Uusi päätös

Anonyymi

Minulla oli pitkä päätös perustoimeentulotuesta, eli puolen vuoden. Laitoin sähkölaskun jossa eräpäivä tässä kuussa, niin tekivät uuden päätöksen. Huomasivat, että tässä kuussa maksetaan kaksi kertaa työmarkkinatuki. 21,5 kerroin otetaan heti käyttöön. Ei olisi pitänyt laittaa koko sähkölaskua kun uusia päätöksiä alkoivat tekemään. Olisi vielä puoli vuotta mennyt ilman kertoimen käyttämistä. Kaikesta oppii.

7

556

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiitos tästä tärkeästä tiedosta koskien kela-asiointiasi.

      T:Lawetorder

    • Anonyymi

      Keplottelevaa ihan persaukista huijariporukkaa. 21,5 kertoimeilla toteutuu normi 504€ käteen yksin asuvalle työttömälle. Mutta se ei riitä pitää vippaskonstein saada lisää jos suinkin mahdollista.

    • Anonyymi

      Kelan akoilla riittää laskettavaa.

    • Onkohan kukaan muu kun minä valittanut tuosta 21,5-kertoimen käytöstä?
      Minä valitin ja voitin
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15157980/oikaisuvaatimus-215-kertoimen-kaytosta
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15551942/hallinto-oikeuden-paatos-215-kertoimen-kaytosta

      Linkkien takaa löytyvät vinkit ja perustelut ovat vapaasti käytettävissä

      Lisää perusteluita


      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L3P15
      Toimeentulotukilain 3 luvun 15§:n 2 momentti päättyy sanoihin "jos se tulon kertaluonteisuus taikka sen saamisen peruste tai käyttötarkoitus huomioon ottaen on kohtuullista."
      Mitä tuo käytännössä tarkoittaa?
      Miksi tuota asiaa ei huomioida?
      Siksikö ei huomioida koska se tekee työttömyysturvan jaksottamisen Kelan käyttämällä 21,5-kertoimella laittomaksi?

      https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/lyhyet/2002/200200074
      KHO:2002:74
      "Lääninoikeus kumosi perusturvalautakunnan päätöksen ja palautti asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Perustelujen mukaan tavanomainen palkkatulo ei ollut sellainen tulo, joka olisi kohtuullista jaksottaa otettavaksi huomioon useampana kuukautena."
      Tavanomainen palkkatulo ei siis ole toimeentulotukilain 3 luvun 15§:n 2 momentin tarkoittama kertaluontoinen tulo eikä sitä ole työttömyysturvakaan joka on tarkoitettu elämiseen seuraavaksi neljäksi viikoksi joten mitään jaksotettavaa tuloa ei tosiasiallisesti synny.

      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_217 1997.pdf
      Hallituksen esitys HE 217/1997 vp sivulla 24 on kerrottu missä tapauksissa tuota jaksottamista voidaan käyttää ja myös missä ei voida. Pääsäänönä on tulon kertaluontoisuus jollaista jatkuva tyttömyyspäiväraha ei ole.
      "Pääsäännön mukaisesti tulot ja varat ja toisaalta hyväksyttävät menot on kohdistettava sille ajanjaksolle, jolta toimeentulotukeakin määrätään."
      Sitten on lueteltu joukko esimerkkitilanteita joissa tuo jaksotus voidaan tehdä, kaikki ovat kertaluontoisia tuloja jota jatkuva tyttömyyspäiväraha ei ole.
      "Arvioitaessa henkilön tai perheen oikeutta toimeentulotukeen on asia ratkaistava yksilöllisten olosuhteiden perusteella. Tukea myönnettäessä on tilannetta arvioitava aina asiakkaan esittämän hakemuksen perusteella 15 §:n 1 momentissa esitetyllä tavalla. Siten ei ole mahdollista tehdä päätöstä yksittäisen kertakorvauksen jaksottamisesta toistaiseksi."
      Eli joukkopäätöksiä ei voida tehdä joten Kelan käytäntö työmarkkinatuen automaattisesta jakosttamisesta ei perustu lakiin. Tuon lisäksi Kelan toimeentulotukilaskelmassa ei näy erikseen tuota jaksotettavaa määrää vaan se on lisätty todellisiin tuloihin.

      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Documents/stvm_33 1997.pdf
      StVM 33/1997 vp-HE 217/1997 vp
      SOSIAALI-JA TERVEYSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 33/1997 vp
      Hallituksen esitys laiksi toimeentulotuesta sekä laiksi sosiaalihuoltolain ja -asetuksen eräiden säännösten kumoamisesta

      Sivut 3-4
      "Eri järjestelmien yhteensopivuuden osalta valiokunta kiinnittää huomiota vallitsevaan käytäntöön, jonka mukaan toimeentulotukilaskelmia tehtäessä otetaan tulot huomioon 21,5 päivän mukaisina. Työttömyysturva maksetaan kuitenkin 20 päivän jaksoissa. Tämä johtaa siihen, että toimeentulotuen hakija menettää 1,5 päivän työttömyysturvaa vastaavan rahamäärän. Valiokunta edellyttää, että toimeentulotukea koskevassa ohjeistuksessa todetaan, että huomioon otettavien tulojen osalta tulolaskelmassa huomioidaan tältä osin ainoastaan todelliset tulot."

      https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=Lausumat&docid=he 217/1997
      Hyväksytyt lausumat
      Hyväksytty täysistunnossa: 13.12.1997
      HE 217/1997 - Lausuma 1

      Valiokunta: Sosiaali- ja terveysvaliokunta

      "Eduskunta edellyttää, että toimeentulotukea koskevassa ohjeistuksessa todetaan, että huomioon otettavien tulojen osalta tulolaskelmassa huomioidaan tältä osin ainoastaan todelliset tulot."

      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskunnanVastaus/Documents/ev_233 1997.pdf

      "Eduskunta edellyttää, että toimeentulotukea koskevassa ohjeistuksessa todetaan, että huomioon otettavien tulojen osalta tulolaskelmassa huomioidaan tältä osin ainoastaan todelliset tulot."

      Tuo 21,5-kerroin on Eduskunnan tahdon vastainen ja sitä on silti käytetty Kelassa jo yli 4 vuotta ja sitä ennen kunnissa vuosikymmeniä.
      Eduskunnan tahto on jätetty täysin huomioimatta useissa tuomioistuinten ja laillisuusvalvojien päätöksissä ja ratkaisuissa.

      Tärkeää olisi saada tuo 21,5-kerroin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, sitä Kela-raukka pelkää ja ehkä tahallaan hävisi hallinto-oikeudessa.

    • Anonyymi

      "Tärkeää olisi saada tuo 21,5-kerroin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, sitä Kela-raukka pelkää ja ehkä tahallaan hävisi hallinto-oikeudessa."
      Todellakin, millainen itku ja parku siitä seuraisi jos Kela häviäisi KHO:ssa. Tulisi paljon vaatimuksia vanhojen päätösten korjaamisesta kun korjausta voi vaatia vielä 5 vuoden kuluessa päätöksestä. Kunnat pääsisivät pälkähästä mutta Kela ei ja kyllä pitäisi löytyä myös vastuuhenkilöt laittomista ohjeista joiden mukaan tuota 21,5-kerrointa käytetään.

      • Anonyymi

        Tuolla eduskunnan logiikalla jos joku(en minä, enhän ole töissäkään) saa lopputiliä 4000€ seuraavana kuukautena on oikeutettu toimeentulotukeen kun/jos tili on tyhjä. Rahaa ei vain ole, mutta pakolliset hyväksytyt laskut on kelan maksettava!Ja lääkkeet apteekista jotta saa nukuttua ryyppyputken jälkeen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuolla eduskunnan logiikalla jos joku(en minä, enhän ole töissäkään) saa lopputiliä 4000€ seuraavana kuukautena on oikeutettu toimeentulotukeen kun/jos tili on tyhjä. Rahaa ei vain ole, mutta pakolliset hyväksytyt laskut on kelan maksettava!Ja lääkkeet apteekista jotta saa nukuttua ryyppyputken jälkeen!

        Eduskunta säätää lait ja Kela sitten tulkitsee niitä tavalla joka ei aina kestä lähempää juridista tarkastelua. Kela ei uskalla kertoa kuinka monta juttua se häviää hallinto-oikeudessa vuosittain, kysyin tuota julkisuuslain mukaisella tietopyynnöllä mutta kieltäytyivät vastaamasta. Satoja juttuja kuitenkin vuosittain on ja keskimääräistä suuremmalla prosentilla Kela häviää ja jopa useita kertoja samasta aiheesta. Minullekin hävisi Kela 2 kertaa samasta asiasta ennen kun järki voitti, laillisuusvalvoja antoi vain huomautuksen mikä on yhtä tyhjän kanssa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe