitteitä ja omia pohdintojani.

Historiaa tutkineitten mukaan Jeesuksen aikaan 90 % oli suhteellisen köyhiä ihmisiä, loput erittäin rikkaita. Välimuotoa eli keskiluokkaa ei ollut.

Raamattu kertoo, että Maria ja Joosef eivät saaneet sijaa majatalosta. Rikkaillehan yleensä löytyy kyllä sija rahan voimalla täysinäisistäkin taloista, joten viittasiko yösijatta jääminen myös siihen, että Jeesuksen vanhemmat olivat köyhiä? Kuitenkin Maria ja Joosef kuvataan jokaisessa joulunäytelmässä ja elokuvassa aasin selkään. Historioitsijoitten mukaan paras ja äveriän kulkupeli siihen maailmanaikaan oli nimenomaan aasi. Köyhät kuulemma söivät aaseja ja vain varakkaat käyttivät niitä kulkupelinään. Mutta puhuuko raamattu mitään aasista Marian ja Joosefin kulkuvälineenä..? Jeesus itse kyllä ratsasti aasilla myöhemmin, tosin vain laina-aasilla.

Myöhemmin Jerusalemin temppelissä Maria ja Joosef uhrasivat kyyhkysiä, joka tiettävästi kertoo köyhyydestä, koska vanha testamentti sanoo: "...jos hän ei saa hankituksi lammasta, ottakoon kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa". Kuinka Maria ja Joosef kuitenkaan saattoivat olla köyhiä, koska Jeesus sai Beetlehemissä lahjaksi kallisarvoisia lahjoja, mm. kultaa. Mitä näille lahjoille tapahtui? Tuskin ne ainakaan käyttämättä jäivät. Kuluivatko lahjat vasta myöhemmin Egyptin reissussa? Tietäjätkin tulivat tiettävästi vasta parivuotiaan Jeesus-lapsen luokse, kun taas temppelissä oltiin jo 8 päivän ikäisen Jeesus-vauvan kanssa, jolloin lahjoja ei ehkä vielä ollut.

Kun Jeesus sitten oli jo aikuinen ja saarnasi ja liikkui paikasta toiseen, hänelläkään ei ollut usein yösijaa. Oliko Jeesus itse siis "köyhä koditon kulkuri" niin kuin yleensä sanotaan? Raamatun mukaan hänellä kuitenkin oli oma asunto Kapernaumissa. Joten mistä raamatunkohdasta tämä Jeesuksen "köyhän asunnottoman" maine tulee..?

On oletetttu, että kyseinen asunto Kapernaumissa olisi ollut huone tai asunto (alivuokralaisuus) Pietarin perheen talossa. Pietarin taloa taas väitetään arkeologisten tutkimusten mukaan Kapernaumin isoimmaksi ja rikkaimmaksi taloksi. Myöskään historioitsijoitten mukaan kalastajat eivät olleet mitään köyhälistöä. Silti myös kalastajat esitetään yleensä köyhinä rääsyläisinä, mm. elokuvissa. Joka tapauksessa, raamatunkin mukaan vailla paikkaa Jeesus oli ainoastaan silloin, kun hän oli tien päällä. Silloinkin hän pääsi aina joskus ystäviensä luokse yökylään. Mikään irtolainen tai asunnoton hän siis ei ainakaan ollut, vaan ainoastaan matkalainen, joka oli ilman vakinaista majapaikkaa reissujensa aikana.

Missä vaiheessa ja minkä takia pohjois-Galileassa saakka asuva Jeesus muuten oli tutustunut Jerusalemin liepeillä asuviin sisaruksiin, Marttaan, Mariaan ja Lasarukseen, joiden ystävä hän oli? Tai siihen Tyyrossa asuvaan talonväkeen, joiden luokse hän olisi halunnut kerran mennä salaa, niin kuin raamattu kertoo: "Hän nousi ja lähti sieltä Tyyron ja Siidonin alueelle. Ja hän meni erääseen taloon eikä tahtonut, että kukaan saisi sitä tietää..." Ainakin Jeesuksella siis tuntui olevan ystävinään erilaisia "talollisia", nyky-Libanonia myöten. Lähin ystäväpiiri siis ei ainakaan ollut mitään köyhälistöä tai irtolaisväkeä.

Raamatun mukaan Jeesusta rahoittivat häntä seuranneet naiset. Rahaakin siis kyllä oli. Vähintäänkin muiden antamana. Jeesuksella oli myös erillinen rahapussin pitäjä, millaista tuskin löytyy köyhiltä. Miksi Jeesus siis toimi varakkaalle ihmiselle ominaisella tavalla ja piti itsellään kukkaronvartijaa, jos varakkuutta ei muka olisi ollut..? Hän myös sanoi, että "köyhät teillä on aina keskuudessanne", mutta ei vaikuttanut sisällyttävän siihen joukkoon itseään, koska ei sanonut, että "meidät köyhät teillä on aina keskuudessanne".

On myös väitetty, että köyhä ei olisi saanut itselleen seuraajia niin kuin Jeesus sai, eivätkä rikkaat ole tiettävästi koskaan seuranneet mitään köyhiä ihmisiä. Tähän on kyllä sanottava, että Jeesus ei ollut mikään tavallinen rabbi muutenkaan tavoiltaan, teoiltaan ja puheiltaan, joten tästä väitteestä en perusta sellaisena "todisteena", että Jeesus olisi ollut varakas. Sitten Johannes Kastajankin olisi pitänyt olla rikas, ja monen muun vastaavan, joilla on myös ollut seuraajia ja opetuslapsia.

Mutta sitten kun tullaan lopputapahtumiin Jeesuksen elämässä ja sotamiehet heittivät arpaa Jeesuksen vaatteista, herää jälleen perusteltu kysymys: olisiko niin tehty huonojen ryysyjen ja köyhän miehen lumpp

9

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Viimeinen kappale jäi jostain syystä kesken, mutta jatkuu näin:

   Mutta sitten kun tullaan lopputapahtumiin Jeesuksen elämässä ja sotamiehet heittivät arpaa Jeesuksen vaatteista, herää jälleen perusteltu kysymys: olisiko niin tehty huonojen ryysyjen ja köyhän miehen lumppujen kohdalla...? Saumaton vaatekin taisi olla siihen aikaan peräti ylellisyysvaate, jollaisen Jeesuksen vaatteen väitetään olleen.

   Mitä Jeesus siis raamatun itsensä perusteella oli: köyhä, hyvin toimeentuleva vai peräti rikas?

  • Anonyymi

   Ainakin Marian vanhemmilla oli oli varaa ja tarve järjestää tiineeksi tirahtanut tyttönen muualle synnyttämään perheen maineen suojelemiseksi. Ja jopa varaa ostaa yksinkertainen Joosef hiljaiseksi.

   Kiertueellaan Jeesus poikaystävineen joutui sitten puhumaan sitä millä sai kerjättyä jokapäiväisen leipänsä. Aina kun ei varastaakkaan voinut.

  • Anonyymi

   Jeesus oli puuseppänä valmistanut Pinokkion 🤣

   • Anonyymi

    Olisi poika vaan pysytellyt puuseppänä, niin olisi ehkä elänyt vähän vanhemmaksi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Olisi poika vaan pysytellyt puuseppänä, niin olisi ehkä elänyt vähän vanhemmaksi.

    Jeesuksen sanottiin parantaneen sairaita eli hänelle oli tuolloin melkoinen sosiaalinen tilaus. Mikäli tuossa olisi ollut hitunenkaan totta niin eipä häneltä olisi varallisuutta puuttunut. Maineteot tunnettaisiin kaikissa historiikeissä.
    Mutta itse joutui pyhäpäivänä puurotarpeet pöllimään toisten pellosta.


  • Anonyymi

   Tuoko on sinusta olennaista Raamatussa, vaiko usko Jeesukseen ja hänen opetuksensa? Yrität päätellä toissijaisten pienten detaljien ja aasinsiltojen kautta millainen Jeesus oli. Monet väittelevät hänen ulkonäöstään. Eikö tämä mene kok pointin ohi?

   Tuskin Jeesus mikään rikas oli. Hän ja opetuslapset majoittautuivat opetuslapsien ja ystävien luona, tai varmaankin taivasalla tulien ääressä mahdollisesti. Jeesushan puhui rahasta jopa halveksuvaan sävyyn.
   Se mikä käy ilmi, että heillä oli vähän mutta tarpeeksi. Uskoa oli välillä vähänlaisesti. Sitähän monet opetuksetkin koskivat vertauskuvin.

  • Anonyymi

   "Sillä te tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon, että hän, vaikka oli rikas, tuli teidän tähtenne köyhäksi, että te hänen köyhyydestään rikastuisitte."
   2 Kor. 8:9

   • Anonyymi

    Tämä jae taitaa kylläkin tarkoittaa alenemista ihmisen tasolle maailmaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tämä jae taitaa kylläkin tarkoittaa alenemista ihmisen tasolle maailmaan.

    Se tarkoittaa sitä että ihminen syntyi tähän maailmaan alasti ja lähtee tästä maailmasta alasti... Mitään maallista ihminen ei ota mukaansa tuonpuoleiseen. Taivaassa on rikkaudet.

    Mutta joo, Jeesus oli köyhä meidän mittapuussamme. Hän sai kaiken tarvitsemansa eikä yhtään enempää.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä kuuluu nyt? Maajussi-Mustafa paljastaa, onko sutinaa vai ei - Yllätys kuvausten jälkeen

   Turkin lahja suomineidoille elikkäs Maajussi-Mustafa on kyllä aikamoinen tapaus! https://www.suomi24.fi/viihde/mita-kuuluu-nyt-maajussi-mustafa-palja
   Viihde ja kulttuuri
   61
   4807
  2. Miesten kokema seksuaalinen ahdistelu

   Mieheni on kertonut aika uskomattomia juttuja nuoremmalla iällä tapahtuneista ahdisteluista. Oli vielä kokematon ja uimarannalla häntä vanhempi nainen
   Parisuhde
   98
   4254
  3. Korona Hyrynsalmella

   Se sitten koronakin saavutti Hyrynsalmen.Kaikki siis nyt maskia käyttämään ja muutenkin olemaan varotoiminen.
   Hyrynsalmi
   108
   2856
  Aihe