Flynnin ilmiö ja ateismi

Flynnin ilmiö tarkoittaa älykkyyttä mitattaessa esiintyvää pitkän aikavälin kehitystä, jossa tulosten keskiarvo väestötasolla nousee ajan myötä. Havainto on nimetty uusiseelantilaisen filosofin ja älykkyystutkijan James R. Flynnin mukaan. Ilmiö on havaittu teollistuneissa länsimaissa viime vuosisadalla. Ilmiön selitykseksi on esitetty useita hypoteeseja, mutta mikään yksittäinen tekijä ei selitä ilmiötä. Pikemminkin kyse on useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Älykkyyden mittaustulosten nousu korreloi jumalattomuuden lisääntymisen kanssa. En kuitenkaan väitä avauksessani, että tässä olisi kausaliteetti vaan avaan keskustelun, onko jumalattomuuden lisääntymisellä mahdollisia vaikutuksia Flynnin ilmiöön ja mitä nuo vaikutukset ovat?

Palstalla solvataan usein ateisteja moraalittomiksi hedonisteiksi, päihteiden väärinkäyttäjiksi ja kieroiksi valehtelijoiksi. Voisi ajatella, että ateismilla on negatiivinen vaikutus Flynnin ilmiöön. Toisaalta kun tarkastellaan aabrahamilaisia uskontoja niin lähes kaikki Flynnin ilmiötä selittävät hypoteesit koskettavat ainakin jollain tavalla aabrahamilaisten uskontojen maailmankuvaa.

Linkissä Wikipedian katsaus ilmiöön.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect

Linkissä artikkeli 'What causes the Flynn effect?'

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/flynn-effect

7

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jahas, tällä kertaa anonyymi ateisti-vajakki siellä leikkii "älykästä". Jopa kaksi linkkiä, tuon täytyy vakuuttaa.

      • Anonyymi

        Ei ole itse lukenut kumpaakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole itse lukenut kumpaakaan.

        Sitä en kyllä epäillytkään.


    • Seuraavassa muutamia nostoja, jotka perustuvat artikkeliin'What causes the Flynn effect?'

      1. Kyse ei ole geeneistä eikä länsimaisen valkoisen populaation ylivertaisista geeneistä. 50 vuoden aikajänteellä ei voi tapahtua niin suuria muutoksia genomissa, että se selittäisi ilmiön. Tähän voi kuitenkin poikkeuksena nostaa heteroosin eli alleelien sekoittumisen tuomat hyödyt yksilönkehityksessä. Monet uskonnot korostavat omasta heimosta ja kansasta naimista jopa niin, että serkkuavioliitot ovat ihan normaaleja. Tämä ei ainakaan lisää suotuisia geeniyhdistelmiä.

      2. Laajoissa tutkimuksissa on huomattu maiden välisten älykkyyserojen olevan yhteydessä lukutaitoon, toisen asteen koulutukseen ja maanviljelijöiden osuuteen väestöstä. Kirkko tietysti ottaa kunniaa lukutaidon lisäämisestä, mutta painopisteenä oli lukukinkereillä Raamatun ja Katekismuksen ulkoaopiskelu, joka tähtäsi rippikoulun läpäisyyn, naimisiinmenoon ja maatöiden jatkamiseen samoilla metodeilla niin kuin esi-isät jo ammoisista ajoista lähtien ovat tehneet Raamatussa.

      Flynnin ilmiötä selittää opiskelun siirtyminen ulkoaopettelusta ongelmanratkaisuun, abstraktin ja loogisen ajattelun arvostaminen ja uuden tieteellisen tiedon käyttö. Uskonnot eivät varsinaisesti rohkaise mihinkään näistä. Keskiajalla lukutaito oli kirkonmiehillä, kaikki tarpeellinen tieto oli jo olemassa Raamatussa eikä uutta tietoa ollut tarve etsiä. Tieteellisessä vallankumouksessa oli siemeniä muutoksesta ja se levisi teollistumisen myötä rahvaankin pariin viime vuosisadalla. Teollistumisen myötä oppiminen muuttui elinikäiseksi. Enää ei riittänyt rippikoulu aikuisuuden kynnyksellä vaan monimutkaistuva maailma edellyttä ajatteluelimen harjoittamista läpi elämän.

      3. Muutokset perheissä selittävät Flynnin ilmiötä. Lapsiluvun pieneneminen mahdollisti lasten paremmat edellytykset opiskeluun ja elämään. Vanhempien tietotaito kasvatuksessa on lisääntynyt. Rangaistukset eivät liene se kaikista paras metodi opettaa pieniä lapsia. Enää mottona ei ole 'Herran pelko on viisauden alku' ja 'Se joka vitsaa säästää, lastaan vihaa'. Näissä kaikissa jumalattomuudella on ollut positiivisia vaikutuksia Flynnin ilmiöön.

      • Anonyymi

        "Flynnin ilmiötä selittää opiskelun siirtyminen ulkoaopettelusta ongelmanratkaisuun, abstraktin ja loogisen ajattelun arvostaminen ja uuden tieteellisen tiedon käyttö. Uskonnot eivät varsinaisesti rohkaise mihinkään näistä."

        Ateismi ei aiheuta analyyttistä ajattelua ja tieteellisen tiedon arvostamista, vaan asia on toisinpäin. Analyyttinen ajattelu ja tieteellinen tieto johtaa jumalan hylkäämiseen eli ateismiin. Minäkin olin nuorempana uskovainen, mutta maailman ilmiöiden tieteellisen selityksen ja Raamatun välillä tuli niin iso ristiriita, että järki vei voiton ja jouduin hylkäämään Jumalan, vaikka en olisi halunnut. Tunnen seurakunnastani kymmeniä saman ikäisiä nuoria ihmisiä, jotka haluaisivat vielä uskoa, mutta eivät millään voi.


    • Anonyymi

      Miten kirjoitustaidolla pyöritellään kuvioita ?
      On ajateltu Itä-Aasialaisten kirjoitusmerkkien olevan avain .

      • Anonyymi

        Käsien hierojat ovat lainaraha experttejä 🤣


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe