Materia on kadonnut

Kauan eläköön materia.

Väite arvovaltaiselta taholta:
"Tästä seuraa että ulkomaailman olemassaolo on uskonvarainen asia. Tämä on muuten jo tieteellisen logiikan avulla loogisesti todistettukin. Ulkomaailman olemassaolo on todella vain uskonvarainen asia. "

Tällä tarkoitetaan sitä, että aineettomien aistien ulkopuolella ei ole yhtään mitään.
Näinköhän on?

55

630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloituksessa oleva väite on ikivanha idealismin filosofian teesi. Ainetta olisi vain silloin kun se havaitaan. Syntyy teoria, että aistien ulkopuolella oleva olisi unihöttöä.
      Niinkin vanha tieteilijä kuin Platon Kreikassa 300 luvulla eaa. kehitti teorian kahdesta maailmasta. Todellinen maailma olisi materiaton kuvitelmamaailma ja siellä toteutuvat ensin kaikki tapahtumat ja jotka sitten siirtyvät aineellisen maailman ilmiöiksi.
      Platonia ei saa morkata. Silloinen universumin tietämys oli alkeellista. Platonin teoria siirtyi hieman muunneltuna kristinuskon palvelukseen. Kristinusko: Maailmassa ei tapahdu mitään ilman Jeesus-jumalan tahtoa eli materia olisi alisteinen taivaalliselle aineettomalle henkiolennolle. Oppi on dualistinen oppi.

      Platon kuitenkin asetti kysymyksen todellisuuden olemuksesta ja joka alkoi sortua vasta koneellisen teollisuuden kehityksen aikakaudella. Toki rinnalla kulki materialistinen näkemys: Aistien ulkopuolella oleva on materiaa eri muodoissaan. Materialistien heikkous alkuaan oli se, ettei se kehittänyt tietoteoriaa, henkisen (ajattelun) ja todellisuuden välistä suhdetta.

    • Anonyymi

      En pidä SKP:tä arvovaltaisena tahona.

    • Väite, että tiede olisi kumonnut materian olemassaolon on anteeksiantamaton valhe.
      Kosmosta ja pienhiukkasia tutkivat tieteilijät uppoavat yhä syvemmälle materian salaisuuksiin.

      Materian hävittäjän vuonna 2021 esittämä teoria materian katoamisesta
      "Kuvitelkaa että joltakin ihmiseltä poistetaan yksi kerrallaan kaikki aistit.
      Tämä kuviteltu esimerkki osoittaa että ihmisen havainnot ulkomaailmasta ovat täydellisesti riippuvaisia hänen omista ja nimenomaan ainoastaan ja vain hänen omista aisteistaan. Kukaan ei voi havainnoida maailmaa jonkun toisen ihmisen aistien tai jonkin muun olennon aistien välityksellä."

      Tässä om materian hävittäjän nykyaikainen teoria. Idealismin filosofia on kautta vuosisatojen tavalla tai toisella väheksynyt materian olemassaoloa ja korostanut henkisyyttä olemassa olevaan nähden.

      Mikä on teesin pääsanoma?
      Materiaa olisi olemassa vain jos avaruudessa olisi keskivertotajuinen ihmispopulaatio. Ensin täytyy tulla aineellinen ihminen tyhjästä. Niinpä teorian isä kirjoittaakin, että materian olemassaolo on uskon asia. Hengetön olio loi hengellisen ihmisen ja materia esiintyy vain ihmisen tajunnassa. Tajunta olisi materiaa ja materia henkistä - teorian esittäjä tavallaan kumoaa itsensä, sitä huomaamatta.
      Teoria lähentelee raamatullista Aatamin ja Eevan luomista, jotka eivät syntyneet materiasta mutta sittemmin synnyttivät ihmiskunnan normaalilla tavalla eli sukupuolisuhteen avulla.

      Ihminen luonnollisesti tiedostaa ympäröivää olevaa eläessään mutta kuoltuaan siirtyy materian kiertokulkuun. Maapallolta saa ihmiskunta kuolla sukupuuttoon materian siitä lainkaan katomatta.

      Esittäkää, jos analysoin asiaa väärin.
      Tuon esille uudenaikaisen idealistifilosofin nimen kohta. Ehkä siksikin pimitän hetken vielä, että lukijalle jäisi omaa aikaa miettiä ongelmaa: kumpi on ensisijainen, materia vai tajunta, voiko tajuntaa olla ilman materiaa tai voiko materia olla ilman tajuntaa.

      Aloituksessa kerrottu idealismin filosofia tekee täyden mahalaskun. Hän kiistää materiaa olevan lainkaan tai vain siten, että se välähtelee, nousee olemaan ja katoaa jatkuvalla syötöllä.

    • Anonyymi

      " voiko tajuntaa olla ilman materiaa tai voiko materia olla ilman tajuntaa."

      Riippuu siitä kuinka suppeasti tai laajasti tajunta halutaan määritellä.

      Kuinka sinä arvioit tämän miehen kokemusta?

      Alkaen 23:00

      https://areena.yle.fi/audio/1-3947642

    • Anonyymi

      Einstein ennusti, että mustat aukot heijastavat valoa.
      Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa havainneet valon heijastuvan – tai ”kaikuvan” – supermassiivisen mustan aukon takaa, 800:n miljoonan valovuoden päässä Maasta. Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan ”kaiut” ovat röntgensäteilyn muodossa.

      800 miljoonaa vuotta sitten jossain on ollut musta aukko, joka heijasti valoa. Etäisyys paikkaan on valon nopeudella 800 mil. vuotta.
      Ihmiskunta ilmestyi maapallolle n. 200 000 -300 000 vuotta sitten aistimaan olevaista.
      Materia oli olemassa ilman ihmistä kauan. Raamatun luomiskertomuksen tarina materian jumalallisesta syntymisestä n. 6100 vuotta sitten on suuri valhe.

    • Noin 5 miljardia vuotta sitten aurinko ja aurinkokunta olivat muotoutumassa superauringon räjähdyksen jätteistä. Se tapahtumaketju oli olemassa vaikka ihmisen tajunta muotoutui vasta muutama satatuhatta vuotta sitten. Sitä edelsi hominidien sarja miljoonia vuosia taaksepäin kohti apinoiden ja homonidien yhteistä kantalajia.
      Universumimme kehitystrendi ns. alkuräjähdyksestä lähtien on tapahtunut tajunnasta riippumatta.
      Luonnontieteet ja kosmologia ovat identtisesti vahvistaneet, että materia on olemassa tajunnasta riippumatta ja sen ulkopuolella. Se on olemassa siitä riippumatta, tiedostetaanko se vai ei. Biologia on vahvistanut ettei kivessä tai lahonneessa puupökkelössä voi olla tajuntaa.
      Olevaisen tiedostamisessa voimme satavarmasti lähteä siitä, että materia on olemassa tajunnasta riippumatta mutta materia ei tarvitse olemassaololleen tajuntaa.
      Oletan että lukija ymmärtää päässämme olevan "biologinen tietokoneen" muodostavan aistien välityksellä ihmisen ja ulkopuolisen maailman yhteyden ja jota sanotaan ajatteluksi ts. tajunnaksi. Pääskysen tietokone on alkeellinen eikä se kykene lähellekään ihmisen tiedostusta.
      Tajunta ei ole materiaa. Vain materia voi tuottaa tajuntaa. Tajunta on aineellisen maailman heijastus aivoissa. Tämä sulkee pois uskonnolliset sielut pääkopassa ja joihin aineeton henkiolento olisi yhteydessä.

    • Anonyymi

      Eli materialistin perusväite on se, että eliöiden tietoiset tilat ovat ilmaantuneet maailmaan jollain selittämättömällä tavalla ei-tietoisesta materiasta?

      Varteenotettavana vaihtoehtona voi tarjota tätä:

      Materiaalisten eliöiden tietoisuus on seurausta siitä, että ne ovat kukin osana joka paikassa mailmankaikkeutta ilmenevää tietoista systeemiä. > holistinen panpsykismi.

