Ghanassa nousee sosialismin aate

Anonyymi

Ghana on Länsi-Afrikan rannikolla 31 miljoonainen valtio. Se on ollut Portugalin ja Englannin siirtomaana (nykyiset natomaat).
Ghanan nuoriso liittyy joukkomitassa sosialistiseen liikkeeseen.

28

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ensimmäinen erä ghanalaisesta sosialismista:
      "Helmikuussa 1948 Kultarannikon isoimmissa kaupungeissa puhkesi mellakoita poliisin avattua tulen toisen maailmansodan sotaveteraaneja vastaan heidän ollessa protestoimassa nopeasti kohoavia elinkustannuksia vastaan. Hallitus epäili UGCC:n olleen vastuussa mellakoista, ja pidätti puolueen johtajat. Brittien hallitus vapautti puoluejohdon nopeasti, mutta kansan keskuudessa puolueen ja Nkrumahin suosio nousivat ja he saivat julkisuutta tapauksesta.

      Myöhemmin Nkrumah jätti UGCC-puolueen ajauduttuaan erimielisyyksiin Danquahin ja muun puoluejohdon kanssa. Nkrumah oli kuitenkin suosittu kansan keskuudessa ja hän perusti 1949 sosialistisen Convention People's Party (CPP) -puolueen. Puolueen tavoite oli kaataa Brittien siirtomaahallinto ja saada Kultarannikko itsenäiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi Nkrumah ja CPP kehottivat kansaa "positiiviseen toimintaan" tammikuussa 1950. Positiivinen toiminta tarkoitti kansalaistottelemattomuutta, boikotteja ja lakkoja. Siirtomaahallitus pidätti Nkrumahin ja CPP:n tukijoita. Nkrumah tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Kansa kuitenkin jatkoi protestointia, ja kohdattuaan myös kansainvälistä painostusta, britit päättivät lähteä Kultarannikolta.

      Vuonna 1951 Britannia järjesti maahan Afrikan ensimmäiset vaalit, jossa oli yleinen äänioikeus. Vaikka Nkrumah oli edelleen vankilassa, hän voitti äänestyksen ylivoimaisesti ja hänen puolueensa sai 34 paikkaa 38:sta lakiasäätävään neuvostoon. Tulevana pääministerinä Nkrumah vapautettiin vankilasta 12. helmikuuta 1951. Britannian kuvernööri Charles Arden-Clarke pyysi häntä hallituksen johtoon, joka veisi Ghanan itsenäisyyteen. Nkrumah suostui ja vuonna 1952 hänet nimitettiin Kultarannikon pääministeriksi. Vuonna 1957 Ghanan itsenäistyttyä, hänestä tuli Ghanan pääministeri. Nkrumah voitti myös Ghanan presidentinvaalit vuonna 1960 ja hänestä tuli Ghanan ensimmäinen presidentti.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kwame_Nkrumah

      Ghanan lähihistoria on yhteneväinen Afrikan yleistrendin suhteen. Alistetut nousivat lähes kaikkialla kapinaan natomaita vastaan vaatien itsemääräämisoikeutta. Ghanassa se toteutui yllättävän vähällä verenvuodatuksella.

    • Eiköhän se noilla korruptoituneilla leveysasteilla ole ihan sama mitä talousaatetta siellä nimellisesti noudatetaan? Samat gebardihatut siellä korjaavat kansan kassan omiin taskuihinsa.

    • Anonyymi

      Ei pidä masentua. Maailman aineellinen vauraus on epätasainen. Afrikan maineikkaimmat itsenäisyystaistelijat lausuivat; Vapaassa valtiossa ei saa rakentaa siirtomaaisäntien kaltaista valtiojärjestelmää. Niitä rakennettiin ja entiset siirtomaaisännät saattoivat jatkaa taloudellista riistoa korruption ja sisällissotien avulla.

      Ghana sortui Nkrumahin jälkeen 1960 luvulla sisällissotiin. Seuraavat vaalit suoritettiin 1996.
      Neljä toveria päätti perustaa sosialistisen foorumin Nkrumahin hengessä. Tästä alkaa Ghanan Sosialistisen liikkeen historia (SMG).

    • Anonyymi

      Merkittävä väestötieto.
      Ghanan väestöstä 70 % on alle 30 vuotiaita. Sosialistinen liike on nuorten liike.

      Tänä vuonna järjestettiin Ghanan Sosialistisen liikkeen (SMG) ensimmäinen kongressi. Mukana oli iso määrä kansainvälisiä tukijoita. He juhlistivat Länsi-Afrikkalaista vasemmistolle tärkeää tapahtumaa. Liike vahvisti aatteensa kansainvälisyyttä.

      Pääsihteeri Kwesi Pratt:
      "Muutos foorumista liikkeeksi (puolueeksi?) oli todella tarpeellinen. Se merkitsi sen uuden tilanteen tunnustamista, jota organisaatiomme elää. Olemme edenneet ideoiden taistelukentästä toimimaan Ghanan työtätekevän luokan toiminnan järjestämisen keskuksena."

      1996 päättyi Ghanassa diktatuuri. Neljän kansalaisen toimet synnyttivät sosialistisen liikkeen, joka vaikuttaa lähes kaikissa Ghana osissa. Alkuaan vasemmistolaisia vainottiin mutta toverit kestivät

      Pratt:
      "Halusimme luoda ryhmän, joka opiskelisi marxilaisuutta, ja jonka puitteissa voisimme analysoida sitä uusliberaalia vaihetta, johon maamme on sukeltanut, sekä kehittää ihmisten tietoisuuden tasoa.

      Suomen kommunistien ei tarvitse hätääntyä. Sosialismin aate tulee etenemään samassa suhteessa kuin natoon liittyvä kapitalismi tekee kuolinkorinaa.

      • Anonyymi

        Perseelleen menee, ei tule demokratiaa!!


      • Anonyymi

        Kiinassahan kapitalismi voi hyvin, ei tule kuolin korinaa.


    • Anonyymi

      Olet oikeassa, kommunismi on kuollut, mutta ei se haittaa...
      Vanhat maailmasta irrallaan olevat eunukit hörisee jotakin , mutta beille se suotakoon, koska elämä on tehnyt jo tehtävänsä, heidän kohdallaan.

    • Anonyymi

      Pysykää poissa, ellette osaa ottaa kantaa aloituksen aiheeseen.

      • Anonyymi

        Kommarit höpisee kapitalismin kuolemisesta koko ajan , näyttää siltä että
        hyvin menee kapitalismilla, olisi sitten ruorissa kommunistinen diktatuuri
        tai oikestolainen diktatuuri.
        Suomalainen ja pohjoismainen järjestelmä mukautettuna vaikka Chanalaiseen
        kulttuuriin olisi parasta sosialismia reaaliaikaan.


    • Ghanan sosialistinen liike lähti liikkeelle neljän kansalaisen toimesta vuonna 1996.
      Pratt:
      - Militantti toimintamme vaatii uusia rakenteita organisaatioon. Niiden on sovittava siihen poliittiseen todellisuuteen ja toimintaan, jota harjoitamme.
      Odotuksemme tuolloin olivat vaatimattomat, koska elettiin vasemmistolaisten vainon aikaa.

      Mainitussa kongressissa heinä-elokuun vaihteessa Winnebu täyttyi punaisista t-paidoista. Naisten ja nuorten paljous oli silmiinpistävää.
      Kongressi päätti työskennellä nuorten tarpeista käsin patriarkaattia vastaan.
      SMG on esimerkki siitä, kuinka vallitsevat olosuhteet on huomioitu ja että on osattu ottaa askel kerrallaan Ghanan poliittinen tilanne.

      Pratt:
      - Nyt meidän täytyy yhdistää poliittisessa toiminnassamme määrä ja laatu. Meidän on vastattava haasteeseen, jonka muodostaa poliittisen koulutuksen järjestämien maassa, jonka lukutaitoisuusprosentti on noin 50. Koulutus on siis jatkossakin keskeinen kysymys.

      SMG:n arvio lienee oikea. Jotta ihmisten tietoisuustaso kohoaisi, luku- ja kirjoitustaito on välttämätön. Ilman sitä talouden kehitys on mahdoton.

    • SMG, Sosialistinen Liike, lähtee liikkeelle perusasioista eli perussivistyksestä.
      SMG:n perustama Amilcar Cabral keskus antaa poliittista koulutusta. Siellä afrikkalaiset aktivistit ovat tutkineet Haitin, Burkina Fason ja Angolan vallankumouksia ja löytäneet kokemuksista sosialistiset ajatukset.
      Mikäli edellä mainittu on totta niin SMG edustaa niitä, jotka tietävät ettei kansa nouse siirtomaaisäntien vallan matkimisella vaan täytyy rakentaa niistä riippumaton valtiojärjestelmä.

      SMG on kehittänyt lukuisia projekteja konkreettisen asioiden ympärille. Cabral keskuksen lisäksi on luotu Vapauskeskus. Prattin mukaan se on paikka, jossa kulttuuri ja sosialismi yhdistyvät. Se järjestää lukupiirejä, kehittää kansainvälistä solidaarisuutta ja kulttuuritapahtumia. SMG:n mukana kulkee tiiviisti laulu ja tanssi eli musikaalinen kulttuuri.

      Ehkäpä ghanalaisilla on suomalaiselle työväenliikkeelle jotain annettavaa!

    • Anonyymi

      Suomalaisilla olisi varmasti annettavaa Chanalaisille kuten pohjoismainen
      hyvinvointimallinen järjestelmä koulutuksineen ja terveydenhoitoineen.
      Historiastakin löytyisi yhteisiä piirteitä vieraanvallan alaisuudesta ja niis-
      tä vapautumisesta.

      • Anonyymi

        Kyllä.
        Valitettavasti Afrikan keskiosiin on viety sotilaita naton "rauhanjoukkoihin" (???). Maiden teollistamisesta ja hyvinvoinnin kehittämisestä ei ole kyse. Tuleekohan Sahelin alueesta uusi Afganistan!
        Miksi todellakaan Suomen korkeaa tietoteknistä apua ei viedä. Aseita viedään ja sotilaita niitä kantamaan. Järjetöntä touhua vaikka ulkoministeri Pekka Haavisto ylpeileekin sotilaiden viennin johdosta.


    • Anonyymi

      Sotilaita tarvitaan maailmassa ja asejärjestelmiä yhteiskunta järjestelmistä
      riippumatta soditta ei tulevaisuuskaan tule olemaan ja aina tulee olemaan
      syitä miksi kansat haluavat armeijansa pitää, haluavat puolustaa itseään
      jos joku taho hyökkää. Nato on osoittanut kyvykkyyttä demokratian puo-
      lustamisessa.

      • Anonyymi

        Hyökkäyksen kohdekin hyökkää? Niinkö?
        Jeesusko niin on päättänyt, senhän sanotaan olevan kaikkien ilmiöiden syy.
        Naton suorittamat tuhosodat "kyvykkyyttä". Libyan tuhoaminen edustaa todellista kyvykkyyttä ampua maa raunioiksi muutamassa viikossa.


    • Anonyymi

      Ghanan sosialistit lähtevät oikeasta päästä.
      Kansa on opetettava lukemaan ja kirjoittamaan.
      SMG järjestää lukupiirejä. SMG perusti "Vapauskirjakaupan. Siellä on julkaistu mm. Nkrumahin 13 teosta Ghanan uudistamisesta. Vainojen jälkeen kirjasarjaa löytyy kirjastoista, yliopistoista ja julkisista laitoksista. Näin kansa pääsee tutustumaan afrikkalaisten edistyksellisten kansalaisten näkemyksiin.
      SMG esiintyy myös televisiossa Pan-Afrikan kanavalla.

      Vaaratekijä löytyy.
      Ghanalla on mittavat luonnonvarat, joita juurikaan ei ole hyödynnetty. Maassa on maailman kuudenneksi suurin kultavarasto, öljyä ja kaasua.
      Yhdysvallat ja EU tuntevat kovaa mielenkiintoa saada ne hallintaansa kuten muuallakin Afrikassa.

    • Anonyymi

      Kuka tässä maailmassa on demokratiaa puolustanut diktatuureja vastaan
      jotka puolestaan ovat tuhonneet ja tappaneet ihmisiä omissa hallinnois-
      saan sekö on oikein.?

      • Anonyymi

        Koettaisitte uskoa, että sota ja väkivalta toisia vastaan on rikollista. Sodassa tehdään sotarikoksia mutta itse sota on rikos ihmiskuntaa vastaan.
        Mikään tappaminen ei ole oikein. Väkivalta on rikos.
        Suomen armeija ehtii tappaa jonkin verran, jos itäänpäin lähtee tai sieltä tullaan tänne. Ruotsia vastaan sodassa kuolonuhreja ehtii tulla enemmän.
        Rauha parempi ois, sota pois.
        Toimi naton sotaliittoon liittymistä vastaan.


    • Anonyymi

      Punaisten aloittama aseellinen sisällissota 1918 vaaleilla valittua
      laillista hallitusta vastaan, aiheutti sisällissodan. Punaiset väittivät
      että sisällissota oli tarpeellinen aloittaa. Vain pieni esimerkki v

      • Anonyymi

        Oikeastaan porvarit aloittivat kansalaissodan. Ne hyökkäsivät tammikuun puolivälissä Viipuriin. Svinhufvud toimi agenttina pitkin syksyä 1917 hankkimassa aseita Saksasta suojeluskunnille.
        Punaiset olisivat voittaneet, ellei Svinhufvud olisi onnistunut asehankinnassa ja kahden saksalaisen ammattisotilasdivisioonan hankkimisessa.
        Suomen luokkasota on täysin irrallinen Ghanan tapahtumista. Ghanassa näyttää sosialistinen liike etenevän.


    • Anonyymi

      Afrikan manner kärsii imperialismin sotaisuudesta. Luonnonvarojen riiston lisäksi nato pyrkii lisäämään sinne sotilastukikohtia vakoilijoista puhumattakaan. Ghanaakin vakoillaan taatusti, Ghanan yhteiskuntakehitystä.
      Nkrumahin perintö on unelma Afrikan yhtenäisyydestä:
      "Nykyinen maailmanjärjestys perustuu epätasa-arvolle ja riistolle. Planeetta ei tule kestämään tätä ikuisesti. Historia on näyttänyt, että olemme maanosa, joka on selviytynyt orjuudesta ja vapautunut eurooppalaisesta kolonialismista. Mikään ei voi pysäyttää meitä!"

      Ehkä Nkrumah tässä ennakoi. Tosin vuonna 1960 kansalliset vapautusliikkeet olivat ajamassa nato-alistajia pois maistaan ja rakentamassa omaa tulevaisuuttaan. Kolonialismi toimii nykyään taloudellisen riiston ja korruption avulla. Lisäksi natokapitalismi synnyttää heille epäilyttävissä maissa terrorismia aseistamalla natoa tukevia ryhmiä ja joiden varjolla nato tuo omia asejoukkoja varmistamaan sille edullista politiikkaa. Nato on myös niin ovela, että on onnistunut saamaan monille hankkeilleen YK:n tuen ja jonka seurauksena afrikkalaiset kärsivät.

    • Anonyymi

      Taistelut ovat tarpeellisia aina omista lähtökohdista.
      Myös Ghanassa ja Suomessakin. Miksi on käyty sotia ja käydään.

    • Anonyymi

      Armeijat ovat tulevaisuudessakin tarpeellisia, on paljon syitä miksi.

    • Afrikkakin tulee myöhemmin sotavapaaksi maanosaksi muun maailman ohella.
      Se voi toteutua nopeastikin. Kaikki riippuu oligarkkien tahdosta. Jos yksilöt panttaavat yhä suurempia määriä rahaksi muuttuneesta työstä, eli petkuttavat valtiota niin kansalaissotien mahdollisuus on suuri. Afrikan taustalla on suuret maaperän rikkaudet
      ja joita entiset siirtomaaisännät ts. natokapitalismi hamuaa vastikkeetta itselleen. Naton aiheuttama sotavyöry voi pitkittää väistämättömän demokraattisen uudistamisen kehitystä, sosialismin suuntausta.
      On säälittävää, että osa porvareista on fanaatikkoja. He haluavat sotaa hinnalla millä hyvänsä. Kokemus aatun sotapolitiikasta on unohtunut.

      Ghanassa näkyy olevan menossa kehitys demokratian laajentamisen suuntaan. Tilannetta kannattaa tarkkailla. Pelkona on, että läntiset porvarit katkaisevat demokraattisen kehityksen trendi.

    • Anonyymi

      Ja Ghanassakin tarvitaan asevoimat turvallisuuden takeeksi,
      ihminen on aina sotinut ja kahinoinut asein, niihin on ollut aina syynsä,
      jokainen valtio tarvitsee oman puolustuksen, tai yhteisen Suomelle Nato.

    • Anonyymi

      Tosi on , että kapitalismin ollessa vallitseva, sodilta ei voi välttyä.
      Palkkatyöläiset voivat kuitenkin kieltäytyä sotimasta. He vain menettäisivät.
      Siksi sosialismin suuntausta tarvitaan enemmän kuin koskaan.

    • Anonyymi

      Kommunistimaat ne vasta tuhlaavatkin aseisiin, kuulua puna-armeijoihin
      on kunnia-asia.

    • Anonyymi

      Niin Ghana kuin Suomikin siirtyvät aikanaan sota-aseettomaksi valtioksi.
      Ihmisen geeneissä ei ole sotahaluisia soluja.
      Kapitalistien päissä on maksimaalisen voiton tavoittelua eikä suinkaan keskimääräinen voitto. Siinä on nykyisten sotien alkujuuri.
      Liittymällä natoon voimme joutua toisen kerran näkemään arabimaiden tuhoamisen ja tukemaan sitä sotilaallisestikin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe