Imelletty perunalaatikko Ruovedeltä

Anonyymi

Sopiva erä sähkölieden uuniin.

2 kg perunoita
vettä keittämiseen
2 desilitraa ruisjauhoja
2 teelusikallista suolaa

Aamulla aikaseen pantiin kuaritut perunat kiahuun. Valakee sai olla piänen lainen, että perunat kiahu hiljalleen ja jo tässä vaiheessa olis vähän imeltyny. Kun perunat oli kypsät niistä kaadettiin vesi talteen, vettä tarvitaan viälä.Perunat pulukilla survottiin hianoksi ja sose jäähdytettiin ennen jauhojen lisäämistä noin 70-75 asteiseksi. Ropsautettiin jäähdytettyyn soseeseen ruisjauhot sekaan. 70-75 asteista keittovettä sekaan sen verran, että on helpompi sekoittaa ja sekootettiin tasaaseksi. Tällättiin kansi tiiviisti päälle ja eristettiin hyvin vällyillä ja laitettiin lämpimään paikkaan imeltymään noin 3-4 tunniksi. Lopuksi katottiin soseen paksuus. Jos se oli liian tanakka, lisättiin lämmintä keitinvettä niin että sose oli notkean puuron tapanen.
Suolat ripautettiin samalla sekaan. Sose paistettiin vanhan ajan tyyliin vedellä huljautetuissa tuakkosissa, mutta nykyisin vuakissa. Sosetuokkoset tai nykyisin vuokat pantiin leivinuuniin jälkilämpöön hitaasti paistumaan. ja annettiin paistua noin 3 tuntia jälkilämmöstä riippuen.

Paistaminen onnistuu hyvin nykyisin 150 asteisessa sähkölieden uunissa.

Voit valmistaa myös nykyaikaisemman version lisäämällä imeltämisen jälkeen 50-100 g voita ja nesteeksi maitoa.

10

1647

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      On varmaan hyvää. Imeltäminen onnistuu hyvin takan jälkilämmössäkin ja parhaiten tietysti puuhellan lieden sivussa. Hyvä ja yksityiskohtainen ohje. Ruisjauho-ohjetta en ole ennen kuullut. Minun perinne -ohjeeni on Kauhajoelta ja siihen laitetaan tarpeen mukaan vähän vehnäjauhoja ja lopuksi maito. Ja siirappi, jos ei tarpeeksi imelly.

    • Anonyymi

      On turvallisempaa keskustella perunalaatikon valmistamisesta. Ei tule hyppineeksi kenenkään yliherkille varpaille.

      • Anonyymi

        Niin, eikä tatvitse kenenkään repiä hyviä pelihousujaan.


      • Anonyymi

        Liittyykö imellettyyn perunalaatikkoon jotain mystiikkaa. Sehän on vain perinteinen arkiruoka ja sitä valmistettiin yleisesti aina silloin kun leivottiin leivinuunin jälkilämmössä.
        Jostain syystä nykyisin imellettyä perunalaatikkoa valmistetaan yleensä vain pitoihin ja muihin juhliin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Liittyykö imellettyyn perunalaatikkoon jotain mystiikkaa. Sehän on vain perinteinen arkiruoka ja sitä valmistettiin yleisesti aina silloin kun leivottiin leivinuunin jälkilämmössä.
        Jostain syystä nykyisin imellettyä perunalaatikkoa valmistetaan yleensä vain pitoihin ja muihin juhliin.

        OHO tuli vähän ontuvaa tekstiä.


      • Anonyymi

        Mikä on vaarallisempaa ???


    • Anonyymi

      Liittyy mystiikkaa. Vaatii kärsivällisyyttä ja pientä tatsia, että onnistuu.

    • Anonyymi

      Ei ole kyllä ruovedellä perunalaatikkoo imelletty minun tietääkseni koskaan ruisjauhoilla. Meillä kotona tehtiin ja minä teen ja mummunikin teki ja kaikki olemme vehnäjauholla sen imellyttäny. En ole kyllä kuullu et missään ruisjauhoo siihen olis käytetty

      • Anonyymi

        Vielä 1900 luvun alussa kun vehnän viljely oli hyvin vähäistä sekä sadot ja saatavuus epävarmaa, niin yleisesti imellettiin ruisjauholla ja ohrajauholla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vielä 1900 luvun alussa kun vehnän viljely oli hyvin vähäistä sekä sadot ja saatavuus epävarmaa, niin yleisesti imellettiin ruisjauholla ja ohrajauholla.

        Imelletty perunalaatikko

        Vehnäjauhoilla on imelletty jo kymmeniäkin vuosia. Moni haluaa valmistaa imelletyn perunalaatikon perinteisemmilläkin tavoilla ja imellyttää perinteisemmillä ruisjauhoilla ja myös ohrajauhoilla.

        Perinteinen imelletty perunalaatikko eli tuuvinki on helppo valmistaa, kun käytät jauhoista perunalajiketta ja huolehdit oikeasta lämpötilasta.
        Ei lisätä siirappia eikä sokeria. Maku saadaan aidosti vanhanajan tapaan imeltämällä.

        Ainekset:
        1 1/2 kg perunaa (jauhoinen lajike)
        1 dl vehnäjauhoja
        3 dl maitoa (noin)
        1 tl suolaa
        2 rkl voita, lisäksi vuokien voiteluun ja pinnalle muutamia nokareita

        Valmistus:
        1. Pese perunat ja keitä kiinteät perunat kuorineen ilman suolaa kypsiksi. Ota muutama desi keitinvettä talteen. Kuori perunat kuumina ja soseuta kattilassa ja ohenna sakeaksi puuroksi keittovedellä.

        Kypsennettäessä helposti hajoavat jauhoiset perunat tulee kuoria raakoina ja kypsentää niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan suoraan niukkaan keittoveteen. Näin vältetään jauhoisten perunoiden keittotappiot, kuorimistappiot ja liukenemistappiot, koska keittovesi jää soseeseeen. Pyri arvioimaan keittoveden määrä mahdollisimman pieneksi.

        2. Jäähdytä sose välillä sekoittaen ja huolellisesti 70-75 asteiseksi. Yli 77 asteisessa soseessa jauhot menettää imeltymistehon lopullisesti - sanotaan että "jauhot palaa".
        Ripottele jauhot vähitellen 70-75 asteiseen soseeseen ja sekoita hyvin. Jos sose tuntuu kuivalta, lisää soseen lämpöistä keitinvettä. Peitä kattila kannella ja laita 70-asteiseen uuniin. Anna soseen imeltyä 3–4 tuntia. Sekoittele muutama kerta imeltymisen aikana. Jotta imeltyminen onnistuu, lämpötilan on oltava jauhojen lisäyshetkellä ja koko imeltymisen ajan 65–75 astetta. Alemmissa lämpötiloissa imeltymisaika voi olla moninkertainen tai imeltymistä ei tapadu.

        3. Maista sosetta, ja kun se on sopivasti imeltynyt. Lisää imeltyneeseen soseeseen siivuina voi sulamaan. Lisää maitoa sen verran, että seos muistuttaa puuromaista paksua velliä. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.

        4. Laita seos voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voinokare. Paista aluksi laatikkoa noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit kypsentää lähes täysiä vuokia. Kypsennä imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6083
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3685
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1955
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1939
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1758
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      76
      1619
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1532
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      14
      1435
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1428
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      27
      1345
    Aihe