    • Anonyymi

      Virukset ovat materiaa, mutta niillä ei ole omaa solurakennetta eikä aineenvaihduntaa.
      Ne jakaantuvat/lisääntyvät päästessään päästessään isäntäsoluun, mutta ovatko ne tietoisia?

    • "Eli materialistin perusväite on se, että eliöiden tietoiset tilat ovat ilmaantuneet maailmaan jollain selittämättömällä tavalla ei-tietoisesta materiasta?"

      Tämä on normaali kysymys sille, joka ei usko luonnon valintaan, eli elollisen syntyperään elottomasta maailmasta ja elollisen edelleen kehittymisestä luonnonehtojen mukaisesti. Olemassa oleva materia, kaikki se mikä on olemassa tajunnan ulkopuolella ja tajunnasta riippumatta.
      Olemassa oleva luonto ei ole tietoisesti hyvä eikä paha, ruma tai kaunis tai mitään muutakaan. Siellä vallitsee fysiikan, kemian, painovoiman ym lait mm. syyn ja seurauksen laki. Materian olotila on ikuista liikkumista (voidaan havaita aisteillakin ettei mikään pysy paikallaan muutoin kuin suhteellisesti).

      Materialistinen filosofia asettaa ajassa ja avaruudessa ikuisesti liikkuvan materian perustaksi. Materia toimii ilman pahoja tai hyviä tarkoituksia. Yksi syy johtaa toiseen jne.. Tajunnan omaava ihminen puolestaan voi toimia toiseen nähden pirullisesti tai toverillisesti. Ihminenkin on luonnon tuote ja muuttuu ympäristön ehtojen mukaisesti. Luonto on tuhoutumassa, sen seurauksena ympäri maailmaa on noussut toimintaa luonnon suojelun puolesta.

      Siteeraukseen vastataan. Charles Darwin 1800 luvulla aloitti elollisen kehityksen tutkimisen luonnonvalinnan toimesta. Kaikki myöhemmät tutkimukset ovat vahvistaneet ja täydentäneet Darwinin loistavaa oivallusta.
      Eliöstön kehitystrendi ei tarvitse jumalia, ei jahveja, allaheita tai kristuksiakaan. Suotuisissa olosuhteissa luonto tuottaa itse eliöstön.

      • Anonyymi

        "Tämä on normaali kysymys sille, joka ei usko luonnon valintaan, eli elollisen syntyperään elottomasta maailmasta ja elollisen edelleen kehittymisestä luonnonehtojen mukaisesti."

        Koska ja kenen toimesta on näytetty toteen tietoisuuden ensimmäinen synty tiedostamattomasta materiasta?


    • Aloituksessa mainittu materian hävittäjä ei ole niinkään vaikutusvaltainen.
      Hän on kokoomuslainen Jaakko Kaarala.
      Kaaralaa ei tule parjata. Hän on aikansa lapsi. Internetistä en löytänyt hänen ammattiaan mutta vihjeet viittasivat monenlaiseen insinööri- ja arkkitehtitaidolliseen rakennusalaan. Kaarala esittää normaalin uskonnollisen käsityksen todellisuuden eli materian olemuksesta ja on siksi yleispätevä kritisoitavaksi materian kadottajana.
      Itse en olisi uskonut, että kukaan enää kieltäisi tunnetun universumimme olemassaoloa.

      "Tästä seuraa loogisesti suoraan ettei kukaan voi tieteellisesti ja objektiivisesti todistaa että tieteen havainnoinnin kohde eli ulkomaailma on olemassa. Meistä kullakin on näet vain ikiomien aistiensa todistus ulkomaailman olemassaolosta mutta ei mitään muuta. "
      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jaakkokaarala1/tiede-ja-usko-2/

      Kaarala on malliesimerkki "tuikkivan materian luojasta". Se olisi olemassa kun henkilön silmät ovat auki mutta poissa silmien ollessa kiinni. Se on totta siinä, että kukin hahmottaa itsensä ulkopuolista maailmaa aistiensa välityksellä ja tuskin kukaan samalla tavalla kuin toinen. Mutta yleisesti ilmiöitä hahmotetaan kaikille samalla tavalla ymmärrettäväksi.
      Kaaralan väite on ilmiselvä kreationistien teoria. Osin hyväksytään tieteen tuloksia mutta niihin väännellään sekaan henkiolentoja.

      Kaarala kyllä valehtelee siinä, ettei tiede olisi todistanut materian olemassaoloa. Todistajaksi ei tarvita edes tiedettä. Riittää kun nipistää itseään nenästä ja toteaa, että tuntuipa kipeältä.

      Kreationistinen linjaus, uskonnon ja tiedon yhdistäminen, kokee ideologista kuolemaa. Vähätietoisia voi jymäyttää mutta ei muita.

      Kaaralaa ei saa parjata. Hän on malliesimerkki todellisuuden väärentäjästä filosofian avulla. Asiallinen kritiikki riittää.

    • Anonyymi

      Materialistin on ajateltava, että tietoisuus on syntynyt materiasta jossain evoluution vaiheessa, mikä tarkoittaa kokonaan uuden ominaisuuden syntymistä.

      Ei-orgaaninen materia voi saada omanlaisensa kumulatiivisen tietoisuuden ja astua ns. evoluution kelkkaan, kuten orgaanisellekin on käynyt.

      "Jossain vaiheessa yleistekoäly pystyy tekemään itsestään kopioita ja keskustelemaan kopioidensa kanssa. Puhutaan jo kehittyneestä yleistekoälystä. Se on Laakasuon mukaan kuin Ihminen .

      Sitten tekoäly tekee itsestään kehittyneemmän version. Ja taas kehittyneemmän.

      – Tätä analysoineet henkilöt, esimerkiksi Nick Bostrom Oxfordin yliopistosta, ovat esittäneet laskelmia, joiden mukaan yleistekoälyn ilmestyttyä kuluu noin 18 kuukautta, jonka jälkeen se on kehittänyt supertekoälyn."

      https://www.is.fi/tiede/art-2000005417655.html

      Väite, ettei ei-orgaanisella materialla voisi olla tietoisuutta, ei pidä näin olen paikkaansa ja holistinen panpsykismi on tuossa katsannossa hyvin varteenotettava vaihtoehto tietoisuuden perimmäiselle olemukselle.

    • Anonyymi

      Edelliseen viitaten Isaac Asimov kuvailee kolmiosaisessa Säätiö tieteisutopiassa (1950 luku) ja siihen liittyvissä robottiromaaneissa tekoälyä.
      Teokset ovat saaneet tiettyä tuulta purjeisiin digitaalisen tietotekniikan kehityksestä. Ihminen luo sellaisen teollisen tuotteen, joka toimii pitkälle itsenäisesti.
      Asimovin utopiakirjallisuudessa ihmiskunta tuhoaa kuitenkin robotit yhtä lukuunottamatta. Syy: Jos robotit tekevät kaiken aineellisen työn niin mitä ihmsiille jää käteen.

      Joka tapauksessa alkuperäinen tajunnan muodostuminen lihaan ja luuhun on pitkällisen luonnonvalinnan tulos ilman henkiolentoja, ilman luonnon sitä tarkoittamatta ja ilman että luonto säätelisi ihmisiä syntisiksi tai autuaiksi.
      Ihminen on viisas eläin. Toistaiseksi tuntemamme kaikkein viisain eläin. Hänellä on tajunta, jota muilla eläimillä ei ole. Eläimillä ja kasveilla on tiettyä älyä mutta joka tulee käsittää luontoon sopeutumiseksi kun ihminen puolestaan muokkaa luontoa.

      Todistus olevaisen todellisuudesta. Laita käsi nuotioon ja varmistut takuuvarmasti, että ympärilläsi on taatusti jotain.
      Materialistinen filosofia esittää seuraavan näkemyksen todellisuuden sisällöstä. Tajunnan ulkopuolella oleva ja siitä riippumaton materia on objektiivisesti olemassa erilaisissa olomuodoissa. Materian olemassaolo ei vaadi aistihavaintoa mutta aivokoppaa tarvitaan tajunnan ulkopuolisen todellisuuden tutkimisessa.

      Kaarala lyhyessä blogissaan ei käsittele lainkaan sitä, kuka hän itse on materiaalisena oliona. Hänen tekstistään saa kuvan, että kuka häntä ei näe niin hänkään ei ole olemassa.
      Hän tekee itsensä naurunalaiseksi. Ainakin reilut 200 vuotta sitten eläneet idealistifilosofi Friedrich Hegel ja materialisti Karl Marx kääntyisivät haudassaan.

      • Anonyymi

        "Joka tapauksessa alkuperäinen tajunnan muodostuminen lihaan ja luuhun on pitkällisen luonnonvalinnan tulos ilman henkiolentoja, ilman luonnon sitä tarkoittamatta ja ilman että luonto säätelisi ihmisiä syntisiksi tai autuaiksi."

        Joillain lukuisista muista multiversumin planeetoista on panpsykistinen tietoisuus voinut saada oman evoluutionsa "jalostumaan" suoraan ei-orgaaniseen materiaan, ilman orgaanisen eliön välitystä.
        Mitä taas tulee henkiolentoihin ja niiden mahdolliseen vaikutukseen, niin siihen voidaan vastata kiinalaisittain, että "on aivan liian varhaista sanoa mitään vielä tässä vaiheessa", joten antaahan ajan kulua ensin vaikka 10 000 vuotta, jolloin ihminen on mahdollisesti jo paljon sofistikoituneempi ajattelija kuin tänä päivänä.


      • Anonyymi

        "Joka tapauksessa alkuperäinen tajunnan muodostuminen lihaan ja luuhun on pitkällisen luonnonvalinnan tulos"

        Missä kohtaa evoluution ketjua tuo uusi ominaisuus, tajunta/tietoisuus, tuli ensimmäistä kertaa olevaksi?


    • Homovihan levittäjää pyydetään poistumaan aloituksesta, koska ei pysy aloituksen aiheessa. Neuvo: Perussuomalaisten palstalla voitte vapaasti parjata keksiverrosta poikkeavia. Persut hyväksyvät homovihan.
      Tämä aloitus on asetettu materiakäsitteen ympärille. Olkaa edes vähän fiksu.

      Materia-käsite esiintyy kaikissa filosofisissa järjestelmissä mutta sitä tulkitaan eri tavoin. Idealismin filosofian suunnissa materian olemassaolo kiistetään joko kokonaan tai osittain. Kiistetään materian objektiivinen olemassaolo.
      Subjektiivisen idealismin edustaja piispa Berkeley esittää ettei kukaan ole nähnyt materiaa (Kaarela toistaa) ja jos materia-käsite hylätään, kukaan ei huomaa sen katoamista. Tällöin maailma, objektiivinen todellisuus, muuttuu vain aistimusten kokonaisuudeksi.
      Berkeley toistaa muinaisen Platonin teesiä. Reaalinen maailma olisi vain aineettomia aistimuksia ja jumalallinen taivas, jonne valitut kuolleet matkustaisivat olisi todellinen maailma.

      Filosofinen materialismi: Materiaa on kaikki se mikä on olemassa tajunnan ulkopuolella ja siitä riippumatta erilaisissa olomuodoissa ja jatkuvassa liiketilassa.
      Alkuaikojen materialistit asettivat kiinteän aineen materiaksi mutta se muuttui aikojen kuluessa kestämättömäksi. Materiaa on aine, kaasu, säteily, neste ym. ym.
      Materia on siis objektiivisesti olemassa ja kiistaton tosiasia.

    • Anonyymi

      Totta, materiasta kaikki muodostuu, kaikki mikä sijoitetaan materian
      ulkopuolelle liittyy uskomuksiin, toki voi olla materiaa josta me ei tiedetä
      siitä vain pitää saada jonkinlaisia havaintoja, kuen vaikka pimeä energia.

    • Aloituksen otsikko täytyy poistaa. Luonnontieteet ovat sen aikoja sitten poistaneet.
      tosiasiallisesti jo antiikin Kreikassa hahmotettiin materiakäsitettä erottamalla tajunta materiasta. Tajunta ei ole materiaa. Tajunta on materian ominaisuus. Tietyllä tavalla järjestynyt materia synnyttää kyvyn mietiskellä niitä ja näitä.
      Kaarala vuonna 2021 on täysin ulalla olevaisen perusasiasta asettaessaan olevaisen aineettomien henkien pelikentäksi.

      Materiakäsite täytyy ensin selvittää jotta voi mennä syvemmälle todellisuuden tutkimisessa. Filosofinen materialismi on esittänyt yksinkertaisen selvästi mitä materia on ja mikä on sen suhde tajuntaan.

      On toinenkin suuri materian kadottamisyritys. Se tapahtui viime vuosisadan vaihteessa. Siihen sotkeutui arvostettuja fyysikkoja.
      Kun aikaisemmin pidettiin atomia aineen pienimpänä, jakautumattomana yksikkönä ja kaikki aine niistä koostuen olisi materiaa, niin löydettiinkin atomin ydin ja elektronit. Syntyi hämäännystä ja heikkohermoisimmat asettivat teesin "materia on kadonnut". Nämäkin pienhiukkaset on todettu jakautuneeksi ja silti materia on olemassa. Fyysikkojen mittelössä kaatui teesi "atomi on materian pienin yksikkö", ei muuta.
      Voidaan olettaa että pienhiukkaset voivat jakautua edelleen ja ehkä loputtomasti mutta joihin on mahdoton päästä käsiksi. Materiaosasten kokoluokan ei tule antaa hämätä. Laajeneva universum on periaatteellisesti yksi kokonaisuus ja niiden yhdistelmät ja seuraavat yhdistelmät jne..
      Maallisessa elämässä riittää tieto alkuaineista, niiden yhdistelmistä ja täten luoda keinotekoisesti erilaisia yhdisteitä tiettyihin tarpeisiin.

      Kaaralan mukaan mitään tietoa ei tarvittaisi, koska todellisuus ja sen tiedostaminen olisivat unikuvaa. Miksi Kaarala puhuu selvää tosiasiaa vastaan? Ehkä näin: Maailmalla etenee ateismi. Ihmiset luopuvat uskonnoista. Uskonnot ovat valtiollisen kehityksen alusta lähtien olleet omistajien ideologia, " tottele niin kuoltuasi pääset autuaille niityille" tai "esivalta on jumalan asettama". Erilaiset uskonpuolustajat, kreationistit ja muut pyrkivät kiistämään tai vääristelemään materia-käsitettä pitkittääkseen totuuden esilletuloa.

    • Anonyymi

      Neuvostoliiton tieteellinen sosialismikin oli pelkästään yhden puolueen ja välillä jopa yhden ihmisen diktatuuria, joka toimi yhtä hyvin tai huonosti kun kuulu venäläinen perseensuristin, ei lainkaan.

      • Anonyymi

        Aloitukseen kuulumattomat seikat ovat tahallista vahingontekoa.
        Ellette ymmärrä filosofisen materia-käsitteen sisältöä, opiskelkaa aihetta.
        Voisitteko oma-aloitteisesti poistattaa asiaan kuulumattoman viestinne.


    • Kun on sanottu, että kaikki tajunnasta riippumaton olemassa oleva on materiaa, on luonnollisesti ymmärrettävä materian objektiivinen luonne. Materian ominaisuudet, esim. lämpö, paino, lujuus, liike, pituus, maku yms. eivät ole materiaa mutta mikään näistä ei ole olemassa ilman materiaa. Ero on havaittava ja yleensä esim. lämpölaajeneminen tapahtuu kun materiaolion hiukkaset alkavat liikkua nopeammin. Kun materiaolio on muutostilassa ja se on sitä aina objektiivisesti, ja on olemassa olevana materiana.

      Kaarela väitteestä seuraa tällainenkin eriskummallisuus. Luonnontieteet ja teollisuus ja työ olisivat vain mielikuvitusta, jota olemassa olemattomien ihmisten aivoihin tungettaisiin mielikuvina ties mistä.

      Materiaa voidaan vastaväitteistä riippumatta tutkia ja tutkitaan. Tiedostusprosessi ihmiskunnan keskuudessa on kestänyt sen eliniän n. 300 000 vuoden ajan. Homo Sapiens lajilla on täydellisimmät aivot kuin millään muulla lajilla. Alussa tuhansiin vuosiin ei edistystä huomannut. Aivojen avulla kuitenkin yhtä ja toista syntyi. Syntyi kivikirves, jousi, keihäs jne.. Elintarvikkeiden saamisen helpottaminen on perussyy trendissä kohti teollista tuotantoa. Kukaan ei ennalta voinut sanoa mitä tehdä tai millaisia hallintamuotoja tarvitaan. Luonnonvalinta ohjasi. Aikaisempaan nähden mukana oli kehittyneemmät aivot ja niinpä. Samalla ihminen on vastuussa oman elinympäristönsä puhtaudesta. Ellei sitä, luonnonsuojelua, ymmärretä, luonnonvalinta on taipumaton ja tuottaa suuria tuhoja.
      Ero Homo Sapiens lajin ja muiden eläinten välillä on valtava. Ero johtuu ihmisen ylivoimaisesti paremmasta "tietokoneesta" eli aivoista.

      Materia on palautettu takaisin eikä se koskaan karussa ole ollutkaan. Seuraavaksi tulee esiin, onko tajunnan ulkopuolella olevasta nähtävissä mitään loogista.
      Vastaus on että kyllä on mutta mitä. Siitä seuraavaksi. Loogisuutta on nähtävissä pelkillä aisteillakin.

      • Anonyymi

        "Homo Sapiens lajilla on täydellisimmät aivot kuin millään muulla lajilla."

        Oletko harkinnut väitettäsi tarkkaan ja monelta kantilta, ja jos siltä tuntuu, että pidät kantasi edelleen, niin miten sinä voit olla aivan varma, ettei jollain muulla, vaikkapa parvilajilla, ole huomattavasti kehittyneemmät aivot kokonaisuutena?
        Saa nähdä mitä kaikkea tämä sinun väittämäsi mukaan "täydellisimmillä" aivoilla toimiva laji, ihminen, saakaan aikaan, ennen kuin seuraava megaluokan katastrofi tuo muassaan uuden sukupuuttoaallon, jonka jälkeen ihminen, homo sapiens sapiens, ei ole enää edes kenenkään muisto, ja jokin uusi laji, mikäli se on enää mahdollista, nousee Maan uudeksi valtalajiksi.


    • Vielä materian olemuksen peruskysymyksestä.
      Aurinko on muutaman tunnin päästä eri paikassa. Pilvi oli tuossa mutta siitä paistaa nyt aurinko.
      Nämä havainnot ovat ihmisille tuttuja. Kukaan ei väitä etteikö pilven ja auringon aine ollut ja on edelleen olemassa. Aurinko liikkuu avaruudessa ja maapallo kiertää aurinkoa.
      Mystikot, alkuaikojen filosofit, olettivat, että kun mikään ei pysy paikallaan, ilmiö syntyy ja katoaa niin kaikenlainen aistein havaitsija näkee vain "unikuvia". Kaarelan materiakäsite esiintyy tällä alkeellisella tasolla. Kaikki tutkimus olisi turhaa, koska "aistihavainnot" kulkevat niin nopsaan eikä niitä ei-materiaalisena muutenkaan voi tutkia. Tällainen filosfia johtaisi toteutuessaan .... ojasta allikkoon.

      Materialismin filosofia on luonnontieteiden avulla löytänyt yleisiä lainalaisuuksia materian ominaisuuksista ja liiketapahtumista. Syy ja seuraus kulkevat peräkkäin. Jos joku potkaisee sinua peffaan niin se sattuu. Sekä potkaisija että sinä olette olemassa.

      Materia ja tajunta.
      Loogisuus on selviö. Materia on olemassa ilman tajuntaa ja tajunnasta riippumatta.
      Tajuntaa puolestaan ei voi olla ilman materiaa.
      Materialismin filosofia nimittää tätä ensisijaisuus käsitteellä. Kumpi on riippuvainen toisesta. Universumimme olisi olemassa vaikka ihmiskuntaa maapallolla ei olisi. Ihminen ei luo materiaa. Materia luo ihmisen.

      • Anonyymi

        "Tajuntaa puolestaan ei voi olla ilman materiaa"

        Oletko varma, ettet sekoita "ei saa" ja "ei voi" väitteitä keskenään, ja tee sitä pelkästään oman jäykän kommunistisen maailmankatsomuksesi vuoksi, joka luvalla sanoen, on historian saatossa osoittautunut varsinaiseksi siiviläksi mitä tulee sen opin pitävyyteen?


    • Heijastusteoriasta.
      Tietoteoriaan sisältyy olennaisena osana heijastusteoria. Suomennettuna kysymys on siitä miten materiaoliot (ihminen ja myös muu elollinen) tiedostavat ympäristöään.
      Myös eloton materia on vuorovaikutuksessa keskenään. Se on kuitenkin passiivista vaikuttamista, lähinnä mukautumista luonnossa tapahtuviin muutoksiin.
      Elottomasta materiasta kehkeytyy elollinen materiaoliosto ja ylimpänä tajunnan omaavat oliot. Ihmistä alempana olevat oliot sopeutuvat ympäristöön, käyttävät sitä hyväksi mutta jäävät kauaksi Ihmisen tajunnasta. Ihminen ei pelkästään sopeudu ympäristöön vaan muuttaa sitä mieleisekseen. Tämän seikan jokainen tajuaa pelkillä aisteillaan. Elottoman maailman heijastuksesta (vuorovaikutuksesta) käytetään nimitystä passiivinen heijastus.

      Elollinen luonto on syntynyt elottomasta. Epäorgaanisesta syntyi orgaanista materiaa. Kaikkien uskontojen oletetut luojajumalat ovat satua, syntyneet alhaisen tietotason aikakaudella halusta selittää mistä ihmiskunta on saanut alkunsa. Alkuperäiset luonnonuskomukset kehittyivät jumaluskoiksi ja asettivat todellisuuden olemassaolon jumalien tekosiksi. Luonnontieteet ovat aikoja sitten kumonneet aineettomien henkien, jumalien, syysuhteen materian olemassaololle.

      Vaikka elottoman kehityksestä elolliseen ja tajuntaan on pitkä matka, maapallolla n. 4 mrd vuotta, niin kehitystrendissä ei ole suurempaa ihmeellisyyttä. Kemialliset yhdisteet synnyttivät happoja, valkuaisaineita yms, sittemmin ensimmäisen kiinteän solun, joka otti ravintoa sekä ulosti jätteet ja siitä erilliseen jakautumalla lisääntyvään olioon jne.. Biologian oppikirjoista kehitystrendi löytyy parhaiten.
      Darwinin kehitti luonnonvalintateorian alkeet ja se pätee edelleen.
      On siis huomiotava, että eloton materia heijastaa ympäristöään omalla tavallaan. Suotuisat olosuhteet synnyttivät lopulta tajunnan omaavan olion, ihmisen.

      • Anonyymi

        "Elollinen luonto on syntynyt elottomasta."

        Tutkimukset ovat vielä aivan alkutekijöissään, eikä ole mitenkään virheellistä olettaa, etteikö koko eloton-elollinen raja olisi keinotekoinen, tai korkeintaan "laadullinen", ja pelkästään ihmisen oman vajavaisen ajattelukyvyn pystyttämä.
        Lopulta voi tulla selväksi aivan kaiken olevan yhtä, riippumatta ulkoisesta eriävyydestä ja näennäisestä autonomiasta.


    • Anonyymi

      Jumala on saanut kaiken alkuun mikä maailmankaikkeudessa toimii.

      • Anonyymi

        Oletteko tosissanne?
        Onko muuta todistetta kuin heprealaisten näkemys raamatun kahdessa ensimmäisessä luvussa. Islam-usko hyväksyy koraanissa Jumalan luoneen materian ja elollisen ja lainaa raamattua. Kristinusko pitää vierasta Jahve-jumalaa materian luojana.
        Heprealaisten Jahven luomistyöstä ei ole yhtään tieteellistä dokumenttia. Noin 6100 vuotta sitten tapahtunut univesumin luominen on epätieteellistä hölynpölyä ja kumottu kaikkialla lukuunottamatta pienilukuista "tosiuskoien" joukkoa.
        Tyhjästä ei voi syntyä mitään. Kun jotain on niin avaruus materioineen on rajaton, ajaton ja synnyttämätön/kuolematon.

        ps. Raamatun luomiskertomus on lähes suora kopio aikaisemmasta sumeerien luomiskertomuksesta sekä babylonialaisesta Gilgamesh tarusta. Nooan vedenpaisumustarina on likipitäen Gilgamesh tarun mukainen. Se on luultavasti myös kopsattu Juudean valtion kukistuttua 587 eaa Babylonialle pakkosiirrettyjen pappien toimesta juutalaisuuden kirjoituksiin. Myös Hammurabin laista "silmä silmästä..." lakipykylä on sijoitettu Jahven antamaksi Mooseksen lakiin (Mooseksen 2- 4 kirjat raamatussa).
        Kosmologia on oikeassa suhteessa raamatun lauseisiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletteko tosissanne?
        Onko muuta todistetta kuin heprealaisten näkemys raamatun kahdessa ensimmäisessä luvussa. Islam-usko hyväksyy koraanissa Jumalan luoneen materian ja elollisen ja lainaa raamattua. Kristinusko pitää vierasta Jahve-jumalaa materian luojana.
        Heprealaisten Jahven luomistyöstä ei ole yhtään tieteellistä dokumenttia. Noin 6100 vuotta sitten tapahtunut univesumin luominen on epätieteellistä hölynpölyä ja kumottu kaikkialla lukuunottamatta pienilukuista "tosiuskoien" joukkoa.
        Tyhjästä ei voi syntyä mitään. Kun jotain on niin avaruus materioineen on rajaton, ajaton ja synnyttämätön/kuolematon.

        ps. Raamatun luomiskertomus on lähes suora kopio aikaisemmasta sumeerien luomiskertomuksesta sekä babylonialaisesta Gilgamesh tarusta. Nooan vedenpaisumustarina on likipitäen Gilgamesh tarun mukainen. Se on luultavasti myös kopsattu Juudean valtion kukistuttua 587 eaa Babylonialle pakkosiirrettyjen pappien toimesta juutalaisuuden kirjoituksiin. Myös Hammurabin laista "silmä silmästä..." lakipykylä on sijoitettu Jahven antamaksi Mooseksen lakiin (Mooseksen 2- 4 kirjat raamatussa).
        Kosmologia on oikeassa suhteessa raamatun lauseisiin.

        "Tyhjästä ei voi syntyä mitään. Kun jotain on niin avaruus materioineen on rajaton, ajaton ja synnyttämätön/kuolematon."

        Vähintäänkin yhtä omituiselta kuin väite, että jokin Jumala olisi ollut aina, kuulostaa myös väite materiasta ainaolevaisena.

        Onko sinullä esittää jotain muita vakavasti otettavia ajattelijoita tuon jälkimmäisen ns. vakaan tilan väitteen pönkäksi kuin asioista mitään tietämättömät Karl Marx ja Vladimir Lenin, joiden höpinät ns. tieteellisen sosialismin osalta kokivat totaalisen konkurssin Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin ihmiskokeessa.


        Käännetty:


        "Miten maailmankaikkeutemme luotiin? Miten siitä tuli näennäisen ääretön paikka, jonka tunnemme nykyään? Ja mitä siitä tulee aikojen päästä? Nämä kysymykset ovat askarruttaneet filosofeja ja tutkijoita aikojen alusta lähtien, ja ne ovat johtaneet melko villeihin ja mielenkiintoisiin teorioihin. Nykyään tiedemiehet, tähtitieteilijät ja kosmologit ovat yksimielisiä siitä, että tuntemamme maailmankaikkeus syntyi massiivisessa räjähdyksessä, joka loi suurimman osan materiasta, mutta myös fysikaaliset lait, jotka säätelevät alati laajenevaa kosmosta.

        Tämä tunnetaan alkuräjähdysteoriana. Lähes vuosisadan ajan sekä tutkijat että muutkin kuin tutkijat ovat puhuneet tästä termistä. Tämä ei liene yllätys, sillä se on kaikkein hyväksytyin teoria alkuperästämme. Mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Miten maailmankaikkeutemme syntyi massiivisessa räjähdyksessä, mitä todisteita tästä on olemassa, ja mitä teoria kertoo maailmankaikkeutemme pitkän aikavälin ennusteista?"



        https://phys.org/news/2015-12-big-theory.html


    • Anonyymi

      Kaikelle löytyy aina tekijä,, ilman alkuvoimaa, Jumalan tekoja julistaa kai-
      ken ympärillä näkevämme ja kokemamme. Tiedemiehet saavat sanoa
      mitä huvänsä muuttuvia teorioitaan.

      • Anonyymi

        Satukirjoihin uskovat vain täydelliset tollot!


    • Anonyymi

      Jumalan sanan voimaa ei pysäyttänyt, edes ateistinen kommunismi joka
      kaikintavoin yritti tukahduttaa kristinuskoa entisessä Neuvostoliitossa.
      Kommunismi on uskonnon vihollinen.

      • Anonyymi

        Onko se sitä "sanaa" kun pytyllä päräyttää kovasti ja voimakas haju iskee koko voimallaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko se sitä "sanaa" kun pytyllä päräyttää kovasti ja voimakas haju iskee koko voimallaan?

        Näinhän niitä kristittyjä pilkattiin entisessä Neuvostoliitossakin, valtion juma-
        laton oppi koitui koko maan tuhoksi ja kristityt vapautuivat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näinhän niitä kristittyjä pilkattiin entisessä Neuvostoliitossakin, valtion juma-
        laton oppi koitui koko maan tuhoksi ja kristityt vapautuivat.

        Vapautuivat mistä? Hajusta, satukirjojen opeista vai mistä?


    • Kommunistit eivät vihaa uskontoja tai uskovaisia. Aloituksen aihekaan ei ole sellainen.
      Kysymys on filosofisesta materian olemuksesta. Uskonnot esittävät vain mututietoa aikakaudelta vuosituhansia sitten, jolloin ei ymmärretty maan olevan pallon muotoinen.

      Edellä on esitetty ongelma nimeltään "materian rajat" eli avaruuden koko.
      Tunnemme toistaiseksi vain universumin rajat suunnilleen, sen syntytapahtuma ja elinaika. Universum laajenee. Se alkoi n. 13.8 mrd vuotta sitten.
      Kaaralan filosofian mukaan sitäkään ei tunneta, koska se olisi unihöttöä aistiharhana.

      Olettamus: Universum syntyi tyhjästä ja laajenee siten, että materia katoaa tai supistuu jossain vaiheessa takaisin pieneen tilaan ja "paukahtaa" uudelleen.
      Kosmologi Kari Engvist kuvaa mielenkiintoisesti, ettei universum saanut laajenevaa alkua tyhjästä. Kaikki olemassa oleva laajenevan universumin materia oli tiheästi pakkautunut ja pieni särö tasapainossa aiheutti purkautumisen. Aivan kuin normaali pommi olisi räjähtänyt.

      Väärä oletus, joka perustuu tiedon rajallisuuteen; Universum sisältää avaruuden ja kaiken materian mitä on olemassa.
      Tässä kohtaa tulee apuun materialistinen filosofia tai idealismin filosofia tai uskonto tai muuten vain helppoheikit.
      Valtaosa kosmologeista eiintyy kokonaan tai lähes kokonaan materialismin näkökannalla. Materiaa ei voi luoda eikä hävittää. Avaruus ja materian olemassaolo on rajaton ja ajaton. Vain harva olettaa, että universum on kaikki ja muu ympärillä absoluuttista tyhjiötä.
      Olemme siis edistyneet jälleen tiedon rajalle. Mitä ennen universumia ja sen laajenemisen jälkeen. Mitä on universumimme ulkopuolella! Muita universumeja ja niiden yhteenliittymiä jjne.. Entä pienuussuuntaan. Pienintä materian hiukkasta ei ole olemassa. Aina voisi löytyä uusi pienempi. Toisin sanoen tutkimussarvet tulisi suunnata kauemmaksi tilassa ja ajassa nmutta silloinkin tiedon raja on edessä.

      Ihmisen tiedostusprosessi on vajavainen. Materia on olemassa tajunnasta riippumatta. Tiedon rajan tuolle puolen on aina asetettu olettamuksia, uskonnollisia tai muuta.

      Todistus materian olemassaolosta ja avaruuden rajattimnuudesta materioineen.
      - Koska universum on olemassa, materia on olemassa vaikka sitä ei tiedostettaisikaan kaikkialta.
      - Koska aurinkokunta, atomi, pienhiukkanen on olemassa.....materia on olemassa.
      - Vaikka materiaa ei olisi muualla kuin universumissa ja ympärillä täysi tyhjiö, avaruus olisi silti rajaton ja ajaton.
      Materia tietyssä olotilassa voi synnyttää ajattelevaa materiaa mutta myös tuhota sen. Maapallon suotuinen aika elämälle on likipitäen laskettu. Auringon energia ehtyy.

      ps. Materia on havaittu. Tänne ei kirjoitella ilman materiaalista tietokonetta.
      Fysiikka: Materiaa ei voi luoda eikä hävittää.

    • Anonyymi

      Totta. Materia ei voi kadota. Yksittäiset materiaoliot syntyvät ja kuoleutuvat ja muuttuvat toisten olioiden ainesosiksi.

      • Anonyymi

        Kyllä, mikrobit pistelivät poskeensa niin Karl Marxin, Vladimir Leninin kuin Otto Suomensyöjä Kuusisenkin, ja Neuvostoliiton kommunismidiktatuuripropaganda muuttui sekin aivan muiksi aineosiksi, ehkä vessapaperiksi, jolla sentään on hyötykäyttöä ihmiselle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä, mikrobit pistelivät poskeensa niin Karl Marxin, Vladimir Leninin kuin Otto Suomensyöjä Kuusisenkin, ja Neuvostoliiton kommunismidiktatuuripropaganda muuttui sekin aivan muiksi aineosiksi, ehkä vessapaperiksi, jolla sentään on hyötykäyttöä ihmiselle.

        Kaikki materian erilliset oliot syntyvät ja kuolevat. Porvareille ja kommunisteille käy myös niin. Materian olemassaolo on sen osien syntymää aikansa olemista jatkuvasti muuttuen ja lopulta olion hajautuminen muun materian sekaan uusiksi aineisosiksi. Kukaan uskovainenkaan ei säästy prosessilta.
        Vaikka esim universumin ainesosat (esim. säteily) liikkuisivat aina vain ulospäin alkupisteestä niin materia olisi olemassa.
        On huomautettu, että muitakin universumeja olisi olemassa. Kosmologia on jo tarttunut aiheeseen. Loogisesti ajatellen kaikki materia ei ole tunnetussa universumissa vaan paljon laajemmalla. Tieteellä on kova haaste. Nykyiset kojeet eivät taida riittää tarvittaviin havaintoihin.


    • Anonyymi

      Aine ei häviä, tulevaisuudessa niistä voi tulla massiivisen tähden pieniä
      osasia joka, aikansa loistaa ja kuolee ja räjähtää, sisäosat luhistuu osa ai-
      neesta karkaa avaruuteen sisäosat luhistuvat äärimmäisen tiheäksi mus-
      taksi aukoksi, siellä ne marxit ja leninit pyörivät plasmana, jos musta-aukko
      ei saa koskaan materiaa sisäänsä sekin häviää ja mitäs sitten???

    • Kukaan ei palstalla ole tyrmännyt materian olemassaoloa ja sen ensisijaisuutta tajuntakäsitteen olemassaoloon.

      Soopaa kirjoitetaan muualla. Idealismin suunnan kirjalija, filosofi Kaltiomaa sepustaa hengettömän olemisen ensisijaisuutta. Kaikkein huvittavinta on esittää ihmiskunnan esiintyneen maailmassa ennen apinoiden lajeja.

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/filosofia-olemassaolon-ja-henkisyyden-problematiikasta/
      "Se pitää sisällään teorian, jossa henkiset olennot omaavat ulkoasun, joka on kuin silmin nähden nykyään tiedetään jonkun olevan jonkun näköinen. Teoriani mukaan maailma ja jo ihmistenkin maailma on vanhempi kuin apinoiden planeettojen maailma. Ihmiset ovat aiemmissakin maailmoissa olleet ihmisen näköisiä ulkoiselta olemukseltaan kuten nykyäänkin, mutta jos sellainen menneisyyden ihminen ilmestyisi nykyiseen maailmaan maapallolle, ja ilmestyykin, mutta emme näe häntä perinteiseen tapaan, vaan hän olisi näkymätön henki,....."

      Koko artikkeli on yhtä ja samaa höpötystä, jossa ihmisiä jymäytetään mennen tullen.
      Kaltiomaa yhtyy Kaarelan sepustukseen.
      Aineeton henki hankkii itselleen materiaalisen kaavun. Tajunta on ensin ja sitten vasta materiaalinen kaapu,
      Tiedämme, että aineelliset mies ja nainen siittävät lapsen perusaineet naisen kohtuun ja lapsi syntyy aikanaan ja jolla on erittäin vajavainen tajunta. Lapsen kasvaessa hänen kykynsä hahmottaa ympärillä olevaa on tajunnan edistymistä.
      Kaltiomaan mukaan henki valitsisi lapsessa tulevalle aikuiselle normaalit ominaisuudet, rikollisen leiman, syntymäsairaan olemuksen, poliittisen kannan, seksuaalisen toisenlaisuuden, ihonvärin jne. jne.. Materialismi näkee toisin. Lapsi ei ole syntyessään mitään tuollaista itsensä tahdosta. Hän on lapsi ja kehittyy ympäristössään vallitsevien olosuhteiden ehdoilla. Puhekieli tulee vanhempien puhekielen mukana mutta Kaltiomaan mukaan henki valitsisi lapselle puhekielenkin.

      Kannattaa lukea artikkeli. Ei ole virhe ellei jaksa soopaa lukea loppuun saakka.
      Kaltiomaassa esiintyy tyypillinen idealismin filosofian suuntaus ja sekin erittäin virheellisinä perusteluina. Artikkelin muoto poikkeaa Kaarelasta mutta ideologinen sisältö on samankaltaista.

    • Anonyymi

      "Koko artikkeli on yhtä ja samaa höpötystä, jossa ihmisiä jymäytetään mennen tullen."

      No sehän on sitten osapuilleen saman kaltaista kuin marxismi-leninismi-stalinismi ja vaikkapa Otto Suomensyöjä Kuusisen höperehdinnät, paitsi että niillä ei höynäytetty missään päin maailmaa suurta enemmistöä vapaiden yhteiskuntien väestöstä, vaan pieni osa, jotka olivat höplästä vedettävissä kommunismidiktatuurin puuhastelijoiksi, ja heitä kyllä sitten siitäkin edestä, kuten näissäkin ketjuissa nähdään.

      • Anonyymi

        Voisitteko poistaa viestinne.
        Se ei koske lainkaan aloituksen aihetta ellei paatoksella tarkoiteta yhtymistä Kaarelan esittämään materian olemattomuuteen.


    • Anonyymi

      Suomen porvarien yhtyminen natsien sotaliittolaiseksi tarkoitti elävän ihmismaterian hävittämistä. Ihmisiä kyllä hävisi mutta materia ei vähentynyt lainkaan.

    • Tiedostusprosessia, heijastusteoria.

      Kaikki materian osaset ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa tavalla tai toisella. Jos puu kaatuu niin maahan syntyy jotain muutosta. Vaikutus ja vastavaikutus. Yksikään ilmiö ei tapahdu umpiossa ilman ettei sillä olisi vaikutusta ympäristöön.
      Tulee muistaa, että materiaoliot ovat jatkuvassa liiketilassa. Lepotila on suhteellinen. Esim. aurinkokunnan elinkaari on yhden olion elinkaari mutta sekin on syntynyt avaruuden materiasta ja sulautuu aikanaan universumin materiaan materian silti katoamatta.

      Vuorovaikutus on kaiken materian ominaisuus. Tajunta puolestaan on harvinainen materian ominaisuus. Tajuntaa jollain tavalla on muullakin eläinkunnalla mutta ihmislajilla korkeimmalla. Ero on selvä.
      Ihminen kehittää teknologiaa ja tuottaa yhä monimutkaisempia itsetoimivia laitteita. Laitteilla ei kuitenkaan katsota olevan tajuntaa vaan ainoastaan asennettu ohjelma. Ihmisen aivot tajunnan keskuksena ovat orgaaniset aivot ja luonnonvalintaprosessin pitkäaikaisen kehityksen tulos.

      Ihmisen tajunta.
      Ympäröivä todellisuus heijastuu ihmisen päähän mielteinä ja kuvina.. Aistihavainnot luovat ensimmäisen vuorovaikutuksen ihmisen (subjekti) ja luonnon (objekti) välillä. Korkeampi heijastus tarvitsee kojeita avuksi.

      Ihminen voi nähdä puun vihreänä, toinen näkee saman puun keltaisena. Kaarelan mukaan objektiivista tietoa ei voisi saada eli materia olisi kadonnut.
      Ongelma ei ole objektissa vaan subjektissa. Ihminen voi olla värisokea eikä objektiinen todellisuus ole sitä sun tätä vaan sitä mitä se on.
      Vuorovaikutus ihmisen ja luonnon välillä on jatkuvasti monimutkaistunut. Se on edennyt jopa niin pitkälle tietyistä syistä, että planeettamme elinkyky on vaarassa.
      Maapallo tavallaan sairastuu ja ihminen reagoi syihin syviin ja alkaa toimia luonnon suojelun puolesta.

      Materiaalisen maailman heijastus on yksinkertaisen selvä. Ihmisten välinen vuorovaikutus tuottaa monenlaisia arvioita samasta kohteesta mutta aikojen kuluessa todellinen tietämys toteutuu.
      Uskominen aineettomiin jumaliin hyvinvoinnin luojana on heijastusta teknologian kehityksen alkuajoilta ja aikaisemmiltakin. Lähinnä jumalien toivottiin toteuttavan hyvän metsästys- ja satovuoden, myöhemmin sodassa voittoa omalle väestölleen.

      Avainsanat.
      Materiaolioiden jatkuva keskinäinen vuorovaikutus . Syyn ja seurauksen laki.
      Tajunnassa keskeisenä heijastusteoria. Se myös kehityksen lähteenä. Jokainen sukupolvi oppii aiemman tiedon ja tuo mukaan oman lisänsä. Hyvässä tai pahassa.
      Aurat siviilituotteina, aseet kirottuina ihmisten tappovälineinä

    • Kaarala on reputettu. Materia on palautettu sille kuuluvaan rooliin. Kaiken takana on materia.

      Tajunnasta materian kehityksen tuotteena.
      Kaikelle materialle ominaista on heijastusominaisuus. Se on kykyä sisäisesti muuttua ulkoisten vaikutusten alaisena, kykyä reagoida näihin vaikutuksiin.
      Heijastus edellyttää aina kahden tai useamman olion vuorovaikutusta, olio vaikuttaa ja toinen olio kokee vaiktusta.

      Eloton olio, elävä organismi ja ihminen heijastavat maailmaa eri tavoin.
      Ihmiselle on ominaista edellisiä korkeampi heijastusmuoto. Hän kykenee tietoisesti heijastamaan todellisuutta ( paitsi Kaarala ja Kaltiomaa). Ihminen ei pelkästään sopeudu ympäristöön vaan vaikuttaa siihen ja muuttaa sitä hankkimansa tiedon perusteella.
      Tajunta on siis pitkäaikaisen kehityksen tulos. Ensimmäisten jakaantuvien solujen syntymä arvioidaan n. 4 mrd vuoden taakse. Se oli käänteentekevä muutos eliöstön kehitystrendissä. Mekaaninen heijastus muuttui elollisen vuorovaiktukseen ympäristön kanssa.
      Elollisen syntymässä ei ole mitään taikatemppuja. Elollinen syntyy missä vain missä sille on suotuisat kehittymismahdollisuudet. Todistajana asiassa on maapallon elollisen kehityshistoria.
      Universumissa suurella todennäköisyydellä on planeettoja, joissa elollinen on jotenkin kehittynyt.

      Elottoman ja elollisen materian kehitystrendi ei tarvitse olemattomien aineettomien henkien sysäystä. Materia ei lakkaa koskaan. Se muuttaa jatkuvasti muotoaan. Joskus sekunneissa, joskus muutosprosessi kestää miljardeja vuosia.

      Miksi materiakäsite on tärkeä tuntea?
      Ensinnäkin siksi ettei ole huuhaalla höynätettävissä.
      Toiseksi ja tärkeämmäksi tietää mitä olemme, mistä tulemme, miten luonnosta löytyy tiettyjä lainalaisuuksia ja joiden tuntemus auttaa tiedettä. Tiede puolestaan edistää tavallisten ihmisten elämänlaatua.
      Lukija voi nipistää nenänvarttaan ja todeta, että olen materiaalinen olio ja olen olemassa.

    • Anonyymi

      Pistää silmät kiinni maai katoaa. Onko joku nähnyt aivonsa, niitä ei ole.
      Puu ei osaa kaatua ellei sitä joku näe.

    • Anonyymi

      Terve Partacus
      keskustelimme tämän asian loppuun täällä muutama vuosi sitten

      "Kukaan ei palstalla ole tyrmännyt materian olemassaoloa ja sen ensisijaisuutta tajuntakäsitteen olemassaoloon"

      tämä on totta mutta

      ENERGIALLA joksi aine luetaan EI OLE SUURISSA SYSTEEMEISSÄ SÄILYMISLAKIA JOTEN MATERIA JA ENERGIA EI SÄILY KOSMOLOGIASSA

      suuri systeemi = globaali, kaareva avaruus
      pieni systeemi = lokaali, esim. linnunrata

      Eli gravitaatioteoriassa hiukkasten liike muuttaa ja käyristää itse kaarevaa avaruutta joten energian säilymislakia ei ole

      • Anonyymi

        Partacus huomautan vielä yhdestä asiasta
        Partacus "vain universumin rajat suunnilleen, sen syntytapahtuma ja elinaika. Universum laajenee. Se alkoi n. 13.8 mrd vuotta sitten"

        Maailmankaikkeus on paljon suurempi kuin 13,8 miljardia valovuotta (säteinen pallo) koska se laajenee ylivalon nopeudella ja näkyvän alueen reunalla koko ajan

        katoaa massiivinen määrä ainetta yli reunan näkymättömälle alueelle josta lähtevä valo ei koskaan tule enää maahan emmekä nää koskaan mitä siellä tapahtuu

        Huomenna äänestetään Purra puheenjohtajaksi ja siinä näemme itä Seinäjoella tapahtuu


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Partacus huomautan vielä yhdestä asiasta
        Partacus "vain universumin rajat suunnilleen, sen syntytapahtuma ja elinaika. Universum laajenee. Se alkoi n. 13.8 mrd vuotta sitten"

        Maailmankaikkeus on paljon suurempi kuin 13,8 miljardia valovuotta (säteinen pallo) koska se laajenee ylivalon nopeudella ja näkyvän alueen reunalla koko ajan

        katoaa massiivinen määrä ainetta yli reunan näkymättömälle alueelle josta lähtevä valo ei koskaan tule enää maahan emmekä nää koskaan mitä siellä tapahtuu

        Huomenna äänestetään Purra puheenjohtajaksi ja siinä näemme itä Seinäjoella tapahtuu

        "Huomenna äänestetään Purra puheenjohtajaksi ja siinä näemme itä Seinäjoella tapahtuu"

        Puhetta, puhetta, puhetta, ja sen jälkeen viinaa kitusiin.
        Toivottavasti koronatartunnat jäävät mahdollisimman vähiin. Riski on aina kun tuhansia sulloutuu samaan saliin ja yön tunnelmat tiivistyvät juovuksissa juhlivien puoluekokousvieraiden ja heidän siippojensa joukossa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Huomenna äänestetään Purra puheenjohtajaksi ja siinä näemme itä Seinäjoella tapahtuu"

        Puhetta, puhetta, puhetta, ja sen jälkeen viinaa kitusiin.
        Toivottavasti koronatartunnat jäävät mahdollisimman vähiin. Riski on aina kun tuhansia sulloutuu samaan saliin ja yön tunnelmat tiivistyvät juovuksissa juhlivien puoluekokousvieraiden ja heidän siippojensa joukossa.

        JHA:n äänestäjälle.
        "Jussi Halla-ahon äänestäjälle" terveiset. Väittelimme tosiaan politiikasta ja filosofiastakin takavuosina. Tosiasiallisesti hävisit kaikki vastaväitteesi ja häviät nytkin. Yhdessä olit oikeassa; väitit Riikka Purran pääsevän eduskuntaan ja hänellä olevan rahkeita korkeammallekin. Tosin toimit Timo Soinin syrjättämisporukassa ja saatoit nähdä kehityskulun.

        Asetit fiksusti viesteisihi pikku valheita, toisin kuin puoluekamusi ns. "homoileva persu" eli poliittinen homopersu palstalla. Niin teit nytkin.

        "suuri systeemi = globaali, kaareva avaruus
        pieni systeemi = lokaali, esim. linnunrata"
        - Käänsitte Einsteinin näkemyksen nurinniskoin.
        Linnunrata tiedostetaan kosmologiassa kaarevaksi universumiksi. Käytännössä avaruus ei kaareudu mutta valo kaareutuu esteen kohdatessa ja jatkaa toisella puolella entistä suuntaansa. Linnunrata ja ehkä muutkin vielä löytämättömät universumit toimivat samoin. Linnunrata ja kaareva avaruus kuuluvat samaan käsitteeseen.
        Materia = energia ja materia on syntymätön ja katoamaton. Sen osaset syntyvät ja kuoleutuvat materian siitä vähentymättä tai lisääntymättä.

        Karkea valhe.
        " Partacus "vain universumin rajat suunnilleen, sen syntytapahtuma ja elinaika. Universum laajenee. Se alkoi n. 13.8 mrd vuotta sitten"

        Kerroin sen mitä kosmologia on havainnut, 13.8 mrd vuotta vanha unversum ja joka on ainakin toistaiseksi laajenevassa liikemuodossa. Tässä on toistaiseksi tiedollinen materian raja mutta sekin laajenee.
        Kerroin senkin, että komologian tuntosarvet tutkailevat mitä on universumimme ulkopuolella ja mitä ennen alkupaukkua ja tulevaisuudessa.
        Materialismin filosofian mukaan materian olemassaolo on rajaton ja ajaton, ei alkua eikä loppua, ei syntynyt eikä kuoleutuva. Kokeellisesti tätä ei koskaan voi todistaa mutta vain yksi väite asian puolesta kelle tahansa "kerro mitä avaruudessa materian rajan tuolla puolen olisi?". Jos unversum olisi kaikki materia niin mitä oli ennen sitä ja olisi sen "katoamisen" jälkeen.

        JHA:n äänestäjä vai joko tittelisi on "Riikka Purran äänestäjä".
        Opettele kertomaan totuus toisen sanomisista ja arvio siitä sitten. Se on rehdimpää kuin toisen sanomisten vääristely.


    • Työn merkitys tajunnan syntymisessä.
      Tavallaan kaikki elollinen kuluttaa energiaa eli tekee jonkinlaista työtä mutta tajunta kehittyi täydellisimpänä Homo Sapiens ihmislajille.

      Työssä ihminen on vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Marx lausui aikoinaan työn merkityksestä, että työ oli ratkaiseva tekijä ihmislajin kehitystrendissä.
      Ihminen ei pelkästään tyydy välttämättömien elintarvikkeiden hankintaan. Ihminen ei pysy hengissä, jos Kaarelan mukaan eletään unikuplassa ja syödään vain olemattomina olematonta ruokaa.

      Hominidilajin vuorovaikutus luonnon kanssa kasvatti aivojen kokoa, synnytti puhekieltä ja kanssakäyminen tuotti hiljakseen yhä uusia pieniä niksejä saada enemmän ja helpommin elintarvikkeita.
      Työ on luonut ihmisen - teesi pitää pitkälle paikkansa. Jokaisen lajin ollakseen laji, täytyy saada ravintoa ja lisääntyä.
      Puhekieli kehittyy kerran alkaessaan ja toimii muinaisena "tietokoneena". Ryhmässä syntyy yhteiskunnallisen tajunnan muoto. Aikaisemmin hyväksi koettu otetaan käyttöön muistitietona sukupolvesta toiseen. Lopulta muistitieto saa avukseen kirjaimet, luku- ja laskutaidon.
      Tietoisuuden kehityksessä kuljetaan tyvestä puuhun askel askeleelta, hominidien kyseessä ollessa miljoonien vuosien ajan. Homo Sapiens lajikin on elänyt n. 300 000 vuotta maapallolla.
      Työ on edelleen keskiössä yhteiskuntaelämässä. Työkalujen kehityksen mukana kehittyy henkinen kulttuuri esittäen usein vääriä teoriota (mm. uskomuksia olevaisesta) mutta on ollut välttämätön teknologian kehityksessä.

      Materia ja tajunta ovat siis naimisissa keskenään eikä niitä voi erottaa toisistaan. Materia pärjää yksinkin. Tajunta tarvitsee olemassaololleen materiaalisen kaavun.
      Tajunnan kehitys on yhteydessä luonnonvalinnan kehitystrendiin. Materiaalinen ihmislaji on itse luonut oman kulttuurinsa, joko hyvässä mutta myös pahassa.
      Olemattomat hyvät ja pahat henget ovat syntyneet halusta tietää kaikki kaikesta mutta rahkeet eivät siihen riittäneet eikä riitä koskaan. Tietoisuus kuitenkin lisääntyy ja henkimagia katoaa kaiken aikaa ihmisten mielistä.
      Silti Kalevala eepos on hyvä kuvaus Vienan metsien asukkaista uskomuksineen rautakauden aikakaudelta.

      Miksi materia ja tajunta on tärkeää tiedostaa oikein.
      Vastakysmys. Miksi kulkeutua perusasioissa väärälle tielle kun oikea tiekin on olemassa.

    • Anonyymi

      Kiitos kommentoijille.
      Tosiasiallisesti kukaan ei yhtynyt kokoomuslaisen Kaarelan väitteeseen ettei materiaa ole olemassa.
      Materia eli aineellinen on olemassa ja sen perustalle syntyy tai ei synny tajuntaa ja jonka puitteissa avaruudessa tapahtuu kaikki se mikä tapahtuu. Kaikki havaittavat ja havaitsemattomatkin ilmiöt ovat materian synnyttämiä.

      Vielä kerran.
      Tajuntaa itsenäisenä oliona ei ole olemassa. Tajunta tarvitsee aina materiaalisen kaavun voidakseen toimia. Hermoradat ja pääkopassa oleva ovat materiaa.
      Ikäänkuin materia ajattelee itseään. Tutkimustyössä ihminen tajuntansa avulla tutkii ympäröivää materiaalista olevaa eli itseään.
      Tajunta voi olla ilkeäkin. Se osaa valehdella, sepittää satuja puhtaista henkimaailmoista, valehdella naapurin tekemisistä ja silleensä. Mutta jos katsotaan miksi valehdellaan niin usein takana on oma taloudellinen etu tai itsensä korottaminen toisen kustannuksella. Myös tottumuksen perinne hyväksyy väärän tiedon. Uskonnot toimivat nykyään tottumuksen voimalla vaikka hyvin tiedetään ettei mikään maailmassa liikahda pyllistämällä sinne tai tänne.
      Sivistystason kohoaminen vähentää vakavissa asioissa ilmenevää puijausta.

      Kun materia on olemassa ja olemassaolo hyväksytty, on aika ryhtyä tutkimaan materiaolioiden liikehdinnän yleisiä lainalaisuuksia eli materialismin dialektiikaa.
      Siitä tulee uusi avaus tälle jatkoksi.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      129
      4880
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3076
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1787
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1750
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1601
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1471
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1228
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1213
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1177
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1177
    Aihe