Islamin huntu: Vastaus Me Too -kampanjan osoittamaan seksuaalisen häirinnän ongelmaan työpaikoilla?

Hiljattain sosiaalisessa mediassa on trendannut ilmiö nimeltä Me Too -kampanja, jonka tavoitteena on rohkaista nuoria naisia kertomaan arjessa kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä vertaistukena muille naisille. Ympäri maailmaa, Suomessakin, monia julkisuuden henkilöitä on astunut esiin kertomalla oman tarinansa Twitterissä hashtagilla #metoo. Oltiinpa Me too -kampanjasta mitä mieltä tahansa — sen voimaannuttavan naisia ja lievittävän avautumisen ympärillä pyörivää stigmaa, tai sen päinvastoin olevan tekosyy valhesyytösten esittämiseen ja cancel-kulttuuria hyödyntämällä oman vihamiehen irtisanotuksi saamiseen — on se vähintäänkin opettanut meille jotain: seksuaalinen häirintä on valitettavan yleistä työpaikoilla ja siihen täytyy puuttua. Saanen esittää vastalääkkeen tähän länsimaista työpaikkakulttuuria kalvamaan tautiin: islamin hunnun.

Islamin huntu tarttuu seksuaalisen häirinnän ongelman ytimeen. Mikä oikeastaan triggeröi seksuaalisen häirinnän? Kymmenen Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavaan kuuluvan liiton toteuttamasta tutkimuksesta 𝘒𝘺𝘴𝘦𝘭𝘺 𝘴𝘦𝘬𝘴𝘶𝘢𝘢𝘭𝘪𝘴𝘦𝘴𝘵𝘢 𝘩𝘢̈𝘪𝘳𝘪𝘯𝘯𝘢̈𝘴𝘵𝘢̈ 𝘫𝘢 𝘴𝘦𝘬𝘴𝘪𝘴𝘮𝘪𝘴𝘵𝘢̈ 𝘵𝘺𝘰̈𝘦𝘭𝘢̈𝘮𝘢̈𝘴𝘴𝘢̈ 𝘳𝘢𝘱𝘰𝘳𝘵𝘵𝘪, 𝟸𝟶𝟷𝟾 tulee ilmi, että suurin osa seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneista on naisia. Tästä voimme vetää johtopäätöksen, että miesten luontainen seksuaalinen vietti ja naisten viehättävyys on yksi syy seksuaaliselle häirinnälle: miehen kohdatessa vähäpukeisen meikatun naisen, tämä koetaan viehättävänä. Testosteronihormoni tekee miehistä aggressiivisia ja osa miehistä ei pysty kontrolloimaan halujaan vaan päättää toteuttaa ne tässä ja nyt paikasta ja seurauksista huolimatta. Huntu, joka tarkoittaa naisen sulot peittävää vaatetta, ehkäisee tätä reaktiota miehissä suojaten naisia törkyisiltä kommenteilta ja ei-toivotulta koskemiselta. Koraanissa kyseistä suojamekanismia pidetäänkin keskeisenä ideana hunnun takana: "ᴘʀᴏғᴇᴇᴛᴛᴀ, sᴀɴᴏ ᴘᴜᴏʟɪsᴏɪʟʟᴇsɪ, ᴛʏᴛᴛᴀ̈ʀɪʟʟᴇsɪ ᴊᴀ ᴜsᴋᴏᴠɪᴇɴ ᴠᴀɪᴍᴏɪʟʟᴇ, ᴇᴛᴛᴀ̈ ʜᴇ ᴘᴀɴɪsɪᴠᴀᴛ ᴠᴀᴀᴛᴛᴇᴇɴ ᴘᴀ̈ᴀ̈ɴsᴀ̈ ʏʟɪ. ᴛᴀ̈ᴍᴀ̈ ᴏɴ ᴘᴀʀᴀsᴛᴀ, ᴊᴏᴛᴛᴀ ʜᴇɪᴅᴀ̈ᴛ ᴛᴜɴɴᴇᴛᴛᴀɪsɪɪɴ ᴇɪᴋᴀ̈ ʜᴇɪᴛᴀ̈ ʜᴀ̈ɪʀɪᴛᴛᴀ̈ɪsɪ. ᴊᴜᴍᴀʟᴀ ᴏɴ ᴀɴᴛᴇᴇᴋsɪᴀɴᴛᴀᴠᴀ, ᴀʀᴍᴇʟɪᴀs" (33:59).

