Hyvinvointivaltio ihmisten itsemääräämisoikeuden tae, ei riippuvainen kenenkään hyväntahtoisuudesta

Anonyymi

"Ohjaaja Susanna Kuparinen puolustaa hyvinvointivaltiota henkeen ja vereen, koska se on hänen mielestään ihmisten itsemääräämisoikeuden tae. Se mahdollistaa vapauden.

– Vapaus tulee siitä, että ei joudu olemaan riippuvainen kenenkään hyväntahtoisuudesta. Meille kuuluvat tietyt asiat vain siksi, että olemme syntyneet ja olemme olemassa. Hyvinvointirakenne takaa, että ihmiset voivat käyttää kaikki resurssinsa siihen, että he pärjäävät. Sitten on niitä, jotka eivät pärjää, ja valtion sivistystaso mitataan sillä, että heidätkin hoidetaan.

Suomessa uskotaan Kuparisen mielestä kummallisen laajasti, että jokainen on oman onnensa seppä ja kun vain tahtoo tarpeeksi, voi saavuttaa mitä tahansa.

Lähtökohdat eivät kuitenkaan ole kaikille samat. Siksi tarvitaan mahdollisuuksia tasaavia rakenteita.

– Aina läsnäoleva usko yksilöön on vähän romanttinen ihmiskäsitys. Se on kuin myytti taiteilijanerosta joka uskomattomalla luomisvoimallaan tekee ihmeitä olisi levitetty käsittämään mitä tahansa merkonomia tai yritysjohtajaa. Siinä sitten unohdetaan, että olihan silläkin puoliso aatelissuvusta ja helvetisti rahaa, tai että jonkun bisnesneron ensimmäiset lainat takasi isä ja äidin kaverit pääomitti sen. Meillä on kummallinen tapa ajatella, että jokainen aloittaa nollasta. Ei me mistään nollasta aloiteta."
https://yle.fi/uutiset/3-11960592

Hyvinvointivaltio on ihmisten itsemääräämisoikeuden tae. Se mahdollistaa vapauden. Vapaus tulee siitä, että ei joudu olemaan riippuvainen kenenkään hyväntahtoisuudesta. Viisaita lauseita. Tämä on Suomen hyvinvoinnin ja kehityksen kulmakivi, niin maailman onnellisimpana maana, PISA-tulosten huippujoukossa että paljon 5,5 miljoonan ihmisen väkimäärää näkyvämpänä tieteessä, tutkimuksessa ja teknologiassa. Resurssit voi laittaa opiskeluun ja tiedonhankintaan sekä uuden innovointiin, sen sijaan että ne pitää tuhlata arjesta selviämiseen. Onhan tätä hyvinvointivaltiokehitystä tietenkin nakerrettu jo vuosia, ja väliinputoajia löytyy, mutta verrattuna muihin maihin tilanne on edelleen Suomessa hyvä.
.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Suomi tarvitsee juuri tällaista ajattelua. Lasten, nuorten ja yhteiskunnan heikompien asialla, voiko tärkeämpää olla?
   Maasta ja sen tilasta ei kerro eniten se miten se edistää hyväosaisen eliitin etuja, vaan miten se huolehtii huono-osaisistaan.

  • Anonyymi

   Nimenomaan koronarajoitusten (tosin lievien sellaisten) vuoksi Suomen talous ei sakannut pahasti. Oli suorastaan täydellinen väärinymmärrys yritysjohtajilta ja EK:lta kuvitella, että antamalla yhteiskunnan toimia kuten ennenkin (ja ihmisten kuolla), säästettäisiin talous. Näinhän ei lopulta käynyt, vaan nimenomaan Suomen tiellä talous säästyi ja Ruotsissa/USAssa sukellettiin todella syvälle. Myös Virossa nähtiin mihin löysäily koronatoimissa talouden ehdolla johtaa.

   Samoin puhuminen "tiukoista" rajoituksista kertoo suoraan, ettei "tiukka"-sanan käyttäjä ole katsonut maailmaa tuvan ikkunaa pidemmälle. Suomessahan rajoitukset olivat EU-mittakaavassa varsin lepsuja ja rajoituksistakin suurin osa pelkkiä suosituksia. Ei maskipakkoa, ei ulkonaliikkumiskieltoa, ei maastapoistumiskieltoa, ei maahantulokieltoa. Kaupat olivat auki kuten ennenkin, toisin kuin useassa muussa maassa.

   Toimiva talous ei suinkaan tarkoita kokoomuslaista jatkuvaa rikkaiden/yritysten verojen alennusta. Surkuhupaisaa on, että kokoomuslainen Vapaavuori on valmis säästämään muun puolueen kanssa lapsista, mutta samalla tarjoamaan miljardien veronalennusta vuorineuvostasolle ja kymmenien miljardien tukea ulkomaalaisille yrityksille. Tulevan Kokoomuksen pormestariehdokkaan lempilausahdus on "työttömän elämästä pitää tehdä epämukavaa". Sama koskee toki työttömän lasten elämää, sillä vastahan kokoomuslainen valtuutettu käski nuorten tyttöjen käyttää vanhoja t-paitoja kuukautissuojina, jos perheen rahat eivät riitä.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oho! Martina Aitolehti tuo Anne-äitinsä tv:seen: "Ei ole varmasti aina ollut helppoa olla mun äiti"

   Martina Aitolehden lapsuuden perhe on osittain tuttu julkisuudesta, mutta ehkä äiti vähiten. Nyt Anne-äiti nähdään tv:ssä yhdessä Martinan kanssa. Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   248
   7798
  2. Eriksenin hypetys mennyt yli

   Jos huuhkajien pelaaja olisi saanut samanlaisen sairauskohtauksen häntä ei olisi kohdeltu yhtä hyvin. Kun kyse oli jumaloitujen pallosankarien pel
   Maailman menoa
   199
   6263
  3. Sofia haukkuu Martinaa

   Jaaha.. Nyt Sofia haukkuu Martinaa, että M on hänelle niin kamala. Ja jutun mukaan S aloitti kuvauksien aikana myös terapian, johon tietenkin myös kam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   361
   3671
  4. Kauhea kuva Stefun instassa

   Onko itse piru sarvineen? Saa aikaan kylmiä väreitä.....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   187
   3512
  5. Äänestysaktiivisuus oli vaalien suurin häviäjä - demokratia kärsii

   Äänestys­aktiivisuus oli vaalien suurin häviäjä: ”Alkaa olla demokratian kannalta kriisitasolla”, sanoo tutkija. https://www.hs.fi/politiikka/art-200
   Maailman menoa
   200
   2263
  Aihe