Muistan kun useasti kävin isovanhempien luona syömässä perinneruokia.
Se oli aina upea kokemus.Monet koulussa kysyivät minulta kun kehuin isovanhempien ruoista ja perinteistä eikö ole hankalaa mennä isovanhempien luo ja tulla kotiin niin sanoin että onhan se matka vähän uuvuttava koska isovanhempani asuvat samassa omakotitalossamme kuin minä yhdessä vanhempien ja sisarusten kanssa mutta he asuvat alakerrassa lähellä keittiötä ja me muut yläkerrassa.
Myös kissa ja koira viihtyivät aina keittiössä.
Kun mietitään ongelmia jotka liittyvät ruokailuun niin meillä Suomessa ja
Yhdysvalloissa on melko protestanttinen kulttuuri,
Meillä kotona aina rukoiltiin ja rukoillaan ruokarukous ennen syömistä,
Töissä on hankalaa rukoilla joten ristin kädet pöydän alla ja lausun ruokarukouksen
hiljaa mielessä ja sitten kollegoitten kanssa alemaan syömään.Keskustassa on monia buffet ravintoloita ja pyrin valitsemaan hyviä ruokia lautaselleni.
Syöminen on merkittävä tapahtuma ja sillä kunnioitetaan Jumalaa.
Jeesus Kristus on elävä.
Ihmisten on tultava tietoiseksi rakkauden ja sielun soveltamisesta mikä liittyy myös syömiseen.Monet ajattelee etteihän ruoka ole tärkeää mutta miksi silti juostaan jääkaapilla harva se minuutti.
Se voi liittyä rakkaudettomuuteen ja henkiseen köyhyyteen.
Ja myös se että syödään huonoa ruokaa ja yksin.
Ruoassa voi olla myös liikaa makeutta tai suolaa ja silti tuntuu että nälkä vain kasvaa.
Itse rakastan omenoita,viikunoita,kalaa,porkkanoita,hyviä salaatteja,pellavan siemeniä jogurtin kanssa,greippiä,sitruunaa,oliiveja,marjat ja erityisesti salaatin kanssa hienoja oliivi-öljyjä ja mausteita.Vesi tai mineraalivesi (suosikkini)
ja ruoan kanssa yksi lasi punaviiniä tai valkoviiniä riippuen onko kyseessä liha tai kala.
Hyvä esimerkki oli Jeesus Kaanan häissä, joka suostui muuttamaan enemmän vettä viiniksi.Mutta kohtuus kaikessa myös viinin juomisessa.
Monesti meillä länsimaissa on puritaaninen asenne ruokailuun ja se on yksinkertaisesta ahmimista eikä nauttimista.
Kun olemme rukoilleet yhdessä ruokarukouksen ja sen jälkeen tarjoamme isossa pöydässä ruokia toisillemme se on Rakkautta kun annetaan toisillemme oikeaa ruokaa ja terveellistä ruokaa.Voita ei margariinia,hyvää leipää ei huonoa,tuoretta ei vanhaa ja sitten kun on syöty niin he jotka valmistivat ruoan ei tarvitse tiskata ja sitten ruoan jälkeen Ruusukon lukeminen ja porukalla pitää seuraa toisilleen ja tarinoita riittää jokaisella kerrottavanaan.
Kaikille hyvää ja marjaisaa kesää
toivottaa Sepeteus
Mitä kulttuurin ja uskonnon suhteen Ranskassa tapahtuu?
Hyvä uutinen on, että on olemassa uusia yhteisöjä, Emmanuel-yhteisö tai Taize-liike tai Beatitudes. Ne ovat hieman karismaattisia.
Ne ovat kuin kylät, jotka kasvavat luostari
Katolisuus ja ruoka
13
137
Vastaukset
- Anonyymi
Niin tuossa tuli alla tekstiä jota opiskelen ja tutkin lukemalla on Emmanuel yhteisöstä joka järjestää rukousryhmiä eri kaupungeissa ympäri maailmaa. Se järjestää kansainvälisiä tai kansallisia "istuntoja" (evankelioinnin ja kristillisen muodostumisen kokouksia, räätälöityjä erilaisille yhteiskunnallisille ja ammatillisille ryhmille) sekä nuorisofoorumeita eri paikoissa. Sille on annettu tehtäväksi animoida erilaisia pyhiinvaelluskohteita, kuten Paray-le-Monial ja L'Île-Bouchard Ranskassa, Altötting Saksassa ja niin edelleen.
- Anonyymi
Tässä muutama Katolista reseptiä
1.Godfish eli turska
Katolinen resepti: Turska
AINESOSAT
1-1 / 2 kiloa suolaa turskaa
3 jauhettua sipulia
2 rkl voita
3 viipaloitua keitettyä perunaa
Suola
Pippuri
1 tl hienonnettua persiljaa
2 rkl etikkaa
YKSITYISKOHDAT
Valmistusaika: 8 1/2 tuntia
Vaikeusaste: ★★ ☆☆
Alkuperä: Bretagne
Ranskan Bretagnessa, jossa kaikki kotiäidit ovat kiireisiä jouluaattona valmistautuessaan lomaan, he eivät vaivaudu hienoon ruoanlaittoon. Heidän "pièce de résistance" on tavallinen, edullinen suolakala.
OHJEET
Liota turskaa kylmässä vedessä noin kahdeksan tuntia. Valuta ja keitä makeassa vedessä 10 tai 15 minuuttia. Ruskeat sipulit voissa. Lisää turska ja perunat. Keitä viisi minuuttia kauemmin. Lisää suola, pippuri, persilja ja etikka.
2. Katolinen resepti:
Kalasalaatti
AINESOSAT
Turska tai ruijanpallas
4 kupillista vettä
1-1 / 2 tl suolaa
1 tl etikkaa
3 kupillista vettä
1 hienonnettu sipuli
1 laakerinlehti
2 pippuria
1/2 tl suolaa
Viipaloidut, keitetyt perunat
Majoneesi
Keitetyt munat
Persilja
Suolakurkkua
YKSITYISKOHDAT
Valmistusaika: 4 tuntia
Vaikeusaste: ★★★ ☆
Pyhä Pietari on kalastajien suojelija, ja hänen juhlapäivänsä, 29. kesäkuuta, on suuren juhlan päivä. Kalastaja käytti parasta turskaa tai ruijanpallasta, jonka miehet toivat kotiin sinä juhlapäivänä, mutta todennäköisesti ostat kalasi tuoreena tai pakastettuna. Tämä kalasalaatti tarjoillaan kylmänä, täydellinen alkukesän juhlapäivinä.
OHJEET
Purista (pisteet) kala (tee kaksi tuumaa leikkaa takaosa). Marinoita neljässä kupillisessa vettä, puolitoista teelusikallista suolaa ja etikkaa kolmen tunnin ajan. Keitä kolme kupillista vettä, sipulia, laakerinlehteä, pippuria ja puoli teelusikallista suolaa. Aseta kala varovasti kiehuvaan veteen. Vähennä lämpöä ja hauduta 10 minuuttia. Tyhjennä, jäähdytä ja hiutele kala. Peitä astia perunakerroksella ja hiutaleilla. Päälle majoneesia, munia, persiljaa ja suolakurkkua.
Reseptilähde: Cooking for Christ, Florence Berger, National Catholic Rural Life Conference, 4625 Beaver Avenue, Des Moines, IA 50310, 1949, 1999
Tässä linkki resepteihin 1-2
https://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/recipes/view.cfm?id=858
sitten lisää reseptejä
3. Kalakeitto
Tämä mutkaton keitto esittelee ainesosat ilman ylivoimaista "kalamaista" makua.
2 rkl oliiviöljyä tai suolatonta voita
1 sipuli, kuorittu ja hienonnettu
2 varsi selleriä, leikattu ja hienonnettu
2 valkosipulinkynttä, kuorittu ja hienonnettu
1 punta perunoita, kuorittu ja leikattu pieniksi paloiksi (3 kuppia)
5 kuppia vettä ja 2 kuutiota kalaliemiä (saatavana supermarketeissa) tai 5 kuppia kanasäilykettä
6 unssia tomaatteja, kuutioiksi, jotta saadaan 1 kuppi, tai 1 kuppi purkitettua, kuutioitua tomaattia
1 1/2 kiloa valkoista lihaa sisältäviä kaloja (kuten koljaa, turskaa, kalanranta, pollockia tai meriahvenia),
leikattu pieniksi paloiksi
pippuri
hienonnettu tuore persilja tarjoilua varten
Kuumenna öljy tai sulata voi keskilämmöllä asetetussa kattilassa. Keitä sipuli, selleri ja valkosipuli sekoittaen noin 3 minuuttia.
Lisää perunat ja sekoita.
Lisää vesi ja pullo tai liemi yhdessä tomaattien kanssa; peitä ja anna kiehua. Keitä, kunnes perunat ovat melkein pehmeitä (5-10 minuuttia, ellet ole leikannut suuria paloja).
Lisää kala ja hauduta noin 10 minuuttia tai kunnes kala hiutuu helposti. Mausta pippurilla. Tarjoile haluttaessa hienonnettua persiljaa.
* HUOMAUTUS: Keitto voidaan valmistaa etukäteen juuri ennen kalan lisäämistä, sitten peittää ja säilyttää jääkaapissa yhden päivän ajan. Kuumenna keitto uudelleen, lisää kala ja keitä ohjeiden mukaan.
kirjoittanut Marialisa Calta, Perigee Books. © 2005 Marialisa Calta.
(Itse käytän lohta tässä reseptissä ja on todella hyvää)
Tämä 3. resepti on saatu sivustosta:
Digest Catholic faith life
http://www.catholicdigest.com/family/recipes/soup/simple-fish-soup/"1.Godfish eli turska"
Turska on Codfish. Itse tykkään laittaa ruokaa suolaturskasta eli Bacalao/Bacalhau/Baccalasta. Ohje ei vaan ole sinne päinkään. 8 tunnin liottaminen ei todellakaan riitä poistamaan suolaa turskasta, jos sitä ei ole esiliotettu noin 3% suolapitoisuuteen valmiiksi. Keittoaika on aivan liian pitkä, ei kalasta ole tarkoitus tehdä mitään muhjua. Perunoiden kanssa tätä ei varmaan keitetä vaan paistetaan uunissa. Missä on muuten kaikki neste reseptistä? Lähes kaikissa vastaavissa resepeissä mehevyyttä antamassa on paseerattu tomaatti/tomaattimurska.- Anonyymi
Master-Henry kirjoitti:
"1.Godfish eli turska"
Turska on Codfish. Itse tykkään laittaa ruokaa suolaturskasta eli Bacalao/Bacalhau/Baccalasta. Ohje ei vaan ole sinne päinkään. 8 tunnin liottaminen ei todellakaan riitä poistamaan suolaa turskasta, jos sitä ei ole esiliotettu noin 3% suolapitoisuuteen valmiiksi. Keittoaika on aivan liian pitkä, ei kalasta ole tarkoitus tehdä mitään muhjua. Perunoiden kanssa tätä ei varmaan keitetä vaan paistetaan uunissa. Missä on muuten kaikki neste reseptistä? Lähes kaikissa vastaavissa resepeissä mehevyyttä antamassa on paseerattu tomaatti/tomaattimurska.Yritin kääntää tekstin kääntäjällä ja perunoita ei laiteta keittoon vaan viipaloidut keitetyt perunat paistetaan pannulla.
Turska kypsennetään molemmin puolin pannulla noin minuutin johon on laitettu voita (oliivioöljyä).Sitten toisessa pannussa johon on lisätty voita (oliiviöljyä) ruskistetaan sipulit ja sinne voidaan myös lisätä oliiveja ja (kaprista ja ripaus valkoviiniä) joita reseptissä ei mainittu.
Sitten sinne (tomaattimurskaa) ja vettä ja sekoitetaan kunnolla.sitten sinne voi laittaa ripauksen valkosipulia pippurimaisena muotona ,laakerinlehtiä,etikkaa ja (persiljaa ja tuoretta sitruunaa nesteenä).Sinne liemeen voi laittaa sokeria mutta itse en käytä sokeria.Sitten vähän suolaa ei paljon sitten pippuria.Sitten lientä maistetaan.Sitten kalan palat laitetaan varovasti liemeen ja ja koko pannu kaikkineen ja liemineen uuniin.Semmoinen 10-12 minuuttia uunissa ja lämpö 180 astetta.Sitten otat pannun uunista ulos ja lusikalla kaatelet lientä kalanpalojen päälle.Sitten tarjoillaan. Anonyymi kirjoitti:
Yritin kääntää tekstin kääntäjällä ja perunoita ei laiteta keittoon vaan viipaloidut keitetyt perunat paistetaan pannulla.
Turska kypsennetään molemmin puolin pannulla noin minuutin johon on laitettu voita (oliivioöljyä).Sitten toisessa pannussa johon on lisätty voita (oliiviöljyä) ruskistetaan sipulit ja sinne voidaan myös lisätä oliiveja ja (kaprista ja ripaus valkoviiniä) joita reseptissä ei mainittu.
Sitten sinne (tomaattimurskaa) ja vettä ja sekoitetaan kunnolla.sitten sinne voi laittaa ripauksen valkosipulia pippurimaisena muotona ,laakerinlehtiä,etikkaa ja (persiljaa ja tuoretta sitruunaa nesteenä).Sinne liemeen voi laittaa sokeria mutta itse en käytä sokeria.Sitten vähän suolaa ei paljon sitten pippuria.Sitten lientä maistetaan.Sitten kalan palat laitetaan varovasti liemeen ja ja koko pannu kaikkineen ja liemineen uuniin.Semmoinen 10-12 minuuttia uunissa ja lämpö 180 astetta.Sitten otat pannun uunista ulos ja lusikalla kaatelet lientä kalanpalojen päälle.Sitten tarjoillaan.Nyt vaikuttaa hyvältä. Vaikka minulla ei ole mitään juuria katolilaisuuteen niin parina jouluna on kokeiltu Festa dei sette pesci'a eli aatto pelkillä kalaruuilla ja suolaturska on mukana eri muodoissaan, kuten myös esim. mustekala, hummeri, jättikatkaravut ja tietysti suomalaiset kalaruuat.
- Anonyymi
Laitoin tässä muutamia reseptejä ja yritän valikoida niitä meille
suomalaisille tutumpia kalaherkkuja ja liharuokia jotka helpommin löytyvät tuoreina meidän kaupoistamme ja tietysti kasvisruokia
jotka on tehty tarkasti katolisen reseptin mukaisesti.
Laitan linkit resepteihin koska sieltä löytyy iso valikoima eri ruokaohjeita joka makuun
Terveisin Seppo - Anonyymi
2. reseptissä purista pisteet on käännös virhe
Siinä ensin käsitellään kala Crimp (score)- Anonyymi
Tässä myös hyvä katolinen resepti
Kylmää lohta ja vihreä kastike
Saumon froid à la Sauce Verte
Aseta riisi lautaselle lämpimänä. Järjestä kylmä lohi lämpimän riisin päälle.
Vatkaa munankeltuaiset, etikka, mausteet yhdessä. Lisää jatkuvasti vatkatessa, öljy, pinaatti, kerma. Kaada lohen päälle, riisiä. Tarjoile välittömästi.
Tuotto, 4 annosta
(Sivuhuomautus: Tämä resepti sisältää raakaa munankeltuaista.)
2 kupillista keitettyä riisiä
2 lohipihviä, keitetyt, kylmät
3 munankeltuaista
1 rkl etikkaa
suolaa, pippuria
cayennepippuri
1 1/2 kupillista öljyä
4 ruokalusikallista kypsennettyä, hienonnettua, kuormitettua pinaattia
2 ruokalusikallista kermaa
TIEDOT
Palvelee: 4
Valmisteluaika: 20 minuuttia
Vaikeus: ★★☆☆
Alkuperä: Ranska
Reseptilähde: Katolinen keittokirja, Kirjoittanut William I. Kaufman, The Citadel Press, New York, 1965
Ja nyt se yksi parhaista resepteistä
Mummin käyttämä resepti jollaa hän teki Karpalopiirakkaa.Hänen resepti oli englannin kielinen.
Meillä on myös sukulaisia Yhdysvalloissa,Kanadassa,Saksassa ja Venäjällä
Karpalopiirakka on aina ollut meillä traditio ja perinteisen jouluaterian ohella ja sukulaisilla Yhdysvaloissa Kiitospäivänä.Karpalopiirakka on kaksikuorinen piirakka, jonka yläosa on tehty ristikkoa käyttämällä tai ristikkäiskuviolla. Piirakan leivonnaisen valmistaminen lisää valmistusaikaa mutta aikaa meillä on aina mitä hyviin ruokiin tulee.
Ja tässä resepti
Yhdistä sokeri, kaneli, jauhot ja suola. Lisää vettä; Sekoita hyvin. Lisää karpalot. Kypsennä hitaasti, kunnes karpalon kuori avautuu, jatka sekoittamista. Lisää appelsiininkuori ja voi tai (margariini) mummi laittoi aina voita. Vuoraa 9 tuuman piirakkavuoka käyttäen puolta leivonnaisista. Rullaa jäljellä olevat leivonnaiset; leikataan 1/2 tuuman levyisiksi nauhoiksi. Kaada hedelmäseos piirakkavuokaan. Tee ristikkokuvio päälle leivonnaissuikaleilla. Tiivistä reunat; trimmaa eli tarkista lopputulos. Paista 400° 40-45 minuuttia.
Ainesosat:
2 kupillista sokeria
1/2 tl kanelia
1 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1/3 kupillista vettä
4 kuppia tuoreita karpaloita
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
2 ruokalusikallista voita tai margariinia
leivonnaiset 2-kuorelle 9 tuuman piirakka
Terveisin Seppo - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tässä myös hyvä katolinen resepti
Kylmää lohta ja vihreä kastike
Saumon froid à la Sauce Verte
Aseta riisi lautaselle lämpimänä. Järjestä kylmä lohi lämpimän riisin päälle.
Vatkaa munankeltuaiset, etikka, mausteet yhdessä. Lisää jatkuvasti vatkatessa, öljy, pinaatti, kerma. Kaada lohen päälle, riisiä. Tarjoile välittömästi.
Tuotto, 4 annosta
(Sivuhuomautus: Tämä resepti sisältää raakaa munankeltuaista.)
2 kupillista keitettyä riisiä
2 lohipihviä, keitetyt, kylmät
3 munankeltuaista
1 rkl etikkaa
suolaa, pippuria
cayennepippuri
1 1/2 kupillista öljyä
4 ruokalusikallista kypsennettyä, hienonnettua, kuormitettua pinaattia
2 ruokalusikallista kermaa
TIEDOT
Palvelee: 4
Valmisteluaika: 20 minuuttia
Vaikeus: ★★☆☆
Alkuperä: Ranska
Reseptilähde: Katolinen keittokirja, Kirjoittanut William I. Kaufman, The Citadel Press, New York, 1965
Ja nyt se yksi parhaista resepteistä
Mummin käyttämä resepti jollaa hän teki Karpalopiirakkaa.Hänen resepti oli englannin kielinen.
Meillä on myös sukulaisia Yhdysvalloissa,Kanadassa,Saksassa ja Venäjällä
Karpalopiirakka on aina ollut meillä traditio ja perinteisen jouluaterian ohella ja sukulaisilla Yhdysvaloissa Kiitospäivänä.Karpalopiirakka on kaksikuorinen piirakka, jonka yläosa on tehty ristikkoa käyttämällä tai ristikkäiskuviolla. Piirakan leivonnaisen valmistaminen lisää valmistusaikaa mutta aikaa meillä on aina mitä hyviin ruokiin tulee.
Ja tässä resepti
Yhdistä sokeri, kaneli, jauhot ja suola. Lisää vettä; Sekoita hyvin. Lisää karpalot. Kypsennä hitaasti, kunnes karpalon kuori avautuu, jatka sekoittamista. Lisää appelsiininkuori ja voi tai (margariini) mummi laittoi aina voita. Vuoraa 9 tuuman piirakkavuoka käyttäen puolta leivonnaisista. Rullaa jäljellä olevat leivonnaiset; leikataan 1/2 tuuman levyisiksi nauhoiksi. Kaada hedelmäseos piirakkavuokaan. Tee ristikkokuvio päälle leivonnaissuikaleilla. Tiivistä reunat; trimmaa eli tarkista lopputulos. Paista 400° 40-45 minuuttia.
Ainesosat:
2 kupillista sokeria
1/2 tl kanelia
1 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1/3 kupillista vettä
4 kuppia tuoreita karpaloita
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
2 ruokalusikallista voita tai margariinia
leivonnaiset 2-kuorelle 9 tuuman piirakka
Terveisin SeppoSorry 400 Fahrenheit on noin 200 astetta
Ongelmana mummin resepteissä on se että lämpönä on Fahrenheit eikä Celsius
- Anonyymi
Jos reseptissä kerrotaan että on käytettävä kalaa joka on väriltään vaalea liha niin sitten vaaleaa käytetään.Itse käytän joskus lohta joka on punalihaista.Ehkä se on pieni etiketti virhe mutta jos tarkkoja ollaan niin pitää käyttää sitä kalaa jota reseptissä suositellaan
- Anonyymi
Vielä lisäyksenä 1. Codfish kohtaan tarkennetaan
Turskan valmistusta Pièce de résistance Dijonaise valmistusta esimerkillä
(Bretagne)
Pöydälle otetaan lasinen uunivuoka,pari turskan palaa (tuoretta) ,majoneesia kulhossa,sitruuna, valkoviiniä (kuiva) ,korppujauhoja tai keksejä jotka laitetaan muovipussiin ja nuijitaan karkeiksi jauhoksi.(Itse käytän kuivettuneita graham sämpylöitä joista teen karkeata jauhoa nuijimalla tai sähkösekoittimella),sitten sulatettua voita,oliiviöljyä,
suolaa,Dijon sinappia (myös muu hyvälaatuinen sinappi kelpaa)
Ensin otetaan lasinen uunivuoka ja levitetään sinne oliiviöljyä tai voita ja laitetaan molemmat turskan palat sinne.Kaadetaan päälle vähän valkoviiniä.Sitten otetaan sormilla tai teelusikalla vähän suolaa ja ripotellaan kevyesti turskan päälle (ei paljoa) sitten laitetaan sekaan vähän pippuria ja sitten vuoka uuniin.Lämpöä 180 astetta ja paistoaika noin 12-15 minuuttia.
Kun vuoka on uunissa niin palataan pöydälle ja otetaan sitruuna ja raastimella raastetaan sitruunan pinnalta kuorta ja siitä tullut jauhoa noin ruokalusikallisen verran.Sitten halkaistaan sitruuna.Otetaan kulho jossa noin 2 dl majoneesia ja sinne on sekoitettu sinappi 2 rkl.Eli 2 dl majoneesia ja pari ruokalusikallista sinappia.Laitetaan sinne sitruunan kuoresta raastetut jauheet ja puristetaan sitrunaasta mehut kulhoon ja sekoitetaan kulhossa olevat ainekset.
Sitten otetaan korppujauhot tai sämpyläjauhot jota on noin 2 dl ja kaadat sulatetun voin pussiin jossa korppujauhot ja sekoitat pussin sisällön hyvin.
Nyt on mennyt se noin 15 minuuttia.Otat vuoan uunista ja laitat pöydälle.
Nyt levität kulhossa olevat ainekset turskien päälle ja lopuksi levität korppujauhot
päälle ja takaisin uuniin noin kolmeksi (3) minuutiksi.
Sitten otat vuoan uunista ja ateria on valmis.
Tämä on ihana turska ruoka ja nopeasti valmistettu.
Pöytä on katettu kauniiksi ja luetaan ruokarukous.
Bon Appétit - Anonyymi
Muistakaa että korppujauhot ovat muovipussissa valmiiksi pieniksi murusiksi nuijittuna ja sinne muovipussin sisään kaadetaan sula voi ja muovipussi sisältöineen odottaa rauhassa omaa vuoroaan.Ja kun kulhosta on kaadettu majoneesipohjainen sisältö turskien päälle niin sen jälkeen lopuksi kaadetaan turskien päälle voilla sekoitetut korppujauhot.Tyhjää muovipussia voi käyttää monta kertaa jos nuijit korppujauhot siten että nuijan ympärille on kiedottu esimerkiksi liina jolloin muovipussi ei rikkoonnu helposti.
- Anonyymi
Ja vielä kun sula voi on kaadettu pussiin jossa korppujauhot ovat niin sen jälkeen pussin suu suljetaan tai kierretään kiinni ja käsin puristellaan pussia jotta voi leviää korppujauhoihin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1458580Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde472449Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja272251- 371995
- 951768
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1811737Sinä saat minut kuohuksiin
Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai221390Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1091147Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik61033- 531015