On tosin miesten omalla vastuulla hillitä itsensä, Koraaninkin mukaan: "ᴋᴀ̈sᴋᴇ ᴜsᴋᴏᴠɪᴇɴ ᴍɪᴇsᴛᴇɴ ᴘɪᴛᴀ̈ᴀ̈ ᴋᴀᴛsᴇᴇɴsᴀ ᴋᴜʀɪssᴀ ᴊᴀ ᴠᴀʀᴊᴇʟʟᴀ sɪᴠᴇʏᴛᴛᴀ̈ᴀ̈ɴ, sɪʟʟᴀ̈ sᴇ ᴏɴ ʜᴇɪʟʟᴇ sᴏᴘɪᴠɪɴᴛᴀ. ᴊᴜᴍᴀʟᴀ ᴛɪᴇᴛᴀ̈ᴀ̈, ᴍɪᴛᴀ̈ ʜᴇ ᴛᴇᴋᴇᴠᴀ̈ᴛ." (24:30). Ideaali ja käytäntö ovat kuitenkin usein ristiriidassa keskenään, ja mätiä ja heikkoja yksilöitä löytyy aina. Tämän takia on kohtuullista ajatella, että rangaistusten suurentaminen, seksuaalikasvatuksen uudistaminen, asianmukainen työpaikkapukeutuminen, mikään toimenpide, ei riitä ehkäisemään seksuaalista häirintää työpaikalla kokonaisvaltaisesti. Seksuaalista häirintää voidaan kuitenkin vähentää työpaikalla huomattavasti. Muslimivaltioista on tullut tutuksi sukupuolten jakaminen erilleen työympäristössä, jolloin miehet tekevät työtä keskenään ja naiset tekevät työtä keskenään. Olisiko siis Sharia-lain mukainen sukupuolten jaottelu erilleen työpaikalla toimiva ratkaisu, jos kerta mies ja nainen eivät voi biologiansa ja psykologiansa vuoksi työskennellä yhdessä kuten Me Too -kampanja paljastaa jo lännessäkin? Yhdysvaltalainen psykologi 𝘑𝘰𝘳𝘥𝘢𝘯 𝘗𝘦𝘵𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯 argumentoi kyseisen mallin puolesta teesinään, että 1960-luvun seksuaalisen vallankumouksen aikana, jolloin miehiä ja naisia rohkaistiin tekemään töitä yhdessä, tuolloiset ihmiset eivät osanneet aavistaa, minkälaisiin ongelmiin se johtaisi tulevaisuudessa, mutta vuosisatojen aikana kehittyneet siveyskäyttäytymismallit ovat aina suojelleet yhteiskuntaa sosiaaliselta dysfunktionalisuudelta.

Nuorena muslimina islamin hunnussa minulle on kuitenkin kaikista tärkeintä se, miten se edistää naisten kunnioittamista myös muuten vapaa-ajan elämässä. Usein kuppilassa kuulee sivukorvalla: "Oi mitkä tissit mun Tinder-deitillä on, mikä mimmi". Tämä on naisen objektisoimista. Australialainen kirjailija 𝘒𝘢𝘵𝘩𝘦𝘳𝘪𝘯𝘦 𝘉𝘶𝘭𝘭𝘰𝘤𝘬 argumentoi, että huntu voi olla naisille vahvistava ja vapauttava kokemus kapitalistisessa kulutusta ihannoivassa kulttuurissa, joka tekee heistä pelkkiä kulutushyödykkeitä. Hänen mukaan länsimaisen kulttuurin tapa painottaa kauneutta ja ulkomuotoa, josta tulee ihmisen arvostuksen kriteeri, pakottaa naiset keskinäiseen kilpailuun, jolloin he huomaamattaan tulevat riippuvaiseksi miesten arvioista. Siten naiset sisäistävät miesten katseen eivätkä arvioi sen kautta ainoastaan itseään vaan arvostelevat täten myös muita naisia. Syömishäiriöt ilmentävät tätä naiset mitätöivää kauneuden kulttuuria. Näin hunnusta tulee 2000-luvun kapitalistisessa ja kulutuskeskeisessä kulttuurissa vastarinnan väline, vastaus kauneusteollisuudelle. Huntu ei siis ole naisia sortavan uskonnon vertauskuva vaan päinvastoin symboloi uskontoa, jolle naiset ovat itsenäisiä henkilöitä, eivät seksiobjekteja. Huntu deobjektisoi naista ja takaa tälle aidon, henkisiin ominaisuuksiin perustuvan kunnioituksen.

12

762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kunniakulttuuri joka oikeasti tarkoittaa häpeäkulttuuria on käänteinen peilikuva meidän häpeämättömyyskulttuurista. Ne ovat toistensa vastakohdat.

      Kummankin kulttuurin ydinongelma on sama: pakkomielle ihmisestä vain seksuaalisena olentona. Pakkomielle ruumiillisuudesta. Ongelma liittyy koko ihmiskuvaan.

      Häpeäkulttuuri on ratkaissut oman seksuaalisuuspakkomielteensä kontrolloinnilla. Karsimalla kaikki seksuaaliset ärsykkeet pois yhteiskunnasta ja määräilemällä ankaria rangaistuksia ehdottomien käyttäytymissääntöjen rikkomisesta. Näin yritetään kontrolloida ihmisten seksuaalikäyttäytymistä ulkoa päin koska oletusarvoisesti ihmiset eivät itse pysty itseään kontrolloimaan. Meidän häpeämättömyyskulttuuri puolestaan on ratkaissut saman ongelman päinvastaisella tavalla, antamalla kaiken olla näkyvissä. Seksuaalisuudella ja alastomuudella mässäillään aivan kuin seksuaalisuudella mässäilyllä haluttaisiin todistaa kuinka sinut me ollaan seksuaalisuuden kanssa. Yleiset käyttäytymissäännöt on minimoitu ja oikeastaan niitä ei lähes olekaan.

      Huntukulttuurissa seksuaalinen ahdistelu on uhrin vika koska hän ei ole osannut peittää itseään oikeaoppisesti. Sieltä burkhan silmukan välistä on vilkkunut liian seksikäs pupilli joka on ahdistelun "oikeuttanut". Syy ja vika on ahdistelun kohteessa, ei ahdistelijassa.

      Häpeämättömyyskulttuurissakin seksuaalinen ahdistelu on uhrin vika koska hän on herkkähipiäinen marisija joka valittaa turhasta. Hän on seksuaalisesti estoutunut huumorintajuton mielensä pahoittaja, joka ei tajua että seksuaalisuus on luonnollista. Ehkä sillä on jotain seksuaalitraumoja itse itsellään itsensä kanssa. Koska ei se seksuaalinen ahdistelu sen ahdistelija vika ole. Eikä sen vastuulla. Ei se itse omaa käytöstään kontrolloi. Aivan liikaa vaadittu. Syy ja vika on ahdistelun kohteessa, ei ahdistelijassa.

      Ongelma on kummassakin sama. Nainen on se jolle on langetettu vastuu miehen seksuaalikäyttäytymisestä. Mies on täysin avuton ulkoisiin ärsykkeisiin reagoiva eläimen tasolla oleva olento. Alkeellisten primitiivisten viettiensä armoilla heittelehtivä villieläin, kykenemätön kontrolloimaan itse itseään ja omaa reagointiaan ärsykkeisiin. Mies on luonnonilmiö, joka vain reagoi naisen toimintaan.

      Naisen hunnun tarkoitus on kontrolloida miehen seksuaalikäyttäytymistä. Se ei ole mikään ratkaisu mihinkään.

      Ainoa keino päästä seksuaalisesta häirinnästä eroon on se, että seksuaalihäiriköt itse lopettavat seksuaalisen ahdistelun. Se on täysin seksuaalihäirikön oma valinta. Se ei johdu ulkoisista ärsykkeistä, vaan seksuaalihäirikön omista valinnoista.

      Mieskin on aikuinen ihminen, jolta pitää voida odottaa vastuuta ja kontrollia oman itsensä ja oman käytöksensä yli.

      Loppuun todettakoon että myös nainen voi omalla käytöksellään olla seksuaalinen ahdistelija.

      • Anonyymi

        Pitkästi saa selittää ja vääntää että pitäisi naiset peittää kaavulla. Miehille ei esitetty mitään vaatimuksia. Sinällään ei naiset ole valittaneet siitä jos heitä hiljaa pidetään kauniina, vaan röyhkeästä sanallisesta ja konkreettisesta ahdistelusta. Sellaisella kaavutuksella on pahempia seurauksia kuin satunnainen häirintä jota kukaan valistunut länsimainen mies ei edes tee. Surkea esitys.


      • Anonyymi

        Kunnia- ja häpeäkulttuurista valistuneeseen itsehillintäkulttuuriin. Jos se on tarvis. Luonnollisuus kunniaan, ja niin naisen kuin miehen itsemääräämisoikeus ulkoisessakin asussaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunnia- ja häpeäkulttuurista valistuneeseen itsehillintäkulttuuriin. Jos se on tarvis. Luonnollisuus kunniaan, ja niin naisen kuin miehen itsemääräämisoikeus ulkoisessakin asussaan.

        Oikeastaan, sen enempää emme kaipaa kunniakulttuuria kuin kunniattomuuskulttuuriakaan. Kumpikin on fiksoitunut häpeään, joko sen neuroottiseen välttelemiseen tai sillä mässäilemiseen.

        Tarvitsemme Dignity- kulttuurin.


      • Anonyymi

        Seksuaalinen ahdistelija on seksuaalinen ahdistelija, oli kyseessä sitten nainen tai mies. Uhrin vika se ei ole, oli sitten pukeutunut liian paljastavasti/viettelevästi/tms tai ei. Kenelläkään ei ole oikeutta kajota toisen koskemattomuuteen.

        Kuten todettu mies, kuin myös nainenkin, on aikuinen ihminen, jolta voidaan odottaa asiallista ja vastuullista toimintaa sekä omasta käytöksestään vastuun ottamista.

        Se, että lähdettäisiin peittämään naisia hunnulla ei poista seksuaalista häirintää. Tästä voitaisiin siirtyä pahimmassa tapauksessa siihen, että naisten pitäisi peittää itsensä kokonaan. Ja tämä vain siksi, että joku toinen ei kokisi jotain tunnetta, jota ei muka voisi hillitä? Tämä rajoittaisi naisten oikeuksia. Eikä toisaalta poistaisi miehiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää.

        Seksuaaliseen häirintään tulee puuttua ja sitä tulee ennaltaehkäistä. Se, miten sitä ennaltaehkäistään toimivasti, on pohtimisen arvoista. Kuitenkaan ennaltaehkäiseminen ei saa vaikuttaa kenenkään itsemääräämisoikeuteen.


    • Anonyymi

      "Testosteronihormoni tekee miehistä aggressiivisia ja osa miehistä ei pysty kontrolloimaan halujaan vaan päättää toteuttaa ne tässä ja nyt paikasta ja seurauksista huolimatta."

      Ei pysty?

      Onneksi ongelmaan on ratkaisu. Kemiallinen kastraatiolääkitys.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemiallinen_kastraatio

      Tietysti oikeakin kastraatio on vaihtoehto, jolloin vaikutus on pysyvä.

      Sivistyneessä yhteiskunnassa ihmisen on pystyttävä kontrolloimaan omaa käytöstään.

    • Anonyymi

      Näkymättömyysviitta olisi kaikista paras ratkaisu. Paitsi että miehiä triggeröisi sitten heidän oma mielikuvituksensa. Koska mies ei pääse seksuaalisista tendensseistään eroon ikinä. Se on biologiaa.

      Kannattaisiko siis vaan nöyrtyä opettelemaan itsehillintää?

    • Anonyymi

      Islamin mukaan hyvä nainen poistuu kotoaan 2 kertaa eläessään.
      Ensin mennäkseen naimisiin, sitten jalat edellä.
      Estäisi taatusti tehokaasti mee2 tapauksia.

      • Anonyymi

        Itse asiassa kaikissa kulttuureissa naisen ei tarvitse olla edes omissa häissään läsnä. Mutta ei se kotoa poistumattomuus seksuaalista väkivaltaa ole vähentänyt. Päin vastoin.


    • Anonyymi

      Teoriasi ontuu, sillä on raportoitu, että naisiin kohsistuvaa seksuaalista häirintää tapahtuu jopa pyhiinvaelluksen aikana, kun kierretään vastapäivään Kaaban temppeliä. Huiviteoriassa vastuu miehen moraalittomasta käytöksestä vieritetään naisen vastuulle. Miehet häiriköivät ja naiset ouetaan kaapuun ja suljetaan 4 seinän sisälle. Miksi ette lukitse miehiä sisälle ja pue miehiä ristikkokaapuun, jonka takaa on vaikeaa nähdä mitään?

      • Anonyymi

        Niinpä, tasa arvosta ei ole tietoakaan!


      • Anonyymi

        "Huiviteoriassa vastuu miehen moraalittomasta käytöksestä vieritetään naisen vastuulle."

        Myös huivittomassa teoriassa vastuu miehen moraalittomasta käytöksestä vieritetään naisen vastuulle. KAIKISSA teorioissa vastuu miehen seksuaalikäyttäytymisestä palaa aina bumerangina naiselle.

        Ei ole vielä olemassakaan teoriaa, joka ei lopulta päätyisi väittämään, että miehen seksuaalikäyttäytyminen, oli se moraalitonta tai normaalia, on naisen vastuulla kun puhutaan heteroista. Ei ole olemassakaan yleisesti hyväksyttyä teoriaa, joka väittäisi että miehen seksuaalikäytös olisi miehen omalla vastuulla. Kaikkien teorioiden mukaan miehen seksuaalikäyttäytyminen on vain reagointia naisen käytökseen.

        Ketjussa Suomineito maaimankartalle, puhutaan suomalaisnaisten ja tyttöjen käytöksestä. Siitäkin tulee hyvin ilmi että oli kyse huiviteoriasta tai huivittomasta teoriasta, kaiken seksuaalinen väkivallan katsotaan aina johtuvan siitä mitä nainen on tehnyt. Se on "seuraus typerästä käytöksestä", ei suinkaan siitä mitä mies päätti itse tehdä.

        Raiskausten välttämiseksi vedotaan nimenomaan naisiin ja tyttöihin, ja valistuksella pyritään kontrolloimaan vain naisten ja tyttöjen käytöstä. Mitään valistusta ei koskaan kohdistetaan miehiin. Mitään toimenpiteitä ei kohdistetaan miehiin. Mitään ei miehiltä vaadita. Noilta luonnonilmiöiltä.

        "Miehet häiriköivät ja naiset ouetaan kaapuun ja suljetaan 4 seinän sisälle."

        Ja koska vaarallisin paikka naiselle on oma koti, tästäkin voitaneen jotain päätellä miksi naiset halutaan neljän seinän sisälle ansaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      109
      7883
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2882
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2185
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1609
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe