Uuden sukupolven hävittäjät ovat jo tuloillaan, kun Suomi pohtii valintaansa

Hiukan päivitystä tilanteeseen.

Uuden sukupolven hävittäjät ovat jo tuloillaan, kun Suomi pohtii valintaansa

Euroopan uudet hävittäjäprojektit etenemässä ripeästi
Britannian puolustushankinnoista vastaavan ministerin mukaan kahden uuden hävittäjän kehittäminen Euroopassa tukee toisiaan. Ranskalainen Rafale päihitti ruotsalaisen Gripenin ja amerikkalaiset Kroatiassa.

Euroopan maat käyvät yhä kovempaan kamppailuun amerikkalaisten hallitsemilla hävittäjämarkkinoilla.

Saksa, Ranska ja Espanja ovat sopineet jatkotoimista uuden sukupolven hävittäjän kehittämisessä. Hankkeesta käytetään toistaiseksi nimeä Future Combat Air System (FCAS).

Saksalaisen Deutsche Wellen(siirryt toiseen palveluun) mukaan koneen prototyyppi nousee lentoon vuonna 2027. Hävittäjän lisäksi kehitteillä on miehittämättömät koneet ja tietoliikenneverkko, josta käytetään nimeä “combat cloud” eli ilmasodan pilvipalvelu. Se hyödyntää myös tekoälyä.

FCAS on DW:n mukaan Euroopan kallein puolustusteollisuuden hanke. Hankkeelle kertyy hintaa yli 100 miljardia euroa. Rahoista on kuitenkin kasassa vasta kolme ja puoli miljardia.

Uusi hävittäjä korvaa ranskalaiset Rafalet sekä Saksan ja Espanjan Eurofighterit vuoteen 2040 mennessä. Hankkeessa ovat mukana ranskalainen Dassault Aviation, eurooppalainen lentokonejätti Airbus ja espanjalainen Indra.

Tempest korvaa Britannian Eurofighterit
Myös brittien johtama uusi hävittäjähanke, Tempest, etenee. Defence Newsin(siirryt toiseen palveluun) mukaan britannian hallitus ja maan teollisuus allekirjoittavat hankkeen suunnitteluun ja arviointiin liittyvän sopimuksen lähiaikoina.

Tempestistä suunnitellaan kuudennen sukupolven hävittäjää, jossa ovat brittien lisäksi mukana Italia ja Ruotsi. Britannian teollisuutta Tempest-hankkeessa edustavat BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK ja Rolls-Royce. Italiasta mukana on Leonardo ja Ruotsista Saab.

Britannia on varannut koneen kehittämiseen neljälle vuodelle reilut 2,3 miljardia euroa. Kokonaisuudessaan Tempestille tulee hintaa yli 100 miljardia euroa.

Tempestin arvioidaan olevan alustavassa operaatiovalmiudessa 2030-luvun puolivälissä. Se korvaa lopulta Britannian Eurofighterit.

Molemmissa eurooppalaisissa hävittäjähankkeissa on samansuuntaisia tavoitteita. Uuden sukupolven koneissa keskeistä on verkottuminen sekä muiden koneiden että maa- ja merivoimien kanssa. Kyse on siis enemmänkin järjestelmistä kuin koneista. Järjestelmiin kuuluvat miehitettyjen koneiden lisäksi muun muassa miehittämättömät koneet ja drooniparvet.

Air Internationalin(siirryt toiseen palveluun) mukaan Tempestiä ei pyritäkään saamaan nopeasti lentoon kuten Saksan, Ranskan ja Espanjan hankkeessa vaan ensin kehitetään sen tarvitsemia järjestelmiä ja laitteistoja. Tällä pyritään varmistamaan, että ne myös sopivat koneen runkoon.

Sveitsin ja Suomen päätökset lähestyvät
Monet eurooppalaiset Nato-maat ovat viime vuosina valinneet koneekseen amerikkalaisen F-35:n, mutta kisa on kovaa eurooppalaistenkin kesken. Toukokuun lopulla Kroatia päätti ostaa 12 käytettyä ranskalaista Rafalea miljardilla eurolla. Tarjolla olisi ollut uusia Gripen C/D -koneita Ruotsista, uusia amerikkalaisia F-16 (Block 70) koneita ja käytettyjä F-16-koneita Israelista.

Saabin tiedotuspäällikön Mattias Rådströmin mukaan Ruotsi teki Kroatialle kattavan tarjouksen, johon kuului lentokoneiden tukikeskus. Saab arvioi, että usein käytettyihin koneisiin liittyy yllättäviä kustannuksia.

Eurooppalaiset valmistajat tietenkin toivovat, että piakkoin päätöksensä tekevät Suomi ja Sveitsi valitsisivat tällä kertaa eurooppalaisen koneen.

Britannian puolustushankinnoista vastaava ministeri Jeremy Quin myöntää olevansa pettynyt, jos näin ei käy. Vaikka Euroopassa on kaksi kilpailevaa uutta hävittäjähanketta, Quin vakuuttaa, että ne tukevat toisiaan.

– Kuten ennenkin, Euroopan maat ovat mukana erilaisissa hankkeissa. Se ei tarkoita, etteikö Eurofighter hyötyisi kaikista näistä ohjelmista Saksassa, Italiassa ja Espanjassa.

Täkynä Suomelle ja Sveitsille on siis se, että uuden sukupolven eurooppalaiset koneet tuovat uutta teknologiaa myös nyt käytössä oleviin koneisiin, Eurofighteriin, Rafaleen ja Gripeniin.
Britannian ilmavoimien komentaja Mike Wigston vakuutti hiljattain Ylen haastattelussa, että Tempestin kehittämisestä hyötyy myös Eurofighter.

– Kun kehitämme Tempestin rinnalla lentävää miehittämätöntä konetta tai droneparvea, ne tulevat myös Eurofighterin käyttöön.

Wingston viittaa Mosquito-nimiseen hankkeeseen, joka tähtää miehittämättömän lentokoneen kehittämiseen.

– Haluamme sen Eurofighterin rinnalle ennen vuosikymmenen loppua.

Suomi tekee päätöksen vuoden lopulla
Ranskalainen Rafale, yhteiseurooppalainen Eurofighter ja ruotsalainen Gripen ovat mukana Suomen hävittäjäkilpailussa. Kaikki maat ovat myös kehittämässä uuden sukupolven hävittäjää. Käytännössä Suomi joutuu päättämään, ovatko eurooppalaiset kilpailijat ensi vuosikymmenellä amerikkalaisten tasolla tai ohi.

https://yle.fi/uutiset/3-11960284

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Varmasti hankalia päätöksiä , tulossa olisi kaikenlaista tarpeellista .

    • Anonyymi

      Näyttää siltä että trollit saavat nokkaan!

      • Anonyymi

        Eikä vain täällä ..... kunhan kohdalle sattuu. :-)


    • Anonyymi

      Mahtaako Venäjällä olla samanlaisia suunnitelmia ja milloin olisivat valmiita?

      • Venäjän suunnitelmat on olleet aika lailla optimistisia joten en laittaisi kovinkaan monta ruplaa sen puolesta.

        Venäjä ei saa myytyä enää koneitaan (siis niitä Ukrainassa tehtyjä) ja omat viritelmät Su-57 taholta sekä uskollisen ostajan eli Intian häipyminen johtuen 5.sukupolven yhteistyö kumppanin kieltäytymisestä on ajanut naapurimme tilaan jossa se ei voi myydä eikä ostaa koneita.

        Ostamisen vaikeus johtuu tietenkin pakotteista, Edes bensaletkun klemmaria et saa ulkomailta.

        Puhumattakaan muista osista, pinnoitteista sekä tietokone ohjelmistoista. Sekä lukuisista muista asioista.

        Kaikki on kuitenkin asioita joihin Venäjä on valmistautunut.

        Kotimaan hallinnassa.


      • Anonyymi
        Tukihenkilö kirjoitti:

        Venäjän suunnitelmat on olleet aika lailla optimistisia joten en laittaisi kovinkaan monta ruplaa sen puolesta.

        Venäjä ei saa myytyä enää koneitaan (siis niitä Ukrainassa tehtyjä) ja omat viritelmät Su-57 taholta sekä uskollisen ostajan eli Intian häipyminen johtuen 5.sukupolven yhteistyö kumppanin kieltäytymisestä on ajanut naapurimme tilaan jossa se ei voi myydä eikä ostaa koneita.

        Ostamisen vaikeus johtuu tietenkin pakotteista, Edes bensaletkun klemmaria et saa ulkomailta.

        Puhumattakaan muista osista, pinnoitteista sekä tietokone ohjelmistoista. Sekä lukuisista muista asioista.

        Kaikki on kuitenkin asioita joihin Venäjä on valmistautunut.

        Kotimaan hallinnassa.

        "Ostamisen vaikeus johtuu tietenkin pakotteista, Edes bensaletkun klemmaria et saa ulkomailta."

        Kuulostaa USA:n tankkauskoneen ongelmalta. Edes klemmaria ei sionistien huollossa saatu kiristettyä. Pudota pläjähti koko saatanan letku päiväkodin pihalle Kihniössä. Onneksi ei ollut lapsia ulkona.


    • Anonyymi

      Saksasta ja Japanista on jotain hyvin ja suunnitellusti toimivaa tulossa. Nyt ei kannata lyödä kättään jenkki- tai Britti kuonaan.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      304
      3381
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      52
      1361
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1250
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1161
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      158
      1053
    Aihe