"Käytöstä poistettavien paneelien kierrättäminen alkaa olla ajankohtainen kysymys"

Anonyymi

Parinkymmenen vuoden aikana on asennettu miljoonia aurinkopaneeleja ympäri maailman. Tyypillisesti paneelit kestävät noin 25–30 vuotta. Käytöstä poistettavien paneelien kierrättäminen alkaa olla ajankohtainen kysymys.

– Suomessa niitä ei oikein tule. Jos joskus tulee aurinkopaneeli kierrätyskeskukseen, se menee saman tien seuraavalle käyttäjälle, kertoo myyntijohtaja Anu Areva paneeleita valmistavasta Solar Finlandista.

Solar Finland ottaa vastaan käytettyjä aurinkopaneeleita ja toimittaa ne sitten kierrätysyritys Kuusakoskelle. Areva kertoo, että koko ajan tutkitaan, miten paneelien lasi ja jalometallit pystytään kierrättämään.

– Kierrätys on yhtä tärkeää kuin valmistaminen, Areva perustelee.

Kuusakoskella paneelit menevät samassa virrassa, jossa on muukin sähkö- ja elektroniikkaromu, kertoo asiakaspäällikkö Sanna Nevala Kuusakoskelta.

Paneelien kierrätys on hankalaa, koska metallipitoisuudet ovat suhteellisen pieniä, joten taloudellisesta näkökulmasta niiden kierrättäminen on haastavaa, Nevala kuvailee.

Aurinkopaneelien kierrätys ei ole Suomessa vielä niin ajankohtaista kuin maailmalla.

– Ei ole tarvinnut kierrättää, koska paneelien käyttöikä on pitkä. Annamme 25 vuotta tehotakuuta ja 15 vuotta materiaalitakuuta. Emme ole vielä tulleet siihen tilanteeseen, että paneeleita pitäisi kierrättää, Areva havainnollistaa.

Esimerkiksi Saksassa, joka on Euroopan suurin aurinkoenergian tuottaja, aurinkopaneeleita on ollut laajassa käytössä paljon kauemmin kuin Suomessa. Euroopan mittakaavassa valmistajat miettivät koko ajan, kuinka kierrätyssysteemi saadaan yhtenäistettyä.

– Huono puoli on se, että jos Keski-Euroopassa on joku systeemi, ei Suomesta tulla mitään sinne hakemaan, olemme kaukana, Areva painottaa.

Suomessa on siis itse suunniteltava, miten kierrätys hoidetaan Pohjolassa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kierrätetään nykyisin vain noin 10 prosenttia aurinkopaneeleista, kertoo MIT Technology Review(siirryt toiseen palveluun). Tällä hetkellä on halvempaa heittää vanha paneeli menemään kuin kierrättää se.

Jos näin jatkuu, arvioidaan, että pois heitettävien materiaalien arvo voi olla kaksi miljardia dollaria vuoteen 2050 mennessä, lehti kirjoittaa.

Lähes kaikissa aurinkopaneeleissa käytetään piitä puolijohteena, joka muuntaa valon sähköksi. Yleensä ohuet hopeanauhat risteilevät piin pinnalla ja siirtävät sähkön paneelin kuparijohtoihin. Paneeleissa on myös muovia, lasia ja alumiinia.

Ajan myötä paneelit menettävät tehonsa. Käytetyt paneelit eivät tuota sähköä niin paljon kuin uudet.

1

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Tällä hetkellä on halvempaa heittää vanha paneeli menemään kuin kierrättää se."

   Siinä ongelma tiivistettynä. Miten olisi korvaus siitä että viet paneelin kierrätettäväksi ja että paneelin hintaan lisätään tämä kierrätysmaksu kaikille?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joku pahoitti mielensä Afrikantähti pelistä

   Rasismikohu Helsingin yliopistossa – riistoleikkejä ja Afrikan tähti -vitsailua: ”Olen sanaton” Musta vaihto-opiskelija tyrmistyi, kun opiskelijat esi
   Maailman menoa
   572
   9001
  2. Professori tyrmää Marinin hallituksen korona toimet

   https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/6a55281c-4f12-46d6-be17-f9ee97637f12 Professori Martin Scheinin esittää rajua kritiikkiä Suomen koronapäätöksi
   Maailman menoa
   125
   2539
  3. Seksikäs naispari! Sita Salminen innoitti Jukka Haapalaista: "Toteutui monenlaiset päivä- ja yöunet"

   Sita Salminen ja Kia Lehmuskoski vetivät naisparina hitaan, mutta sitäkin sensuellimman valssin Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Ja saivat sekä yle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   2151
  4. Oho! Sointu Borg juhli rajusti Tallinnassa: Nahkarotsi hävisi, korjaussarja kutsui: "Johan oli vklp"

   No nyt! Sointu Borg on räväkkä nainen, joka ei peittele sanomisiaan, eikä muotojaan. Instagramissa hän kuvailee itseään #röyhkeästirohkea. Tarkkasilmä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   1949
  5. Sofia hehkutti kovaan ääneen lapsen tekoa

   Mutta eipä sekään homma etene. Ehkä parempi niin.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   916
  6. Piispa Laajasalo paholaisen asialla.

   Koskaan kukaan todellinen Jumalan palvelija ei ole alentunut sanomaan noin tuomitsevia ja syyllistäviä lausuntoja julkisesti ihmisistä, jopa omista se
   Maailman menoa
   328
   777
  7. mies kysymys sulle

   missä haluaisit meidän näkevän?
   Ikävä
   56
   776
  8. Pub marjuskan anniskeluluvat

   hyllylle kunnes vanhan miehen pahoinpitely selvitetää perinpohjaisesti. Nyt ois mikan aika astua julkisuuteen tapahtumien kulun suhteen ettei kaikki p
   Haapavesi
   11
   684
  9. Oon kait mä vähän

   Typerä kun mä jatkan vaan vaikka sä yritit kait hiljaisuudella kertoa ettet edes tykkää?? 🤔😟
   Ikävä
   56
   629
  Aihe