Kasvuhokemalle luontobiologinen hintalappu!

Ympäristökatastrofi uhkaa! - (YK-yleiskokous 2021, mainintoja muun muassa TP Sauli Niinistö' ltä |1 ja YK' n pääsihteeriltä Antonio Guterres' iltä) - näin "maailman katolta nyt huudetaan"|* ---
.
|* ~ https://yle.fi/uutiset/3-12108993 -
" ... – Olen täällä kuuluttamassa hälytystä: maailman täytyy herätä. Olemme kuilun partaalla." -Guterres.

.. ja huudetaan myös kasvuhokemaa, samalla ilakoidaan nousevista kasvuprosenteista, sillä maallisen kulutustäyteisen elämäntapamme mukaan juuri nämä kasvuluvut takaavat elintason, kulutustäyttymyksen (näyttö- ja vertailutalouden) kuin hyvinvoinnin ja terveyden -näin meillä, ..

.. entä Teillä (jotka meihin nähden huomattavassa niukkuudessa elävät) kun katsomme maailmalliseen enemmistöön, joka ei ole edes juurikaan Korona-rokotuksiaan saanut?
--

Miksi huudamme kasvua kasvun perään?

Eikö mikään riitä, miksi pitää saada lisää, lisää ja vielä kerran lisää, kunnes rajallinen meitä kaikkia biosfäärillään Elättävä Maapallo hengästyy hapettomuuteensa ja lopettaa antamasta kierrossa olevasta evoluution ohjastamassa biodiversiteetistä enää meille ihmisille populaatiomme mukaista ravintomäärää ..?

Kasvuprosentin ohelle jokin aivan uusi parametri!
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82087/miksi-talousviisaiden-kasvuhokema -

Ilahdumme uutisesta [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-12108708 - "OECD päivitti kasvuennustettaan: Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia" ], jossa ilmoitetaan talouskasvua, vaikkapa yhden prosentin verran - niin olisiko luontoamme kohtaan oikeudenmukaista .. {kun sanot a ..

(siis muiden eliölajien elinoloja ajatellen - niiden elonmahdollisuuksien pohjalta jatkaa omaa lajikohtaista kiertoa kuitenkin symbioottisessa biosfäärissä - "kaikkihan vaikuttaa kaikkeen" -mentaliteetilla)

.. niin pitää aina sanoa b} .. ilmoittaa millä kustannuksella mikin talouskasvuprosentti luodaan?

Kyseessä olisi biomassojen keskinäissuhteiden verrantoluku, 'kun otat näin paljon taloudellista kasvua - niin se merkitsee luontoympäristölle tämän verran kuluja, tuhoa, muutosta kuin kierrosta poistumista' ---

Olisiko kuluttajan kokonaisvaltaisesti viisasta nähdä millä hinnalla tuo kasvuhokema saadaan?

Olisiko tässä talous- ja ympäristöviisaille kerrankin liikuttavan yhteinen kehitysprojekti, jossa esimerkiksi bruttokansantuotteen kasvuprosentti saa "kirjanpidollisen tulot - menot verrannon" -

.. taloudelliselle intohimolle hintalappu, joka vihdoin avaisi kuluttajan silmät huomaamaan, että nopein tie on hallittu vähentäminen, jottei kertakaikkinen kasvutalouden konkurssi toteutuisi.

Ehkä luontobiologia olisi tyytyväisin ihmiskunnan oman talouskasvun vääjäämättömästä konkurssista - ?

.. ehkä me ihmiset emme siitä pitäisi, ja toivoisimme edes velkajärjestelyä - 'Chapter Eleven' selvitystilaa, jossa annetaan vielä kerran talousajattelumme kasvuhokemalla mahdollisuus sopeutua vallitseviin tasapaino-olotiloihin - koko muun ympäristöllisen luontobiologian kanssa.

Siis: Talous- ja ympäristöviisaat kehittäkööt laskentamenetelmän, jossa kerrotaan mitä maksaa talouskasvuprosentti meitä kaikkia Elättävälle luontobiologialle.
--

Lopuksi: Kun tuo meitä kaikkia ohjaava evoluutio kaikessa viisaudessaan kehitti Elämän jatkuvuuden oikeudenmukaisuuden - lisääntymisenä, hallinnassaan oleville kaikille elollislajeille -

.. niin voisiko talous- ja ympäristöviisaiden joukko kehittää tasapainokaavat, joilla nähdään miten luodaan harmonia kaikkien lajien kesken, --

.. siis elintila (reviiri? ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/reviiritaistelu-ei-ole-rasismia.html - ), jossa ei syödä liiallista toisen osuutta, vaan tyydytään sopeutumalla siihen määrään mitä kunkin (lajin | yksilön) oma kierrossa oleva elokilo Elämää tarvitsee selvitäkseen seuraavalle kierrokselle. Vaikuttaako vaativalta tehtävältä? Osaisiko ajatteleva ihminen sisäistyä tähän uuteen elon malliin - omaksi edukseen?

Siis vaikeaako sopeutua?

Ei suinkaan sillä ennen ihmiskuntaa ajattelevana ja laskelmoivana apinana - luontobiologia osasi evoluution tahdittamana "laskea" nämä elämän tasapainoparametrit |2 - vaikka kaikkialla vallitsi kilpailu oikeudesta Elää ---

'Herää tietysti kysymys evoluution leikkimielisyydestä ja kehitysintoisuudesta - kuinka monta prototyyppiä siirtyi kiertoon ennen massatuotantoa!'

Olemmeko edelleen esiintymäviipymäämme nähden ajattelevina prosesseina - ihmisinä vieläkin prototyyppejä evoluution |3 tuotekehityksessä ja "korkeimman ratkaisu" lopullisesta sarjatuotannostamme on menossa päätökseen .. ?

Hei haloo! Mutta meitähän ihmisiähän on jo liikaa!

Eipä ehkä olekaan, sillä meitä huomattavasti pidemmällä esiintymäviipymällä olevat muurahaiset ovat biomassaltaan suurempi esiintymä lajikiertoisessa biodiversiteetissä kuin me talouskasvuintoiset ihmiset.

Ehkä meillä on sittenkin se mahdollisuus - mutta kukaan ei tiedä tarkkaan 'miten kello käy'. Sen me ihmiset jo ymmärrämme, ettei meidän toiminnallinen kellotaajuus ole tahdistuneena luontobiologian taajuuteen ...

...
40279

78

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Siteeraan YLE:n propagandaa. Ai niin enhän minä siteraa vaan joku muu.

   • Siis minä siteerasin YLEä, koska sen linkki aukeaa ja juttu tulee kokonaan luettavaksi - kaikille; ei ole maksumuuria. Jokainen lukija itse pohdiskelee linkin oikeellisuuden ...


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Siis minä siteerasin YLEä, koska sen linkki aukeaa ja juttu tulee kokonaan luettavaksi - kaikille; ei ole maksumuuria. Jokainen lukija itse pohdiskelee linkin oikeellisuuden ...

    Koko kansan YLE !?! Tirsk! 😆🤔


  • 2

   Mistä aloitetaan vähentäminen - kulutushuuruisista valtioistako?

   Mikä voisi olla juuri Sinun ja Minun osuus, pitäisikö meidän suomalaisten olla esimerkin antajia. Olemmehan kuulemma onnellisesti elintasovaltio ja ympäristöllisesti kumuloitunut kulutushaittajälkemme on merkittävästi suurempi - per capita - kuin monilla muilla - selitteellä: kun pakkasta ja pitkät maantiet.

   ..
   SUNNUNTAINA, LOKAKUUTA 14, 2018
   https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/gaia-kuumenee-jaahdyttelemmeko.html

   Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme – III

   IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta ja poliitikkomme vastaavat [1, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

   Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.   e

   • Anonyymi

    Talouden kasvuprosentit ovat hieman erilaisia

    Toinen huomio muutoin asialuotsaavasta tekstistä on tuo Kiinan kasvuprosenttien näkemys. Asiantuntija voisi sanoa tähän: "Vuotuinen kasvu ei voi jatkua ”ikuisesti” samalla prosentilla. Se jatkuukin edelleen vahvassa Kiinan taloudessa ”hallitun alenevalla” prosentilla - vuosittain. Tähän liittyen Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ei saata olla tietoinen Kiinan ylimmän johdon julistamasta "Vihertyvä Kiina" -ohjelmasta? |2

    .
    |2

    Kiina on noussut maailmallisesti jo duopolin toiseksi toimijaksi ---

    1 - Kiina on maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri, joka oli jo 1400 -luvun alkupuolella maailman mahti – niin merenkulussa kuin kaupassa. Kiina ulotti tuolloin keisari Zhu Di' n aikana dzonkkilaivastonsa ”kaikille maailman merille” - suurempina kuin oli kuunaan nähty. Kiina on enempikin kauppias- kuin sotakansaa. Tänään eniten maailmassa sotii Yhdysvallat.

    [2018] Taloutta - mediaisku oli talouskirjoitus Helsingin Sanomissa ---

    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005836980.html – Mielipide /Vieraskynä – ekonomisti Tuuli Koivu/ Nordea – otsikolla ja ingressillä:
    Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi. Kauppasotaan ajautuminen on Kiinalle vahingollista, mutta maan on vaikea avata talouttaan Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla.
    Kirjoittaja lähtee liikkeelle itselleen itsestään selvästä olettamuksesta, että Kiinan on sopeuduttava maailmanlaajuisesti pienen lännenmiehen vähemmistön määrittämälle talousmallille.
    Kiina on omansa ja luo omankaltaistaan talous- ja yhteiskuntamallia
    mittakaavakysymyksenä. Kiina edustaa maapallon ihmispopulaatiosta noin kahtakymmentä prosenttia; voimme kuvata sitä myös näin: 1,4/7,8. USA' n vastaava on 0,34/7,8.
    On arvattavissa, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo huomioiden Kiina näkee oikeudekseen saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista ja myös vastuista.

    Kiina on suurin valtio ympäristökuormittajana
    Kiinalaiset osaavat kuitenkin katsoa todellisuutta kumuloitumisen näkökulmasta - hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on pitkä ja näin onkin katsottava maailmantalouden päästöjä kumuloituneena 100 vuodelta.
    USA on suurin päästäjä maailmanpoliisina* viimeiseltä 80 vuodelta. Tilastot menevät ympäristökuormituksen osalta vieläkin hurjemmiksi, kun katsotaan lukuja per capita.
    Kiina hakee tasapuolista vastuuasemaa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto ja maailman suurimmat saatavat, muun muassa US' n liittovaltiolta noin 1 100 miljardia USD.>


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Talouden kasvuprosentit ovat hieman erilaisia

    Toinen huomio muutoin asialuotsaavasta tekstistä on tuo Kiinan kasvuprosenttien näkemys. Asiantuntija voisi sanoa tähän: "Vuotuinen kasvu ei voi jatkua ”ikuisesti” samalla prosentilla. Se jatkuukin edelleen vahvassa Kiinan taloudessa ”hallitun alenevalla” prosentilla - vuosittain. Tähän liittyen Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ei saata olla tietoinen Kiinan ylimmän johdon julistamasta "Vihertyvä Kiina" -ohjelmasta? |2

    .
    |2

    Kiina on noussut maailmallisesti jo duopolin toiseksi toimijaksi ---

    1 - Kiina on maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri, joka oli jo 1400 -luvun alkupuolella maailman mahti – niin merenkulussa kuin kaupassa. Kiina ulotti tuolloin keisari Zhu Di' n aikana dzonkkilaivastonsa ”kaikille maailman merille” - suurempina kuin oli kuunaan nähty. Kiina on enempikin kauppias- kuin sotakansaa. Tänään eniten maailmassa sotii Yhdysvallat.

    [2018] Taloutta - mediaisku oli talouskirjoitus Helsingin Sanomissa ---

    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005836980.html – Mielipide /Vieraskynä – ekonomisti Tuuli Koivu/ Nordea – otsikolla ja ingressillä:
    Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi. Kauppasotaan ajautuminen on Kiinalle vahingollista, mutta maan on vaikea avata talouttaan Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla.
    Kirjoittaja lähtee liikkeelle itselleen itsestään selvästä olettamuksesta, että Kiinan on sopeuduttava maailmanlaajuisesti pienen lännenmiehen vähemmistön määrittämälle talousmallille.
    Kiina on omansa ja luo omankaltaistaan talous- ja yhteiskuntamallia
    mittakaavakysymyksenä. Kiina edustaa maapallon ihmispopulaatiosta noin kahtakymmentä prosenttia; voimme kuvata sitä myös näin: 1,4/7,8. USA' n vastaava on 0,34/7,8.
    On arvattavissa, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo huomioiden Kiina näkee oikeudekseen saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista ja myös vastuista.

    Kiina on suurin valtio ympäristökuormittajana
    Kiinalaiset osaavat kuitenkin katsoa todellisuutta kumuloitumisen näkökulmasta - hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on pitkä ja näin onkin katsottava maailmantalouden päästöjä kumuloituneena 100 vuodelta.
    USA on suurin päästäjä maailmanpoliisina* viimeiseltä 80 vuodelta. Tilastot menevät ympäristökuormituksen osalta vieläkin hurjemmiksi, kun katsotaan lukuja per capita.
    Kiina hakee tasapuolista vastuuasemaa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto ja maailman suurimmat saatavat, muun muassa US' n liittovaltiolta noin 1 100 miljardia USD.>

    TP Niinistö ...

    https://yle.fi/uutiset/3-12109852

    Ilmastohätätila!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Talouden kasvuprosentit ovat hieman erilaisia

    Toinen huomio muutoin asialuotsaavasta tekstistä on tuo Kiinan kasvuprosenttien näkemys. Asiantuntija voisi sanoa tähän: "Vuotuinen kasvu ei voi jatkua ”ikuisesti” samalla prosentilla. Se jatkuukin edelleen vahvassa Kiinan taloudessa ”hallitun alenevalla” prosentilla - vuosittain. Tähän liittyen Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ei saata olla tietoinen Kiinan ylimmän johdon julistamasta "Vihertyvä Kiina" -ohjelmasta? |2

    .
    |2

    Kiina on noussut maailmallisesti jo duopolin toiseksi toimijaksi ---

    1 - Kiina on maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri, joka oli jo 1400 -luvun alkupuolella maailman mahti – niin merenkulussa kuin kaupassa. Kiina ulotti tuolloin keisari Zhu Di' n aikana dzonkkilaivastonsa ”kaikille maailman merille” - suurempina kuin oli kuunaan nähty. Kiina on enempikin kauppias- kuin sotakansaa. Tänään eniten maailmassa sotii Yhdysvallat.

    [2018] Taloutta - mediaisku oli talouskirjoitus Helsingin Sanomissa ---

    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005836980.html – Mielipide /Vieraskynä – ekonomisti Tuuli Koivu/ Nordea – otsikolla ja ingressillä:
    Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi. Kauppasotaan ajautuminen on Kiinalle vahingollista, mutta maan on vaikea avata talouttaan Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla.
    Kirjoittaja lähtee liikkeelle itselleen itsestään selvästä olettamuksesta, että Kiinan on sopeuduttava maailmanlaajuisesti pienen lännenmiehen vähemmistön määrittämälle talousmallille.
    Kiina on omansa ja luo omankaltaistaan talous- ja yhteiskuntamallia
    mittakaavakysymyksenä. Kiina edustaa maapallon ihmispopulaatiosta noin kahtakymmentä prosenttia; voimme kuvata sitä myös näin: 1,4/7,8. USA' n vastaava on 0,34/7,8.
    On arvattavissa, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo huomioiden Kiina näkee oikeudekseen saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista ja myös vastuista.

    Kiina on suurin valtio ympäristökuormittajana
    Kiinalaiset osaavat kuitenkin katsoa todellisuutta kumuloitumisen näkökulmasta - hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on pitkä ja näin onkin katsottava maailmantalouden päästöjä kumuloituneena 100 vuodelta.
    USA on suurin päästäjä maailmanpoliisina* viimeiseltä 80 vuodelta. Tilastot menevät ympäristökuormituksen osalta vieläkin hurjemmiksi, kun katsotaan lukuja per capita.
    Kiina hakee tasapuolista vastuuasemaa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto ja maailman suurimmat saatavat, muun muassa US' n liittovaltiolta noin 1 100 miljardia USD.>

    Mikä onkaan kasvuprosentin ympäristö- ja luontobiologiahinta?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Talouden kasvuprosentit ovat hieman erilaisia

    Toinen huomio muutoin asialuotsaavasta tekstistä on tuo Kiinan kasvuprosenttien näkemys. Asiantuntija voisi sanoa tähän: "Vuotuinen kasvu ei voi jatkua ”ikuisesti” samalla prosentilla. Se jatkuukin edelleen vahvassa Kiinan taloudessa ”hallitun alenevalla” prosentilla - vuosittain. Tähän liittyen Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ei saata olla tietoinen Kiinan ylimmän johdon julistamasta "Vihertyvä Kiina" -ohjelmasta? |2

    .
    |2

    Kiina on noussut maailmallisesti jo duopolin toiseksi toimijaksi ---

    1 - Kiina on maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri, joka oli jo 1400 -luvun alkupuolella maailman mahti – niin merenkulussa kuin kaupassa. Kiina ulotti tuolloin keisari Zhu Di' n aikana dzonkkilaivastonsa ”kaikille maailman merille” - suurempina kuin oli kuunaan nähty. Kiina on enempikin kauppias- kuin sotakansaa. Tänään eniten maailmassa sotii Yhdysvallat.

    [2018] Taloutta - mediaisku oli talouskirjoitus Helsingin Sanomissa ---

    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005836980.html – Mielipide /Vieraskynä – ekonomisti Tuuli Koivu/ Nordea – otsikolla ja ingressillä:
    Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi. Kauppasotaan ajautuminen on Kiinalle vahingollista, mutta maan on vaikea avata talouttaan Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla.
    Kirjoittaja lähtee liikkeelle itselleen itsestään selvästä olettamuksesta, että Kiinan on sopeuduttava maailmanlaajuisesti pienen lännenmiehen vähemmistön määrittämälle talousmallille.
    Kiina on omansa ja luo omankaltaistaan talous- ja yhteiskuntamallia
    mittakaavakysymyksenä. Kiina edustaa maapallon ihmispopulaatiosta noin kahtakymmentä prosenttia; voimme kuvata sitä myös näin: 1,4/7,8. USA' n vastaava on 0,34/7,8.
    On arvattavissa, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo huomioiden Kiina näkee oikeudekseen saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista ja myös vastuista.

    Kiina on suurin valtio ympäristökuormittajana
    Kiinalaiset osaavat kuitenkin katsoa todellisuutta kumuloitumisen näkökulmasta - hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on pitkä ja näin onkin katsottava maailmantalouden päästöjä kumuloituneena 100 vuodelta.
    USA on suurin päästäjä maailmanpoliisina* viimeiseltä 80 vuodelta. Tilastot menevät ympäristökuormituksen osalta vieläkin hurjemmiksi, kun katsotaan lukuja per capita.
    Kiina hakee tasapuolista vastuuasemaa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto ja maailman suurimmat saatavat, muun muassa US' n liittovaltiolta noin 1 100 miljardia USD.>

    Kiinan merkitys on suurimpia niin hyvässä kuin pahassa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mikä onkaan kasvuprosentin ympäristö- ja luontobiologiahinta?

    Siis yhden bkt-kasvuprosentin hinta -valtioittain? Pitää laskea per jokainen valtio ... Iso haaste exelistille!


   • Anonyymi

    Asiaa!!!!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Siis yhden bkt-kasvuprosentin hinta -valtioittain? Pitää laskea per jokainen valtio ... Iso haaste exelistille!

    Loistoidea. Ansaitsisi Sitrasta rahoituksen!


  • Anonyymi

   Henkilökohtaisesti oudoksuttaa se, miten rajaton kasvu olisi mahdollista rajallisessa maailmassa? Etenkin kun järjestelmä on rakennettu niin ettei rajojen saavuttaminen ja kasvun hidastuminen niiden edellä olisi edes mahdollista. Ilman koko järjestelmän sortumista ja maailmanlaajuista kaaosta jonka aikaansaamaa hävitystä on mahdotonta edes arvailla.

   • Anonyymi

    Juuri näin! Rajallisesta ei loputtomasti voi nyhtää!


   • Anonyymi

    Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? * Elämme yllättävästi muuttuvassa ilmaston- ja ympäristönmuutoksessa [1. Me ihmiset olemme sen aiheuttaneet jo liki 100 prosentin varmuudella. Olemme muun muassa polttaneet biosfäärin miljoonien vuosien biomassan noin 150 vuodessa, öljynä, kivihiilenä ja maakaasuna [2 – vapauttaen tuon vuosimiljoonaisen hiilidioksidikätkön ilmakehään – ei mikään ihme, että ongelmat kiihtyvät. **


    [1 ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005439059.html -

    ” … – Olemme tänä vuonna todistaneet poikkeuksellisia sääoloja: yli 50 asteen lämpötiloja Aasiassa, lyhyen ajan sisällä useita ennätyksellisiä hurrikaaneja Karibialla ja Atlantilla – jopa niin kaukana kuin Irlannissa, miljoonia ihmisiä koettelevia monsuunitulvia sekä jatkuvaa kuivuutta Itä-Afrikassa, listasi järjestön pääsihteeri Petteri Taalas [PT] … ” -IS ja PT

    .
    ”... Tällä on suuri merkitys valtiojännitteisiin. Miksi? Kysymys on siedettävästä ja elinkelpoisesta maapinta-alasta ... ¤ … Yllättävä lähtökohta, joka johtaa vääjäämättä suurvaltakonfliktiin, jo EU' kin osalta - Etelä-Eurooppa EU-valtioina kuivuu, aroutuu jopa aavikoituu, jolloin on odotettavissa hallitsematon kansainvaellus pohjoiseen - ja missä sitä käyttökelpoista maapinta-alaa on riittävästi - hyvin paljon, kun laskemme asukkaita per neliökilometri ... Suomessa ja Venäjällä! ... ” [3 …

    .
    ... Kun raha- ja kotitaloudella menee hyvin, herää omatunto kolkuttamaan kulutuksen lisääntymisen tahdissa. Syntyy syyllisyystunteita sen suhteessa mitä talouden kasvuhoennalta ennätämme. Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme?

    ~ https://yle.fi/uutiset/3-9998441 -

    Ylen kysely: Suomalaisilla on taas varaa olla huolissaan ilmastonmuutoksesta


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Juuri näin! Rajallisesta ei loputtomasti voi nyhtää!

    Pää tulee lopulta aina vetävän käteen. Käteen vetävän ...


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? * Elämme yllättävästi muuttuvassa ilmaston- ja ympäristönmuutoksessa [1. Me ihmiset olemme sen aiheuttaneet jo liki 100 prosentin varmuudella. Olemme muun muassa polttaneet biosfäärin miljoonien vuosien biomassan noin 150 vuodessa, öljynä, kivihiilenä ja maakaasuna [2 – vapauttaen tuon vuosimiljoonaisen hiilidioksidikätkön ilmakehään – ei mikään ihme, että ongelmat kiihtyvät. **


    [1 ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005439059.html -

    ” … – Olemme tänä vuonna todistaneet poikkeuksellisia sääoloja: yli 50 asteen lämpötiloja Aasiassa, lyhyen ajan sisällä useita ennätyksellisiä hurrikaaneja Karibialla ja Atlantilla – jopa niin kaukana kuin Irlannissa, miljoonia ihmisiä koettelevia monsuunitulvia sekä jatkuvaa kuivuutta Itä-Afrikassa, listasi järjestön pääsihteeri Petteri Taalas [PT] … ” -IS ja PT

    .
    ”... Tällä on suuri merkitys valtiojännitteisiin. Miksi? Kysymys on siedettävästä ja elinkelpoisesta maapinta-alasta ... ¤ … Yllättävä lähtökohta, joka johtaa vääjäämättä suurvaltakonfliktiin, jo EU' kin osalta - Etelä-Eurooppa EU-valtioina kuivuu, aroutuu jopa aavikoituu, jolloin on odotettavissa hallitsematon kansainvaellus pohjoiseen - ja missä sitä käyttökelpoista maapinta-alaa on riittävästi - hyvin paljon, kun laskemme asukkaita per neliökilometri ... Suomessa ja Venäjällä! ... ” [3 …

    .
    ... Kun raha- ja kotitaloudella menee hyvin, herää omatunto kolkuttamaan kulutuksen lisääntymisen tahdissa. Syntyy syyllisyystunteita sen suhteessa mitä talouden kasvuhoennalta ennätämme. Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme?

    ~ https://yle.fi/uutiset/3-9998441 -

    Ylen kysely: Suomalaisilla on taas varaa olla huolissaan ilmastonmuutoksesta

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8f930ad0-90a2-451f-b8b4-e4525b192cbe


    Rankkasateet lisääntyvät Suomessakin.


   • Anonyymi

    Ns. dinosaurusilmiö, kun on riittävästi aikaa - mikään ei rajoita suuruuden ekonomiaa, mutta dinojen aikana koko ajan säilyi biomassojen suhteellinen osuus ympäristökuormittavuuden funktiona! Nisäkkäätkin pääsivät "hiirinä" elämäänsä kiinni ... matkalla apinaihmisiksi, joita olemme edelleen ... ymmärtämättä osuutemme suhteettomuutta ympäristöjälkeen nähden!


  • Anonyymi

   Avauksessa hyvä oivallus debet - kredit ajatteluna. Kun kasvua, on sille aina hinta.

   • Anonyymi

    Meidän on lopulta tarkoin tiedettävä mitä kulutuksellamme saamme vahinkoa luonnolle.


   • Anonyymi

    VM:n kannattaisi julistaa kilpailu merkittävine palkintoineen - kuka kehittää tämän laskentakaavan!


  • Anonyymi

   Meille pakolla tarjotaan kasvun mantraa, kun muutakaan ei mahdu tuohon markkinatalous-uskontoon.
   Se on kuin evankeliumi toi kasvu, (kulutus kasvu, jonnekin..).

   Laajemmin ajatellen esim. Suomen ongelma ei ole vanheneva väestö, pienenevä väestö. Tasaantuva kulutus Vaikka siitä jauhetaan.
   Päinvastoin, se pienempi kulutus ei saastuta!! Pitää vain pitää ne menot kurissa ja pienentää ylisuurta hallintoa ja byrokratiaa ja naivismi idealismi politiikan kuluja.
   Meillä on jo automaatio, ja liika kulutus saadaan tasoitettua kun kasvu on maltillista.
   Ei tarvita siis lisää hiilijalanjälkeä lisäävää väestöä tuoda kalliille kela- lomille Suomeen.

