Vihreitten Kruunuvuorensiltahankkeen hinta on jo paisunut kaksinkertaiseksi

Anonyymi

Helsingin Kruunusillat-raitiotiehankkeen hinta tuplaantui 800 miljoonaan euroon, nyt pormestari Vapaavuori vaatii selitystä tilanteelle
Pormestari Jan Vapaavuori käynnistää erillisselvityksen Kruunusillat-raitiotiehankkeesta. Ulkopuolinen selvitys koskee rajusti kasvanutta kustannusarviota- ja päätöksentekoprosessia.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) käynnistää erillisselvityksen Kruunusillat-raitiotiehankkeesta. Ulkopuolinen selvitys koskee kustannusarviota- ja päätöksentekoprosessia.

Selvityksen taustalla on Kruunusillat-hankkeen kustannusten raju kasvu viidessä vuodessa. Raitiotien kustannusarvio on noussut kokonaisuudessaan valtuustolle vuonna 2016 esitetystä 430 miljoonasta lähes 800 miljoonaan euroon.

– Olisi edesvastuutonta jättää selvittämättä, mistä näin holtiton ylitys kustannusarvioon johtuu, Vapaavuori sanoo.

Hänen mukaansa Kruunusillat-raitiotie on surullinen jatkumo suurille rakennushankkeille, joiden kustannukset näyttävät karkaavan täysin käsistä.

– Nämä ovat järkyttävän suuria summia, ja tähän on suhtauduttava vakavasti.

Vapaavuori toteaa, että holtiton meno, jossa hyväksytään hankkeita joillakin summilla ja jotka kuitenkin joidenkin vuosien päästä ovat satoja miljoonia enemmän, ei voi jatkua.

Vapaavuori korostaa, että Kruunuvuorensillan kohdalla puhutaan sadoista miljoonista euroista.

– Ja tälläkin hetkellä puhutaan vasta tämän hetken arviosta.

Raideosuuden, kalustohankintojen ja varikon hinta kallistui
Kruunusillat-hankkeen raideosuuden alustava kustannusarvio oli 260 miljoonaa euroa, kun Helsingin valtuusto hyväksyi hankesuunnitelman vuonna 2016. Kuluvan vuoden tammikuussa raideosuuden kustannusarvio oli jo 350 miljoonaa euroa vuoden 2015 hintatasossa, mikä tarkoittaa noin 370 miljoonaa euroa vuoden 2021 hintatasossa.

Kalustohankintojen ja Laajasalon varikkohankkeen osalta kustannusarvio on noussut 115 miljoonasta yhteensä noin 180 miljoonaan euroon.

Vapaavuoren mukaan on selvää, että Kruunusillat-raitiotien rakentaminen tulee vaatimaan uuden valtuuston päätöksen. Hänen mukaansa erillisselvitys tarvitaan myös tämän päätöksen pohjaksi.

– Jotta tällä päätöksellä olisi asianmukaiset taustat ja selvitykset olemassa, emme voi jäädä kaupungin sisäisten selvitysten varaan, vaan tarvitaan ulkopuolinen erillisselvitys.

Selvityksen tekee tilintarkastukseen ja taloushallinnon palveluihin erikoistunut yhtiö KPMG.

Matkustajaliikenteen pitäisi alkaa 2027
Kruunusillat-raitiotie yhdistää 10 kilometrin raitiotieyhteydellä Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman keskustaan.

Samalla se luo uuden merellisen reitin myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Kruunuvuorensilta olisi Suomen pisin silta, noin 1 200 metriä. Rakentamisen on tarkoitus alkaa syksyllä 2021.

Tavoite on, että yhteys valmistuu vuoden 2026 lopussa ja raitiotien matkustajaliikenne käynnistyy vuonna 2027.

Vuonna 2016 raitiotietä koskevaa päätöstä tehtäessä todettiin, että raitiotiehankkeen rakentamisen yhteydessä tulee toteuttaa myös niin sanottuja siihen liittyviä hankkeita reitin varrella Kruunuvuorenrannassa, Kalasatamassa ja Hakaniemi-Keskusta –alueella.

Näiden kustannuksiksi arvioitiin 50 miljoonaa euroa. Myös raitiotien rakentamiseen liittyvien hankkeiden kustannusarvio on noussut lähes viisinkertaiseksi, 235 miljoonaan euroon, mikä selittää ison osan kokonaishankkeen kustannusten noususta.

https://yle.fi/uutiset/3-11972967

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Oho! Martina Aitolehti tuo Anne-äitinsä tv:seen: "Ei ole varmasti aina ollut helppoa olla mun äiti"

    Martina Aitolehden lapsuuden perhe on osittain tuttu julkisuudesta, mutta ehkä äiti vähiten. Nyt Anne-äiti nähdään tv:ssä yhdessä Martinan kanssa. Ma
    Kotimaiset julkkisjuorut
    300
    8747
   2. Eriksenin hypetys mennyt yli

    Jos huuhkajien pelaaja olisi saanut samanlaisen sairauskohtauksen häntä ei olisi kohdeltu yhtä hyvin. Kun kyse oli jumaloitujen pallosankarien pel
    Maailman menoa
    206
    6464
   3. Kauhea kuva Stefun instassa

    Onko itse piru sarvineen? Saa aikaan kylmiä väreitä.....
    Kotimaiset julkkisjuorut
    192
    4047
   4. Sofia haukkuu Martinaa

    Jaaha.. Nyt Sofia haukkuu Martinaa, että M on hänelle niin kamala. Ja jutun mukaan S aloitti kuvauksien aikana myös terapian, johon tietenkin myös kam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    374
    3979
   5. Että osaa olla Suomalaisella mansikalla kova hiilijalanjälki

    kun poimijat lennätetään tänne kymmenillä matkustajakoneilla ja sitten aikanaan takaisin. En osta kotimaista mansikkaa enää koskaan. Sen verran luonn
    Maailman menoa
    245
    2334
   Aihe