Ovatko persujen kannattajat heterogeeninen ryhmä?

Historian tutkija Markku Jokisipilä on kirjoittanut kirjan persuista. Jokisipilän mielestä persut ovat joutuneet kohtuuttoman hyökkäyksen kohteeksi valtamedian ja akateemisen maailman tahoilta. Tähän en tässä nyt tällä kertaa puutu, ettei mene liian laveaksi yhdellä kerralla.

Jokisipilä pitää persuja poikkeuksellisena puolueena ja on siinä ehdottomasti oikeassa. Persut erottuvat selvästi muista puolueista, jotka valtaosin ovat ns. demokraattis-liberaaleja puolueita. Lisäksi hän kertoo, että persujen kannattajat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä eli siellä on paljon eritaustaisia ja eri puolilta maata olevia ihmisiä.

Minusta pikemminkin vain näyttää ulospäin siltä, että persut olisi heterogeeninen ryhmä. Toteaahan Jokisipilä itsekin, että hän ei tiedä ainuttakaan akateemisen sivistyneistön edustajaa, joka kannattaisi persuja. Ja tuskinpa siellä valtamedian toimittajakunnassakaan montaa persujen kannattajaa on. Yleistäen tästä voisi sanoa, että mitä enemmän joku työkseen pohtii yhteiskunnallisia ja poliittisia asioita, sen vähäisempää - jopa olematonta - on persujen kannatus. Heterogeenisuus loistaa tältä osin poissaolollaan.

On varmaan totta, että kannattajissa on niin duunareita kuin yrittäjiä, nuoria kuin vanhoja, ehkä kuitenkin vähemmän naisia kuin miehiä ja että kannattajia löytyy joka puolelta maata. Näinhän on varmaan myös Venäjällä Putinin kannattajissa, tai oli aiemmin kommunistien kannattajissa. Näin on ääri-islamistisissa maissa islamistipuolueiden kannattajia. Uskonnollisissa lahkoissa kuten lestadiolaisuudessa on islamin tapaan hyvin heterogeenisia kannattajia Jokisipilän mittariston mukaan.

Persujen kannattajia yhdistää maahanmuuttovastaisuus, EU-vastaisuus ja ilmastonmuutostoimien vastaisuus. Persut ovat vastaisuuspuolue eli se on täyslaidellinen oppositiota. Näissä kohdin persujen kannattajat eivät ole heterogeenisiä vaan täysin samanmielisiä. Juuri nämä asiat erottavat persut valtaväestöstä. Kun näitä poliittisia näkemyksiä pidetään mittarina uskonnollisen vakaumuksen tapaan, ryhmä on hyvin homogeeninen. Tämä jää Jokisipilältä tarkastelun katveeseen. Pitäisi ymmärtää se, että kannattajien näennäinen heterogeenisuus ei ole merkki aatteen tai asian järkevyydestä ja tavanomaisuudesta. Muutenhan meidän pitäisi pitää myös putinismia, natsismia ja ääri-islamismia ihan ok-tavis-liikkeinä.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tietämättömyys, ennakkoluuloisuus ja kusipäisyys yhdistää. Ne ovat tärkeämpiä kuin ikä-, ammati- tms. jakauma. Korjataan virhe tuossa tekstissä: persut on ylivoimaisen miesvaltainen puolue.

      • Varsinkin vihreissä kusipäisyys on yhdistävä tekijä.


      • Anonyymi

        Tunnen monta naista jotka ovat perussuomalaisten kannattajia ja äänestäjiä, tiedoksi vaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tunnen monta naista jotka ovat perussuomalaisten kannattajia ja äänestäjiä, tiedoksi vaan.

        Otan osaa!


      • Olen samaa mieltä tietämättömyyden ja ennakkoluuloisuudenkin osalta, mutta kusipäisyyteen en halua ottaa kantaa.

        Persujen kannattajien maailmankatsomus perustuu kyllä yksinkertaistuksiin ja siihen, ettei ymmärretä globaaleja riippuvuussuhteita ja niiden merkityksiä. Yritän palata tähän myöhemmin toisessa avauksessa. Siis maailmankatsomuksillisiin eroihin.


      • ciccero

        On niillä nykyään jopa kolme yhdistävää tekijää: hiilidioksiinipäästöt, kannabis vapaaksi ja matuja lisää......


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tunnen monta naista jotka ovat perussuomalaisten kannattajia ja äänestäjiä, tiedoksi vaan.

        Niin minäkin. Ovat sellaisia änkyröitä että persut on heille oikein sopiva puolue.


      • Anonyymi
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Olen samaa mieltä tietämättömyyden ja ennakkoluuloisuudenkin osalta, mutta kusipäisyyteen en halua ottaa kantaa.

        Persujen kannattajien maailmankatsomus perustuu kyllä yksinkertaistuksiin ja siihen, ettei ymmärretä globaaleja riippuvuussuhteita ja niiden merkityksiä. Yritän palata tähän myöhemmin toisessa avauksessa. Siis maailmankatsomuksillisiin eroihin.

        Tee palvelus kaikille äläkä palaa. Millään nimimerkillä.


      • Anonyymi
        Mielipidepankki kirjoitti:

        Olen samaa mieltä tietämättömyyden ja ennakkoluuloisuudenkin osalta, mutta kusipäisyyteen en halua ottaa kantaa.

        Persujen kannattajien maailmankatsomus perustuu kyllä yksinkertaistuksiin ja siihen, ettei ymmärretä globaaleja riippuvuussuhteita ja niiden merkityksiä. Yritän palata tähän myöhemmin toisessa avauksessa. Siis maailmankatsomuksillisiin eroihin.

        Kyllä kusipäisyydelle löytyy siistimpiäkin sanoja, mutta ei liene kohtuutonta käyttää persupalstalla heidän oman keskustelutandardinsa mukaista ilmaisua.


    • Anonyymi

      Kirja vielä lukematta, mutta Jokisipilän haastattelun kuunnelleena jäi vaikutelma, ettei hänkään ota mitään kantaa siihen, onko persujen politiikassa sinällään mitään järkeä yhteiskunnan näkökulmasta. Jos järki on sitä, että käytetään retoriikkaa joka puree tietynlaiseen kansanosaan ja hankintaan kannatusta, niin sitten on onnistuttu. Siitä persuja kiitellään, että ovat tuoneet uutta näkemystä ja ravistelleet politiikan kenttää, mikä haastaa vanhoja isoja puolueita toivottavasti myös uudistumaan.

      Siis paljon positiivistakin on tullut persujen mukana, mutta esim. puhuessaan "terveestä järjestä", mitä persut kuuluttaa, Jokisipilä lisäsi termin olevan persujen käyttämä, ei suinkaan sanonut itse ajattelevansa persujen edustavan tervettä järkeä.

      Haastattelun perusteella en näe että Jokisipiläkään pitäisi persuja kovin luotettavana porukkana käyttämään valtaa, vaikka lain ja demokratian puolesta se on heille mahdollista ja sallittava.

      • Anonyymi

        erikoisinta kaikessa että jokisipilän aikaisemmat kritiikit persuja kohtaan unohtui sillä samalla sekunnilla kun persujen maalittajat tunnistivat siitä itsensä pahoittaen siitä suuresti mielensä ovathan he persujen yläpuolella olevia puhtaan rodun edustajia persujen edustaessa roskasakkia joka tulisi hävittää maan päältä. Ja sitten tämä "white power" porukka syyttää persuja mm. siitä että ne pitävät muita ihmisiä heitä huonompina😁


      • Varmaan näin kuin kirjoitat. Näkemyksesi on järkevä ja olen samaa mieltä. Jokisipilä kuitenkin kertoo, etteivät persujen ohjelmat ja puheet eroa niin radikaalisti valtavirrasta kuin monasti väitetään. Tämä voi olla osin oikea havainto tai sitten ei. Jokisipilä on haastatellut Halla-aho ja Purraa ja todennäköisesti nämä eivät halua korostaa puolueensa marginaaleja ja äärilaitaa.

        Todellisuudessa jopa puolueen keskeisissä vaikuttajissa on etnonationalistisia sisulaisia ja retoriikka on välillä aika värikästä juuri tähän suuntaan. Hieman oudolta tuntuu, että Jokisipilä pitäisi tällaista ihmiskäsitystä mitenkään tavanomaisena länsimaisessa arvokulttuurissa. Siinä on silloin se vaara, että miedonnetaan todellisuutta ja legitimisoidaan ihmisoikeusvastaisia mielipiteitä. Jokisipilän näkemys muistuttaa ainakin etäisesti Neville Chamberlainin kuulu lausumaa "rauha meidän elinajaksemme" solmittuaan Saksan kanssa Muchenin sopimuksen vuonna 1938. Tuota sopimusta pidettiin sitten ensiaskeleena maailmansotaan. Eli Chamberlain halusi olla näkemättä niitä vaaranmerkkejä, joita monet muut ihan sen Hitlerin retoriikan perusteella jo näkivät.


    • Anonyymi

      Perussuomalaista kansanosaa yhdistää mm. suomalaisuus, isänmaallisuus, sekä näkemykset kansainvälistymis- ja integraatiobuumin seurauksista, kuin myös rohkeus olla omaa mieltä ja puhua niistä asioista, joista muut vaikenee. Perussuomalainen kansanosa ei näe tarpeelliseksi vaieta epäkohdista ja ongelmista.

      Persuvastaisuus on sitten yksi monista ongelmista, jotka kohdistuu Suomeen ja suomalaisuuteen, joissa realismi ja omien aivojen käyttö, sekä mielipiteiden vapaus on vaihtunut "yhteen hiileen puhaltamiseen", eli käytännössä se on samojen mielipiteiden ja näkemysten sisäistämistä ja jakamista, itsesensuuria, kaavamaisuutta jne. Ei siis ole mitenkään odottamatonta, että toistuvasti nähdään tällaisia massapostauksia, joissa perusrealismi vääristellään muotoon, joka tukee sitä "yhteiseen hiileen puhaltamista".

      • Perussuomalaisia ei yhdistä suomalaisuus eikä isänmaallisuus sen enempää kuin muidenkaan puolueiden kannattajia. Se mikä tässä yhdistää perussuomalaisia, on heidän oma ja muihin verrattuna erilainen käsitys mainituista asioista. Persujen käsitys näistä asioista on huomattavasti kapeampi ja yksinkertaisempi kuin muiden vastaavat käsitykset.

        Se pitää kyllä paikkansa, että persujen näkemykset kansainvälistymis- ja integraatiotarpeista eroavat varsin jyrkästi muiden puolueiden näkemyksistä. Persut ovat lähtökohtaisesti erittäin EU-vastaisia. He korostavat yksinomaan EUssa esiintyviä ongelmia, mutta eivät koskaan tuo esille esim. talousasiantuntijoiden laskelmia siitä, että EU-jäsenyys lisää bruttokansantuotettamme vuosittain 14-18 miljardia euroa. Tämä hyöty on moninkertainen EU-jäsenyydestä maksamaamme hintaan, joka maksukin on suurelta osin vastikkeellinen eli saadaan vuosittain mm. maatalous- ja aluetukina takaisin.

        Persujen näkemykset todellakin poikkeavat muista juuri EUn osalta. Kun esim. Kokoomus pitää jäsenyyttä Suomelle turvallisuuspoliittisesti kohtalonkysymyksenä, toinen oppositiopuolue suhtautuu tähänkin asiaan vähätellen eikä näe mitään ongelmaa siinä, että Suomi ei kuuluisi EUhun.

        Kysymys ei suomalaisten näkökulmasta ole itseisarvoisesti mistään yhteiseen hiileen puhaltamisesta. Tässä kohdin kyse on siitä, että auttamalla muita, autamme samalla itseämme. Tämä ei ole mikään EU-agendan asia vaan globaalimpi. Demokraattis-liberaalit näkökulmat ovat niin USAssa kuin Euroopassa korostaneet juurikin yhteistä etua, mistä on vuosien saatossa saatu valtavan myönteisiä saavutuksia. Tämän seurauksena elintaso on kasvanut kaikissa tämän aatesuunnan omaksuneissa yhteiskunnissa.


      • Anonyymi

        Hölö hölö. Isänmaallisuus ei ole mikään persujen ainutlaatuinen ominaisuus, päin vastoin. Omien aivojen käyttökin supistuu muutaman hokeman toistoon ja muiden herjaamiseen.
        Persurealismia on muita keskimääri alhaisempi koulutustaso ja rikollisten yliedustus sekä kannattajissa, puoluejohdossa että kansanedustajissa.


    • Anonyymi

      Jumppahuit komulit.

    Ketjusta on poistettu 12 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Halkokarilla ammuttu

      Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
      Kokkola
      34
      3069
    2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

      Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
      Maailman menoa
      217
      1930
    3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

      Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
      Ikävä
      200
      1746
    4. Mitä haluat

      Toisesta vai haluatko mitään
      Ikävä
      174
      1658
    5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

      Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
      Ikävä
      89
      1337
    6. Jengi haluaa että

      Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
      Ikävä
      190
      1163
    7. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      107
      1152
    8. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      189
      919
    9. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

      Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
      Hindulaisuus
      317
      902
    10. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      74
      805
    Aihe