Voi Daniel! - Analyysi Craigin Bondista, joka oikeasti toimii

Anonyymi

En ole nähnyt viimeistä elokuvaa eikä siitä tule paljastuksia kuten muista.

Craigin esittämästä Bond-hahmosta tulee esiin epäsuorasti syntyviä outoja väittämiä, kun häntä yleensä yritetään verrata johonkin toiseen Bondiin. Myös kun sukupuoleltaan mitä tahansa edustavat ihmiset sanovat Craigia esim. seksikkääksi ja lihaksikkaaksi, tämä ei tunnu sopivan lainkaan yhteen hahmon lähtökohtien ja Skyfallissa olevien jo tärkeimpien tarinaelementtien kanssa.

Aluksi Bondeista ja naisten raiskaamisesta tai pelkästä naisten esineellistämisestä: Skyfall-elokuvassa myös Craigin hahmo käyttää naisia hyväkseen seksuaalisesti. Ensimmäinen on baarimikko, jolle Bond sanoo perfect. Tässä kohtaa katsojat saattavat ehkä arvioida elokuvaa ja sen tekijöitä eivätkä edest pyri puhumaan hahmoista. Nainen nimittäin näyttää kameralle hyvin myrtynyttä naamaa tilanteen aikana, joten ehkä tapahtuneella ei ole niin paljon väliä naismaailmalle. Yhtäpaljon kuin jonkun kehon käyttö vanhoissa Bondeissa siis varmaan hiertää se, kun naiset sanovat "Oh James" ja siirrytään eteenpäin.

Seuraavan naisen kanssa Bond harrastaa seksiä, mutta miksi ja miten? Voidaanko käyttää mielikuvitustamme? Minusta nainen oli epäedullisessa asemassa ja pakotettu seksiin, koska hän on jonkinlaista ihmisrahtia, joka kuuluu vähemmän vapaaehtoisesti Silvan organisaatioon. Silva on eräänlainen alphauros, joka mm. päättää naisen elämästä. Bond on Silvan haastaja tai hän siis ylipäänsä päättää olla osa tällaista urosjärjestelmää, ja hän tarjoaa naiselle vain toisen uroksen, joka (ja jonka seksi) olisi hänelle ainoa muu vaihtoehto selvitä koko maailmassa.

Muita Bondin kohtaamia naisia olivat Moneypenny, jonka kanssa työskentely oli kirjoitettu hankalaksi. Bondilla ei samanlaisia kumppaneita juuri esinny, joten en sanoisi tästä mitään. Solacessa oli lisäksi seksiä yhden brittiläisen työntekijän kanssa. Silloin Bondilla oli tarve saada tämä nainen ns. hurmattua omalle puolelleen (brittiläisestä sooloilijaksi). Kerron tästä lisää alla.

Naispäähenkilön kanssa hän samaistui paljon, mutta ei seksuaalisesti eikä minkään seksittömämmän parisuhteen tavalla myöskään. Pikemminkin tässä elokuvassa taisi käydä siten, että kun Bond sen aikana oli etsinyt kostoa Vesper-suhteen katkeamiselle ja tutkinut esim. samalla kuolleen veteraanihenkilön elämää, hän saattoi tehdä johtopäätöksen, että häntä ei kiinnosta parisuhde enää. Ja että siksi Skyfallissa kaikki naisasiat menevät myös päin maanpintaa. Tätä ei voida todistaa, ja saa minusta ajatella myös, että Bond on kokoajan sellainen kuin Skyfallissa eli jo ennen 00-asemaa ja aina elokuvien välissä. Jotkut varmaan sanoisivat myös, että Skyfallissa Bond on undercover-roolissa. Hän ajattelee jo, että Silva näkee kaiken mitä hän tekee, ja tärkeintä mitä Bondin pitäisi tehdä (ja tekee koko pääjuonessa) on hylätä Britannia ja brittiläiset käytöstavat(?). Mitään tästä ei ollut briefingissä, ja Bond saatettiin valita tehtävään siksi, että M tietää jo jonkun Silvan olevan kyseessä (silloin Silva voi pitää hänestä, kun hän on normaali eikä näyttelijä).

Paljon näistä naisjutuista liittyy osaltaan siihen, että onko Bond yhtään seksikäs. Se puolestaan määrittelee, mikä hänen tehtävänsä voisi olla tiedustelupalvelussa. Tästä saadaan pientä vihiä silloin tällöin, kun Bond ei ole omilla seikkailuillaan. Craigin esittämä Bond on lähes aina yhdessäkin introssa se joka painaa liipaisinta sadan metrin päässä kohteesta. Edelliset Bondit eivät muistuta tällaista henkilöä ja elokuvien lähtöasetelmissa henkilöt ovat siten täysin erilaisia. Uusissakin elokuvissa Bondille tapahtuvat asiat lopulta monipuolistuvat, koska tarinat ovat sellaisia, että kaikki menee pahemmin pieleen tai Bond ei ole edes tehtäviä tekemässä.

Mitä Craigin esittämä Bond ylipäänsä on, on entinen erikoisjoukkojen sotilas (laivastosta SBS-joukkoihin ja fanfiktion mukaan kaikkiin mahdollisiin aselajeihin kuten helikopterin puikkohin), joka on Casino Royalen alussa jo vanhempi (Craigin ikä silloin noin 38) kuin ikäraja SBS:ään hakijoille (32). Häntä voi siis pitää jo alussa liian vanhana asepalvelukseen eikä hänelle olisi koko imperiumissa kohta mitään käyttöä enää, koska Craigin ns. työväen Bond ei välttämättä ole enää upseeri tai ainakaan akatemiakoulutettu (edelliset Bondit saivat upseeriarvon toisen maailmansodan vallitessa). Bondilla käy kuitenkin tuuri, koska MI6 tarvitsee kenet tahansa, joka voi teeskennellä olevansa herrasmies ja kuuluvansa seurapiiripöytiin.

1

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Elokuvissa tulee Bondista myöhemmin aina se kuva, että hän on yhdessä MI6:n kanssa toimiessaan väkivallan toimittaja kun muut keskittyvät parempiin ja turvallisiin töihinsä. Kukaan vanhoista hahmoista ei ole ollut mikään painija, ja Bondit pärjäävät enemmän oveluudella. Craigissa tämä ei juuri ole muuttunut eli hän on edelleen hyvin keskinkertainen ja väkivallassa hän on siksi monesti kärsijänä. Vanhoillakin ihmisillä lihakset pysyvät näkyvinä kun yrittää, mutta suuri lihasmäärä valkokankaalla on vähän off-script. Elokuvien dialogi kertoo fyysisestä suoriutumisesta ja Bondin iästä selkokielellä Skyfall elokuvaan mennessä. Väitän silti ettei Bondimaisessa baarikuhertelussakaan ole mitään hyötyä pitää näin vanhaa miestä.

      Heikoin kohta seurapiireissä, jotka ovat valtion vihollisia, on siellä olevien ihmisten eläimelliset tarpeet. Olisi paljon hyödyllisempää lähettää yli 10 vuotta Craigia nuorempi gigolo, mitä osaa esim. Silva on saattanut joskus toteuttaa (vuoden nuorempi kuin Craig ja "kentällä" kauan ennen tätä). On myös mahdollista ettei MI6 ole viimeisten elokuvien maailmassa koskaan ennen harrastanut mitään herrasmiesagentteja (nuoria tai vanhempia) ja että Craigin Bond keksii tämän tehtävän itseään varten eläkeloukkua pelätessään (varsinaisesti hän yrittää suorittaa sitä jossain elokuvien välissä). Skyfallissa tarinassa oli päässyt syntymään tarve tai satunnainen hyöty naisia pelottavalle Bondille, koska MI6:n vastustaja oli entinen MI6 jäsen, joka saa naiset pelkäämään. Yllä on esimerkki siitä, mitä joku voi kuitenkin oikeasti ajatella tavoittelevansa ennen kenenkään lähettämistä tällaiseen.

      Pystytäänkö mistään elokuvasta löytämään naista, jonka pään ja ruumiin Bond olisi siis voittanut? Hänen kahta parisuhdettaan ei tarvitse laskea, koska he ihmiset ovat tarinan mukaan jotenkin vapaasta tahdostaan hänen kanssaan yhteenkuuluvia. Solacen toinen naisosa voi olla sellainen tapaus, missä valtiolle työtä tekevä nainen on ollut vuosia ulkomailla ja viettänyt koko sen ajan yksin. Jotta hän ei raportoisi seuraavaksi Bondista, hän kai myös lakkasi arvostamasta työtään. Spectressä alussa olevan huoneen nainen voi olla yhtähyvin maksullinen.

      Jos on olemassa paljon naiskatsojia, jotka arvostavat Craigia, en pidä itseäni väärässä. Nämä katsojat eivät ole samoja ihmisiä, kuin keitä Bondin pitäisi kuvitteellisesti hurmata. Ja nämä jälkimmäiset pitäisi saada paljon suurempaan koukkuun kuin pelkistä lippurahoista luopuminen.

      Yksi Bondin mahdollisista hyödyistä MI6:ssa on jäänyt mainitsematta ja se on samanikäisten miesten kanssa kuhertelu. Siinä hän on varmasti korvaamaton.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe