Miten uskonnot romahtaisivat?

Menneisyydessä uskonnoilla oli kaiken kattava rooli ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Tuhansia vuosia vanhoja myyttejä pidettiin itsestään selvinä totuuksina koska omat vanhemmat pitivät niitä tosina ja kaikki muutkin pitivät niitä tosina. Toisinajattelijat kiusattiin nopeasti takaisin ruotuun eikä yhteiskunnassa voinut toimia juuri millään tavalla jos et uskonut noita myyttejä.

Noiden myyttien vaikutus on vieläkin voimakas. Muistan kuinka peruskoulussa 1980 -luvulla opeteltiin Daavidin, Salomon ja Jeesuksen elämänvaiheita. Tietoa ja tarinoita oli valtava määrä ja pienen oppilaan oli vaikea muistaa ulkoa kaikkia noita tarinoita. Nyt aikuisena naurattaa kun on perehtynyt hieman syvällisemmin faktoihin. Kaikki opettelemamme oli pelkkää keksittyä paskaa. Jeesuksesta ja Salomosta ei ole yhtään ainoaa historiallista todistetta. Daavidista on epävarma teksti 'bytdwd' Tel Danin steelassa. Tutkijat uskovat, että 'bytdwd' saattaa tarkoittaa Daavidin huonetta.

Vielä tänäkin päivänä valtaa pitävät ovat hiljaa eivätkä uskalla sanoa, että "keisari on alasti". Valtiopäivien avajaisissa on ekumeeninen jumalanpalvelus, jossa poliitikot ja johtajat taistelevat nukahtamista vastaan. Sotilasparaateissa on kenttähartaus, jossa jumalattomat päälliköt ja komentajat joutuvat olemaan virkansa puolesta, vaikka varusmiehillä onkin oikeus poistua jumalanpalvonnan osuuksista.

Väitän, ettei modernin tieteen ja koulujärjestelmän vuoksi juuri kukaan usko enää noihin ikivanhoihin myytteihin. Täytyy olla kehitysvammainen, jos nuo sepitelmät ottaa tosissaan. Kuitenkin harva uskaltaa sanoa ääneen epäuskoaan, koska kristinusko on vieläkin niin syvään juurtunut yhteiskunnan perinnäistapoihin. Väitän, että kristinusko romahtaisi kertaheitolla, jos ihmiset näkisivät toistensa todelliset ajatukset.

Käytännön esimerkkinä "toistemme ajatusten näkemisestä" on internet ja sosiaalinen media. Ne ovat diktatuurien pahimpia painajaisia koska ihmiset pääsevät vapaasti ja tarvittaessa anonyymisti vaihtamaan rehellisiä ajatuksiaan. Internet ja sosiaalinen media ovat nakertaneet pahasti Suomessakin monien vanhoillisten lahkojen käytäntöjä niin, että ne joutuvat uudistumaan tai edessä on romahdus. Islamilaisessa maailmassa Arabikevät oli hyvä esimerkki tästä.

Avataan keskustelu siitä, miten voisimme edistää rehellistä ajatusten vaihtoa omista uskomuksista ja tavoista, miten ne vaikuttavat muihin, miten niitä voisi muuttaa ja miten uskonnot saataisiin romahdutettua nopeammin.

22

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ulosottoihmiset on erilaisia kuin strandbergit. Ellikin niin esitelmöi. Eikä heistä keistään ollut ihan elämään.

    • Anonyymi

      Ei ne itsestään tule romahtamaan. Niiden tärkeät pyhät paikat täytyy tuhota sillai JULKISESTI, HÄPEÄLLISESTI, NOPEASTI ja niin että SIITÄ JÄÄ PYSYVÄ VISUAALINEN JÄLKI (VIDEO TALLENNUS, TMS) JONNEKIN blockchainiin tai muuhun tuhoutumattomaan muistiin.

      Toi viimeinen pointti on tärkeä jotta ne eivät tule zombina takaisin.

      Ja siinä samalla ne tulee myös kieltää. Ja sitä ennen tietenkin valtioitten tulee takavarikoida niiden rahat ja muu omaisuus ja tuoda esiin se kuinka paljon ne on ihmisiltä kerännyt rahaa myymällä heille "ei mitään".

      Tällä tavoin tuhoaa pohjan niiden kannattajilta. Terroristeilta (Taliban, ISIS, jne.) ja sen sellaisilta. Koska he huomaavat että heidän Jumalansa on olematon eikä tehnyt mitään sille että heidän pyhät paikkansa tuhottiin jollain ydinaseilla tai sellaisilla.

      Tätä ei tietenkään voi tehdä jonkun yhden maan toimesta vaan siinä täytyy olla kaikki maat osallisina.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17055473/parempi-olisi-jos-tuhottaisiin-kaikki-uskonnot

    • Miten sekulaari kristinuskon jälkeinen humanismi suhtautuu kristinuskon jääneteisiin? Uskonnot ovat aina hävittäneet ja assimiloineet vanhemmat uskonnot. Nykyisillä kirkollisilla juhlapyhillä, joululla, pääsiäisellä, juhannuksella ja pyhäinmiesten päivällä on pakanallinen tausta, mutta niistä on tehty vallitsevan uskon juhlapäiviä. Todisteet saunatontuista ja samanismista on hävitetty.

      Tekeekö sekulaari humanismi saman kristinuskolle? En usko, että tekee. Kristinuskon romahtamisen jälkeen ei revitä alas Sikstuksen kappelia tai Michelangelon Daavidin patsasta. Niitä pidetään ihmiskunnan kulttuurihistoriallisina aarteina edelleen, mutta niihin liittyviin myytteihin ei enää uskota. Siinä mielessä sekulaari humanismi on erilaista. Se ei ole ksenofobista ja muita ihmisiä vihaavaa.

      • Anonyymi

        No jos ne tuhotaan niin täytyy tuhota kaikki niiden muistomerkit, patsaat, ja mikä sitten onkin niissä sellaista mitä voisi katsoa "pyhäksi".

        Vähän niinkuin tuo BLM (Black Lives Matter) liike joka on johtanut siihen että Yhdysvalloissa on poistettu esim. vanhoja etelävaltioiden kenraalien patsaita.

        Siis siihen vaaditaan jonkinlainen mielialamuutos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No jos ne tuhotaan niin täytyy tuhota kaikki niiden muistomerkit, patsaat, ja mikä sitten onkin niissä sellaista mitä voisi katsoa "pyhäksi".

        Vähän niinkuin tuo BLM (Black Lives Matter) liike joka on johtanut siihen että Yhdysvalloissa on poistettu esim. vanhoja etelävaltioiden kenraalien patsaita.

        Siis siihen vaaditaan jonkinlainen mielialamuutos.

        Thomas Hegghammer kirjoitti vähän aikaa sitten Foreign Affairs lehdessä artikkelin "Resistance Is Futile" siitä kuinka terrorisminvastainen sota on antanut länsivaltioille paljon valtaa.

        Lainasin tähän osia kolmesta kappaleesta tästä artikkelista:


        What is more remarkable, every jihadi assault in Europe since 2017 has been carried out by a lone individual, suggesting that it has become very difficult to plan group attacks. Similarly, no terrorist strike since 2017 has involved explosives: instead, the attackers have used simpler weapons, such as guns, knives, and vehicles. There have been some complex and ambitious plots, but they all have been foiled by the police. This is not to dismiss the current threat, which remains serious. But ISIS’s offensive of the mid-2010s was firmly rolled back.

        THE DIGITAL PANOPTICON

        It may not be obvious to the ordinary citizen just how powerful modern intelligence services have become. Imagine that you wanted, for whatever reason, to start a violent rebellion in a Western country. You want to launch an organization, and not just carry out a one-off attack. How would you go about it? All your Internet searches, emails, and cell phone calls are in principle accessible to the state. You can start taking precautions now, but your digital history and those of your collaborators are still available for profiling. In an economy dominated by credit card transactions, your ability to get things done without leaving a trace will be limited. Venture into a city, and you will be caught on surveillance cameras, perhaps ones armed with facial recognition software. And how will you know whom to trust, when any of your new recruits might be a police infiltrator?

        ...

        Given the overwhelming advantages that wealthy developed countries enjoy, it is remarkable that jihadi terrorism has managed to persist in such places even at low levels. One reason is that states’ capabilities diminish past their borders, and jihadism is an unusually transnational movement. For decades, jihadis in the West have been able to travel to conflict zones in the Muslim world for training, thereby enjoying a kind of strategic depth that other radicals in the West, such as those of the far right, do not have. Another reason is that jihadi ideology fosters a culture of self-sacrifice. Anyone contemplating terrorism in the West knows that he will not be present to enjoy the hypothetical political fruits of his efforts, because he will either die or get captured in the process. Still, with the promise of rewards in the hereafter, the jihadi movement has been able to produce hundreds of volunteers for such one-off attacks, allowing it to swarm the enemy with disposable operatives.


        Tuosta lainatusta tekstistä haluaisin tuoda esiin tuon viimeisen lauseen:

        "Still, with the promise of rewards in the hereafter, the jihadi movement has been able to produce hundreds of volunteers for such one-off attacks, allowing it to swarm the enemy with disposable operatives."

        Eli siis

        "Kuitenkin, lupaamalla palkan tuonpuoleisessa, jihadistiliike on pystynyt tuottamaan satoja vapaaehtoisia tällaisiin kertakäyttöhyökkäyksiin, ja on tätä kautta pystynyt lähettämään vihollistaan kohtaan kertakäyttöagentien parveja."

        Siis lupaamalla palkan tuonpuoleisessa.

        Juuri se on se minkä poistamme tuhoamalla uskonnot.


    • Anonyymi

      Sullahan jo on. Aatteleppa kuin pääset pois siitä.

    • Anonyymi

      Näyttää siltä että ateistien vikerrys kuintenkaan voi romahduttaa uskontoja. Se on jo säälittävää huutelua tuuleen. Vääriä arvioita. Ette ole enemmistö. Muistakaa kunnioittaa uskontoja.

      • "Näyttää siltä että ateistien vikerrys kuintenkaan voi romahduttaa uskontoja"

        No ei tietenkään voi. Ateismihan ei ole määritelmänsä mukaisesti yhtään mitään (ateismi on vain taikauskon olemattomuutta). Uskonnot romahduttaa se, etteivät ihmiset enää usko 2000 vuotta sitten eläneiden vuohipaimenten sepityksiin.


    • "Sotilasparaateissa on kenttähartaus, jossa jumalattomat päälliköt ja komentajat joutuvat olemaan virkansa puolesta, vaikka varusmiehillä onkin oikeus poistua jumalanpalvonnan osuuksista."

      Huvittava ja minut yllättänyt seikka oli jumalattomuuden yleisyys. Ollessani pataljoonan komentajana tiedustelimme päälliköiden kanssa etukäteen sotilasvalan paikat eräässä toisessa kaupungissa (jotta yksityiskohtien suhteen ei tulisi mitään epäselvyyksiä). Paluumatkalla kyselin päälliköiltä miten heidän uskonnonvapautensa toteutuu kenttähartaudessa. Kukaan päälliköistä ei kuulunut kirkkoon. Olimme kuitenkin kaikki mukana sotilasvalan kenttähartaudessa. Olisihan se ollut outoa jos pataljoonan komentaja ja kaikki yksiköiden päälliköt olisivat poistuneet joukosta Jumalanpalvonnan ajaksi 😂.

      • Anonyymi

        Kirkot tukevat sodankäyntiä tietysti kenttäpapeillaan ja muutenkin ja ovat monesti olleet hyödyllisiä liotsomaan sota-intoakin saarnoissaan.

        Ja tämän mukaisesti suurimmalla osalla "kristityistä" Saksassa toisen maailmansodan aikaan ei ollut tarpeeksi sitä vastaan että liitytään Saksan armeijaan. Ja ihan kuten Yhdysvalloissa kirkot (katoliset jne) rukoilivat voittoa Yhdysvalloille, Saksan (katoliset jne) kirkot rukoilivat voittoa Saksalle.

        Siis Saksan Katolilaisia kannustettiin sotimaan Saksan puolesta, ja USAn katolilaisia kannustettiin sotimaan USAn puolesta.

        Seurauksena että vuoden 1941 Joulukuun 7. päivänä New York Times lehdessä oli artikkeli

        ‘WAR PRAYER’ FOR REICH
        Catholic Bishops at Fulda Ask Blessing and Victory

        Artikkelin suomennos menisi näin:

        ”Katoliset piispat rukoilevat Fuldassa siunausta ja voittoa – –. Fuldaan kokoontuneiden Saksan katolisten piispojen konferenssi on suositellut käyttöön erityistä ’sotarukousta’, joka tulee lukea kaikkien jumalanpalvelusten alussa ja lopussa. Rukouksessa pyydetään hartaasti Kaitselmusta siunaamaan Saksan aseet voitolla ja suojelemaan kaikkien sotilaitten elämää ja terveyttä. Piispat neuvoivat edelleen katolisia pappeja pitämään jonain nimenomaisena sunnuntaina ainakin kerran kuussa saarnan, jossa he muistavat ’maalla, merellä ja ilmassa’ olevia Saksan sotilaita.”


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kirkot tukevat sodankäyntiä tietysti kenttäpapeillaan ja muutenkin ja ovat monesti olleet hyödyllisiä liotsomaan sota-intoakin saarnoissaan.

        Ja tämän mukaisesti suurimmalla osalla "kristityistä" Saksassa toisen maailmansodan aikaan ei ollut tarpeeksi sitä vastaan että liitytään Saksan armeijaan. Ja ihan kuten Yhdysvalloissa kirkot (katoliset jne) rukoilivat voittoa Yhdysvalloille, Saksan (katoliset jne) kirkot rukoilivat voittoa Saksalle.

        Siis Saksan Katolilaisia kannustettiin sotimaan Saksan puolesta, ja USAn katolilaisia kannustettiin sotimaan USAn puolesta.

        Seurauksena että vuoden 1941 Joulukuun 7. päivänä New York Times lehdessä oli artikkeli

        ‘WAR PRAYER’ FOR REICH
        Catholic Bishops at Fulda Ask Blessing and Victory

        Artikkelin suomennos menisi näin:

        ”Katoliset piispat rukoilevat Fuldassa siunausta ja voittoa – –. Fuldaan kokoontuneiden Saksan katolisten piispojen konferenssi on suositellut käyttöön erityistä ’sotarukousta’, joka tulee lukea kaikkien jumalanpalvelusten alussa ja lopussa. Rukouksessa pyydetään hartaasti Kaitselmusta siunaamaan Saksan aseet voitolla ja suojelemaan kaikkien sotilaitten elämää ja terveyttä. Piispat neuvoivat edelleen katolisia pappeja pitämään jonain nimenomaisena sunnuntaina ainakin kerran kuussa saarnan, jossa he muistavat ’maalla, merellä ja ilmassa’ olevia Saksan sotilaita.”

        Mutta ajatella jos olisi uskonto jonka jäsenet mieluummin kärsisivät kuin menisivät sotimaan toisia ihmisiä vastaan. Ja jos jokaisessa maassa tälläinen olisi ainoa uskonto. Sitten ei ainakaan olisi sotia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mutta ajatella jos olisi uskonto jonka jäsenet mieluummin kärsisivät kuin menisivät sotimaan toisia ihmisiä vastaan. Ja jos jokaisessa maassa tälläinen olisi ainoa uskonto. Sitten ei ainakaan olisi sotia.

        "Mutta ajatella jos olisi uskonto jonka jäsenet mieluummin kärsisivät kuin menisivät sotimaan toisia ihmisiä vastaan."

        On olemassa hypoteesi, jonka mukaan ihmiskunnan levittäytymistä ympäri maapalloa edisti piikivikärkinen heittokeihäs ja edistykselliset tavat metsästää eli tappaa toisia eläviä olentoja. Metsästäjäkeräilijöillä ei ollut ryöstämisen arvoista omaisuutta joten oli edullisempaa väistää vierasta heimoa kuin taistella merkityksettömästä maapläntistä ja ottaa riski tulla tapetuksi. Vasta maanviljelys toi niin merkittävän omaisuuden, että sen puolesta kannatti ottaa riski taistella, haavoittua vakavasti ja jopa kuolla.


      • Strong-atheist kirjoitti:

        "Mutta ajatella jos olisi uskonto jonka jäsenet mieluummin kärsisivät kuin menisivät sotimaan toisia ihmisiä vastaan."

        On olemassa hypoteesi, jonka mukaan ihmiskunnan levittäytymistä ympäri maapalloa edisti piikivikärkinen heittokeihäs ja edistykselliset tavat metsästää eli tappaa toisia eläviä olentoja. Metsästäjäkeräilijöillä ei ollut ryöstämisen arvoista omaisuutta joten oli edullisempaa väistää vierasta heimoa kuin taistella merkityksettömästä maapläntistä ja ottaa riski tulla tapetuksi. Vasta maanviljelys toi niin merkittävän omaisuuden, että sen puolesta kannatti ottaa riski taistella, haavoittua vakavasti ja jopa kuolla.

        Tässä hieman lähdettä.

        According to cultural anthropologist and ethnographer Raymond C. Kelly, the earliest hunter-gatherer societies of Homo erectus population density was probably low enough to avoid armed conflict. The development of the throwing-spear, together with ambush hunting techniques, made potential violence between hunting parties very costly, dictating cooperation and maintenance of low population densities to prevent competition for resources. This behavior may have accelerated the migration out of Africa of H. erectus some 1.8 million years ago as a natural consequence of conflict avoidance.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Prehistoric_warfare


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta ajatella jos olisi uskonto jonka jäsenet mieluummin kärsisivät kuin menisivät sotimaan toisia ihmisiä vastaan. Ja jos jokaisessa maassa tälläinen olisi ainoa uskonto. Sitten ei ainakaan olisi sotia.

        "Mutta ajatella jos olisi uskonto jonka jäsenet mieluummin kärsisivät kuin menisivät sotimaan toisia ihmisiä vastaan. Ja jos jokaisessa maassa tälläinen olisi ainoa uskonto. Sitten ei ainakaan olisi sotia."


        Heidät tapettaisiin muiden uskontojen toimesta hyvä esimerkki tällaisesta oli kataari uskonto katolinen kirkko suoritti heidän keskuudessaan kansanmurhan noin miljoona kataaria tapettiin kyseisessä katolisten järjestämässä verilöylyssä ja se oli sen uskonnon loppu.


    • Anonyymi

      Kristinusko mukautuu tai kuolee. Aivan kuten se on tehnyt jo pari tuhatta vuotta.

      Nyt se on vain hieman suuremman muutoksen edessä. Sen pitäisi hylätä yliluonnollinen ja ihmisvihainen puoli itsestään.

    • Anonyymi

      Ymmärtääkseni Talebani sotilaat ovat pääosin kouluttamattomia. Tätähän nyt Afganistanissa pelätään, että koulutuksen saanti vaikeutuu. Varsinkin naisilla tämä tulee pahenemaan.

      Taitavat ne koulutetut Talebanit ymmärtää, että jos kansa saisi kunnollisen koulutuksen, niin koko heidän systeemi kaatuisi.

    • Anonyymi

      yhteisöllisyys on valheen pesä , paitsi nyt nettiaikana.

    • Anonyymi

      > Väitän, ettei modernin tieteen ja koulujärjestelmän vuoksi juuri kukaan usko enää noihin ikivanhoihin myytteihin.

      Kovalla työllä ihmiset on saatu luopumaan kristinuskosta. Tilalle tulee muinaisuskonnot ja esim. ennustajien sauraajat. Tämäkin palsta korvataan tulevaisuudessa todennäköisesti testistä* lukijoilla.

      * https://fi.wikipedia.org/wiki/Teisti

      Ihmisillä on aina joku jumala, jos se ei ole Raamatun Jumala, se on joku muu. Valitettavasti monilla näyttää pelko olevan jumala.

    • Anonyymi

      Uskonnon voimalla hallitaan kansalaiset , luomalla kuvitteellinset pelkotilat . Verotuksen uskonnot mahdollistivat myös joten uskonto on bisnes .

      • Anonyymi

        Hyvin todistat uskon toimivan, mutta vain väärään suuntaa pahuuden puolesta, käänny sinäkin pois pahuudesta ja tee parannus, koska uskosi on vahva.
        Jeesus rakastaa sinua!


    • Jos Stalin ja kommarit olisi voittanut toisen maailmansodan, uskonnot olisi ehkä voinut romahtaa, kuten Pohjois-Koreassa.

      • Anonyymi

        Ei ideologioita voiteta voimalla. Jos Usa ja Iran ajautuisivat tänään sotaan niin ei islam kukistuisi räjähteillä. Iran tulee muuttumaan koska nuoret pääsevät käsiksi toisiin kulttuureihin. Playstation tekee paljon suurempaa tuhoa islamille kuin Israelin cyberhyökkäykset Iranin ydinaseohjelmiin - mutta tämä vie aikaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      29
      5677
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      233
      3142
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      266
      2694
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      126
      2472
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      21
      2100
    6. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      108
      1781
    7. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      206
      1741
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      169
      1466
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      1255
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1199
    Aihe