Pesästä nousseet Karhut ovat nälkäisiä

Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä – älä houkuttele kontioita ravinnolla


Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.© Kuva Fotolia Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.
KARHU Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä haastavaa löytää ravintoa. Mesikämmenet voivatkin etsiä herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta. Karhun vierailuja pihapiirissä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä.

Karhuja ei pidä totuttaa ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten. Paras tapa ennaltaehkäistä karhun pihavierailut on poistaa niitä houkutteleva ravinto.

Karhulla on eriomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee ehdottomasti häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla kattilankantta tai huutamalla. Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä tai aiheuttaa uhkaa, soita hätänumeroon 112.

Seuraavat Suomen riistakeskuksen viisi ohjetta on hyvä pitää mielessä karhualueella:

Tarkista, että lintujen ruokintapaikka on siisti ja lopeta ruokinta maaliskuun loppuun mennessä.
Suojaa lemmikkien ruoat siten, että ne eivät ole karhujen ulottuvissa.
Tarkasta, että roska-astia tai komposti eivät ole helposti karhun saatavilla. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.
Älä hautaa jätteitä pihapiiriin.
Älä pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä. Muista, että haaskojen pitäminen on luvanvaraista.
Kaikki karhuhavainnot kannattaa ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan Suomessa elää 2300–2500 vuotta vanhempaa karhua.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/yhteystietohaku/

Karhua voi kaukaa ihailla.
Metsän kuningas
0<50
1Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset

Vanhimmat

Ei vielä vastauksia

Aloittaja odottaa vastauksia. Kerro oma näkemyksesi ensimmäisenä.

Kommentoi aloitusta


Anonyymi kirjoitti:

Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä – älä houkuttele kontioita ravinnolla


Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.© Kuva Fotolia Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.
KARHU Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä haastavaa löytää ravintoa. Mesikämmenet voivatkin etsiä herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta. Karhun vierailuja pihapiirissä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä.

Karhuja ei pidä totuttaa ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten. Paras tapa ennaltaehkäistä karhun pihavierailut on poistaa niitä houkutteleva ravinto.

Karhulla on eriomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee ehdottomasti häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla kattilankantta tai huutamalla. Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä tai aiheuttaa uhkaa, soita hätänumeroon 112.

Seuraavat Suomen riistakeskuksen viisi ohjetta on hyvä pitää mielessä karhualueella:

Tarkista, että lintujen ruokintapaikka on siisti ja lopeta ruokinta maaliskuun loppuun mennessä.
Suojaa lemmikkien ruoat siten, että ne eivät ole karhujen ulottuvissa.
Tarkasta, että roska-astia tai komposti eivät ole helposti karhun saatavilla. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.
Älä hautaa jätteitä pihapiiriin.
Älä pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä. Muista, että haaskojen pitäminen on luvanvaraista.
Kaikki karhuhavainnot kannattaa ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan Suomessa elää 2300–2500 vuotta vanhempaa karhua.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/yhteystietohaku/

Karhua voi kaukaa ihailla.
Metsän kuningas

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu