1) Yleistä suhteellisuusteoriaa kuvaillaan usein taipuvan kumikalvon avulla. Havainnollistuksessa kalvo taipuu painovoiman vaikutuksesta kolmanteen ulottuvuuteen. Voidaanko ajatella että oikean maailman ilmiössä avaruus taipuu vastaavasti neljänteen tilaulottuvuuteen? Miksi yleensä ajatellaan että 4-ulotteinen aika-avaruus taipuu vain "itseensä"?
2) Aalto-hiukkas-dualismi. Voidaanko sanoa että valo koostuu hiukkasista jotka aaltoilevat itse itsessään? Miksi hiukkas-ominaisuus tulisi esiin vasta siinä vaiheessa kun valo vuorovaikuttaa jonkin kanssa? Miten voidaan edes ajatella aaltoilua joka ei tapahdu missään aineessa?
Käsitteellisyyksiä
7
101
Vastaukset
- Anonyymi
Jälkimmäiseen: valo on ensisijaisesti aaltoja jotka voivat realisoitua hiukkasiksi tietyissä oloissa, siinä missä aine on ensisijaisesti hiukkasia joilla on kuitenkin vastaavasti pieni aaltomuoto.
- Anonyymi
Sekä valo, että kaikki muu on sekä hiukkasia että aaltoja. Ei ensisijaisesti jompaa kumpaa.
Aloittajalle kysymykseen ”miten voidaan edes ajatella aaltoilua, joka ei tapahdu missään aineessa”:
Paineaallot (kuten ääni) vaativat aina väliaineen, ja luultavasti siksi intuitiosi sanoo, että kaikki aallot tarvitsisivat väliaineen. Jos kuitenkin mietit asiaa tarkemmin, ei valo mitenkään voi olla aaltoilua väliaineessa. Valo on sähkömagneettista säteilyä, eli siinä aaltoilevat sähkökenttä ja magneettikenttä. Jos siis välttämättä haluat ajatella valon aaltoiluna jossain ”aineessa” (mikä tosin johtaa vielä hankalampiin ymmärrysongelmiin, jos aiot opiskella fysiikkaa lukiotasoa pidemmälle), niin voit ajatella että tuo ”väliaine” on sähkökenttä ja magneettikenttä.
- Anonyymi
1. Minusta tuo kumikalvokuvaus on huomo. Siinähän jo oletetaan painovoima. Miksi se koepallo putoaisi sinne kumikalvon kuoppaan jos ei ole painovoimaa? Painovoimaa selitetään painovoiman avullza.
4-ulotteisen aika-avaruusmoniston geometriaa on minusta vähän turhaa yrittää selitellä tavanomaisiin havaintoihimme liittyvillä käsitteillä. Tuo geometria on gravitaation matemaattinen malli. Se kertoo miten gravitaatio toimii.
Itse asiassa Newtonin gravitaatiokin on käsittämätöntä. Hän itsekin piti ongelmallisena sitä, että esim. kuu vaikuttaa maapallloon kaukaa tyhjän avaruuden läpi. Mutta hän totesi, ettei tee asiasta hypoteesejä. Teoria kuitenkin kuvasi hyvin maan ja kuun liikkeitä.
2. On joskus ehdotettu että kvanttifysiikan"hiukkasilla" ja "aalloilla" pitäisi olla uusi nimi. Esim. "dualiteetti". Nämä dualiteetit eivät ole sen enempää hiukkasi kuin aaltojakaan vaan erityisiä kvanttifysiikan objekteja. Toisissa kokeissa ne käyttäytyvät kuten aalto, toisissa kuten partikkeli.
Itse keksin tällaisen analogian. Jos katsot vaikkapa kuutiota suoraan edestä, se näyttää neliöltä. Jos katsot jiostain toisesta kulmasta sen ulkonäkö on jokin muu kuvio. Kokonaisena kuutiona et näe sitä ollenkaan.
Kirjassaan "From Photons to Higgs, A Story of Light" esittää Moo-Young Han seuraavan kuvauksen tuosta dualiteetistä.
1. Se leviää kaikkiin suuntiin kuten klassinen aalto.
2. Törmäyksissä se kuitenkin toimii kuin klassinen partikkeli.
3.Se kantaa mukanaan informaatiota sen todennäköisyydestä mihin kohtaan setörmää. Tuolla törmäyspaikalla on siis todennäköisyysjakautuma, ei tiettyä varmaa arvoa. - Anonyymi
Suhtis on käytännössä "vaihtoehtoinen todellisuus", jota yritetään soveltaa todellisuuteen.
- Anonyymi
Ja se soveltuukin ( toimiikin) e r i t t ä i n hyvin!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja se soveltuukin ( toimiikin) e r i t t ä i n hyvin!
Jep. Tähän mennessä ei vielä ole löydetty parempaa mallia suuren skaalan gravitaatioilmiöille kuin yleinen suhteellisuusteoria. Hieman pienemmässä skaalassa erityinen suhteellisuusteoria eli Lorentzin muunnokset toimivat suorastaan hämmästyttävän hyvin (aikadilataatio, pituuden kontraktio, yksikäsitteisen samanaikaisuuden mahdottomuus jne.)
Ihan samalla lailla kvanttimekaniikka kuvaa äärimmäisen hyvin sitä, mitä tapahtuu hyvin pienessä skaalassa. Sitä parempaa teoriaa ei vielä ole löydetty kuvaamaan mikromaailmaa. Erityisen suhteellisuusteorian kanssa kvanttimekaniikka sopii hyvin yhteen.
Rrrrriemastuttavaa on se, että kvanttimekaniikka ja yleinen suhteellisuusteoria eivät ole toistensa kanssa yhteensopivia. Jossakin on pahasti vikaa mutta sitä vikaa ei vielä ole löydetty saati sitten korjattu. Tämä työllistää fyysikoita vielä pitkään...
- Anonyymi
Se mitä näet nyt voisi yhtähyvin olla ääntä..., vaikka mitä se on?
Jännä juttu tuo synestesia...
Mutta otetaan katsos meiltä se yksi ulottuvuus pois ja mietitään sitten.
Ei taida onnistua...
Ja joo kannattaa katsoa se vanha Carl Saganin video. :b
(http://www.youtube.com/watch?v=N0WjV6MmCyM)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes1215755Yleltä tyrmäävä uutinen
Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/744761884Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk211262Pakko kertoa mies
Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti1111223Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna861093Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.481005- 64961
- 64916
Tiesitkö mies
Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll59875Kuulin että Metsa Manille kaavaillaan Maaseudun Sivistysliiton kunniakirjaa ja jotain
muutakin huominosoitusta. Syystä että on on elvyttänyt huomattavasti videoillaan vanhemman väen englanninkielentaitoja.24874