   Keinottelu työvoimalla ja sosiaali rahan siirto keinotteluun pakolaisturismin avulla on raakaa ahnetta keinottelua. Sekä anarkiaa ja tuhoa. Ei ympäristöystävällistä päästöjen, eikä kulttuurin tuhon takia. Kuka haluaa väkipakolla turvattoman liika kulutus kehitysmaan tänne rakentaa? ja miksi?

   • Anonyymi

    Ahneuden mukanaan tuoma ihmisen näyttö- ja vertailutalous lyövät kohtalon kättä kasvuhokeman kanssa.


   • Anonyymi

    Holtittomasti Velkaantumalla on menetetty se itsenäisyys, ja joudutaan ja ollaan liikaa keinottlu-talouden orjina.
    Nytkin Suomen hallinto tuhlaa yhteistä varallisuutta täysin ymmärtämättöminä idealisteina. Kuin hölmöläis saduiossa politiikka etenee.

    Yli varojen elävä E-Eurooppa upottaa koko eu alueen. siksi tulisi selvästi irtautua yhteisvastuista.

    Itsenäisyys, omavaraisuus, oma itsenäinen osaaminen ja kulttuuri, omien asioiden hoito on jatkossa yhä tärkeämpää.
    Vaikka esim.. naivisti globalistit muuta väittää. Sekin on mantra, joka jatkuu niin kauan, kunnes tulee kriisi ja höttö kupla puhkeaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Holtittomasti Velkaantumalla on menetetty se itsenäisyys, ja joudutaan ja ollaan liikaa keinottlu-talouden orjina.
    Nytkin Suomen hallinto tuhlaa yhteistä varallisuutta täysin ymmärtämättöminä idealisteina. Kuin hölmöläis saduiossa politiikka etenee.

    Yli varojen elävä E-Eurooppa upottaa koko eu alueen. siksi tulisi selvästi irtautua yhteisvastuista.

    Itsenäisyys, omavaraisuus, oma itsenäinen osaaminen ja kulttuuri, omien asioiden hoito on jatkossa yhä tärkeämpää.
    Vaikka esim.. naivisti globalistit muuta väittää. Sekin on mantra, joka jatkuu niin kauan, kunnes tulee kriisi ja höttö kupla puhkeaa.

    Nälkä voi yllättää yltäkylläisyyden jälkeen!

    Olemme elintasovaltio, me olemme kuulemma onnellisimpien joukossa ja ruokaa on riittänyt ilman nälkäkuolemaa – jokaiselle, joka on vain hakenut sitä leipäjonoista [1. Punaiset ale-laput [2 auttavat ruokakaupoissa ahdingossa olevaa ja pakastin on tuossa keräilyssä oiva väline ---

    Omavaraisuus [EKSTRA] on eläinkunnassa evoluution luoma vakio, ollut aina – paitsi lemmikkielämillemme, joita pitää ruokkia muun muassa kissanruoalla – kaupasta. Muutoin villi luonto ravitsee itse itsensä, tai muutoin kuolee pois nälkiintyneenä ja/ tai poissyötynä, kun heikkous ei enää jaksanut puolustaa itseään.

    Luonnon laki on armoton, mutta ystävällinen – se on sattumaa, toinen saa ja toinen ei – sinnikkäät selviytyvät pidempään...

    Meillä ihmisillä on yhteisöllisyys, joka tarkoittaisi reviiripuolustusta [3 – samankaltaisten ja -henkisten kesken, jolloin yhdessä haetaan, noudetaan – tuotetaan ja jaetaan esimerkiksi ravintoa, jota myös kaupunkilaiset tarvitsevat, vieläpä joka päivä.

    >>>


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Holtittomasti Velkaantumalla on menetetty se itsenäisyys, ja joudutaan ja ollaan liikaa keinottlu-talouden orjina.
    Nytkin Suomen hallinto tuhlaa yhteistä varallisuutta täysin ymmärtämättöminä idealisteina. Kuin hölmöläis saduiossa politiikka etenee.

    Yli varojen elävä E-Eurooppa upottaa koko eu alueen. siksi tulisi selvästi irtautua yhteisvastuista.

    Itsenäisyys, omavaraisuus, oma itsenäinen osaaminen ja kulttuuri, omien asioiden hoito on jatkossa yhä tärkeämpää.
    Vaikka esim.. naivisti globalistit muuta väittää. Sekin on mantra, joka jatkuu niin kauan, kunnes tulee kriisi ja höttö kupla puhkeaa.

    Kuuntelee lapsen aivoin EU-Brysseliä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuuntelee lapsen aivoin EU-Brysseliä.

    yli kallis hallinto, eu brysseli toimii lapsen aivoin ahnehtien eturyhmilleen, minkä irti vaan saa!! Keinottelu ja etujen ajaminen kukoistaa.
    Suuret rahat katoavat jonnekin. ( joidenkin elintasoon).

    Tässä eu basaarissa Suomella ei ole äänivaltaa, vaikka paljon höyhötetään eu asiaa.
    Ollaan siis siinä ajopuuteoriassa taas kerran!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Holtittomasti Velkaantumalla on menetetty se itsenäisyys, ja joudutaan ja ollaan liikaa keinottlu-talouden orjina.
    Nytkin Suomen hallinto tuhlaa yhteistä varallisuutta täysin ymmärtämättöminä idealisteina. Kuin hölmöläis saduiossa politiikka etenee.

    Yli varojen elävä E-Eurooppa upottaa koko eu alueen. siksi tulisi selvästi irtautua yhteisvastuista.

    Itsenäisyys, omavaraisuus, oma itsenäinen osaaminen ja kulttuuri, omien asioiden hoito on jatkossa yhä tärkeämpää.
    Vaikka esim.. naivisti globalistit muuta väittää. Sekin on mantra, joka jatkuu niin kauan, kunnes tulee kriisi ja höttö kupla puhkeaa.

    Mikä olisi hinta täydestä omavaraisuudesta - mikä olisi pakollinen vähentäminen?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ahneuden mukanaan tuoma ihmisen näyttö- ja vertailutalous lyövät kohtalon kättä kasvuhokeman kanssa.

    Tänään eletään kulutushokemallista kasvutalouden mantraa – pitää saada kasvua, lisää, enemmän ja usein vielä nopeammin. Jarrua ei ole ihmisen näkökulmasta – ahneus ja halu näyttää vie voiton.

    Toisaalla on kuitenkin jarru ja se on vuosisatamiljoonainen luonto – siis ympäristö biosfäärillisenä evoluutio-ohjelmana, joka elättää biomassojensa kierron myötä myös meidät – ihmiset.

    Ihminen on kuin mikä tahansa muu suvun jatkamiseen kykenevä hiili-vesi-mineraalinen molekyyliseos, jonka biosähköiset impulssit jatkavat sitä mihin isä ja äiti yhtyessään päättivät.

    Suvun pitää jatkua ja siitä jatko-oikeudesta käydään kamppailua, taistelua sijoittumisesta - paikasta ja asemasta, jossa voisi näyttää omaa kykyä, osaamista ja halua olla suosittu ja tavoiteltu, jotta onnistuisi saattaa tuohon suurkiertoon oman yksilöllisen sävelensä ---

    Markkinatalous loi kilpailun ja siihen säätelyn, piti olla säännöt,

    … etteivät ristiriidat iske liian lujasti toisia kohtaan ja vastaan. Ihminen on taistelija, ja on itsessäänkin koko ajan sisäisen kamppailun ja taistelun kenttä, jossa jokainen evoluution luoma laji ja niiden yksilöt hakevat sijaansa – idealla paras voittaa, heikoin häviää – kunnes ihminen keksi suojakseen paljon puhutun demokratian, jossa vähemmistöillekin on luotu sääntöjä sekä turvaa. Miten evoluutio huolehti vähemmistöt – siinä kaikkien kysymysten elossapysymisen äiti!

    Demokratiasta huolimatta maailmalla on enemmistönä muut järjestelmät, joita vastaan lännenmies käy omaa sotaansa elintilasta, raaka-aineista, ravinnosta ja maasta, missä elää – olemme kuitenkin aina yksilöinä näyttö- ja vertailutaloudessa, lokeroimassa itseämme vertaisryhmiin saamaan hyväksyntää olemassa olollemme … kulutusevoluutiossa syntyi lopulta ylilyönti, joka nyt luhistuttaa ympäristöämme …

    ” … Maallis-materialisoitunutta markkinatalouden kulutushuuruista kasvuhoennan iloittelua kutsutaan osuvasti näyttö- ja vertailutaloudeksi. Leijonauroksen komea harjas toimii kuin Porschen neljä pakoputkea, niistä uhkuu miehistä voimaa.

    Streching-housut kireydessään korostavat naisellisuutta ja viestivät kaarien viehkeyttä. On mukavaa tulla huomatuksi, ja ennen kaikkea erottautua muista – se antaa turvallisuutta itsetunnon pönkittäjänä. Tarvitsemme hyväksyntää ja sitä saa helpoimmin rahalla millä näyttää! … ”

    … # Ylläoleva kommentti liittyy tähän linkkiin https://www.hs.fi/elama/art-2000005540317.html - , jonka ote on taas tässä: ” … himoitsi aina uusia ylellisyystuotteita, kunnes shoppailusta tuli paha olo … ” … # ...


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tänään eletään kulutushokemallista kasvutalouden mantraa – pitää saada kasvua, lisää, enemmän ja usein vielä nopeammin. Jarrua ei ole ihmisen näkökulmasta – ahneus ja halu näyttää vie voiton.

    Toisaalla on kuitenkin jarru ja se on vuosisatamiljoonainen luonto – siis ympäristö biosfäärillisenä evoluutio-ohjelmana, joka elättää biomassojensa kierron myötä myös meidät – ihmiset.

    Ihminen on kuin mikä tahansa muu suvun jatkamiseen kykenevä hiili-vesi-mineraalinen molekyyliseos, jonka biosähköiset impulssit jatkavat sitä mihin isä ja äiti yhtyessään päättivät.

    Suvun pitää jatkua ja siitä jatko-oikeudesta käydään kamppailua, taistelua sijoittumisesta - paikasta ja asemasta, jossa voisi näyttää omaa kykyä, osaamista ja halua olla suosittu ja tavoiteltu, jotta onnistuisi saattaa tuohon suurkiertoon oman yksilöllisen sävelensä ---

    Markkinatalous loi kilpailun ja siihen säätelyn, piti olla säännöt,

    … etteivät ristiriidat iske liian lujasti toisia kohtaan ja vastaan. Ihminen on taistelija, ja on itsessäänkin koko ajan sisäisen kamppailun ja taistelun kenttä, jossa jokainen evoluution luoma laji ja niiden yksilöt hakevat sijaansa – idealla paras voittaa, heikoin häviää – kunnes ihminen keksi suojakseen paljon puhutun demokratian, jossa vähemmistöillekin on luotu sääntöjä sekä turvaa. Miten evoluutio huolehti vähemmistöt – siinä kaikkien kysymysten elossapysymisen äiti!

    Demokratiasta huolimatta maailmalla on enemmistönä muut järjestelmät, joita vastaan lännenmies käy omaa sotaansa elintilasta, raaka-aineista, ravinnosta ja maasta, missä elää – olemme kuitenkin aina yksilöinä näyttö- ja vertailutaloudessa, lokeroimassa itseämme vertaisryhmiin saamaan hyväksyntää olemassa olollemme … kulutusevoluutiossa syntyi lopulta ylilyönti, joka nyt luhistuttaa ympäristöämme …

    ” … Maallis-materialisoitunutta markkinatalouden kulutushuuruista kasvuhoennan iloittelua kutsutaan osuvasti näyttö- ja vertailutaloudeksi. Leijonauroksen komea harjas toimii kuin Porschen neljä pakoputkea, niistä uhkuu miehistä voimaa.

    Streching-housut kireydessään korostavat naisellisuutta ja viestivät kaarien viehkeyttä. On mukavaa tulla huomatuksi, ja ennen kaikkea erottautua muista – se antaa turvallisuutta itsetunnon pönkittäjänä. Tarvitsemme hyväksyntää ja sitä saa helpoimmin rahalla millä näyttää! … ”

    … # Ylläoleva kommentti liittyy tähän linkkiin https://www.hs.fi/elama/art-2000005540317.html - , jonka ote on taas tässä: ” … himoitsi aina uusia ylellisyystuotteita, kunnes shoppailusta tuli paha olo … ” … # ...

    Otahan ensin selvää mitä talouskasvu tarkoittaa ennenkuin alat rakentaa ääliöteorioita tietämättömyytesi varaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ahneuden mukanaan tuoma ihmisen näyttö- ja vertailutalous lyövät kohtalon kättä kasvuhokeman kanssa.

    Näyttö- ja vertailutalous? Onko tämä se nelipakoputkiilmiö ja auton peräpään näyttöefekti AMG tms.


  • Anonyymi

   Mitähän se Raamattu sanoikaan rahanhimon palvelemisesta. Korot ja velat aiheuttaa jatkuvan kasvun pakollisuuden, joka on koko maailman kirous ollut iätkaiket.
   Nyt alkaa olla jo raaka-aine pulaa ja lisää tuotantoa on vain pakko repiä jostain, ettei tulisi konkurssiaaltoja, ja työttömyyttä. Kohta alkaa mennä pörssiyhtiöitä jonossa nurin. Sitten on pakko ottaa taas uutta velkaa, eikä entisiäkään pystytä maksamaan.
   Helppo arvata, että nämä tämän ajan ongelmat loputtomine pakolaislaumoineen on vasta lupsakkaa alkua totaalisen sotkun edellä.

   • Anonyymi

    Onko 100 prosenttista kiertotaloutta, jos on niin ympäristöllinen jälki lasketaan muunnosenergian käytöstä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Onko 100 prosenttista kiertotaloutta, jos on niin ympäristöllinen jälki lasketaan muunnosenergian käytöstä.

    Muurahaiset elävät täydessä kiertotaloudessa – ei ole muovia
    HS: ”Kiertotalous edistää ympäristön tilaa” -otsikointi
    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005789204.html -


    Kommentti: ”Kirjoittajilta erinomainen herättely. Itse vuosimiljoonainen luonto so. biosfääri antaa paljon tietoa miten kierto tehdään. Viimeisen 1000 miljoonan vuoden aikana luonnon oma kiertotalous kehittyi huippuunsa, mutta sitten tuli ihminen, joka osasi sotkea suhteettomassa kulutuksessaan tuon luonnon tasapainon ja vain 1000 vuodessa, joista viimeiset 100 vuotta olivat pahimmat; olimme kehittäneet markkinatalouden, joka hoki lisää, enemmän ja nopeammin - syntyi näyttö- ja vertailutalouden huippukulutuspiikki verrattuna tuohon 1000 miljoonan vuoden keskiarvoihin”


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Muurahaiset elävät täydessä kiertotaloudessa – ei ole muovia
    HS: ”Kiertotalous edistää ympäristön tilaa” -otsikointi
    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005789204.html -


    Kommentti: ”Kirjoittajilta erinomainen herättely. Itse vuosimiljoonainen luonto so. biosfääri antaa paljon tietoa miten kierto tehdään. Viimeisen 1000 miljoonan vuoden aikana luonnon oma kiertotalous kehittyi huippuunsa, mutta sitten tuli ihminen, joka osasi sotkea suhteettomassa kulutuksessaan tuon luonnon tasapainon ja vain 1000 vuodessa, joista viimeiset 100 vuotta olivat pahimmat; olimme kehittäneet markkinatalouden, joka hoki lisää, enemmän ja nopeammin - syntyi näyttö- ja vertailutalouden huippukulutuspiikki verrattuna tuohon 1000 miljoonan vuoden keskiarvoihin”

    Tyhjänpuhumiseenkin voi käyttää monta sanaa sanomatta yhtään mitään. Kirjoitusvirheistä päätellen avaaja hehkuttaa omaa kommenttiaan.


  • Anonyymi

   Olisikin aika ymmärtää tulosajattelu, siis millä ympäristömenetyksillä kukin bkt-kasvuprosentti aikaansaadaan!

   • Anonyymi

    Looginen ajattelu ei ole vahvuutesi.


  • Anonyymi

   Laatuavaus aikaansai ajatteluvibraation.

   • Anonyymi

    Miten perustelet väitteesi?


  • Anonyymi

   Luonnon monimuotoisuutta on turvattava rohkeasti -HS
   https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006002779.html

   --- Luonnon monimuotoisuus on kiinni vain ja ainoastaan biomassojen "ikuisuuskierroista"! ----

   Elämänpelin avauskirjoitus. Ihminen pelaa pelejään omaksi edukseen ja muiden kustannuksella. Mitä nämä muut ovat? Ne ovat biomassaa kuten mekin, ja pelistämme johtuen biomassasuhteet* eri lajien kesken ovat vinoutuneet viimeisen 200 vuoden aikana suhteessa edelliseen 200 miljoonaan vuoteen - liian nopeasti.

   Muutosnopeus on ollut ja on liikaa meidätkin synnyttäneen evoluution näkökulmasta. Elämänpelissä on tietokonemainen kellotaajuus, jonka tahti on se sävel, jolla monimuotoisuus on syntynyt aikojen saatossa. Meidän ihmisten kellotaajuus nuotittuu nykyään sanoilla - "kasvua, nopeammin, enemmän ja useammin".

   Mikä tämä kellotaajuus on? Se on sopeumaharmonian mahdollistaja, jotta "kaikki ehtivät mukaan", olla osallinen aikansa, olla vaikuttaja ja olla sopeuttaja. "Kaikki ehtivät mukaan" - tarkoittaa lajidemokratiaa kilpailussa paikasta auringossa.

   "Paikka auringossa" on se tekijä, jotta voi syntyä uutta - vanhan pohjalta. Tätä uuden syntymistä ohjaa sattumallinen evoluutio, jolla on hitaan muuttujan** kellotaajuus. Biodiversiteetti on järjestelmä - evoluution "sattumalta" luoma elämänsävel, josta me ihmiset viemme liiallisuudellamme nuotteja, jolloin sinfonia särkyy ja syntyy riitasointuinen ympäristö.


   https://www.tiede.fi/keskustelu/79805/biodiversiteetti-romahtamassa-missa-piilevat-voittajat?changed=1630912888

   Biodiversiteetti on romahtamassa - missä piilevät voittajat?

   • Anonyymi

    Tieteilijät ovat tylysti kumonneet takapihan machiavellin öyhötyksen esimerkiksi näin keskusteluketjussa:


    ""Biodiversiteetti on romahtamassa - missä piilevät voittajat?". Kakkapuhetta, siis tämä ”monimuotoisuuden heikkeneminen” tai romahtaminen. Kehtaan kertoa, että sen kehityssuunnasta ei löydy tutkittua tietoa. Väitteitä on kyllä riittänyt eritoten viherklaanin propagandassa ja perille on mennyt ja kalliiksi tulee.

    Metsien kasvillisuutta on selvitetty Valtakunnan Metsien Inventoinnin (Metsäntutkimuslaitos) yhteydessä 1995. Kertasuoritus, jonka avulla ei suuntia selvitellä. Jatkoon on saatu (LUKE) rahoitusta kovan yrittelyn jälkeen. Mielenkiinnolla odotan kuinka käy. Voi olla monimuotoisuus huonontunut tai parantunut.

    Hepsistä, 13.7.21 tuli vahvistus, josta selviää etten ihan löperehdi kun väitän, että monimuotoisuuden kehityksestä ei ole hevon kukun tietoa - paitsi ja tietysti vihreillä. Juttu löytyy osoitteesta: ”https://yle.fi/uutiset/3-12017752” ja sen alku kertoo ”Luonnonvarakeskus selvittää parhaillaan, mitä Suomen metsien kasvillisuudessa tapahtuu. Tavoitteena on tutkia, miten esimerkiksi metsänhoitomenetelmät ja ilmastonmuutos vaikuttavat kasvillisuuteen. Maastoryhmät kiertävät metsiä tänä ja ensi vuonna”.

    Aikojen saatossa varsinkin Etelä-Euroopan kansat ovat tehneet metsillään rautaa ja tiiliä, mutta ei metsän häviäminenkään todista, että monimuotoisuus olisi heikentynyt. Pistäytyypä vaikka 2 - 5 vuotiaalla hakkuuaukolla, ellei muuten usko."


  • Anonyymi

   Tuas tiä halavatun Ilpo!

  • Anonyymi

   Joku viisas voisi tuolle arvioidulle 5,7 prosentin maailmamme bkt-kasvuodotukselle kalkuloida hinnan minkä se maksaa luontobiologialle ja biodiversiteetille!

   • Anonyymi

    Biologia on elollisen luonnon ilmiöitä ja lainalaisuuksia tutkiva luonnontiede.
    "Luontobiologia" löytyy vain Luoman pseudotieteilyistä.


   • Anonyymi

    Vaatii melkoisen atk-kapasiteetin, mutta kannattavampi projekti kuin krypton louhiminen!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Vaatii melkoisen atk-kapasiteetin, mutta kannattavampi projekti kuin krypton louhiminen!

    Juuri näin, vaikka manipulaatiolle tunteeton maailmanvaluuttakin olisi paikallaan.


  • Anonyymi

   Milloin oivallamme henkilökohtaisen jäljenjätön ja sille kumulatiivisuuden?

   HS: Syyllisyydentunne ilmastonmuutoksesta on käännettävä toiminnaksi ja ratkaisuiksi

   Analyysi on selvä, kun katsoo tarkoin maittain verrantoa kulutuksestamme ja päästöistämme per capita. Lisää merkittävyyttä saa kun huomioi kumulatiivisuuden päästöjen osalta, esimerkiksi hiilidioksidi pysyy ilmakehässä 40-120 vuotta. Siis katsokaamme päästöjä valtioittain viimeiseltä 100 vuodelta. Näin pääsemme jyvälle mikä voisi olla oikeudenmukaista, vastuullista ja tasa-arvoista - ja millaisin päätöksin ja teoin.


   Ihmiskunta on kokenut maallisessa vauraudessaan viimeisen 120 vuoden aikana liki eksponentiaalisen kasvun ja edelleen vielä rikkaissakin maissa. Meillä Suomessakin huudetaan kasvua - jopa hokemana, ehkä tarkemmin mietimättä, mitä se merkitsee kuitenkin rajallisella pallollamme. Tunnetusti jossain vaiheessa tyhjästä ei voida nyhjäistä, vaikka energiaa on tarjolla lähes loputtomasti - suorana aurinkoenergiana. Jos katsomme maailman energiankulutuksen käyrää on se 120 vuodessa monikertaistunut - lähinnä maaperän hiilijakeilla ... öljyllä, kivihiilellä ja näistä vähiten saastuttavalla maakaasulla.


   Miksi me hoemme lisää, enemmän ja suuremmissa erissä? Miksi me elämme näyttö- ja vertailutaloudessa, jossa tuo vertailu on oleellinen osa itsetuntoamme. Herää kysymys, kuinka ajattelemattomia olemme. Kun katsomme mielestämme "alikehittynyttä" eliokuntaa, josta muodostamamme ihmispopulaation biomassa on lähes häviävän pieni, niin miten sopeumamme ja solahduksemme elämän monimuotoisuuteen on niin tuskaista ja kohtuuttomasti jälkeä jättävää.


   Ihmisen elo on evoluution tuotos, kuten kastematojen, torakoiden, delfiininien ja sinivalaidenkin - unohtamatta rottia, kohta häviäviä tiikereitä, jääkarhuja ja muita uhanalaisia, joita on tuhansia lajeja. Biodiversiteetti on kutistumassa uhkaavasti ja on täysin varmaa, että tuon kapenemisen myötä myös ihmiselo vaikeutuu. Olisi kiintoisaa tietää suhdelukuna biomassamme aikaansaama ympäristömuutos käyttämämme energian, tarvitsemamme biomassan ja muiden materiaalien funktioina.


   .
   https://www.tiede.fi/keskustelu/80799/milloin-oivallamme-henkilokohtaisen-jaljenjaton-ja-sille-kumulatiivisuuden

   • Anonyymi

    Minusta ei jää minkäänlaista jälkeä, jos en astu saveen ja rantahiekkaan, ja nekin jäljet sade hävittää.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minusta ei jää minkäänlaista jälkeä, jos en astu saveen ja rantahiekkaan, ja nekin jäljet sade hävittää.

    Täyden kierron ihailu - evoluution tahto, vain atomit jäävät.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minusta ei jää minkäänlaista jälkeä, jos en astu saveen ja rantahiekkaan, ja nekin jäljet sade hävittää.

    Maasta olet tullut ja maaksi jälleen tuleva.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Täyden kierron ihailu - evoluution tahto, vain atomit jäävät.

    Lopulta nekin haihtuvat tyhjyyteen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Täyden kierron ihailu - evoluution tahto, vain atomit jäävät.

    Tiedätkö mitä tarkoittaa evoluutio?


   • Anonyymi

    Tieteilijät ovat kommentoineet Luoman kirjoitusta näin - muutamia otteita ensimmäiseltä sivulta, pidenpään öyhötystä ei kannata edes lukea:

    "
    Pseudohippi
    klo 9:33 | 22.4.2019

    MooM kirjoitti:
    Mulla tulee tuosta Luoman me-passiivista mieleen lauma ilkkoja jotka elävät jossain luolassa ja ovat huolissaan milloin mistäkin käyttäytymismallistaan.
    "Me kansalaiset..."

    Suurten valtiomiesten tapaan Ilkka puhuu itsestään monikossa.

    Otsikko on kyllä kömpelö. "Sille" pitäisi ainakin vaihtaa sanaan "sen", jotta lauseessa olisi enemmän järkeä."

    "
    Dr No
    klo 9:39 | 22.4.2019

    No, ainakin Ilkka perustelee väitteensä, moni muu ei.

    Se että väitteet ovat vääriä, on sitten toinen asia."


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tieteilijät ovat kommentoineet Luoman kirjoitusta näin - muutamia otteita ensimmäiseltä sivulta, pidenpään öyhötystä ei kannata edes lukea:

    "
    Pseudohippi
    klo 9:33 | 22.4.2019

    MooM kirjoitti:
    Mulla tulee tuosta Luoman me-passiivista mieleen lauma ilkkoja jotka elävät jossain luolassa ja ovat huolissaan milloin mistäkin käyttäytymismallistaan.
    "Me kansalaiset..."

    Suurten valtiomiesten tapaan Ilkka puhuu itsestään monikossa.

    Otsikko on kyllä kömpelö. "Sille" pitäisi ainakin vaihtaa sanaan "sen", jotta lauseessa olisi enemmän järkeä."

    "
    Dr No
    klo 9:39 | 22.4.2019

    No, ainakin Ilkka perustelee väitteensä, moni muu ei.

    Se että väitteet ovat vääriä, on sitten toinen asia."

    Jopa on jauhotusta!

    Mahtaa Luomalle olla ikävää kun tuollaisia linkitetään - MUTTA: sitä saa mitä ansaitsee 😂😂


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tieteilijät ovat kommentoineet Luoman kirjoitusta näin - muutamia otteita ensimmäiseltä sivulta, pidenpään öyhötystä ei kannata edes lukea:

    "
    Pseudohippi
    klo 9:33 | 22.4.2019

    MooM kirjoitti:
    Mulla tulee tuosta Luoman me-passiivista mieleen lauma ilkkoja jotka elävät jossain luolassa ja ovat huolissaan milloin mistäkin käyttäytymismallistaan.
    "Me kansalaiset..."

    Suurten valtiomiesten tapaan Ilkka puhuu itsestään monikossa.

    Otsikko on kyllä kömpelö. "Sille" pitäisi ainakin vaihtaa sanaan "sen", jotta lauseessa olisi enemmän järkeä."

    "
    Dr No
    klo 9:39 | 22.4.2019

    No, ainakin Ilkka perustelee väitteensä, moni muu ei.

    Se että väitteet ovat vääriä, on sitten toinen asia."

    Miten tämä liittyi avauskirjoitukseen?


   • Anonyymi

    Ainakaan lännestä sitä ei haluta oivaltaa!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tieteilijät ovat kommentoineet Luoman kirjoitusta näin - muutamia otteita ensimmäiseltä sivulta, pidenpään öyhötystä ei kannata edes lukea:

    "
    Pseudohippi
    klo 9:33 | 22.4.2019

    MooM kirjoitti:
    Mulla tulee tuosta Luoman me-passiivista mieleen lauma ilkkoja jotka elävät jossain luolassa ja ovat huolissaan milloin mistäkin käyttäytymismallistaan.
    "Me kansalaiset..."

    Suurten valtiomiesten tapaan Ilkka puhuu itsestään monikossa.

    Otsikko on kyllä kömpelö. "Sille" pitäisi ainakin vaihtaa sanaan "sen", jotta lauseessa olisi enemmän järkeä."

    "
    Dr No
    klo 9:39 | 22.4.2019

    No, ainakin Ilkka perustelee väitteensä, moni muu ei.

    Se että väitteet ovat vääriä, on sitten toinen asia."

    Ovatko ne vääriä?


  • Anonyymi

   Hyvä idea olisi niille joilla on pieni noin 2000 kg hiilijalanjälki vuodessa että ne joilla on suuri maksaisivat palkkiota noille luonnonsäästäjille verojen muodossa,kukin CO2 päästöjensä mukaan. Eli oikea kunnon päästövero.
   Päästöt leikkautuisi väkisinkin kun maksu laitettaisiin vielä progressiiviseksi ,eli mitä rikkaampi olet ja päästät, sitä enemmän maksaisit veroa.
   Valtiolla olisi huomattavasti enemmän verotuloja käytettävissään kuin nyt joka tapauksessa,päästövero toisi miljardeja lisää joka vuosi eikä valtion velkaa tarvitsisi enää ottaa lisää ikinä.

   • Anonyymi

    Veroja on kerätty kollektiivisesti,

    jotta on saatu riittävä rahamäärä pyörittämään yhteiskuntaa, johon esimerkiksi hermoverkkojen lailla liittyvät tiet ja liikennejärjestelyt ovat yksi osa. Ilman kollektiivisuutta ei meillä olisi yleisiä teitä – kaikkien liikkua vapaasti ja ”rajoituksetta”.


    Kohdistettu verotus

    Tietojärjestelmien kehittyessä on meille syntynyt mahdollisuus kohdistaa veroja tarkasti aiheutumisperiaatteen mukaisesti. ”Siitä maksat mitä käytät” – kutsuttakoon tätä individuaaliksi veronkannoksi, jopa reaaliajassa myöhemmin! Syntyy kylläkin ajatus orwellimaisesta yhteiskunnasta, jossa kaikki tapahtuu ”kaikkitietävän silmien alla”.

    Olemme joka tapauksessa valvovan silmän alla 2], joten tässä yhteydessä emme enempää pohdi seurantajärjestelmien yksilön vapauteen vaikuttavista tekijöistä – koska yhä enemmän meitä joka tapauksessa valvotaan. Puutumme mieluummin ympäristö- ja oikeudenmukaisuustekijöihin.

    Mitä suuremman negatiivisen ympäristöjäljen aiheutat,

    sen enemmän maksat. Kehittyneimmillään meistä jokainen saa oman ”ympäristöjälkimerkin” - siis mikä on ollut kulutuskäyttäytymisemme summaava vaikutus. Ympäristömerkissä näkyy ”haitallisuutemme” ja siitä maksetut ympäristöverot, joilla sitten pyritään korjaamaan se, minkä olet ”rikkonut”.

    Oletko Sinä huolestunut ympäristömme tilasta?

    Loppu viimeeksi olisitko kiinnostunut tienaamaan koko palkkasi ja eläkkeesi nettona, ei tuloveroa, ei arvonlisäveroa, ei omaisuusveroa, ei mitään muuta veroa kuin kulutusvero kohdistettuna juuri siihen mitä teet ja sen suuruisena mitä haittajälkenä biosfäärillemme aihautat.


    Herää tietysti kysymys,

    mistä otamme sosiaalisen inhimillisyyden tulontasausrahat, johon kuuluvat koko stm -pääluokka sekä opetus ja oikeudenmukaisuuden valvontajärjestelmät. Se jääkööt vallassaolijoiden päätettäväksi.


    Luoko kohdistettu kulutusvero harmoniaa luonnon kanssa?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Veroja on kerätty kollektiivisesti,

    jotta on saatu riittävä rahamäärä pyörittämään yhteiskuntaa, johon esimerkiksi hermoverkkojen lailla liittyvät tiet ja liikennejärjestelyt ovat yksi osa. Ilman kollektiivisuutta ei meillä olisi yleisiä teitä – kaikkien liikkua vapaasti ja ”rajoituksetta”.


    Kohdistettu verotus

    Tietojärjestelmien kehittyessä on meille syntynyt mahdollisuus kohdistaa veroja tarkasti aiheutumisperiaatteen mukaisesti. ”Siitä maksat mitä käytät” – kutsuttakoon tätä individuaaliksi veronkannoksi, jopa reaaliajassa myöhemmin! Syntyy kylläkin ajatus orwellimaisesta yhteiskunnasta, jossa kaikki tapahtuu ”kaikkitietävän silmien alla”.

    Olemme joka tapauksessa valvovan silmän alla 2], joten tässä yhteydessä emme enempää pohdi seurantajärjestelmien yksilön vapauteen vaikuttavista tekijöistä – koska yhä enemmän meitä joka tapauksessa valvotaan. Puutumme mieluummin ympäristö- ja oikeudenmukaisuustekijöihin.

    Mitä suuremman negatiivisen ympäristöjäljen aiheutat,

    sen enemmän maksat. Kehittyneimmillään meistä jokainen saa oman ”ympäristöjälkimerkin” - siis mikä on ollut kulutuskäyttäytymisemme summaava vaikutus. Ympäristömerkissä näkyy ”haitallisuutemme” ja siitä maksetut ympäristöverot, joilla sitten pyritään korjaamaan se, minkä olet ”rikkonut”.

    Oletko Sinä huolestunut ympäristömme tilasta?

    Loppu viimeeksi olisitko kiinnostunut tienaamaan koko palkkasi ja eläkkeesi nettona, ei tuloveroa, ei arvonlisäveroa, ei omaisuusveroa, ei mitään muuta veroa kuin kulutusvero kohdistettuna juuri siihen mitä teet ja sen suuruisena mitä haittajälkenä biosfäärillemme aihautat.


    Herää tietysti kysymys,

    mistä otamme sosiaalisen inhimillisyyden tulontasausrahat, johon kuuluvat koko stm -pääluokka sekä opetus ja oikeudenmukaisuuden valvontajärjestelmät. Se jääkööt vallassaolijoiden päätettäväksi.


    Luoko kohdistettu kulutusvero harmoniaa luonnon kanssa?

    Jos se kompensoi täysin kulutushaittajäljen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Veroja on kerätty kollektiivisesti,

    jotta on saatu riittävä rahamäärä pyörittämään yhteiskuntaa, johon esimerkiksi hermoverkkojen lailla liittyvät tiet ja liikennejärjestelyt ovat yksi osa. Ilman kollektiivisuutta ei meillä olisi yleisiä teitä – kaikkien liikkua vapaasti ja ”rajoituksetta”.


    Kohdistettu verotus

    Tietojärjestelmien kehittyessä on meille syntynyt mahdollisuus kohdistaa veroja tarkasti aiheutumisperiaatteen mukaisesti. ”Siitä maksat mitä käytät” – kutsuttakoon tätä individuaaliksi veronkannoksi, jopa reaaliajassa myöhemmin! Syntyy kylläkin ajatus orwellimaisesta yhteiskunnasta, jossa kaikki tapahtuu ”kaikkitietävän silmien alla”.

    Olemme joka tapauksessa valvovan silmän alla 2], joten tässä yhteydessä emme enempää pohdi seurantajärjestelmien yksilön vapauteen vaikuttavista tekijöistä – koska yhä enemmän meitä joka tapauksessa valvotaan. Puutumme mieluummin ympäristö- ja oikeudenmukaisuustekijöihin.

    Mitä suuremman negatiivisen ympäristöjäljen aiheutat,

    sen enemmän maksat. Kehittyneimmillään meistä jokainen saa oman ”ympäristöjälkimerkin” - siis mikä on ollut kulutuskäyttäytymisemme summaava vaikutus. Ympäristömerkissä näkyy ”haitallisuutemme” ja siitä maksetut ympäristöverot, joilla sitten pyritään korjaamaan se, minkä olet ”rikkonut”.

    Oletko Sinä huolestunut ympäristömme tilasta?

    Loppu viimeeksi olisitko kiinnostunut tienaamaan koko palkkasi ja eläkkeesi nettona, ei tuloveroa, ei arvonlisäveroa, ei omaisuusveroa, ei mitään muuta veroa kuin kulutusvero kohdistettuna juuri siihen mitä teet ja sen suuruisena mitä haittajälkenä biosfäärillemme aihautat.


    Herää tietysti kysymys,

    mistä otamme sosiaalisen inhimillisyyden tulontasausrahat, johon kuuluvat koko stm -pääluokka sekä opetus ja oikeudenmukaisuuden valvontajärjestelmät. Se jääkööt vallassaolijoiden päätettäväksi.


    Luoko kohdistettu kulutusvero harmoniaa luonnon kanssa?

    Maailman pahin saastuttaja on Kiina, Se on myös orwellillainen yhteiskunta, jossa valvontaa ylläpitää valtion oma väkivaltakoneisto.
    Siksi kiinalainen ei nouse vaatimaan puhdasta vettä ja ilmaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Maailman pahin saastuttaja on Kiina, Se on myös orwellillainen yhteiskunta, jossa valvontaa ylläpitää valtion oma väkivaltakoneisto.
    Siksi kiinalainen ei nouse vaatimaan puhdasta vettä ja ilmaa.

    Kumulatiivisesti länsimaat ja erityisesti USA.


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Ihmisen saastuttama käyttövesi tappaa joka päivä noin 3400 lasta, jo kymmenien vuosien ajan ... Ripuli kuivattaa!

   • Anonyymi

    Ei ihan noin. Juotu vesi voi muutenkin olla puhdistamatonta. Monilla alueilla pintavesi on ainoa juomavesilähde ja siinä voi luontaisestikin olla epäpuhtauksia, bakteereita jne. Tämä ei ole ainoastaan kehitysmaiden ongelma, vaan se koskettaa Aasian, Afrikan sekä Etelä-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan lisäksi myös entisen itäblokin maita.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei ihan noin. Juotu vesi voi muutenkin olla puhdistamatonta. Monilla alueilla pintavesi on ainoa juomavesilähde ja siinä voi luontaisestikin olla epäpuhtauksia, bakteereita jne. Tämä ei ole ainoastaan kehitysmaiden ongelma, vaan se koskettaa Aasian, Afrikan sekä Etelä-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan lisäksi myös entisen itäblokin maita.

    Biden laittoi rahaa USA:n vesijohtoverkoston kunnostamiseen. Osassa Yhdysvaltoja vesijohtoverkostoon liukenee mm. lyijyä. Sillä on pitkäaikaiset vaikutukset esimerkiksi lasten kehitykseen.


   • Anonyymi
    Kilgore.Trout kirjoitti:

    Biden laittoi rahaa USA:n vesijohtoverkoston kunnostamiseen. Osassa Yhdysvaltoja vesijohtoverkostoon liukenee mm. lyijyä. Sillä on pitkäaikaiset vaikutukset esimerkiksi lasten kehitykseen.

    Kongressi veti pois suurimman osan Bidenin muotoilemasta rahasta.


  • Kiitos kommentoijille - asiaa yli odotusten! :-)

   • Anonyymi

    Itsehän olet kirjoittanut yli puolet kommenteista ja vastaillut niihin luoden keinotekoista keskustelua.


  • Anonyymi

   Käsittämätöntä miten Luoma palvoo Pahvi-Saulia.

  • Anonyymi

   Lisää turhaa byrokratiaa kasvun taltuttamiseksi? Supertietokoneita ympäristön tilan määrittelemiseksi, satelliitteja ja matkustelua joutaviin kokouksiin jauhamaan pashkaa pitkien lounaiden välissä. Ihmiskunta supistuu muiden kuolevaisten lailla omia aikojaan nälkään nääntymällä ilman, että tarvitsee tehdä mitään. Sohvalla voi maata kommentoimattakin.

  • Anonyymi

   Kerrankin asiaa hyvin kiistellystä aiheesta ja päätteeksi kaiken kattava tuotekehityskannuste!

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Aika rankka toteamus vielä vuodelta 2021!


  • Anonyymi

   Ollaan juuri nyt ajassa!

  • Anonyymi

   Ilkan avaukset edustavat professionaalia.

  • Anonyymi

   Tämä iskee kuin miljoona volttia! Ajassa - juuri nyt ..

  • Anonyymi

   Raskaan vastuun luontobiologian tuhoutumisesta kantavat lähinnä länsimaat - kumuloituna päästömääränä ja per asukas laskennalla!

   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b4ff4caa-77cc-496c-ac5a-82e4e79a9289

   "Yhdysvallat on ylivoimaisesti eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttanut valtio menneen 171 vuoden aikana, käy ilmi ilmastokysymyksiin erikoistuneen Carbon Briefin analyysistä. USA:n osuus ajanjakson kokonaispäästöistä on 20 prosenttia."

  • Anonyymi

   Aivan ajan hermolla!

   Kts. YLE Aamu-TV!

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 4 vuotias kuollut, vanhempia epäillään

   Rantakylässä riihisärkänkadulla ilmeisesti tapahtunut.
   Joensuu
   160
   10574
  2. Lauri Tähkä raiskasi naisen

   Mikähän himo joillain on raiskaamiseen, Laurillekin taatusti bändäreitä riittäisi jonoksi asti vapaaehtoisina valmiina k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   4445
  3. KT: Ella Kanninen paljastaa vakavasta syöpäepäilystä: "Valmistauduin pahimpaan"

   Ella Kanninen on mm. Puoli seitsemän ja Ellan matkassa -sarjojen toimittaja-juontaja. Pari vuotta sitten hän sai järkytt
   Suomalaiset julkkikset
   33
   3465
  4. Joensuussa lapsen kuolema-Lieksalainen äiti

   Näin kirjoitellaan. Surullinen tapaus. Todella surullinen.
   Lieksa
   46
   2442
  5. Onko laastarisuhde ainoa keino päästä yli?

   Olisiko mitään ideaa aloittaa laastaritapailusuhde sellaisen ihmisen kanssa, jolle tietäisi myös itse olevansa laastari?
   Ikävä
   74
   1503
  6. Jos merkitsen sulle jotain

   Niin ujuta tänne joku pieni varma tunniste, jonka vain me kaksi voisimme tietää. Olen niin rikki ja epätoivoinen ilman
   Ikävä
   69
   951
  7. Leikki-ikäinen lapsi kuollut Joensuussa

   kirjoitti Iltalehti verkkosivuilla, että syyllinen on toinen vanhempi ja huoltaja. Karmeaa. Pitäisi sosiaalityöntekijöid
   Joensuu
   6
   867
  8. Porkka jaksaa jatkaa pridekeskustelujaan somessa

   Kyllä vetää tiukille pridepuheen pitämisen jälkeenkin. Kuinka ihminen voikaan olla noin huomion hakuinen? Somekanavilla
   Lieksa
   117
   788
  9. Tekisi mieli muuttaa

   Suosittele hyvää paikkakuntaa. Mä saan töitä mistä vaan. Mitä kauemmaksi pääsen yhdestä miehestä, niin unohdan varmasti.
   Ikävä
   132
   781
  10. En unohda sinua koskaan

   Tiedän vain ja tunnen sen sydämessäni, etten tule koskaan unohtamaan ja pääsemään yli sinusta. No, jos näin kovaa kolaht
   Ikävä
   44
   776
  Aihe