Miten Raamattua saa tulkita?

Anonyymi

Miten Raamattua saa tulkita?
Päivi Räsäsen tapauksessa huolestuttavaa on se, että kriittisen keskustelun sijaan on siirrytty oikeusistuimeen määrittelemään sallitun raamatuntulkinnan rajat.

2:00
HELSINGIN SANOMISSA on julkaistu useita kirjoituksia koskien kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) oikeustapauksia. Viimeisimpänä julkaistiin Turun arkkihiippakunnan piispan Mari Leppäsen kolumni (HS 24.8.). Leppänen totesi: ”Tapauksessa eivät ole vastakkain Raamattu ja laki, vaan tietynlainen raamatuntulkinta ja laki.”

Raamattua tulkitaan aina sitä lukiessa. On kuitenkin hämmästyttävää, miten kirkon keskeinen viranhaltija kolumnissaan leimasi laajalti kristittyjen parissa omaksutun raamatuntulkinnan vastuuttomaksi ja epäkristilliseksi.

Kristilliset kirkkokunnat ovat kautta aikojen nähneet Raamatun olevan ennen kaikkea Jumalan sanaa. Yksittäinen jae tulkitaan suhteessa Raamatun kokonaisuuteen. Pyrkimys on toimia Raamatun ohjeiden mukaan – myös eettisten ja moraalisten. Kyse ei ole kenenkään syrjimisestä tai painamisesta alas.

Päivi Räsäsen tapauksessa huolestuttavaa on se, että kriittisen keskustelun sijaan on siirrytty oikeusistuimeen määrittelemään sallitun raamatuntulkinnan rajat. Suomessa ja maailmalla on lukuisa määrä kristittyjä ja kristillisiä kirkkokuntia, jotka tulkitsevat Raamattua samansuuntaisesti kuin Räsänen. Tämänkaltainen tulkintatraditio on vuosituhansia vanha.

Kaipaamme avointa ja kunnioittavaa keskustelua, johon jokainen yksilö ja kirkkokunta voi osallistua omasta vakaumuksestaan käsin ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta – nyt ja tulevaisuudessa.

Tuisku Winter

pastori, Suomen evankelisen allianssin hallituksen jäsen, Kokkola

Marko Mitronen

pastori, Pietarsaari

8

92

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • No pitääkö olla sallittua vedota Raamattuun siltä osin kun se kehottaa tappamaan homot?

  • Anonyymi

   Raamattua tulkitaan juuri niin miten se on kirjoitettu!
   Se on faktaa tietoa historiasta.

   • Anonyymi

    Juuri näin.
    Se ei näytä menevän kaaliin tällä palstalla, ei varsinkaan höpölöpsille!


   • Faktaa historiasta? Heh?


  • Anonyymi

   Satuja ja tarinoita saa tulkita kuten itse haluaa.

   • Anonyymi

    Puhu vaan omista, mitä latelet palstalla!


  • Meidän kirkon jäsenet ovat varmaan Räsäsen puolella. Sehän on selvä.

   Muttei minusta tässä nyt vielä niin kauhean huolissaan tarvi olla. Käydään vaan rajanvetoa kansanryhmään kohdistuvan vihapuheen ja tässä yhteydessä siis homojen laillisten oikeuksien puolustamisen ja sananvapauden välillä.

   Saadaan ennakkotapaukset samanlaisiin ristiriitoihin tulevaisuudessa. Ei oikeudenkäynti vielä mitään merkitse. On hyväkin että haastetaan, ei siitä vielä pidä loukkaantua.

   Sittenhän nähdään miten lait tulkitaan. Jos Päivi Räsänen saa jonkun tuomion, sitten on aloitettava kampanja lakien muuttamiseksi tällaisissa tapauksissa.

   Eihän Raamatun siteeraaminen laitonta voi olla. Kommunistitkin käyttivät sitä agitaatiossaan vankilasta vapauduttuaan ja siellä Raamattuun tutustuttuaan!

   • Ihmeellistä, että kirkkosi on homofoobinen. Kahden aikuisen ihmisen vapaaehtoinen suhde häiritsee teitä, mutta ei pikkutyttöjen käytännössä pakottaminen seksileluiksi mormonipukkien haaremeihin.

    Kysymyshän ei ole Raamatun siteeraamisesta vaan siitä, että käyttää Raamattua tai mitä muuta tahansa vihapuheen lähdettä omien vihapuheidensa tukena. Voin minäkin siteerata Raamattua esim. kohdasta, missä käsketään tappamaan homot, mutta minä EN sano, että Raamattua pitää totella siltä osin, mitä se opettaa homoista.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. TTK-tippuja Elina Gustafsson tilittää tulosten jälkeen: "Mä olisin toivonut, että Suomen kansa..."

   Ou nou, ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson tippui parinsa Ansku Bergströmin kanssa Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Tuli kyllä täysin puskista ja yllätyk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   160
   8176
  2. Maria Veitola sai pakit tänäkin vuonna - Tämä yksi pariskunta kieltäytyy aina Yökylässä-sarjasta

   Maria Veitola on kyllä nähnyt monenlaisia julkkisten koteja vuosien varrella. On ollut Maisa Torppaa, Tiina Jylhää ja Anu Saagimia... Kenet sinä halua
   Kotimaiset julkkisjuorut
   26
   7024
  3. Ei oo Pikkaraisella kaikki kotona

   Viimeisessä insta pätkässään tuijottaa kameraan nyrkki pystyssä, ja huutaa vamos. Voi hyvää päivää, kertoo mitä päässä liikkuu.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   126
   2796
  4. Kuumaa huumaa! Sofia Belorf keimailee pienen pienessä kesämekossaan: "Nyt jo ikävä..."

   No nyt ei ole kulunut paljoakaan kangasta tähän Sofian mekkoon. Mekko on nimittäin varustettu reilulla kaula-aukolla ja lyhyellä pituudella... https:/
   Kotimaiset julkkisjuorut
   39
   2228
  5. IS: Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa ja nopeasti

   Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle ”tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa ja nopeasti ja heitä tarvitaan kaikkiaan 130 000 ”. Vo
   Maailman menoa
   221
   2088
  6. Martinan mersu herättää ansaittua kateutta

   Martina Aitolehti on menestynyt ikinuori nainen ja herättää ansaistsemaansa huomiota kaikkialla. Myös Mercedes Benzin pääkonttoriassa Saksassa kaunis,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   201
   859
  7. Tietäisitpä vaan kusipääukko

   mitä susta ajattelen. Naamas on aina, kuin norsun vitulla ja tuima ilme naamalla. Kuka semmoista jaksaa katsella. Koskaan et naura millekkään ja mikää
   Ikävä
   60
   832
  8. Sano EI korruptiolle, älä osta Marinin mainostamaa Pihka Collection reppua

   Valveutuneena kansalaisena ja kuluttajana voit vaikuttaa. Jätä Pihka Collectionin Marin-reppu kylmästi kaupan hyllylle ja osta sen sijaan joku toinen
   Tampere
   166
   733
  9. Viisi rokotevastaista radiojuontajaa kuollut Yhdysvalloissa lyhyessä ajassa koronavirukseen

   Rokotekriittiset radiojuontajat uskoivat mitä ihmeellisimpiin salaliittoteorioihin koronarokotteen suhteen. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/viisi-
   Maailman menoa
   322
   723
  Aihe